Τετάρτη, Απριλίου 21

Super League: Το χρονικό της βροντώδους κατάρρευσης


Το εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας (σχεδόν) διαλύθηκε εις τα εξ ων συνετέθη, μετά την απόφαση για αποχώρηση των αγγλικών ομάδων που είχαν συγκατατεθεί στη δημιουργία του πρότζεκτ, την επικείμενη απόσυρση των Μίλαν, Ίντερ και παρά την ανακοίνωση τα ξημερώματα της Τετάρτης, που κάνει λόγο για «πάγωμα» των διαδικασιών.

Οι δύο σύλλογοι του Μάντσεστερ (Γιουνάιτεντ και Σίτι), η Λίβερπουλ, η Τότεναμ και η Άρσεναλ ανακοίνωσαν επισήμως τη νύχτα της Τρίτης ότι δεν θα συνεχίσουν, 48 ώρες αφότου είχαν συμφωνήσει μαζί με τρεις ισπανικές (Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Ατλέτικο Μαδρίτης) κι άλλες τόσες ιταλικές ομάδες (Γιουβέντους, Μίλαν, Ίντερ) να συμμετάσχουν στη νέα ποδοσφαιρική διοργάνωση.

Η Μάντσεστερ Σίτι ήταν η πρώτη που αποχώρησε, ανοίγοντας το δρόμο για τις Άρσεναλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ και η Τότεναμ, που ανακοίνωσαν ότι ακολουθούν τον ίδιο δρόμο, ενώ  Τσέλσι το έκανε το πρωί της Τετάρτης (21/4), ολοκληρώνοντας τη μαζική έξοδο των «Big Six» της Αγγλίας.

Η European Super League δεν απάντησε ποτέ σε αίτημα για σχόλιο και ο πρόεδρος της διοργάνωσης και της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ, ακύρωσε μια προγραμματισμένη ραδιοφωνική συνέντευξη.

Η ESL διατράνωνε ότι θα αυξήσει κατακόρυφα τα έσοδα για τους συμμετέχοντες συλλόγους, ωστόσο, τα διοικητικά όργανα του αθλήματος, άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες (Μπάγερν Μονάχου, Παρί Σεν Ζερμέν, Ντόρτμουντ, Λειψία, Ρόμα, Πόρτο κ.α.), καθώς και οργανώσεις οπαδών, δήλωσαν ότι θα ενισχύσει τη δύναμη και τον πλούτο των ελίτ συλλόγων και η πως εν μέρει κλειστή δομή του πρωταθλήματος έρχεται σε αντίθεση με το μακροχρόνιο μοντέλο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Σε αντίθεση με την τρέχουσα διοργάνωση του Champions League, όπου οι ομάδες πρέπει να προκριθούν σε αυτή μέσω του εγχώριου πρωταθλήματός τους, οι ιδρυτικές ομάδες της Super League θα είχαν εγγυημένη θέση κάθε χρόνο.

Μετά την καταιγίδα διαμαρτυριών από οπαδούς, ποδοσφαιριστές, προπονητές και κυβερνήσεις, παράλληλα με τις απειλές απαγόρευσης και κυρώσεων από τους ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους οργανισμούς του παιχνιδιού UEFA και FIFA, οι αγγλικοί σύλλογοι υπαναχώρησαν και μαζί τους παρασέρνουν και τους υπόλοιπους, αφού με μόλις έξι συμμετοχές δεν φτιάχνεις ούτε ομάδα… βόλεϊ.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Εντ Γούντγουορντ, ανακοίνωσε την παραίτησή του λίγο πριν η ομάδα του εγκαταλείψει ένα πρότζεκτ, στην πραγματοποίηση του οποίου είχε σημαντική επιρροή. Οι περισσότερες από τις δηλώσεις των αγγλικών συλλόγων ήταν σύντομες, αλλά η Άρσεναλ ζήτησε συγγνώμη από τους οπαδούς της.

«Δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να προκαλέσουμε τέτοια δυσφορία, ωστόσο όταν ήρθε η πρόσκληση για συμμετοχή στη Super League, ενώ γνωρίζαμε ότι δεν υπήρχαν εγγυήσεις, δεν θέλαμε να μείνουμε πίσω, για να διασφαλίσουμε ότι προστατεύσαμε την Άρσεναλ και το μέλλον της», ανέφερε η δήλωση των Λονδρέζων.

«Ως αποτέλεσμα της ακρόασης υμών και της ευρύτερης ποδοσφαιρικής κοινότητας τις τελευταίες ημέρες, αποχωρούμε από την προτεινόμενη Super League. Κάναμε ένα λάθος και ζητούμε συγγνώμη γι΄ αυτό».

Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, υποδέχτηκε με χαρά την απόφαση των αγγλικών συλλόγων: «Επέστρεψαν και ξέρω ότι έχουν πολλά να προσφέρουν, όχι μόνο στους αγώνες μας αλλά και σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό παιχνίδι. Το σημαντικό τώρα είναι να ξαναχτίσουμε την ενότητα που απολάμβανε το παιχνίδι πριν απ΄ αυτό και να προχωρήσουμε μαζί».

Ο μεγάλος, παλαίμαχος Άγγλος διεθνής επιθετικός Γκάρι Λίνεκερ σχολίασε πως «έχουμε πίσω την μπάλα μας», ενώ ο ανυπέρβλητος Κένι Νταλγκλίς είπε ότι «οι οπαδοί ήταν πάντα και θα είναι πάντα αναπόσπαστο κομμάτι της Λίβερπουλ. Είναι ο ίδιος ο σύλλογος, με πολλούς τρόπους. Είμαι ανακουφισμένος που γνωρίζω ότι το κλαμπ τους άκουσε».

Ο εκ των αρχηγών της Μπαρτσελόνα, Γεράρδ Πικέ, επισήμανε πως «το ποδόσφαιρο ανήκει στους οπαδούς. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ», ενώ ο πρώην μέσος της Άρσεναλ, Σεσκ Φάμπρεγας, δήλωσε: «Μπράβο φίλοι του ποδοσφαίρου. Αυτό το όμορφο άθλημα δεν είναι τίποτα χωρίς εσάς».

Ο Ισπανός αμυντικός της Μάντσεστερ Σίτι, Αϊμερίκ Λαπόρτ, υπογράμμισε: «Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να βελτιωθούν, αλλά σίγουρα δεν ήταν ο σωστός τρόπος και είμαι πολύ περήφανος που βλέπω την απάντηση από τους οπαδούς του ποδοσφαίρου σε όλο τον κόσμο».

Πηγή:www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου