Σάββατο, Μαΐου 12

Ανώτερος και Κυπελλούχος ο ΠΑΟΚ, 2-0 την ΑΕΚ


Ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το Κύπελλο για δεύτερη συνεχόμενη φορά, με νίκη 2-0 επί της ΑΕΚ. Φάουλ του Βιεϊρίνια και πλασέ του Πέλκα τα δύο γκολ του Δικεφάλου. Εμφανώς ανώτερος της φοβικής ΑΕΚ, που είχε τον Μπάρκα ως κορυφαίο.
Ο ΠΑΟΚ έπαιξε έναν τελικό που τα έκανε όλα σωστά εκτός απ'τις εκτελέσεις. Η ομάδα του Λουτσέσκου και είχε την πρωτοβουλία και απειλήθηκε ελάχιστα απ'την ΑΕΚ και κατάφερε να φτιάξει αρκετές και μεγάλες ευκαιρίες. Βρήκε απέναντί της έναν Μπάρκα που απέκρουσε πέναλτι και τετ-α-τετ του Πρίγιοβιτς, αλλά η κυριαρχία του ΠΑΟΚ ήταν τέτοια που δεν γινόταν να χάσει το τρόπαιο σε έναν τελικό που ήταν πολύ ανώτερος σε όλα απ'την πρωταθλήτρια ΑΕΚ.
ΕΤΣΙ ΚΑΤΕΒΗΚΑΝ ΣΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ
Ο Μανόλο Χιμένεθ τελικά το τόλμησε και ο Πέτρος Μάνταλος βρήκε θέση στο αρχικό σχήμα της ΑΕΚ. Η Ένωση είχε στην άμυνα Χουλτ, Τσιγκρίνσκι, Βράνιες και Μπακάκη, με τον Ροντρίγκο Γκάλο να μένει στον πάγκο. Σιμόες και Γαλανόπουλος ήταν το αναμενόμενο δίδυμο στον άξονα, με τον Κονέ να είναι τιμωρημένος.
Ο Μπακασετας ξεκίνησε δεξιά, ο Μάνταλος στα αριστερά, με τον Χριστοδουλόπουλο να μένει στον πάγκο. Λιβάγια-Αραούχο ήταν το δίδυμο της επίθεσης.
Ο Ραζβάν Λουτσέσκου κράτησε το 4-2-3-1, αλλά είχε εκπλήξεις στα πρόσωπα. Η τετράδα της άμυνας ήταν η αναμενόμενη (Βιεϊρίνια, Βαρέλα, Κρέσπο, Μάτος), ενώ το ίδιο έγινε και στον άξονα, με το δίδυμο των Κάνιας-Μαουρίσιο και τον Σάκχοφ να μένει στον πάγκο. Ο Μπίσεσβαρ ήταν η έκπληξη, με τον Ολλανδό να παίζει αριστερά στις θέσεις πίσω απ'τον φορ, μαζί με Πέλκα και Κάμπος.
Ο Μακ έμεινε στον πάγκο, ενώ στην κορυφή της επίθεσης ξεκίνησε φυσικά ο Πρίγιοβιτς.
Άξιος Κυπελλούχος ο ΠΑΟΚ
Γήπεδο: "Σπύρος Λούης"
Διαιτητής: Νταβίδ Φερνάντεθ Μπορμπαλάν
Βοηθοί: Ραούλ Καμπανιέρο Μαρτίνεθ, Χοσέ Μανουέλ Καμπαγιέρο
ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Μπάρκας, Μπακάκης, Χουλτ (53' Γκάλο), Τσιγκρίνσκι, Βράνιες, Σιμόες, Γαλανόπουλος, Μπακασέτας (73' Γιακουμάκης), Μάνταλος (67' Χριστοδουλόπουλος), Λιβάγια, Αραούχο.
ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Βιεϊρίνια (81' Μαλεζάς), Κάνιας, Μαουρίσιο, Κάμπος (51' Μακ), Μπίσεσβαρ (75' Σάχοφ), Πέλκας, Πρίγιοβιτς.
Γκολ:  / 65' Βιεϊρίνια, 90'+2' Πέλκας
Κάρτες: 46' Λιβάγια, 64'-80' Βράνιες, 71' Μπακασέτας, 90' Γαλανόπουλος / 6' Κάμπος, 20' Μάτος, 45'+1' Κρέσπο, 80'-90'+4' Βαρέλα, 90'+4' Πέλκας
Αποβολές: 80' Βράνιες / 80' Μαουρίσιο, 90'+4' Βαρέλα
ΠΡΩΤΗ ΑΠΕΙΛΗ Η ΑΕΚ
Το παιχνίδι δεν ξεκίνησε με εικόνα που προκάλεσε έκπληξη. Ο ΠΑΟΚ είχε την κατοχή, η ΑΕΚ πίεζε και ήθελε να βρει φάσεις από κλέψιμο και γρήγορη μεταφορά μπάλας προς το επιθετικό της δίδυμο. Η καλύτερη τέτοια στιγμή της ήρθε στο 11'.
Ο Σιμόες κέρδισε μονομαχία χαμηλά, άνοιξε στον Μπακάκη που έτρεξε το γήπεδο και βρήκε τον Λιβάγια στα δεξιά. Το γύρισμα του Κροάτη προς την περιοχή περίμενε ο Αραούχο, αλλά η εκτέλεση με τη μία έστειλα την μπάλα ψηλά άουτ.
ΠΕΤΑΞΕ ΕΞΩ ΔΥΟ "ΔΩΡΑ" Ο ΜΠΙΣΕΣΒΑΡ
Ο ΠΑΟΚ βρήκε τις πρώτες καλές του τελικές από λάθη της ΑΕΚ. Στο 16' ο Τσιγκρίνσκι έκανε λάθος γύρισμα, ο Μπίσεσβαρ μπήκε στην περιοχή, αλλά από πλάγια θέση εκτέλεσε άουτ. Δύο λεπτά αργότερα Χουλτ-Βράνιες πήγαν μαζί σε κεφαλιά με τον Πρίγιοβιτς, ο Μπίσεσβαρ πήρε το ριμπάουντ, αλλά πλάσαρε ξανά άουτ ανάμεσα σε πολλούς παίκτες της ΑΕΚ.
ΔΥΟ ΦΟΒΕΡΕΣ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΕΙΣ, ΕΒΓΑΛΕ ΤΟ ΠΕΝΑΛΤΙ Ο ΜΠΑΡΚΑΣ
Τα χαρακτηριστικά των δύο ομάδων έλεγαν πως ο ΠΑΟΚ θα έχει την μπάλα και η ΑΕΚ θα θελήσει να χτυπήσει στην κόντρα μετά από κλέψιμο. Το πρώτο το είδαμε (ο ΠΑΟΚ είχε 60% κατοχή στα πρώτα 45'), αλλά το δεύτερο όχι. Αντιθέτως, ο ΠΑΟΚ ήταν αυτός που έγινε δύο φορές απειλητικός από κλέψιμο.
Βιεϊρίνια, ΣιμόεςΣτο 23' ο Βαρέλα έκοψε κάθετη της ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ έφυγε κάθετα στην κόντρα με υπέροχο τρόπο. Ο Μπίσεσβαρ άνοιξε από χαμηλά στον Πέλκα και αυτός με τη σειρά του βρήκε τον Πρίγιοβιτς που είχε βγει προς τα αριστερά. Ο Σέρβος κατέβηκε με την μπάλα στα πόδια και πέρασε κάθετη στον Μπίσεσβαρ που είχε συνεχίσει το τρέξιμό του από χαμηλά. Ο Ολλανδός έβαλε έξυπνα το σώμα του, ο Μπακάκης τον "τράκαρε" κι ο Μπορμπαλάν υπέδειξε το πέναλτι.
Την εκτέλεση ανέλαβε ο Πρίγιοβιτς, επέλεξε την αριστερή γωνία του Μπάρκα, αλλά είδε τον τερματοφύλακα της ΑΕΚ να αποκρούει με το αριστέρο του χέρι να διώχνει σε κόρνερ. Η απώλεια του πέναλτι δεν πτόησε τον ΠΑΟΚ, που συνέχισε να έχει την πρωτοβουλία και να κρατάει την ΑΕΚ μακριά απ'την περιοχή του.
Έξι λεπτά μετά το πέναλτι, ο ΠΑΟΚ επανέλαβε την ίδια ανάπτυξη από χαμηλά. Ο Μαουρίσιο βρήκε τον Πέλκα, που τον έχασε συχνά ο Γαλανόπουλος, κι εκείνος έβγαλε τον Κάμπος φάτσα με τον Μπάρκα, που κατάφερε να γλιτώσει ξανά την Ένωση σε δύσκολο τετ-α-τετ
ΦΑΝΕΡΑ ΑΝΩΤΕΡΟΣ Ο ΠΑΟΚ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ
Το πρώτο ημίχρονο είχε εμφανώς καλύτερο τον ΠΑΟΚ. Η ομάδα του Λουτσέσκου είχε αντιμετωπίσει καλά τις αντεπιθέσεις της ΑΕΚ, είχε φτιάξει τις δικές της που της έδωσαν ένα πέναλτι και την καλύτερη ευκαιρία του αγώνα με τον Κάμπος. Ο Μάνταλος ήταν μόνος του, ο Αραούχο δεν συμμετείχε στο χτίσιμο επιθέσεων, σε αντίθεση με τον Πρίγιοβιτς που έπαιζε σωστά και με μυαλό εκτός περιοχής, την ώρα που ο Πέλκας είχε μπει δυνατά στο ματς μετά το πρώτο εικοσάλεπτο.
Δείγμα του καλού ημιχρόνου του ΠΑΟΚ είναι πως η ΑΕΚ είχε μόνο μια τελική εντός περιοχής (στο 11' με τον Αραούχο) και μόνο ένα μακρινό κι ακίνδυνο σουτ του Μπακασέτα μέχρι το 45'.
ΝΙΚΗΣΕ ΞΑΝΑ ΤΟΝ ΠΡΙΓΙΟΒΙΤΣ Ο ΜΠΑΡΚΑΣ
Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με επανάληψη φάσης, με την ΑΕΚ να κάνει νέο τεράστιο λάθος στην πίεση του ΠΑΟΚ. Στο 50' Ο Χουλτ έδωσε προς τα πίσω κι ο Πρίγιοβιτς βγήκε φάτσα με τον Μπάρκα και πάτησε περιοχή.
Ο Σέρβος επέλεξε να εκτελέσει με λόμπα, ο Μπάρκας είχε κρατήσει σωστά τη στάση του σώματός του και έβγαλε με το δεξιό του χέρι, νικώντας για δεύτερη φορά τον Πρίγιοβιτς.
ΠΡΩΤΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Στο 51' ο Λουτσέσκου έριξε στον αγώνα τον Μακ στη θέση του Κάμπος, που ήταν ο μεσοεπιθετικός που είχε φανεί λιγότερο για τον ΠΑΟΚ. Η πρώτη αλλαγή της ΑΕΚ ήρθε ένα λεπτό αργότερα και ήταν αναγκαστική. Ο Χουλτ δεν μπορούσε να συνεχίσει και ο Γκάλο μπήκε στον αγώνα για να παίξει δεξιά, με τον Μπακάκη να έρχεται στα αριστερά.
ΚΙ ΑΛΛΗ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΠΕΛΚΑ
Ο ΠΑΟΚ συνέχισε να έχει εκπληκτική μεταφορά της μπάλας από χαμηλά. Στο 61' η νέα αντεπίθεση είδε τον Μπίσεσβαρ να βγάζει από χαμηλά στον Πρίγιοβιτς κι αυτός να βρίσκει στον χώρο τον Πέλκα. Ο μικρός βγήκε αριστερά, πέρασε τον Τσιγκρίνσκι εντός περιοχής, εκτέλεσε με το δεξί, αλλά είδε την μπάλα να φεύγει έξω.
ΤΟ ΕΒΑΛΕ ΜΕ ΦΑΟΥΛ Ο ΒΙΕΪΡΙΝΙΑ
Τέσσερα λεπτά αργότερα ο ΠΑΟΚ βρήκε το γκολ που δικαιούταν. Ο Πέλκας έκλεψε από χαμηλά, ο Πρίγιοβιτς ήταν πάλι εκεί ως ενδιάμεσος κρίκος και ο Κάνιας έφυγε στην κόντρα. Ο Βράνιες τον έκοψε με φάουλ και την εκτέλεση ανέλαβε ο Βιεϊρίνια.
Ο αρχηγός του ΠΑΟΚ διάλεξε τη γωνία του Μπάρκα και ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ αυτή τη φορά έκανε λάθος. Κινήθηκε προς το κέντρο, έχασε την πορεία της μπάλας και την είδε να καταλήγει στα δίχτυα.
ΜΕΣΑ ΛΑΖΑΡΟΣ-ΓΚΑΛΟ ΚΑΙ ΣΑΧΟΦ
Ο Χιμένεθ απάντησε άμεσα με δύο αλλαγές. Στο 67' ο Χριστοδουλόπουλος πήρε την θέση του Μάνταλου και στο 73' ο Γιακουμάκης μπήκε αντί του Μπακασέτα, με την ΑΕΚ να έχει τρεις φορ στο γήπεδο για το τελευταίο διάστημα του αγώνα. Η δεύτερη αλλαγή του Λουτσέσκου ήταν ο Σάχοφ στη θεση του Μπίσεσβαρ στο 75'.
Η ΑΕΚ επέλεξε να παίξει απ'τα δεξιά, εκεί που είχε δύο νέα πρόσωπα, με Γκάλο και Λάζαρο. Στο 76' ο Γκάλο σέντραρε, ο Γιακουμάκης πήρε μόνος του την κεφαλιά, αλλά με λάθος τρόπο και η μπάλα έφυγε ψηλά άουτ. Αυτή ήταν η πρώτη καθαρή τελική της ΑΕΚ, ενώ στο 56' ο Μάνταλος δεν είχε καταφέρει να βρει καλά την μπάλα σε ωραίο σήκωμα του Μπακάκη από χαμηλά.
ΑΠΟΒΟΛΗ ΓΙΑ ΜΑΟΥΡΙΣΙΟ ΚΑΙ ΒΡΑΝΙΕΣ
Στο τελευταίο δεκάλεπτο μπήκαμε με αποβολές. Ο Μπορμπαλάν έδειξε απευθείας κόκκινη κάρτα στον Μαουρίσιο για σκληρό τάκλινγκ στον Αραούχο. Οι παίκτες μαζεύτηκαν γύρω απ'το επεισόδιο, ο Βαρέλα με τον Βράνιες αλληλοσπρώχτηκαν και είδαν από μία κίτρνη, που για τον Βράνιες ήταν δεύτερη.
Οι δύο ομάδες συνέχισαν με δέκα, ενώ στο ματς πέρασε ο Μαλεζάς, στη θέση του κουρασμένου Βιεϊρίνια.
ΕΦΥΓΕ ΕΞΩ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ, ΤΟ "ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ" ΠΡΙΓΙΟ-ΠΕΛΚΑΣ
Στο 89΄η ΑΕΚ βρήκε και έχασε τη μεγάλη της ευκαιρία να μείνει όρθια. Η Ένωση έπαιξε ξανά από δεξιά, ο Γκάλο σέντραρε και ο Αραούχο ήρθε μόνος του και ανενόχλητος απ'την απέναντι πλευρά. Ο Αργεντινός πλάσαρε με τη μία απ'το ύψος του πέναλτι, αλλά η μπάλα έφυγε έξω απ'το αριστερό δοκάρι του Πασχαλάκη.
Κι αφού η ΑΕΚ δεν βρήκε τη σωτηρία, ο ΠΑΟΚ βρήκε το δεύτερο γκολ που του άξιζε. Ο εκπληκτικός Πρίγιοβιτς έφυγε μόνος του αριστερά, πάτησε στην περιοχή και βρήκε τον Πέλκα ο οποίος πλάσαρε εξ επαφής στην κενή εστία στο δεύτερο δοκάρι για να ολοκληρώσει τον θρίαμβο του ΠΑΟΚ
Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
Το πέναλτι που απέκρουσε ο Μπάρκας. Η εικόνα του αγώνα απ'το 1ο μέχρι το 90ο μας δίνει το δικαίωμα να πούμε πως αν ο ΠΑΟΚ έβρισκε προβάδισμα στο πρώτο ημίχρονο, θα μπορούσε να τελειώσει τον τελικό πιο νωρίς. Ο Μπάρκας στην ουσία ήταν αυτός που κράτησε το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος.
Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ
Άνετος και έμπειρος. Είχε σύμμαχο την εθνικότητά του, αφού ήταν εμφανές απ'την αρχή πως οι παίκτες δεν διαμαρτύρονταν και δεν αμφισβητούσαν τις αποφάσεις του με τον τρόπο που θα το έκαναν σε Έλληνα διαιτητή. Δεν δίστασε να αποβάλει τον Μαουρίσιο, αλλά μάλλον έκανε λάθος στη δεύτερη κίτρινη του Βράνιες.
Ο ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ
Ο Αντελίνο Βιεϊρίνια. Οι συμπαίκτες του τα έκαναν όλα σωστά, αλλά δεν είχαν την εκτέλεση που έπρεπε. Ο αρχηγός του ΠΑΟΚ δεν βρήκε κάποια μεγάλη ευκαιρία σαν κι αυτούς, αλλά είχε την εμπειρία και την κλάση να εκτελέσει σωστά από μακριά. Ο Μπακασέτας δεν κατάφερε ποτέ να τον αντιμετωπίσει.
ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
Ο Πρίγιοβιτς. Ναι, έχασε πέναλτι. Ναι, έχασε τετ-α-τετ. Όμως ο Σέρβος ήταν εκπληκτικός σε όλα τα άλλα εκτός απ'τις εκτελέσεις. Σε χώρους μακριά απ'την περιοχή, ήταν "ενδιάμεσος κρίκος" των αντεπιθέσεων του ΠΑΟΚ, έπαιζε με φάτσα στο τέρμα, τραβούσε τους στόπερ μακριά και κατάφερνε να βρίσκει τους συμπαίκτες του στον χώρο. Θα ήταν άδικο να μη βρει τη δικιά του στιγμή στον τελικό και τη βρήκε με την ασίστ στον Πέλκα για το 2-0.
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
Η ΑΕΚ συνολικά. Η ομάδα του Χιμένεθ αντιμετώπισε φοβικά τον τελικό. Δεν περιμέναμε να επιδιώξει την πρωτοβουλία, αλλά η Ένωση δεν ήταν ούτε καλή πίσω απ'την μπάλα, ούτε σε αντεπιθέσεις. Ο Μπάρκας την κράτησε στο ματς, σε έναν τελικό που στην ουσία δεν κατάφερε να κάνει τίποτα καλά.
Θα μπορούσε ξανά να μείνει όρθια στο τέλος, αλλά το πλασέ του Αραούχο στο 88' έφυγε έξω και η εικόνα της πρωταθλήτριας δεν ήταν τέτοια που δικαιούται να τα βάζει με την τύχη της.
http://www.sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου