Τρίτη, Ιουλίου 24

ΑΜΕΑ: ΟΣΚΑΡ ΠΙΣΤΟΡΙΟΥΣ Η "ΣΑΪΤΑ"



­Όσκαρ Πιστόριους : Ο γρηγορότερος ανθρωπός του κόσμου χωρίς πόδια, ΓΡΑΦΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ!!! θα είναι ο πρώτος αθλητής με αναπηρία που θα λάβει μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες!
Θέλετε και άλλον λόγο για να παρακολουθήσετε τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες Λονδίνο 2012; Δε νομίζω.....
Blade Runner”, “Ο γρηγορότερος άνθρωπος χωρίς πόδια” ή απλώς Όσκαρ Λεονάρντ Κάρλ Πιστόριους. Ένας νικητής της ζωής ο οποίος κατάφερε να αποδείξει πως οι σωματικές του ιδιαιτερότητες δεν τον εμποδίζουν να κάνει πράξη τα όνειρά του, κάνοντας, καλύτερα μάλιστα και από αρκετούς αρτιμελείς συναδέλφους του, αυτό που αγαπάει: δηλαδή, να τρέχει.
   Ο Όσκαρ Πιστόριους γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου του 1986 στη Νότια Αφρική. Πέρασε πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια.Από τη μέρα που ήρθε στον κόσμο αντιμετώπιζε σοβαρά κινητικά προβλήματα, εξαιτίας του ότι δε διέθετε περόνη στα δυο του πόδια αλλά μόνο μια ινώδη ζώνη που ανάγκασε τους γιατρούς να τα ακρωτηριάσουν λίγο κάτω από το γόνατο, μόλις στην ηλικία των 11 μηνών.Ο Πιστόριους, σε αντίθεση με πολλά παιδιά της ηλικίας του, αντιμετώπισε εξαρχής με ρεαλισμό, ομοψυχία και ωριμότητα το ανατομικό του πρόβλημα, το οποίο δεν τον πτόησε αλλά τον παρακίνησε να ασχοληθεί με τον αθλητισμό από πολύ μικρή, μάλιστα, ηλικία.
   Στα 11 του χρόνια, ο Πιστόριους γράφεται στο Pretoria Boys High School, και αγωνίζεται στις σχολικές ομάδες ράγκμπι, πόλο και τένις. Αρκετά χρόνια αργότερα, λαμβάνει συμμετοχή σε αγώνες πάλης όμως ένας σοβαρός τραυματισμός του κατά τη διάρκεια αγώνα ράγκμπι τον Ιούνιο του 2003, τον αναγκάζει να ενταχθεί σε πρόγραμμα αποκατάστασης.Παρ’ όλες τις δυσκολίες, όχι μόνο δεν τα παρατάει, αλλά αποφασίζει να ασχοληθεί ενεργά πλέον με το στίβο, κάνοντας την παρθενική του συμμετοχή σε Παραολυμπιακούς Αγώνες το 2004, στην Αθήνα.Με τις επιδόσεις του και τις επιτυχίες του ο Πιστόριους κάνει όλο τον πλανήτη να μιλάει για αυτόν. Κατακτά χρυσό μετάλλιο στα 200μ.(T44), κάνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 21.97 ενώ καταλαμβάνει και την τρίτη θέση στα 100μ.(Τ44). Από εκεί και πέρα, ο δρόμος προς την κορυφή ανοίγει διάπλατα για το σημερινό κάτοχο των παγκοσμίων ρεκόρ στα αγωνίσματα των 100, 200 και 400 μέτρων της κατηγορίας Τ44.

   Από το 2005 μέχρι και το 2007, ο “Blade Runner”, κατακτά χρυσά μετάλλια, σχεδόν σε όλες τις διοργανώσεις που συμμετέχει, συντρίβοντας παράλληλα τα δικά του παγκόσμια ρεκόρ της προηγούμενης χρονιάς. Τότε, ο Πιστόριους αποφασίζει πως έφτασε η στιγμή να δοκιμάσει την τύχη του σε διεθνείς αγώνες στίβου για άτομα χωρίς αναπηρία, έχοντας ως αντιπάλους του μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου.Οι εντυπωσιακοί χρόνοι που πραγματοποιεί, ξεσηκώνουν θύελλα αντιδράσεων στους κύκλους του κλασικού αθλητισμού. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως τα τεχνητά μέλη τύπου Cheetah Flex-Foot, τα οποία είναι κατασκευασμένα από ανθρακονήματα και χρησιμοποιεί ο Πιστόριους για να τρέχει, του προσφέρουν μεγαλύτερο διασκελισμό, επομένως και μεγαλύτερο πλεονέκτημα έναντι των συναθλητών του. Μάλιστα, σύμβουλοι της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF), δε δίστασαν να χαρακτηρίσουν τα πρόσθετα μέλη του Πιστόριους, ως ένα είδος “ντοπαρίσματος”, το οποίο του χάρισε τη δεύτερη θέση στους αγώνες Golden League της Ρώμης το 2007.
Ο Πιστόριους, αισθανόμενος φανερά δυσαρεστημένος από αυτή την εξέλιξη και αντιμετώπιση, δε διστάζει να προσφύγει στο Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο (CAS), το οποίο έχει σαν έδρα του τη Λωζάννη της Ελβετίας.Η δικαστική διαμάχη με την IAAF, βγάζει νικητή τον “Blade Runner”, ο οποίος επικαλέστηκε αρκετές παραμέτρους που δεν είχαν ληφθεί υπόψιν κατά την έκδοση του αρχικού πορίσματος.Η πλευρά του Πιστόριους αναφέρθηκε στις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο αθλητής και που έχουν να κάνουν με τις εκάστοτε καιρικές συνθήκες και το μειονέκτημα κατά τη διαδικασία εκκίνησης, που λειτουργούν ανασταλτικά για τα τεχνητά του μέλη.Η διάσταση που παίρνει το θέμα αναγκάζει την IAAF να κάνει ένα βήμα πίσω, εντάσσοντας τον αθλητή στους κύκλους της και προσφέροντάς του τη δυνατότητα να διεκδικήσει ακόμη και τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο το 2008.
   Παρά το γεγονός ότι ο Πιστόριους έβαλε για μια ακόμη φορά τα δυνατά του, δεν κατάφερε να “πιάσει” τα όρια συμμετοχής για τους Ολυμπιακούς τού Πεκίνο, ενώ η αθλητική ομοσπονδία της χώρας του δεν τον επέλεξε στην ομάδα που θα αγωνιζόταν στα 4Χ400μ. Τελικά, συμμετέχει για μια ακόμη φορά στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, κατακτώντας 3 χρυσά μετάλλια στα αθλήματα των 100, 200 και 400 μέτρων. Εάν ο Πιστόριους επιλεγόταν για να τρέξει στα 4Χ400μ, θα γινόταν ο πρώτος αθλητής με αναπηρικά προβλήματα που συμμετέχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες.Η μεγαλοψυχία αυτού του ανθρώπου αποδεικνύεται και από τις δηλώσεις του στον Τύπο. Στο ερώτημα για το αν θα δεχόταν τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς του Πεκίνο μέσω της wild-card, απαντά πως δε θα το έκανε, αφού ήθελε να κερδίσει την πρόκρισή του μέσα από τους αγώνες στους οποίους έπαιρνε μέρος, κάτι που τον έκανε άλλωστε να βάλει τα δυνατά του, ώστε να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου που θα διεξαχθούν σε λιγότερο από ένα χρόνο.
   Στις αρχές του φετινού χρόνου, ο Πιστόριους κατακτά άλλα τρία μετάλλια στους αγώνες IPC Athletics World στη Νέα Ζηλανδία, όμως, για πρώτη φορά έπειτα από επτά ολόκληρα χρόνια ηττήθηκε στα 100μ από τον Αμερικανό, Τζερόμ Σίνγκλετον.Ωστόσο, στους αγώνες του Παραολυμπιακού Παγκοσμίου Κυπέλλου, που διεξήχθησαν το Μάιο, ο Πιστόριους ανεβαίνει και πάλι στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, τερματίζοντας πρώτος στα 100, 200 και 400μ. (Τ44). Το καλοκαίρι του 2011 παίρνει μέρος σε αρκετούς αγώνες με αντιπάλους αρτιμελείς αθλητές και μολονότι σημειώνει χρόνους κάτω από 46 δευτερόλεπτα, πρέπει να περιμένει μέχρι τις 19 Ιουλίου, όταν στο Λινγκάνο της Ιταλίας πετυχαίνει επίδοση 45,07 στα 400μ., χρόνο που του δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στη Νταεγού και κατ’ επέκταση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012.
   Στην προκριματική φάση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στη Νταεγού, ο Πιστόριους, εκπροσωπώντας τη Νότια Αφρική, πετυχαίνει χρόνο 45,39 και περνά στα ημιτελικά των 400 μέτρων, όπου όμως αποκλείεται καθώς σημειώνει επίδοση 46,19.Ο “Blade Runner” συμμετέχει και στην προκριματική σειρά των 4Χ400μ. και μαζί με τους συναθλητές του καταφέρνουν να χαρίσουν στη χώρα τους την πρόκριση στο μεγάλο τελικό, πετυχαίνοντας μάλιστα εθνικό ρεκόρ, με χρόνο 2 λεπτά 59 δευτερόλεπτα και 21 δέκατα. 
Ο Πιστόριους, μπορεί να μην αγωνίστηκε στον τελικό, εκεί όπου η Νότια Αφρική κατέκτησε τη δεύτερη θέση, ωστόσο κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο και την αποδοχή των συναθλητών του λόγω της εξαιρετικής του συμμετοχής στη διοργάνωση.
   Το μεγάλο στοίχημα για τον Παραολυμπιονίκη της Αθήνας και του Πεκίνο, την “Αθλητική Προσωπικότητα του 2007”, όπως τον ανέδειξαν οι αθλητικοί συντάκτες του BBC, και τρίτο άνθρωπο με τη μεγαλύτερη παγκόσμια επιρροή στην κατηγορία “Ήρωες και Πρωτοπόροι” της λίστας του περιοδικού Times το 2008, είναι φυσικά η συμμετοχή του -και γιατί όχι η διάκρισή του- στο μεγάλο αθλητικό ραντεβού της επόμενης χρονιάς, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνο, τον Αύγουστο του 2012. Εκεί, θα μπορέσει να επιβεβαιώσει για μια ακόμη φορά το αθλητικό του μότο:
“Δεν είστε άνθρωποι με ειδικές ανάγκες λόγω των ειδικών αναγκών που έχετε, αλλά είστε άνθρωποι ικανοί λόγω των ικανοτήτων που διαθέτετε”.
(“You are not disabled by the disabilities you have. You are able by the abilities you have”).

   Το σπουδαιότερο όμως στην ιστορία του Όσκαρ είναι ότι η ομοσπονδία στίβου της Νότιας Αφρικής τον δήλωσε στην αποστολή που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου και μάλιστα σε δύο αγωνίσματα, καθώς θα λάβει μέρος τόσο στα 400 μέτρα όσο και στα 4Χ400.
   Ο 26χρονος πρωταθλητής θα κάνει το όνειρό του πραγματικότητα να συμμετέχει στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του κόσμου, μετά από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του 2012 στη Νταεγού, γεγονός που προκάλεσε πληθώρα σχολίων υπέρ και κατά της απόφασης της Ομοσπονδίας Στίβου της Νότιας Αφρικής :
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του χρυσού ολυμπιονίκη του 1996 και 2000 Μάικλ Τζόνσον,ο  οποίος, παρ’ όλο που θεωρεί τον Πιστόριους φίλο του, διαφωνεί με την ολυμπιακή συμμετοχή του  Νοτιοαφρικανού στο Λονδίνο :
«Εφόσον δεν γνωρίζουμε αν τα προσθετικά μέλη που φοράει του δίνουν πλεονέκτημα, είναι άδικο να αγωνιστεί μαζί με τους υπόλοιπους δρομείς».
   Αντίθετη άποψη, πάντως, εκφράζει ο προσεχής αντίπαλός του στα 400 μέτρα, ο Αμερικανός Λασόν Μέριτ:
"Του έχω πει πόσο τον σέβομαι και θαυμάζω το ότι έχει κίνητρο και δουλεύει σκληρά για να φτάσει εκεί που θέλει".
   Βέβαια, όσο κι αν πληθαίνουν τα σχόλια γύρω από το όνομά του, σε καμία περίπτωση δεν αναιρούν την ιστορικότητα του εγχειρήματός του.  
"Βάζοντας τα μέλη μου είναι σα να βάζω τα παπούτσια μου. Καταλαβαίνω ότι μερικοί σκέφτονται διαφορετικά, αλλά ελπίζω μετά το Λονδίνο να αναθεωρήσουν", αναφέρει ένας "Οζ", έτοιμος να εντυπωσιάσει όσο και να εμπνεύσει διεκδικώντας δικαιωματικά μια θέση στο βάθρο.
   Ρίξτε μια ματιά στην προσωπική ιστοσελίδα του κορυφαίου αθλητή με αναπηρίες στον κόσμο και θα εντυπωσιαστείτε:http://www.oscarpistorius.com/

Επιμέλεια: Μοσχονά-Καρκαβέλα Ειρήνη, 
Γυμνάστρια Προσαρμοσμένης Φ.Α. 



                         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου