Pages

Τετάρτη, Οκτωβρίου 29

Ο Δ, Ματιάτος μας απαντάει για τις πολλές κίτρινες κάρτες


Αγαπητέ Νίκο, εύχομαι σ΄ όλους μας, σ όλους τους Έλληνες ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.
Επειδή διαβάζω την αρθογραφία σου πολύ συχνά, έχω εντοπίσει το τελευταίο διάστημα ότι ασχολείσαι ανελλιπώς  με το μεγάλο αριθμό κίτρινων καρτών που δείχνουν οι διαιτητές του Συνδέσμου μας. Όμως δεν έχει αναρωτηθεί γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό. Γιατί να είμαστε αναγκασμένοι να  το πράξουμε;
Θα πρέπει εδώ να σου αναλύσω δυο πραγματάκια για το ρόλο του προπονητή αλλά και του διαιτητή. Πράγματα που γνωρίζεις και μάλιστα πολύ καλά, αφού και ποδοσφαιριστής αλλά και προπονητής έχεις διατελέσει.
Άρα, ο ρόλος του προπονητή ….. απαιτεί μια πολυδιάστατη παιδεία, μια ιδιαίτερη ικανότητα και διάθεση για προγραμματισμένη και σοβαρή δουλειά. Ο προπονητής, εκτός από τα καθήκοντα που ασκεί ως τεχνικός, υποδύεται και τον ρόλο του «σημαντικού άλλου». Οι ρόλοι αυτοί πηγάζουν από τις πολλές αρμοδιότητες που έχει ως επικεφαλής μιας ομάδας ανθρώπων. Ο ρόλος του προπονητή είναι πολυδιάστατος και η φιλοσοφία του, τα πιστεύω του και η συμπεριφορά του, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο ζωής των ατόμων που καθοδηγεί και ηγείται.  
Η δουλεία του προπονητή, χαρακτηρίζεται από συνεχή λήψη αποφάσεων. Αυτός είναι που θα αποφασίσει για τη μέθοδο της προπόνησης, για τη στρατηγική κάθε αγώνα, για τους κανόνες μέσα στην ομάδα κλπ. Επειδή όμως οι αποφάσεις αυτές αφορούν κυρίως τις ενέργειες άλλων ατόμων και ιδιαίτερα των αθλητών, είναι πολύ σημαντικό να γίνονται αποδεκτές. Ο προπονητής κάθε μέρα στην προπόνηση αντιμετωπίζει διαφορετικές προσωπικότητες, προσωπικότητες που πρέπει να τους διδάξει, να τους καθοδηγήσει και να επιβάλει τον ανάλογο βαθμό πειθαρχίας. Πειθαρχία ως προς τον συμπαίχτη, ως προς τα ωράρια των προπονητικών μονάδων, ως προς τις αθλητικές και αγωνιστικές υποχρεώσεις κλπ. Μπορεί να παρομοιαστεί με τη λέξη σεβασμό, χαρακτήρα και ήθος. Διότι για να γίνει κάποιος αθλητής, μεγάλος παίκτης, δεν αρκεί να παίζει μόνο σωστά. Πρέπει να διαθέτει ανάλογο ήθος, ευπρέπεια και σεβασμό προς όλα τα μέλη της ομάδας και τους ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ.
Πολλές είναι οι περιπτώσεις μέσα στην ομάδα όπου δημιουργούνται καταστάσεις για τις οποίες πρέπει κάποιος να λάβει σκληρές αποφάσεις. Ένας άλλος ρόλος λοιπόν του προπονητή, είναι ο ρόλος του δικαστή, όπως ακριβώς και του διαιτητή. Μια πραγματική ταύτιση. Προβλήματα πειθαρχίας, απρεπούς συμπεριφοράς, αρνητικής διάθεσης,  πρέπει να τιμωρούνται αφού βέβαια κριθούν δίκαια από τον προπονητή. Ο προπονητής με την ιδιότητα του συμβούλου, πρέπει να εντοπίζει τα προβλήματα και να βοηθά στην άμεση και αποτελεσματική τους λύση δίνοντας τις ανάλογες συμβουλές και οδηγίες. Η σωστή καθοδήγηση και η αποτελεσματική συμβουλευτική ικανότητα θα έχουν θετικές επιπτώσεις στους αθλητές και θα συμβάλουν στην υλοποίηση των στόχων της ομάδας.
Ο προπονητής πρέπει να είναι πάντοτε ειλικρινής, να μην παίρνει αμυντική στάση, να είναι συνεπής, να προσπαθεί να κατανοήσει τα συναισθήματα των άλλων, να μην γίνεται σαρκαστικός και ο έπαινος και η κριτική του να απευθύνονται στην συμπεριφορά και όχι στο άτομο.
Όλα τα μοντέλα που αφορούν το ρόλο τους προπονητή, τον χαρακτηρίζουν ως ειδικό που με γνώμονα τις ικανότητες και τις γνώσεις του, έχει καθήκον αφενός να αντιμετωπίζει όλες τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της επίτευξης του στόχου και αφετέρου να μετατρέπει τη θεωρία σε πράξη με την εφαρμογή της τόσο στην προπόνηση, όσο και στον αγώνα.
Ερωτήσεις;
Ποιος προπονητής λοιπόν ασχολείται με τα παιδιά, τους νέους αλλά και την σωστή προπόνηση;
Ποιος προπονητής μαθαίνει τους κανονισμούς ποδοσφαίρου στους νέους;
Ποιος δίνει το καλό παράδειγμα;
Ποιος εφαρμόζει τα κατ ελάχιστον απ΄αυτά που ανέφερα;
Απάντηση
Πρέπει να ασχοληθείς περισσότερο με τους κ. προπονητές, οι οποίοι δυστυχώς δεν λαμβάνουν σοβαρά το ρόλο τους αλλά και δεν ενστερνίζονται όλα τα παραπάνω.
Και συνεχίζω….
Ο ρόλος του διαιτητή στο γήπεδο:
Στον αθλητικό χώρο και καθώς οι απαιτήσεις και τα συμφέροντα είναι συνεχώς αυξανόμενα ο διαιτητής αναλαμβάνει τον πιο δύσκολο ρόλο, ενώ παράλληλα είναι περισσότερο από κάθε άλλο εκτεθειμένος στην κριτική.
Εκείνο που χαρακτηρίζει μια διαιτησία δίκαιη ή όχι είναι ο αριθμός των λαθών του διαιτητή.
Κάθε διαιτητής έχει μια ιδανική απόδοση η οποία όμως μειώνεται από τα λάθη τα οποία κάνει δημιουργώντας στο τέλος την πραγματική απόδοση του. Τα λάθη αυτά μπορεί να είναι αποτέλεσμα της ελλιπούς γνώσεως, εμπειρίας αλλά και της ψυχολογικής  κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο διαιτητής. Καταλαβαίνει κανείς εύκολα ότι αν κάποιος διαιτητής βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο με αρκετή γνώση ως αποτέλεσμα των πολλών αγώνων που έχει διαιτητεύσει ο παράγοντας εκείνος που απομένει για να διαφοροποιήσει τον καλό διαιτητή από τον μη καλό είναι διάφοροι ψυχολογικοί παράγοντες..
Σύμφωνα με σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα οι διαιτητές βιώνουν συχνά έντονη ψυχολογική πίεση όπως άγχος, αγωνία, ανησυχίες απόδοσης, κοινωνικής αξιολόγησης, αβεβαιότητας στον ίδιο ή και υψηλότερο βαθμό με τους αθλητές που τους οδηγούν σε πτώση της απόδοσης τους.
Η σταθερότητα που δείχνει ο διαιτητής στον ενιαίο τρόπο εφαρμογής του κανονισμού αποτελεί κρίσιμο παράγοντα ώστε να κερδίσει την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση των παικτών.
Πρέπει στους παίκτες να είναι σαφές τι επιτρέπεται και τι όχι, πότε δικαιολογούνται και πότε τιμωρούνται ορισμένες συμπεριφορές.
Ένας δεύτερος κρίσιμος παράγοντας είναι ο μορφή της επικοινωνίας ανάμεσα στο διαιτητή με τους παίκτες και τον προπονητή.
Μια λειτουργική επικοινωνία εξυπηρετεί την εξέλιξη του παιχνιδιού και προλαμβάνει παρανοήσεις.
Θα πρέπει ο διαιτητής να μην απαντάει σε παράλογα αιτήματα ή ερωτήματα, να χρησιμοποιεί τις λέξεις με προσοχή, να μη δείχνει σκληρός απέναντι στους παίκτες, να δείχνει αυτοπεποίθηση και τέλος να παραμένει ήρεμος σε οποιαδήποτε εκδήλωση διαμαρτυρίας.  
Μια γρήγορη απόφαση ή αντίδραση στα γεγονότα αποθαρρύνουν τις αρνητικές αντιδράσεις, τις αντιπαραθέσεις όπως και την αμφισβήτηση της απόφασης του διαιτητή.
Η ψυχραιμία του διαιτητή αποτελεί ένα επίκτητο χαρακτηριστικό κρίσιμο για την επιτυχή εξέλιξη ενός αγώνα.
Θα πρέπει ο διαιτητής να παραμένει ήρεμος στις κρίσιμες στιγμές του αγώνα, χωρίς να παρασύρεται από τις εκδηλώσεις και το ρυθμό του παιχνιδιού, αλλά θα πρέπει να είναι συγκεντρωμένος στον εαυτό του για να μπορεί να αντιδράσει στην κατάλληλη στιγμή.  
Ερωτήσεις!
Μήπως θα έπρεπε να φωτίσεις και αυτή την πλευρά του νομίσματος;
Μήπως με τον τρόπο σου εξαγριώνεις περισσότερο τους ποδοσφαιριστές, κάνοντάς τους πιο απείθαρχους και επιθετικούς; Πώς και από ποιον θα έπρεπε να εφαρμόζονται οι κανονισμοί ποδοσφαίρου; Καλύτερα να προσπαθήσουμε να βρούμε νέους να ασχοληθούν με τη διαιτησία που δυστυχώς στο νησί μας για πολλούς και διάφορους λόγους, μαραζώνει.
Προτροπή μου:
Να ασχοληθούμε καλύτερα με τη νεολαία και το άθλημα παρά με τις κίτρινες κάρτες των διαιτητών.
Ελπίζω να αναρτήσεις τις λίγες ετούτες σκέψεις μου.

Διονύσης Ματιάτος
Διαιτητής, καθηγητής
sportsthea
Δεν θα διαφωνήσουμε σε πολλά αλλά δεν θα συμφωνήσουμε και σε κάποια άλλα από όσα αναφέρει στην επιστολή του ο φίλος διαιτητής Δ. Ματιάτος. 
Εμείς, όπως και όλοι όσοι παρακολουθούμε κάθε Κυριακή το τοπικό ποδόσφαιρο βλέπουμε μια υπερβολική χρήση (πολλές φορές κατάχρηση) της κίτρινης κάρτας και το αναφέραμε. Τίποτε λιγότερο τίποτε περισσότερο. Εκτός και αν δεν πρέπει να κρίνονται και οι υπερβολές των διαιτητών εφ' όσον υπάρχουν.
Δεν έχουμε κάτι με την διαιτησία (με τους περισσότερους η σχέση μας είναι φιλική), άλλωστε αυτό αποδεικνύεται από τα ρεπορτάζ μας στα οποία αναφέρουμε τις καλές, αντικειμενικά, και σε γενικές γραμμές διαιτησίες των αγώνων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα (έστω και αν τα "ακούμε" για αυτό).
Τώρα όσον αφορά τα ερωτήματα που θέτει, σε όσα μας αφορούν έχουμε να του απαντήσουμε και παράλληλα να του υπενθυμίσουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια αφιλοκερδούς προσφοράς μας στον τοπικό αθλητισμό όλο το βάρος το ρίχνουμε στη νεολαία, φαντάζομαι να το γνωρίζει αφού παρακολουθεί την αρθρογραφία μας, οπότε το βρίσκουμε περιττό να το προτείνει.
Όπως βλέπει και στα ρεπορτάζ των αγώνων δεν ασκούμε καμία κριτική στους διαιτητές. Απλά τους αναφέρουμε. Επομένως αυτό το "Μήπως με τον τρόπο σου εξαγριώνεις περισσότερο τους ποδοσφαιριστές, κάνοντάς τους πιο απείθαρχους και επιθετικούς;" το θεωρούμε υπερβολικό και μακριά από εμάς.
Σαφέστατα και οι διαιτητές είναι αυτοί που θα εφαρμόσουν τον κανονισμό.
Τέλος για τους νέους που πρέπει ασχοληθούν με τη διαιτησία, θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση του τοπικού Συνδέσμου να το κάνει και όχι δική μας. Εμείς είμαστε πάντα κοντά τους και ότι μας ζητηθεί μέσω της σελίδας μας το παρέχουμε με τον καλύτερο τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου