Δευτέρα, Ιουλίου 15

Π.Α.Ο. ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΙΘΑΚΗΣ 1980-2013 ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΖΕΡΒΟ


Ένα σπουδαίο και καλογραμμένο άρθρο με την ιστορία του Οδυσσέα Ιθάκης δημοσίευσε ο κ. Σπύρος Ζερβός καθηγητής μαθηματικός από τον Πλατειθριά της Ιθάκης και θεωρούμε ότι αξίζει να το αναδημοσιεύσουμε.
Έτσι με την άδεια του συγκεκριμένου φίλου μας, τον οποίο ευχαριστούμε σας το παρουσιάζουμε φέρνοντας στις μνήμες κυρίως των "παλιών" μια σπουδαία ιστορική αναδρομή για την ομάδα του Οδυσσέα.
Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ Ιθάκης ιδρύθηκε το 1980 υλοποιώντας τη μακρόχρονη επιθυμία των κατοίκων της Βορείου Ιθάκης για τη δημιουργία ενός σωματείου που θα τους εκπροσωπεί στα αθλητικά δρώμενα του νομού. Από τότε συμμετέχει συνεχώς στα πρωταθλήματα της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Κεφαλληνίας-Ιθάκης, αποτελώντας ένα αξιόλογο σύνολο έμψυχου δυναμικού και διαδραματίζοντας ενεργό ρόλο στις αθλητικές αλλά και στις κοινωνικές εκδηλώσεις του νησιού μας. Με την ένταξή του στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων του νομού, ο Οδυσσέας κατατάσσεται στην Β’ ερασιτεχνική κατηγορία, όπου συμμετέχει στους αγώνες με τον καλύτερό του εαυτό. Και ήδη στο πρώτο Πρωτάθλημα που συμμετέχει (1980-81) κατορθώνει να ανεβεί στην Α’ κατηγορία. Την περίοδο 1983-84 ο Οδυσσέας καταλαμβάνει την 3η θέση στο Πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας, την καλύτερη μέχρι τώρα στην ιστορία του, ενώ την περίοδο 1986-87 υποβιβάζεται στην Γ’ κατηγορία κινδυνεύοντας να διαλυθεί, καθώς αποδυναμώνεται αγωνιστικά αλλά και κοινωνικά. 
Η θέληση όμως του κόσμου του, και κυρίως οι προσπάθειες μερικών ανθρώπων, τον κράτησαν όρθιο, του έδωσαν πνοή και δύναμη να συνεχίσει την πορεία του, και να επανέλθει πανηγυρικά στην Α’ κατηγορία την περίοδο 1988-89. Ορόσημο στην ιστορία του Οδυσσέα είναι το έτος 1994, οπότε εγκαινιάζεται το Γήπεδό του στον Σταυρό, χάρη στην δωρεά του αείμνηστου Νικολάου Ραυτοπούλου-Πασά, ιστορικού προέδρου και εκ των ιδρυτών της Ομάδας. 
Ο Οδυσσέας αποκτά πλέον το δικό του Γήπεδο και ένα όνειρο πολλών γενεών γίνεται πραγματικότητα! Έδρα του είναι πια το Στάδιο Βορείου Ιθάκης, που με απόφαση της Κοινότητας Σταυρού (14-4-1993) επί προεδρίας Πάνου Παπαδόπουλου φέρει το όνομα του δωρητή του: «Στάδιο Βορείου Ιθάκης Νικολάου Α. Ραυτοπούλου-Πασά». 
Με την ίδια απόφαση η Κοινότητα Σταυρού ανακήρυξε τον Νικόλαο Ραυτόπουλο-Πασά «Μεγάλο Ευεργέτη» και τους συνδωρητές, Δημήτριο Π. Παΐζη, ιερέα Παναγιώτη Γ. Σαμαρά και Διονύσιο Ν. Συκιώτη, «Μεγάλους Δωρητές». Από τότε μέχρι σήμερα ο Οδυσσέας σταθεροποιείται αγωνιστικά, αποτελώντας μια αξιόμαχη ομάδα, που, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, πρωταγωνιστεί στις αθλητικές αναμετρήσεις του νομού μας.

Αν και είναι ίσως άδικο να ξεχωριστούν αυτοί που προσέφεραν τα περισσότερα όλα αυτά τα χρόνια στον Οδυσσέα, μιας και η συμμετοχή και η συμπαράσταση όλων ήταν σημαντική, δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι πρωτεργάτες και θεμέλιοι λίθοι της Ομάδας σε όλη την πορεία της ήταν μαζί με τον Νικόλαο Ραυτόπουλο-Πασά, πρώτο και επίτιμο πρόεδρο της Ομάδας, ο Γιώργος Προσαλέντης (αντιπρόεδρος και προπονητής) και ο Παύλος Βούλγαρης (πρόεδρος και προπονητής), που την κράτησαν ζωντανή στα δύσκολα πρώτα χρόνια και την κατέστησαν σεβαστή και πρωταγωνίστρια στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Μεγάλη και σημαντική υπήρξε η δραστηριότητα και η συμβολή και των υπόλοιπων διατελεσάντων προέδρων της Ομάδας, Αντώνη Κουβαρά, Θανάση Σόμπολα, Λάζαρου Βασιλόπουλου, του επί δεκαετία προέδρου της Ομάδας Άγγελου Μαυροκέφαλου και του Ιωάννη Ανδριανάτου, των προπονητών της Ομάδας Αντρέα Ραυτόπουλου και Κώστα Κουτσουβέλη και του γιατρού της Ομάδας Γιώργου Παξινού. 
Ο Οδυσσέας εδώ και 34 χρόνια αγωνίζεται με στόχο την ενίσχυση του κοινωνικού ιστού της Βορείου Ιθάκης και την άθληση της νεολαίας μας, αντιμετωπίζοντας διαρκώς αντίξοες συνθήκες, με συνεχή ταξίδια, και υπέρογκο προϋπολογισμό. Οι παίκτες του Οδυσσέα έχουν σε κάθε παιχνίδι τη μοναδική φιλοδοξία να υπάρχει η Ομάδα τους και αύριο, και ονειρεύονται, ενάντια στη λογική της απαξίωσης και της αδιαφορίας των ιθυνόντων, το γήπεδο Νικολάου Ραυτοπούλου-Πασά ως ένα σύγχρονο στάδιο. Για την κοινωνία της βόρειας Ιθάκης ο «Οδυσσέας» δεν είναι απλά μια ομάδα ή, μάλλον, η ομάδα αυτή δεν σημαίνει μόνο ποδόσφαιρο την Κυριακή. 
Ο Οδυσσέας είναι η κοινωνία της βόρειας Ιθάκης, είναι η χαρά αυτής της κοινωνίας στις συννεφιασμένες Κυριακές που περνάει ο τόπος, είναι η καλή παρέα και η άθληση για κάθε νέο, και έτσι o Οδυσσέας είναι ο κόσμος του! Από αυτόν συντηρείται και ζει, και υπάρχει! Ο κόσμος είναι κοντά στην Ομάδα, οι μεγαλύτεροι έρχονται στο Γήπεδο, βλέπουν τα παιδιά τους να φορούν τις ίδιες φανέλες που φόρεσαν και αυτοί πριν μερικά χρόνια, και να αγωνίζονται στο Γήπεδο που ονειρεύονταν κάποτε να αγωνιστούν και οι ίδιοι. Το σωματείο αριθμεί πάνω από 100 μέλη, που το στήριξαν σε όλες του τις προσπάθειες. Πέρα από την αθλητική του δραστηριότητα ο Οδυσσέας διοργανώνει ποικίλες κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως χοροεσπερίδες, με στόχο την εξεύρεση πόρων για την αντιμετώπιση των πολλών λειτουργικών εξόδων του, αλλά και την προώθηση της πολιτιστικής δραστηριότητας στο νησί. Επίσης, από την ίδρυσή του, ο Οδυσσέας καθιέρωσε μια πολύ ωραία παράδοση: Η Ομάδα, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, πηγαίνει σε κάθε σπίτι κάθε χωριού της βόρειας Ιθάκης και τραγουδάει τα κάλαντα, προσφέροντας στιγμές χαράς σε όλους, σε ηλικιωμένους που ζουν μόνοι τους, σε οικογένειες που τα παιδιά τους λείπουν τις γιορτινές αυτές ημέρες. 
Μια ακόμα πολύ σημαντική δράση του Οδυσσέα είναι η διοργάνωση φιλανθρωπικών ποδοσφαιρικών αγώνων για συμπαράσταση σε συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη. Ο Οδυσσέας υπόσχεται να παραμείνει στις επάλξεις του αγώνα για μια ζωντανή και ενεργή νεολαία, πάντα πιστός και ενθουσιώδης, πάντα δυνατός και αγωνιστικός, μέσα και έξω από τα γήπεδα. Η προσπάθεια θα είναι συνεχής και δυναμική, αφού όλοι αυτοί που αποτελούν την οικογένεια του Οδυσσέα ξέρουν ότι αυτός ο τόπος που ζούμε, η ταπεινή αλλά ιστορική και πανέμορφη Ιθάκη, έχει τεράστιες δυνατότητες, ότι παρά τα πολλά προβλήματα το μέλλον ανοίγεται μπροστά του και ότι θα είναι πάντα το νησί που όλοι αγαπήσαμε και το συνδέσαμε με ό,τι ομορφότερο υπάρχει στη ζωή μας.
Σπύρος Ζερβός Π.Α.Ο. ΟΔΥΣΣΕΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου