Κυριακή, Ιουλίου 13

Ολλανδική «δικαίωση», βραζιλιάνικη... κατάντια


Στον αγώνα της παρηγοριάς… παρηγορήθηκε η ομάδα που το ήθελε περισσότερο και, εν τέλει, το άξιζε. Η Ολλανδία νίκησε 3-0 την Βραζιλία, στο μικρό τελικό του Mundial και κατέκτησε την 3η θέση στη διοργάνωση, παίρνοντας και τα σχετικά μετάλλια στη λιτή απονομή που έγινε μετά το τέλος του αγώνα της Μπραζίλια.
Οσο για τη Βραζιλία; Δέκα γκολ παθητικό στα δύο τελευταία ματς (μετά το 7-1 από την Γερμανία) σε μια διοργάνωση που άπαντες στη χώρα της σάμπας θα θέλουν να ξεχάσουν. Άλλη μια κακή εμφάνιση από τη «Σελεσάο», με πολλά προβλήματα στην αμυντική λειτουργία, με αποτέλεσμα ο κόσμος, που στήριξε στην αρχή και (σχεδόν) σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, να αποδοκιμάσει έντονα στα τελευταία λεπτά.
Παρών στον πάγκο της Βραζιλίας ο Νεϊμάρ (σ.σ. αποθεώθηκε από τους Βραζιλιάνους), άτυχος του μικρού τελικού ο Σνέιντερ, που τραυματίστηκε στην προθέρμανση και έτσι αν και ήταν στην 11άδα, τελικά είδε το ματς από τον πάγκο.
Στα αξιοσημείωτα, η 3η αλλαγή του Φαν Χάαλ στο τέλος, με τον τρίτο τερματοφύλακα των «Οράνιε», Φορμ, να μπαίνει αντί του Σίλεσεν. Ετσι, η Ολλανδία χρησιμοποίησε και τους 23 παίκτες της στη διοργάνωση!
Γρήγορη «ψυχρολουσία»
Παρά τη στήριξη του κόσμου της, που έδειξε να «ξεχνά» την 7άρα από την Γερμανία, η Βραζιλία είχε νέα ψυχρολουσία νωρίς-νωρίς, καθώς μόλις στο 3' βρέθηκε πίσω στο σκορ με εκτέλεση πέναλτι του Φαν Πέρσι. Βέβαια, πέναλτι δεν ήταν (το κράτημα του Τιάγκο Σίλβα στον Ρόμπεν έγινε/άρχισε εκτός περιοχής), ωστόσο δεν ήταν και κίτρινη στον αρχηγό της «Σελεσάο» (όπως έδειξε ο διαιτητής) αλλά κόκκινη.
Η Ολλανδία είχε την ιδανική αρχή, έλεγξε στη συνέχεια πλήρως τον αγώνα, απέναντι σε μια Βραζιλία που ήθελε, αλλά δεν μπορούσε. Και σα να μην έφτανε αυτό, δέχθηκε και δεύτερο γκολ στο 17' από τον Μπλιντ, σε φάση που κάνει λάθος ο Νταβίντ Λουίζ (απομάκρυνση της μπάλας στον σκόρερ) αλλά και ο… βοηθός, που δεν καταλογίζει το (οριακό, αλλά) οφσάιντ του Ντε Γκουζμάν στην αρχή της φάσης.
Με το σκορ στο 0-2 στο 17', η Ολλανδία ήταν το πλήρες αφεντικό. Η Βραζιλία δεν πτοήθηκε, συνέχισε να προσπαθεί, πήρε την κατοχή μπάλας, αλλά (πέραν των αμυντικών προβλημάτων) δεν μπορούσε να μπει στην περιοχή του Σίλεσεν. Ένα σουτ του Οσκαρ στο 21' ήταν η καλή της φάση μέχρι το 38' και τη μεγάλη διπλή ευκαιρία με τους Παουλίνιο και Νταβίντ Λουίζ (εξ' επαφής, σχεδόν, δεν μπόρεσαν να βρουν την μπάλα για να σκοράρουν).
Στο ίδιο διάστημα, οι «Οράνιε» αμύνθηκαν αποτελεσματικά, έψαξαν τις αντεπιθέσεις με όπλο την ταχύτητα, αλλά ουσιαστικά είχαν μόνο ένα σουτ του Φαν Πέρσι στο 41' (μπλόκαρε ο Ζούλιο Σέζαρ). Όμως το στόχο τους τον είχαν πετύχει.
Προσπάθεια αντίδρασης και… διαχείριση
Στο δεύτερο ημίχρονο, η Βραζιλία μπήκε με διάθεση να μειώσει και να «ξαναμπεί» στο παιχνίδι, την ώρα που η Ολλανδία έδειχνε ευχαριστημένη με το 2-0 και έχοντας πρώτο στόχο να μη δεχθεί γκολ. Οι γηπεδούχοι είχαν την κατοχή μπάλας, όμως και πάλι, παρά τις αλλαγές του Σκολάρι, δεν έκαναν κάτι το σπουδαίο, με εξαίρεση την ωραία προσπάθεια και το άστοχο σουτ του Ραμίρες στο 60'.
Χουλκ (75') και Οσκαρ (79') θέλησαν να απειλήσουν αλλά μάταια, ενώ στο 68' δικαίως ζήτησαν πέναλτι σε ανατροπή του Οσκαρ από τον Μπλιντ, αλλά ο Χαϊμουντί δεν το καταλόγισε. Μάλιστα, από το μαρκάρισμα, ο Ολλανδός αμυντικός χτύπησε στο γόνατο και αντικαταστάθηκε!
Οσο για τους «Οράνιε»; Ο Ρόμπεν ουδέποτε σταμάτησε να τρέχει, αλλά τόσο αυτός όσο και ο Φαν Πέρσι δέχθηκαν από 2-3 δυνατά μαρκαρίσματα. Οι Ολλανδοί δεν έχασαν κλασική ευκαιρία στο δεύτερο ημίχρονο, αν και δικαιούνταν και αυτοί ένα πέναλτι στο 81' υπέρ του Ρόμπεν. Ωστόσο, τελικά, έφτασαν σε 3ο γκολ με τον Βαϊνάλντουμ στο 90'+1', αξιοποιώντας την αμυντική ανυπαρξία της Βραζιλίας.
ΣΚΟΡΕΡ: 3' πεν. Φαν Πέρσι, 17' Μπλιντ, 90'+1' Βαϊνάλντουμ
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Τζαμέλ Χαϊμουντί (Αλγερία)
ΚΟΚΚΙΝΕΣ:
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 2' Τιάγκο Σίλβα, 54' Φερναντίνιο, 68' Οσκαρ - 9' Ρόμπεν, 36' Ντε Γκουζμάν
ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Ζούλιο Σέζαρ, Μαϊκόν, Μάξουελ, Τιάγκο Σίλβα, Νταβίντ Λουίζ, Παουλίνιο (57' Ερνάνες), Λουίς Γκουστάβο (46' Φερναντίνιο), Ραμίρες (73' Χουλκ), Γουίλιαν, Όσκαρ, Ζο.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Σίλεσεν (90'+3' Φορμ), Ντε Φράι, Φλάαρ, Μάρτινς Ίντι, Κλάζι (90' Φέλτμαν), Βαϊνάλντουμ, Κάουτ, Μπλιντ (70' Γιάνμαατ), Ντε Γκουζμάν, Φαν Πέρσι, Ρόμπεν.
http://www.sentragoal.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου