Pages

Δευτέρα, Οκτωβρίου 27

Η επιστημονική έρευνα του Γ. Μωραίτη στο 18ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ιστορία του Αθλητισμού (Cesh)


Πολύ θετικά ήταν τα σχόλια των συμμετεχόντων στο 18ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ιστορία του Αθλητισμού (Cesh) για τον συμπατριώτη μας Ληξουριώτη Καθηγητή Φυσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γεράσιμο Μωραίτη που σε αυτό το συνέδριο παρουσίασε η επιστημονική έρευνα του με θέμα: "Τα αθλητικά γεγονότα της Κεφαλονιάς κατά την περίοδο 1953-2013".
Όπως είπαμε τα σχόλια που απέσπασε από επιστήμονες του είδους ήταν ιδιαίτερα θετικά και μέσω αυτού του συνεδρίου ο Γεράσιμος Μωραίτης, ένας σημαντικός άνθρωπος του αθλητισμού στο νησί μας, προέβαλλε τον αθλητισμό του χθες αλλά και του σήμερα της Κεφαλονιάς, παράλληλα με το νησί μας.
Εμείς συναντήσαμε το φίλο Γεράσιμο Μωραίτη και είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για το όλο εγχείρημα του. 
Ας δούμε τι να είπε:
Αγαπητέ φίλε, Γεράσιμε, πες μας δυο λόγια για αυτό το συνέδριο.
Αυτό ήταν το 18Ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ιστορία του Αθλητισμού (Cesh). Άλλη μια φορά είχε γίνει στην Ελλάδα, στην αρχαία Ολυμπία το 2003, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος του XVIII Διεθνoύς Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ιστορία του Αθλητισμού (Cesh) είναι η μελέτη της ανάπτυξης του αθλήματος από την αρχαιότητα ως το μέλλον. Ο κύριος στόχος είναι η ανάλυση του πώς το φαινόμενο του αθλητισμού έχει αλλάξει, έχει προσαρμοστεί και έχει παράσχει τις απαντήσεις στις προκλήσεις της κάθε περιόδου της ιστορίας. Η κοινωνικο - ιστορική έρευνα για την εκπαίδευση στον αθλητισμό στις διάφορες εποχές θα μας επιτρέψει να γνωρίσουμε καλύτερα την κοινωνική, θρησκευτική, πολιτική, οικονομική και ανθρώπινη διάσταση των αλλαγών που έχουν παραχθεί σε αυτές τις στιγμές του μετασχηματισμού των κοινωνιών μας μέσω της εκπαίδευσης.
Πως προέκυψε η ευκαιρία να εκπροσωπήσεις την ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ μας σε αυτό το διεθνές συνέδριο;
Στην προσπάθεια για συνέχιση των σπουδών μου σε διδακτορικό επίπεδο, συνέταξα και απέστειλα προς τον κ. Αλμπανίδη (Αναπληρωτή Καθηγητή Ιστορίας Φυσικής Αγωγής, Δ.Ε.Π. του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης), δυο προτάσεις με θέματα που αφορούσαν  την ιστορία του αθλητισμού στην Κεφαλονιά. Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μου ζήτησε να κάνω παρουσίαση της εργασίας σε αυτό το συνέδριο, ευκαιρία μοναδική για την  προβολή και της ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ.
Να αποσαφηνίσω για αποφυγή παρεξηγήσεων ότι  η παρουσίαση στο συνέδριο είχε 15΄περιορισμό και δεν θα μπορούσα να αναλύσω και να αναφέρω όλα τα αθλητικά γεγονότα της περιόδου που επέλεξα για οριοθέτηση, δηλ. από τον καταστροφικό σεισμό του ’53 μέχρι τις ημέρες μας. Έτσι επιλέχθηκαν αθλητικά γεγονότα που χαρακτηρίστηκαν από επανάληψη και μοναδικότητα.
Ελπίζω να γίνει δεκτή η πρότασή μου και υπόσχομαι ότι θα υπάρξει ενδελεχή αναφορά σε οποιοδήποτε αθλητικό πρόσωπο και γεγονός που έχει λάβει χώρα στο νησί μας.
Πιστεύω ότι εκπροσώπησα επάξια την Κεφαλονιά μας, μιας και οι σύνεδροι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δια μέσου των  ερωτήσεων και συγχαρητηρίων τους. Να ευχαριστήσω και τον Γιώργο τον Κατσιβέλη που ως αντιπρόεδρος της K.E.ΔΗ.ΚΕ με στήριξε σε αυτή την προσπάθεια.
Στην συνέχεια παραθέτω την αξιολόγηση της εργασίας όπως αυτή έγινε από την αρμόδια επιτροπή του συνεδρίου, μαζί με την περίληψη της έρευνας που παρουσίασα.
Με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και εργασίες ολοκληρώθηκε το 18ο Διεθνές Συνέδριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ιστορίας του Αθλητισμού. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσίασε η επιστημονική έρευνα του Καθηγητή Φυσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Ληξούρι Κεφαλλονιάς κ. Γεράσιμου Μωραίτη και με θέμα "Τα αθλητικά γεγονότα της Κεφαλονιάς κατά την περίοδο 1953-2013". Tα βασικά σημεία της εργασίας του αναφέρουν:
"Σκοπός της παρούσης έρευνας ήταν να μελετήσει την αθλητική δραστηριότητα των Κεφαλλήνιων αθλητών τόσο στο νησί τους όσο και εκτός αυτού μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1953. Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από τον τοπικό τύπο, τα περιοδικά, τις αθλητικές εφημερίδες (1953-2013), από τα Γ.Α.Κ και των αθλητικών συλλόγων εντός και εκτός Κεφαλλονιάς.
Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για την άντληση και επεξεργασία των στοιχείων ήταν η συνέντευξη από γηγενείς και μη, αθλητικούς παράγοντες, η αποδελτίωση των πηγών, η συλλογή φωτογραφικού και η αποθησαύριση έντυπου υλικού μαζί με την συγκριτική ανάλυση περιεχομένου για την συγκρότηση των στατιστικών πινάκων. Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι μολονότι υπήρξε δημογραφική μείωση εξαιτίας του καταστροφικού σεισμού του 1953, η αθλητική δραστηριότητα όχι μόνο δεν χάθηκε, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ενισχύθηκε σημαντικά. Αξιοσημείωτη ήταν η έντονη ποδοσφαιρική δραστηριότητα μεταξύ των αιωνίων αντιπάλων Ληξουρίου-Αργοστολίου. Μεγάλες διοργανώσεις που έλαβαν χώρα στο νησί ήταν τα Βεργώτεια, (αγώνες στίβου Αργοστόλι 1958-62), τα Τυπάλδεια, (κολυμβητικοί αγώνες Ληξούρι 1964-65), οι ιστιοπλοϊκοί αγώνες Kefalonia Cup, (1986-92) & Ράλι Ιονίου (1989-2013), το Διεθνές Φεστιβάλ Γυμναστικής, Άθληση για όλους (1988-2013), ο διάπλους Ληξουρίου-Αργοστολίου-Ληξουρίου (5,5 χλμ.) με την ονομασία, Μέντωρ (2004-2007&2011), τα Τρίτσεια (2012-2013) κ.ά. Αποτέλεσμα αυτής της δραστηριότητας ήταν η ανάδειξη αθλητικών προσωπικοτήτων που διέπρεψαν σε τοπικό, εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. 
Απαριθμούνται περισσότεροι από 100 πανελληνιονίκες διαφόρων ηλικιακών κατηγοριών σε ατομικά και ομαδικά αθλήματα, (25 πρώτες θέσεις, 28 δεύτερες θέσεις, 17 τρίτες θέσεις, 10 τέταρτες θέσεις, 8 πέμπτες θέσεις, 4 έκτες θέσεις, 10 έβδομες θέσεις, κτλ) και πάνω από 15 αθλητές με διεθνείς διακρίσεις, (σε Μεσογειακούς 2, Βαλκανικούς 5, Πανευρωπαϊκούς 3, Παγκόσμιους 7 και Ολυμπιακούς 2), με πιο γνωστούς, τους αείμνηστους: 
α) βαλκανιονίκη και μετέπειτα υπουργό ΥΠΕΧΩΔΕ, Αντώνη Τρίτση και β) την χάλκινη Ολυμπιονίκη και Παγκόσμια πρωταθλήτρια της ρυθμικής αγωνιστικής γυμναστικής στο Σίδνεϊ το 2000 και στην Οζάκα της Ιαπωνίας το 1999, αντίστοιχα, Άννα Πολλάτου".
Αν και στην περίληψη που για ευνόητους λόγους αναφέρω μόνο τον Αντώνη Τρίτση και την Άννα Πολλάτου, στην παρουσίαση ανέφερα προσωπικά όλους τους  Αθλητές που αποτέλεσαν και αποτελούν  την αφρόκρεμα του νησιού μας και είναι γνωστοί στο Πανελλήνιο Αθλητικό Στερέωμα.
Γεράσιμε ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;
Μελλοντικός στόχος είναι η έκδοση λευκώματος με την αποθησαύριση όλων των προαναφερθέντων αθλητικών γεγονότων και προσώπων, γι’ αυτό παρακαλώ όποιον έχει οποιαδήποτε πληροφορία και αποδεικτικό, οπτικοακουστικό ή έντυπο υλικό, για οποιοδήποτε  αθλητικό γεγονός που έχει γίνει στο νησί μας, αν θέλει μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου στο προσωπικό μου e-mailerasmos_kef@hotmail.com
Ευχαριστώ πολύ φίλε Γεράσιμε και εύχομαι καλή επιτυχία στη συνέχεια και στο λεύκωμα που πρόκειται να εκδώσεις.
Και εγώ φίλε Νίκο, να είμαστε καλά και σε άλλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου