Σάββατο, Δεκεμβρίου 27

Ένα διαφορετικό αντίο στον Σεραφείμ Φυντανίδη


Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε τον σπουδαίο Δημοσιογράφο, επί σειρά ετών Διευθυντή της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», Σεραφείμ Φυντανίδη, που έφυγε από τη ζωή ανήμερα τα Χριστούγεννα στα 77 του χρόνια.
Θα προτιμήσουμε να μην αναφέρουμε αναλυτικά ποιοι βρέθηκαν στο Α Νεκροταφείο, διότι απλούστατα ήταν πάρα πολλοί και δεν θέλουμε να αδικήσουμε κανέναν. Ήταν, πάντως, πολυάριθμοι εκπρόσωποι από τους χώρους του Τύπου, της Πολιτικής, της Επιστήμης και του Πολιτισμού. Θα περιορισθούμε να σας μεταφέρουμε τι είπαν για τον Σεραφείμ Φυντανίδη άνθρωποι που τον έζησαν από κοντά. Ανάμεσα τους και οι Κεφαλλονίτες Δημοσιογράφοι, Φερδινάνδος Χοϊδάς, η σύζυγος του Στέλλα, καθώς επίσης και ο Ανδρέας Καψαμπέλης. Πρώτα, όμως, ας δούμε τι δήλωσε ο κορυφαίος καλλιτέχνης Διονύσης Σαββόπουλος: «Ο Σεραφείμ ήταν ένας πολύ γλυκός άνθρωπος. Ένας εξαιρετικός Δημοσιογράφος. Πάνω απ’ όλα υπήρξε ο ανανεωτής του Ελληνικού Τύπου. Θα μας λείψει πολύ».
Μαρία Αντωνιάδου-Πρόεδρος ΕΣΗΕΑ: «Σεραφείμ Φυντανίδης, ο Δάσκαλος, ο Δημοσιογράφος, ο ευαίσθητος άνθρωπος. Έφερε νέα πνοή στον Τύπο. Άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην περίοδο της Μεταπολίτευσης. Σίγουρα χάθηκε ένα μεγάλο στέλεχος της Δημοσιογραφίας. Το κενό που αφήνει είναι μεγάλο».

Νίκος Κιάος-Πρώην Πρόεδρος ΕΣΗΕΑ: «Υπήρξε ένας πολύ καλός Διευθυντής. Ήταν επαγγελματίας με όλη τη σημασία της λέξης. Ιδιαίτερα συνεργάσιμος και σπουδαίος άνθρωπος».
Φερδινάνδος-Στέλλα Χοϊδά/Δημοσιογράφοι: «Ήταν ήρεμος, ευγενής και εξαιρετικός χαρακτήρας. Πολύ δημιουργικός άνθρωπος και από τη φύση του ιδιαίτερα αισιόδοξος. Δουλέψαμε πολλά χρόνια κοντά του σε καθεστώς απόλυτης ελευθερίας, χωρίς παρεμβάσεις και συμφέροντα».
Ανδρέας Καψαμπέλης-Δημοσιογράφος: «Υπήρξε εμβληματική φυσιογνωμία στο χώρο του Τύπου. Σφράγισε χωρίς υπερβολή την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Ήταν υπέρμαχος της πολυφωνίας. Δημιούργησε τη δική του Δημοσιογραφική Σχολή και έβγαλε από τα χέρια του πολύ καλούς επαγγελματίες».
Νανά Νταουντάκη-πρ. Αντιπρόεδρος ΕΣΗΕΑ: «Προσέφερε πάρα πολλά στον Δημοσιογραφικό κλάδο. Βοήθησε πολύ στην ελευθερία του Τύπου και διεκδίκησε το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης των συντακτών. Ως άνθρωπος ήταν, επίσης, πολύ καλός κι ευγενικός. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάζει».
Είχα τη χαρά και την τιμή να γνωρίσω από κοντά τον Σεραφείμ Φυντανίδη. Ήταν καθηγητής μου στο «Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας» την περίοδο 1986-1987. Πιστεύω ότι με βοήθησε πολύ και μου έδωσε σημαντικά εφόδια για τη δημοσιογραφική μου πορεία. Η σκέψη μου δεν είναι μόνο σ’ αυτόν, αλλά και στους οικείους του, τους οποίους και συλλυπούμαι.


Νίκος Γιαννόπουλος
Δημοσιογράφος ΝΕΡΙΤ
Α Αντιπρόεδρος Κεφαλληνιακής Αδελφότητας Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου