Δευτέρα, Φεβρουαρίου 22

Ομάδες 9ου ομίλου Γ' Εθνικής σε Γ.Γ.Α. - Ε.Π.0.: Αλήθεια υπάρχει λογική ή κοροϊδία

Έγγραφο απέστειλαν από κοινού οι ομάδες του 9ου ομίλου σε Γ.Γ.Α. και Ε.Π.Ο. όπου όπως αναφέρουν δεν θα δεχθούν την εξαθλίωση των Ερασιτεχνικών ομάδων και του ποδοσφαίρου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των ομάδων:

Προς Ε.Π.Ο
Προς Γ.Γ.Α.,

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ / Γενικέ Γραμματέα,

Την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020 οι πρόεδροι όλων των σωματείων που αγωνίζονται στον 9ο όμιλο του Πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής Ερασιτεχνικής Κατηγορίας, ύστερα από τηλεδιάσκεψη, παρουσίασαν ένα κείμενο προτάσεων που αφορούσε το μέλλον του συγκεκριμένου πρωταθλήματος.

Δυστυχώς, κανένας από τους αρμόδιους φορείς, ΕΠΟ, ΓΓΑ και πολιτεία, δεν είχαν την ελάχιστη υπευθυνότητα και ευαισθησία να ασχοληθούν και να τοποθετηθούν σε ό,τι αφορούσε το πρωτάθλημα της Γ εθνικής.

Μετά την βίαιη διακοπή του πρωταθλήματος της Γ Εθνικής λόγω της πανδημίας της COVID-19, πλέον βρισκόμαστε μπροστά σε μια βαθιά κρίση που πλήττει τον Ελληνικό αθλητισμό και ειδικά τον ερασιτεχνικό, ο οποίος μέχρι σήμερα στερείται οποιασδήποτε μορφής ενίσχυσης από όλους τους κρατικούς φορείς αλλά και από την διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος.

Η φετινή σεζόν η αλήθεια είναι πως ξεκίνησε με μεγάλη επιφύλαξη από όλους μας για την εξέλιξή της. Παρ’ όλα αυτά, οι διοικούντες των ομάδων ξεπερνώντας τους όποιους αρχικούς τους δισταγμούς, και σε δύσκολες οικονομικά και κοινωνικά συνθήκες, πραγματοποιήσαμε μιαν υπέρβαση δηλώνοντας συμμετοχή στο Πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής Ερασιτεχνικής Κατηγορίας τιμώντας έτσι τον αθλητισμό και το ίδιο το ποδόσφαιρο.

Μέχρι που φτάσαμε στην διακοπή των αθλητικών δραστηριοτήτων που επεβλήθη στις 7 Νοεμβρίου. Έκτοτε, ο Ερασιτεχνικός Αθλητισμός αφέθηκε στην αβεβαιότητα και στο σκοτάδι δίχως την παραμικρή ενημέρωση από τους φορείς για το τι μέλλει γενέσθαι.

Η πρωτοφανής υγειονομική και οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα και τον κόσμο ολόκληρο, έχει πλήξει καίρια, όπως είναι φυσικό και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Ιδιαίτερα οι ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, λόγω των πολλαπλών εξόδων λειτουργίας και διεξαγωγής των αγώνων, έχουν φθάσει στα όρια της επιβίωσής τους. Η διακοπή και αναστολή του πρωταθλήματος επέτεινε αυτήν την κρίση και στην αγωνιστική κατάσταση των ομάδων ,με συνέπειες καταστρεπτικές για την λειτουργία τους και τους σκοπούς που προσφέρουν στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Επίσης είναι βέβαιο , ότι λόγω της πανδημίας τα σωματεία και οι παράγοντές τους έχουν οδηγηθεί σε πλήρη οικονομική καταστροφή.

Τέλος, προοδευτικά υπήρξε αδιαφορία από κάθε παράγοντα της αγοράς (χορηγούς και διαφήμιση ) να επενδύσουν και να ενισχύσουν τα σωματεία σε ένα ανύπαρκτο οικονομικό και αθλητικό περιβάλλον.

Είναι σαφώς κατανοητό πως η γενικότερη κρίση λόγω της πανδημίας του covid-19 έχει ήδη δημιουργήσει έναν ασφυκτικό οικονομικό κλοιό στους παράγοντες των Σωματείων και με δεδομένη, την παρούσα στιγμή, την απαγόρευση παρουσίας φιλάθλων στα γήπεδα, βάση του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου που επιβάλλεται από τον ΕΟΔΥ και τη Γ.Γ.Α., χάνουν την ευκαιρία να εξασφαλίσουν ένα από τα ελάχιστα έσοδα, τα εισιτήρια, που είχαν κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου.

Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό ότι το οικονομικό κόστος, αποτελεί ουσιαστικά τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για την ασφαλή επιστροφή των ερασιτεχνικών ομάδων στην αγωνιστική δράση, όσο η χώρα μας θα συνεχίσει να πλήττεται από τον κορωνοϊό και τα κρούσματα θα βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.

Αλήθεια, πόσο ασφαλής είναι η επιστροφή των ερασιτεχνικών ομάδων στην αγωνιστική δράση, όσο η χώρα μας θα συνεχίσει να πλήττεται από τον κορωνοϊό και τα κρούσματα θα βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα;

ΑΛΗΘΕΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΙΚΗ H KOΡΟΪΔΙΑ;

Παράλληλα, αποφασίζεται η επανέναρξη των προπονήσεων χωρίς να υπάρχει σχέδιο και πλαίσιο ασφαλές που να ορίζει τί πρωτάθλημα θα διεξαχθεί. Πως και που θα γίνονται τα τεστ; Ποιος θα κρατάει και θα κοντρολάρει το όλο σύστημα; Εμείς ανήκουμε στην Ε.Π.Ο και στην κατηγορία μας είναι 140 ομάδες….

Πότε θα αρχίσει το πρωτάθλημα; Οι προπονητές μιλούν για 45 μέρες προετοιμασία. Δηλαδή θα κάνουμε 1,5 μήνα προετοιμασία για να έχουμε 1,5 -2 μήνες πρωταθλήματος; Υπάρχει λογική;

Πότε θα τελειώσει η σαιζόν; Πόσοι και που θα πάνε αυτοί που θα προβιβαστούν ή θα υποβιβαστούν. Ο υπουργός μιλάει για άμεση αναδιάρθρωση των κατηγοριών. Πείτε μας θα παίξουμε πρωτάθλημα ή τουρνουά; Κατανοούμε για να εξυπηρετηθεί το ΣΥΣΤΗΜΑ και κάποιοι που το έχουν ανάγκη, χρειάζονται παίκτες. Κατανοητό. ΟΧΙ όμως στην πλάτη μας. ΟΧΙ στην εξαθλίωση των ερασιτεχνικών ομάδων και του ποδοσφαίρου. Μιλάμε για αγάπη του ποδοσφαίρου ή για τον βιασμό του. ΕΛΕΟΣ. Μας κάνετε να τσακωθούμε με ποδοσφαιριστές, με προπονητές για σοβαρά θέματα που πρέπει να λύσετε πρώτα εσείς ή καλύτερα να τα είχατε ήδη λύσει, πριν μας φέρετε σ αυτήν την μπερδεμένη – διφορούμενη και τραγελαφική κατάσταση.

Στις τουριστικές περιοχές η σαιζόν ξεκινάει τον Μάϊο. Μπορούν οι ποδοσφαιριστές - εργαζόμενοι να συμμετέχουν στις υποχρεώσεις της ομάδας τους; οι ποδοσφαιριστές της Γ΄ Εθνικής είναι ερασιτέχνες. Αντέχουν χωρίς απραξία τόσων μηνών στον ένα χρόνο της πανδημίας να παίζουν Τετάρτη - Κυριακή; Ή θα τελειώσουμε τον Ιούλιο;

Τί θα γίνει όταν θα εμφανίζονται αυξημένα κρούσματα σε σωματεία. σε πόλεις και σε νομούς;

Θα διακόπτεται η αγωνιστική δραστηριότητα κάθε φορά, και το φαινόμενο «ακορντεόν» που τόσο πολύ ταλαιπωρεί την οικονομία και την κοινωνία θα διαλύσει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο;

Όχι άλλα πειράματα !!!

Φτάνει πια!!!

Οι θέσεις μας είναι και παραμένουν αταλάντευτα σταθερές!!!

Εάν θεωρείται πως οι συνθήκες, υγειονομικές και οικονομικές, επιτρέπουν την επανέναρξη του πρωταθλήματος της Γ εθνικής αυτό μπορεί να γίνει μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

1.   Την διεξαγωγή των αγώνων με παρουσία φιλάθλων στο 50% της χωρητικότητας των γηπέδων. Πέραν ότι μιλάμε για υπαίθριους χώρους οι οποίοι προσφέρουν την δυνατότητα στον φίλαθλο κόσμο να παρευρεθεί κοντά στην ομάδα του, το εισιτήριο αποτελεί το βασικό και πιο άμεσο έσοδο των ομάδων μας.

2.   Οι γηπεδούχες ομάδες να αναλάβουν την υποχρέωση να καλύψουν μόνο τα έξοδα της αμοιβής των διαιτητών και των παρατηρητών αγώνα και διαιτησίας με την Ε.Π.Ο. να αναλαμβάνει να καλύψει τα οδοιπορικά των (κάτι το οποίο θα μπορούσε να γίνεται και μέσω των ΕΠΣ δίχως να εμπλέκονται τα σωματεία) καθώς και την αναστολή καταβολής προστίμων λόγω καρτών για την τρέχουσα αγωνιστική σεζόν.

3.   Κάλυψη των εξόδων μετακίνησης και διαμονής των ομάδων μέσω των Περιφερειών και των Δήμων.

4.   Οικονομική ενίσχυση ύψους 30.000 ευρώ δεδομένης της απώλειας εσόδων (παύση εκδηλώσεων, αδυναμία εξεύρεσης χορηγών, απουσία κόσμου) λόγω της πανδημίας.

5.   Την υποχρέωση για Covid Tests να την επωμιστεί η 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων – Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας κι όχι τα ίδια τα σωματεία.

Α. Πρωτάθλημα δύο γύρων που να εξασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα και την αξιοπιστία του.
Β. Μηδενική επιβολή χρηματικών προστίμων για κίτρινες και κόκκινες κάρτες.
Γ. Κατανομή του ποσού των 4.500.000,00 € που δίδεται από την UEFA, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και στα ερασιτεχνικά σωματεία και της Γ Εθνικής.

Δίχως την ικανοποίηση των παραπάνω καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο για τις ομάδες μας να συνεχίσουν το φετινό Γολγοθά του πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής.

Σε κάθε άλλη περίπτωση η επιλογή είναι μόνο ΜΙΑ !!!

Το φετινό πρωτάθλημα να θεωρηθεί ως ΜΗ ΓΕΝΟΜΕΝΟ και να διεξαχθεί εκ νέου το Σεπτέμβριο.

Κύριοι όσοι αγαπάμε και υπηρετούμε το ποδόσφαιρο πρέπει να πάρουμε γενναίες αποφάσεις !!!

Είμαστε σίγουροι ότι αντιλαμβάνεστε απόλυτα τις ανησυχίες μας και τους προβληματισμούς που σας αναπτύξαμε.

Πιστεύουμε ειλικρινά ότι θα εξαντλήσετε όλες σας τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσεων που θα δυναμώσουν το πρωτάθλημα της Γ Εθνικής

και είμαστε δίπλα σας, για να βοηθήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο εσείς κρίνετε πρόσφορο στην διαδικασία αυτή.

Με Εκτίμηση

Οι εκπρόσωποι ΟΛΩΝ των σωματείων του 9ου Ομίλου της Γ Εθνικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου