Πέμπτη, Μαρτίου 1

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ
3-4 Μαρτίου 2012
     Με τη συμμετοχή 30 αθλητών και αθλητριών, διεξάγεται το Σαββατοκύριακο 3-4 Μαρτίου στο σκοπευτήριο του ΣΟΕΛ στην Ελευσίνα, το πανελλήνιο πρωτάθλημα σκοποβολής που διοργανώνει η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ-ΑμεΑ).
Δικαίωμα συμμετοχής σύμφωνα με την προκήρυξη έχουν οι αθλητές-αθλήτριες άνω των 18 ετών από τα σωματεία-μέλη της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ. Η διοργάνωση αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για κάποιους σκοπευτές να πάρουν το «εισιτήριο» για την εθνική ομάδα που θα λάβει μέρος σε δύο διεθνείς αγώνες σε Τουρκία και Πολωνία, αλλά και στη δοκιμαστική διοργάνωση (test event) του Λονδίνου.

Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει ήδη μια κάρτα συμμετοχής με τη Δώρα Μουτσίου, αριθμός που αναμένεται να τριπλασιαστεί στις διοργανώσεις που απομένουν έως τη στιγμή που θα «κλειδώσει» η τελική λίστα των αθλητών και αθλητριών ενόψει Λονδίνου.
Τα αγωνίσματα: R1 αεροβόλο τουφέκι-ορθία θέση (Α) SH1, R2 αεροβόλο τουφέκι-ορθία θέση (Γ) SH1, R3 αεροβόλο τουφέκι-πρηνηδόν μικτό SH1, R4 αεροβόλο τουφέκι-ορθία θέση μικτό SH2, R5 αεροβόλο τουφέκι-πρηνηδόν μικτό SH2, P1 αεροβόλο πιστόλι (Α) SH1, P2 αεροβόλο πιστόλι (Γ) SH1.
Κατηγορία SH1: Διαγωνιζόμενοι στο τουφέκι και στο πιστόλι που δεν απαιτούν ειδικό στήριγμα όπλου.
Κατηγορία SH2:Διαγωνιζόμενοι στο τουφέκι που πάσχουν από περιορισμένη ή μόνιμη αναπηρία στα άνω άκρα και εξαιτίας αυτού δεν δύνανται να υποστηρίξουν το βάρος του τουφεκιού για τις αγωνιστικές  ανάγκες του αθλήματος, οπότε και χρειάζονται ειδικό στήριγμα όπλου.
Το αγωνιστικό πρόγραμμα:
Σάββατο 3 Μαρτίου
09.00-10.45: Αεροβόλο Τουφέκι R1–Ανδρών αγωνιστική κατηγορία SH1
09.00-10.15: Αεροβόλο Τουφέκι R2–Γυναικών αγωνιστική κατηγορία SH1
Απονομές
11.15-13.00: Α` Σειρά Αεροβόλο Τουφέκι R4–Μικτό αγωνιστική κατηγορία SH2
13.30-14.45: Αεροβόλο Τουφέκι R3–πρηνηδόν Μικτό αγωνιστική κατηγορία SH1
15.15-16.15: ΤΕΛΙΚΟΣ Αεροβόλο Τουφέκι R4–Μικτό αγωνιστική κατηγορία SH2
Κυριακή 4 Μαρτίου
09.00-10.15: Α` Σειρά Αεροβόλο Τουφέκι R5–πρηνηδόν Μικτό αγωνιστική κατηγορία SH2
10.45-12.30: Α` Σειρά Αεροβόλο Πιστόλι P1 Ανδρών αγωνιστική κατηγορία SH1
10.45-12.00: Αεροβόλο Πιστόλι P2  Γυναικών αγωνιστική κατηγορία SH1
12.30-14.15: Β` Σειρά Αεροβόλο Πιστόλι P1  Ανδρών αγωνιστική κατηγορία SH1
14.30-15.30: ΤΕΛΙΚΟΣ Αεροβόλο Πιστόλι P1  Ανδρών αγωνιστική κατηγορία SH1
Εμείς από την πλευρά μας θα βρισκόμαστε στο γήπεδο και θα σας ενημερώνουμε για την εξέλιξη των αγώνων, τα σκορ και κάθε τί ενδιαφέρον από το συγκριμένο Πρωτάθλημα
Πληροφορίες για το άθλημα
Ιστορικό
Η Σκοποβολή συμπεριελήφθη στο πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων το 1980 στο Arnhem και διέπεται από αντίστοιχους κανονισμούς με αυτούς της Ολυμπιακής Σκοποβολής. Έχουν γίνει ορισμένες προσαρμογές σε κάποια σημεία διεξαγωγής του αθλήματος προς διευκόλυνση των σκοπευτών με αναπηρία.
Δώρα Μούτσιου
Εξοπλισμός :
Στόχοι
Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες οι στόχοι είναι ηλεκτρονικοί, με δυνατότητα άμεσης προβολής της βαθμολογίας σε οθόνη, την οποία παρακολουθούν και οι θεατές, ώστε να ενημερώνονται για την εξέλιξη του αγώνα.
Ενδυμασία
Τουφέκι
Οι αθλητές φορούν ειδική ενδυμασία η οποία πρέπει να είναι κατασκευασμένη σύμφωνα με τους Κανονισμούς της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκοποβολής και η οποία ελέγχεται για το πάχος και την σκληρότητα του υλικού από το οποίο είναι κατασκευασμένη. Η ενδυμασία των σκοπευτών αποτελείται από:
  Σκοπευτικό σακάκι
  Σκοπευτικό παντελόνι
  Σκοπευτικά παπούτσια
  Σκοπευτικό γάντι
Πιστόλι
Οι αθλητές δεν χρειάζεται να φορούν ειδικά σκοπευτικά ρούχα. Μπορούν όμως να φορούν ειδικά σκοπευτικά παπούτσια, τα οποία τους εξασφαλίζουν πρόσθετη σταθερότητα. Έχουν άκαμπτη βάση (σόλα) και συνήθως είναι κατασκευασμένα από δέρμα ή ύφασμα.
Οπλισμός
Οι σκοπευτές αγωνίζονται με τουφέκι ή με πιστόλι. Τα τουφέκια και τα πιστόλια μπορεί να είναι αεροβόλα ή πυροβόλα ραβδωτά. Στα αγωνίσματα των 10μ, τα οποία διεξάγονται με αεροβόλο τουφέκι ή αεροβόλο πιστόλι, χρησιμοποιούνται βλήματα διαμέτρου 4,5 χιλιοστών. Στα αγωνίσματα των 25μ, τα οποία διεξάγονται με ραβδωτό πυροβόλο πιστόλι, χρησιμοποιούνται σφαίρες περιφερειακής πυροδότησης διαμέτρου 5,6 χιλιοστών. Οι ίδιες σφαίρες χρησιμοποιούνται και στα αγωνίσματα των 50μ, τα οποία διεξάγονται με ραβδωτό πυροβόλο τουφέκι ή πιστόλι.
Ευάγγελος Κακοσαίος
Κανονισμοί
Το άθλημα διέπεται από τους κανονισμούς της Διεθνούς Αθλητικής Ομοσπονδίας Σκοποβολής (ISSF) και της Επιτροπής Σκοποβολής της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (ISCD). Σε όλα τα αγωνίσματα οι κανονισμοί συμπίπτουν με τους αντίστοιχους των αθλητών χωρίς αναπηρία. Προσαρμογές έχουν γίνει μόνο σε ορισμένα σημεία που έχουν κριθεί αναγκαία για τη διευκόλυνση των σκοπευτών με αναπηρία.
Οι κανονισμοί της Σκοποβολής διαφέρουν ανάλογα με τον αγώνα ως προς την απόσταση, το είδος του στόχου, του όπλου, τη στάση του σκοπευτή, τον αριθμό των βολών και το χρόνο μέσα στον οποίο ο σκοπευτής πρέπει να ρίξει τις βολές του. Ειδικοί, επίσης, κανονισμοί διέπουν το αγώνισμα σε περίπτωση ισοβαθμίας των αθλητών για να καθοριστεί η κατάταξή τους.
Κατηγορίες
Οι σκοπευτές και οι σκοπεύτριες, λόγω των διαφορετικών τύπων κινητικής αναπηρίας που παρουσιάζουν (ακρωτηριασμό, παραπληγία, τετραπληγία ή άλλη αναπηρία) κατατάσσονται σε περισσότερες από μια κατηγορίες. Ανάλογα με τις δυνατότητες και τους περιορισμούς που υπάρχουν (λειτουργικότητα κορμού, ισορροπία στο κάθισμα, μυϊκή δύναμη, κινητικότητα άνω-κάτω άκρων κ.ά.), καθώς επίσης και τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες στη σκοποβολή, οι αθλητές χωρίζονται σε δύο γενικές κατηγορίες: την SH1 και την SH2. Βασική διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι στην SH2 επιτρέπεται ειδικό στήριγμα με συγκεκριμένες προδιαγραφές για να στηρίζεται το όπλο.
Για την αγωνιστική καρέκλα, η οποία μπορεί να είναι αναπηρικό αμαξίδιο ή σκαμνί, ισχύουν, ανάλογα με την κατηγορία, προδιαγραφές που αφορούν στην πλάτη της καρέκλας και τα στηρίγματα που χρησιμοποιούνται (τραπεζάκι ή πάγκος).
Αγώνας - Βαθμολογία
Κάθε αγώνισμα αποτελείται από έναν γύρο κατάταξης και έναν τελικό γύρο. Η βαθμολογία του τελικού γύρου προστίθεται στη βαθμολογία του γύρου κατάταξης (προκριματικού), και ο αθλητής ο οποίος έχει συγκεντρώσει στο τέλος του αγώνα τους περισσότερους βαθμούς ανακηρύσσεται νικητής.
Οι διαγωνιζόμενοι κερδίζουν βαθμούς ανάλογα με την αξία των βολών τους. Ο στόχος αποτελείται από 10 ομόκεντρους κύκλους με βαθμολογία από το 1 έως το 10. Ο κεντρικός κύκλος δίνει 10 βαθμούς, ο επόμενος εννέα και ο τελευταίος εξωτερικά έναν. Στους τελικούς αγώνες, η βαθμολογία εκφράζεται όχι μόνο με ακεραίους αλλά και με δεκαδικούς αριθμούς, αφού οι 10 ομόκεντροι κύκλοι του στόχου διαιρούνται σε περισσότερους κύκλους με το 10,9 να αποτελεί τον υψηλότερο βαθμό για μία βολή.
Τουφέκι
Οι αγώνες τουφεκιών αποτελούνται από πέντε αγώνες σε πεδίο βολής 10 μέτρων και τρεις αγώνες σε πεδίο βολής 50 μέτρων.
50 μέτρα Ελεύθερο Τουφέκι τριών Στάσεων – Ανδρών (κωδικός: R7)
Ο σκοπευτής ρίχνει 40 βολές σε στάση πρηνηδόν, ορθίως και γονυπετώς σε στόχο που βρίσκεται σε απόσταση 50 μέτρων. Οι βολές πρέπει να ολοκληρωθούν σε χρόνο 45 λεπτών για το πρηνηδόν, 75 λεπτών για το ορθίως και 60 λεπτών για το γονυπετώς. Πριν από την πρώτη βολή του αγώνα επιτρέπονται απεριόριστες δοκιμαστικές βολές. Οι οκτώ καλύτεροι σκοπευτές του προκριματικού γύρου αγωνίζονται στον τελικό. Ο τελικός αποτελείται από 10 βολές των 75 δευτερολέπτων η κάθε μία σε στάση ορθίως. Στους αγώνες συμμετέχουν αθλητές της SH1 κατηγορίας.
50 μέτρα Ελεύθερο Τουφέκι Πρηνηδόν – Μεικτό (κωδικός: R6)
Οι αγωνιζόμενοι ρίχνουν 60 βολές σε στάση πρηνηδόν, σε στόχο που βρίσκεται σε απόσταση 50 μέτρων. Οι βολές πρέπει να ολοκληρωθούν σε χρόνο 75 λεπτών. Πριν από την πρώτη βολή του αγώνα επιτρέπονται απεριόριστες δοκιμαστικές βολές. Οι οκτώ καλύτεροι σκοπευτές και σκοπεύτριες του προκριματικού γύρου αγωνίζονται στον τελικό. Ο τελικός αποτελείται από 10 βολές των 45 δευτερολέπτων η κάθε μία. Στους αγώνες συμμετέχουν αθλητές και αθλήτριες της SH1 κατηγορίας.
50 μέτρα Σπορ Τουφέκι τριών Στάσεων – Γυναικών (κωδικός: R8)
Κάθε σκοπεύτρια ρίχνει 20 βολές σε στάση πρηνηδόν, ορθίως και γονυπετώς σε στόχο που βρίσκεται σε απόσταση 50 μέτρων. Οι βολές πρέπει να ολοκληρωθούν σε χρόνο 135 λεπτών. Πριν από την πρώτη βολή του αγώνα επιτρέπονται απεριόριστες δοκιμαστικές βολές. Οι οκτώ καλύτερες σκοπεύτριες του προκριματικού γύρου αγωνίζονται στον τελικό. Ο τελικός αποτελείται από 10 βολές των 75 δευτερολέπτων η κάθε μία, σε στάση ορθίως. Στους αγώνες συμμετέχουν αθλήτριες της SH1 κατηγορίας.
10 μέτρα Αεροβόλο Τουφέκι Στάση Ορθίως - Ανδρών (κωδικός: R1), Γυναικών (κωδικός: R2), και Μεικτό (κωδικός: R4)
'Άνδρες και γυναίκες ρίχνουν βολές σε στάση ορθίως, σε στόχο που βρίσκεται σε απόσταση 10 μέτρων. Ειδικότερα, στο μικτό αγώνισμα (R4) καθώς και στο αγώνισμα ανδρών (R1) οι αθλητές ολοκληρώνουν 60 βολές σε χρόνο 105 λεπτών με απεριόριστες δοκιμαστικές βολές πριν να αρχίσει ο αγώνας. Οι αθλήτριες του αγωνίσματος (R2) ολοκληρώνουν 40 βολές σε χρόνο 75 λεπτών, περιλαμβανομένων και των δοκιμαστικών βολών.
Οι οκτώ καλύτεροι σκοπευτές και σκοπεύτριες του προκριματικού γύρου αγωνίζονται στον τελικό, ο οποίος αποτελείται από 10 βολές των 75 δευτερολέπτων η κάθε μία. Στους αγώνες ανδρών και γυναικών συμμετέχουν αθλητές και αθλήτριες της SH1 κατηγορίας, ενώ στους αγώνες μεικτό συμμετέχουν αθλητές και αθλήτριες της SH2 κατηγορίας.
10 μέτρα Αεροβόλο Τουφέκι Στάση Πρηνηδόν - Μικτό (R3 και R5)
Στους αγώνες R3 συμμετέχουν αθλητές και αθλήτριες της SH1 κατηγορίας, ενώ στους αγώνες R5 της κατηγορίας SH2. 'Aνδρες και γυναίκες ρίχνουν 60 βολές, σε στόχο που βρίσκεται σε απόσταση 10 μέτρων και σε χρόνο 90 λεπτών. Πριν την έναρξη του αγώνα επιτρέπονται απεριόριστες δοκιμαστικές βολές.
Οι οκτώ καλύτεροι σκοπευτές και σκοπεύτριες του προκριματικού γύρου αγωνίζονται στον τελικό. Ο τελικός αποτελείται από 10 βολές των 75 δευτερολέπτων η κάθε μία.
O Δανός Πρωταθλητής  Jonas Jacobsson στους Παραολυμπιακούς του Πεκίνου
Πιστόλι
Οι αγώνες πιστολιών αποτελούνται από έναν αγώνα σε πεδίο βολής 50 μέτρων, έναν σε πεδίο βολής 25 μέτρων και δύο σε πεδίο βολής 10 μέτρων.
Στο αγωνίσματα του πιστολιού οι σκοπευτές στοχεύουν και ρίχνουν βολές με το ένα χέρι, έχοντας τον καρπό τους ελεύθερο από υποβοηθήματα.
50 μέτρα Ελεύθερο Πιστόλι – Μεικτό (κωδικός: Ρ4)
Οι αγωνιζόμενοι ρίχνουν 60 βολές σε στόχο που βρίσκεται σε απόσταση 50 μέτρων. Οι βολές πρέπει να ολοκληρωθούν σε χρόνο 120 λεπτών. Πριν από την πρώτη βολή του αγώνα επιτρέπονται απεριόριστες δοκιμαστικές βολές.
Οι οκτώ καλύτεροι σκοπευτές-τριες του προκριματικού γύρου αγωνίζονται στον τελικό. Ο τελικός γύρος αποτελείται από 10 βολές των 75 δευτερολέπτων η κάθε μία. Στους αγώνες συμμετέχουν αθλητές και αθλήτριες της SH1 κατηγορίας.
25 μέτρα Σπορ Πιστόλι – Μεικτό (Ρ3)
Ο αγώνας αυτός αποτελείται από δύο γύρους των 30 βολών ο καθένας, έναν ακριβείας και έναν ταχείας. Ο στόχος βρίσκεται σε απόσταση 25 μέτρων. Ο γύρος ακριβειάς αποτελείται από έξι σειρές των πέντε βολών ακριβείας. Οι βολές κάθε σειράς θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε χρόνο πέντε λεπτών. Ο γύρος ταχείας αποτελείται από έξι σειρές των πέντε βολών ταχείας. Κάθε βολή θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε χρόνο τριών δευτερολέπτων. Μεταξύ των βολών υπάρχει αναμονή 7 δευτερολέπτων.
Πριν από κάθε γύρο ακριβείας και ταχείας, οι συμμετέχοντες έχουν μια σειρά 5 δοκιμαστικών βολών. Στον τελικό παίρνουν μέρος οι οκτώ καλύτεροι αθλητές -τριες του προκριματικού γύρου και αγωνίζονται σε 10 βολές ταχείας. Στους αγώνες συμμετέχουν αθλητές και αθλήτριες της SH1 κατηγορίας.
10 μέτρα Αεροβόλο Πιστόλι Ανδρών (Ρ1) και Γυναικών (Ρ2)
'Aνδρες και γυναίκες ρίχνουν βολές, σε στόχο που βρίσκεται σε απόσταση 10 μέτρων. Ειδικότερα, οι άνδρες ολοκληρώνουν 60 βολές σε χρόνο 105 λεπτών με απεριόριστες δοκιμαστικές βολές πριν την έναρξη του αγώνα. Οι γυναίκες ολοκληρώνουν 40 βολές σε χρόνο 75 λεπτών, περιλαμβανομένων και των δοκιμαστικών βολών.
Οι οκτώ καλύτεροι σκοπευτές και σκοπεύτριες του προκριματικού γύρου αγωνίζονται στον τελικό. Ο τελικός αποτελείται από 10 βολές των 75 δευτερολέπτων η κάθε μία. Στους αγώνες συμμετέχουν αθλητές και αθλήτριες της SH1 κατηγορίας.
Ελένη Ζαμπούρα
Κατηγοριοποίηση
Αθλητές με αναπηρία (αθλητές με ακρωτηριασμό, αθλητές με άλλες αναπηρίες, "Les Autres", αθλητές με εγκεφαλική παράλυση ή με κάκωση του νωτιαίου μυελού) οι οποίοι ανταποκρίνονται στα ελάχιστα κριτήρια αναπηρίας, έχουν τη δυνατότητα να διαγωνιστούν στη σκοποβολή.
Οι αθλητές κατατάσσονται σε δύο κύριες κατηγορίες, τις SH1 και SH2.
Αν πάλι ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα γι’ αυτό το μοναδικό άθλημα δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε την σελίδα της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής(http://www.paralympic.gr). Και για να πάρετε μια γεύση από τη σκοποβολή σε αμαξίδιο δείτε τα παρακάτω βιντεάκια, πραγματικά αξίζει τον κόπο!!!!
1.http://www.youtube.com/watch?v=6HjJuYRxpU0
2.http://www.youtube.com/watch?v=M2ZggAcvkP4


Επιμέλεια:Μοσχονά-Καρκαβέλα Ειρήνη, Γυμνάστρια Προσαρμοσμένης Φ.Α. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου