Δευτέρα, Ιουνίου 25

Μπ. Μπαρτκόβσκα... Μια σπουδαία προπονήτρια


ΜΠΟΖΕΝΑ ΜΠΑΡΤΚΟΒΣΚΑ
Γεννήθηκε στην Γκντίνια της Πολωνίας στις 13/01/1964. Σε ηλικία 6 ετών ήρθε σε πρώτη επαφή με τη Ρυθμική Γυμναστική χάρη στην παρότρυνση του πατέρα της, ο οποίος αγαπούσε πολύ τον αθλητισμό. Έγραψε την  ίδια και τις δύο αδελφές της στο τμήμα Ρυθμικής Γυμναστικής του συλλόγου MDK GDYNIA. Προπονήτριά της ήταν η Γιανίνα Λεβανντόβσκα.
Ο σύλλογος είχε μεγάλη παράδοση και επιτυχίες στη Ρυθμική Αγωνιστική Γυμναστική. Και οι τρεις τους συνδέθηκαν με αυτό το άθλημα για κάποια χρόνια, η ίδια όμως στην πραγματικότητα για όλη της τη ζωή. Μέρα με τη μέρα ο αθλητισμός και η ρυθμική γυμναστική γίνονται για αυτήν τρόπο ζωής. Από το σχολείο τύχαινε καμιά φορά να λείπει, από την προπόνηση ποτέ. Διακρινόταν για την εξαιρετική τεχνική της και την πολλή δουλειά. Μετά από χρόνια σκληρής προσπάθειας και επιμονής ήρθαν οι επιτυχίες.
Το 1977 στους Πανπολωνέζικους αγώνες για το Κύπελλο K.G.ZHP - «Νεαρά Ταλέντα» κατέκτησε την πρώτη θέση στο σύνθετο ατομικό και σε όλα τα όργανα. Την ίδια χρονιά στην Πανπολωνέζικη Σπαρτακιάδα Νέων στο Ουότζ ήρθε τρίτη στο σύνθετο ατομικό ενώ συνολικά στον αγώνα κατέκτησε τρία μετάλλια.
Το 1978 στο πρωτάθλημα Πολωνίας στο Βρότσουαχ θα αναδειχθεί πρωταθλήτρια Πολωνίας.
Τον Απρίλιο του 1980 στην Βαρσοβία της απονέμεται από το Υπουργείο Παιδείας και Αθλητισμού το βραβείο της «Ύψιστης Επιτυχίας» ως υποδειγματικής μαθήτριας και διακριθείσας αθλήτριας της χώρας εκείνης της χρονιάς.
Τα επόμενα χρόνια ακολουθεί μία «χρυσή συλλογή». Πρωταθλήτρια Πολωνίας 1981-1982 και 1983.Αποκορύφωμα των επιτυχιών της ήταν η ένταξή της στην εθνική ομάδα ανσάμπλ. Το 1981 αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Μόναχο, στη βασική σύνθεση της εθνικής ομάδας κατακτώντας την 6η θέση.
Μετά την ολοκλήρωση της καριέρας της ως αθλήτρια της Ρυθμικής Γυμναστικής δεν είχε καμία πρόθεση να αφήσει το άθλημα που τόσο αγαπούσε. 
Έδωσε πανπολωνέζικες εξετάσεις με επιτυχία για την εισαγωγή της στη Γυμναστική Ακαδημία στο Πανεπιστήμιο του Gdansk ενώ παράλληλα της χορηγήθηκε υποτροφία για σπουδές στη Γυμναστική Ακαδημία σε Πανεπιστήμιο της Βουλγαρίας, την κορυφαία τότε δύναμη του κόσμου στη Ρυθμική Γυμναστική. Αποφασίζει να πάει στη Βουλγαρία και φεύγει για τη Σόφια. Στην Πολωνία δεν ξαναγύρισε. 
Αποφοίτησε με άριστα το 1986 και από τότε αφιερώθηκε στον τομέα της προπονητικής της ρυθμικής γυμναστικής. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στη Βουλγαρία γνώρισε τον σύζυγό της, Σταύρο Μπασιαρδή. Μετά τις σπουδές τους αποφασίζουν να έρθουν στην Κεφαλονιά όπου ιδρύουν το 1987 σύλλογο και ξεκινούν τον θεσμό του Φεστιβάλ «Γυμναστικής Για όλους». Έτσι ξεκινάει την καριέρα της ως προπονήτρια στην Ελλάδα.
Έχοντας την κληρονομιά της προπονήτριάς της, της πολωνέζικης σχολής αλλά και της σχολής της Βουλγαρίας από την πρώτη χρονιά ίδρυσης του Α.Γ.Σ. ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ ξεκίνησε ανταλλαγές σε επίπεδο συλλόγων και εθνικών ομάδων με την Πολωνία και Βουλγαρία.
Παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν, καθώς τα πρώτα χρόνια δεν υπήρχε η κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή, οι αθλήτριές της κατάφεραν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στα περιφερειακά και πανελλήνια πρωταθλήματα κατακτώντας διαχρονικά από το 1990 αξιόλογες θέσεις. Αποκορύφωμα των επιτυχιών της ήταν η ένταξη της Ελένης Δαρδαμάνη και Μαρίας Αντύπα στην Εθνική Ομάδα Ανσάμπλ Γυναικών το 1992,οι οποίες στέφθηκαν το 1993 στο Παρίσι όγδοες παγκόσμιες πρωταθλήτριες. Οι επιτυχίες συνεχίστηκαν με την ένταξη της Άννας Πολλάτου στην Εθνική Ομάδα Γυναικών το 1997, η οποία στέφθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης το 1998, Παγκόσμια Πρωταθλήτρια το 1999 και Ολυμπιονίκης το 2000.
Παράλληλα, σπουδαία δουλειά κάνει και στα Τμήματα Γενικής Γυμναστικής του συλλόγου με συμμετοχές και παρουσίες των τμημάτων σε διεθνή φεστιβάλ στο εξωτερικό και σε Ευρωπαϊκές & Παγκόσμιες Γυμναστράδες ως εθνικές αποστολές.
1995 Παγκόσμια Γυμναστράδα Γερμανία
1996 Διεθνές Φεστιβάλ Ιταλία
1999 Παγκόσμια Γυμναστράδα Σουηδία
2000 Διεθνές Φεστιβάλ Ισπανία
2003 Παγκόσμια Γυμναστράδα Ισπανία
2006 Ευρωπαϊκή Γυμναστράδα Βέλγιο
2007 Παγκόσμια Γυμναστράδα Αυστρία
2010 Ευρωπαϊκή Γυμναστράδα Δανία
2013 Cosmogym Ελλάδα
2016 Διεθνές Φεστιβάλ Πολωνία
2017 Ego Star Gym Ελλάδα
Η ίδια δηλώνει:
Η προπονήτριά μου ήταν πολύ απαιτητική, φειδωλή στους επαίνους αλλά ενάρετη. Υπερβολικά ακριβής, ενέπνεε σεβασμό και εκτίμηση. Σπάνια έδειχνε τα συναισθήματά της αλλά κάποιες φορές ήθελε να αγκαλιάσει και να επαινέσει. Μετά από χρόνια κατάλαβα ότι ήταν πολύ απαιτητική, όχι μόνο μαζί μου αλλά και από τον ίδιο της τον εαυτό.
Όταν περνάς με κάποιον τόσες ώρες την ημέρα για πολλά χρόνια, είναι δύσκολο να μην υπάρξουν τριβές. Ήδη από παιδί ήξερα ότι θα γίνω προπονήτρια. Αυτό που δεν ήξερα ήταν πόσο ίδια θα είμαι με την προπονήτριά μου. Είμαι τυχερή.
Με τις αθλήτριές μου περνάω πολλή ώρα πέρα από τις προπονήσεις στο σχολείο, σε εκδρομές, σε γιορτές, στα ταξίδια κ.λ.π. Παιδιά, που έχουν υπάρξει «δικά μου» παιδιά λένε για εμένα: «Έξω από την αίθουσα είναι τελείως φυσιολογική».
Σήμερα, μετά από τριάντα χρόνια προπονητικής, εξακολουθεί και κάνει αυτό που αγαπάει με το ίδιο πάθος, την ίδια αφοσίωση και το ίδιο μεράκι. Εξακολουθεί και φέρνει επιτυχίες στον κεφαλλονίτικο αθλητισμό αποτελώντας πρότυπο για μικρούς και μεγάλους.
Επιμέλεια
Ελένη Δαρδαμάνη
Εικόνες 














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου