Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 1

«Κλείδωσε» την πρόκριση, φουλάρει για την πρωτιά!


Πραγματοποιώντας μια πολύ καλή εμφάνιση (τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού) η Εθνική μας επικράτησε σχετικά εύκολα του Πουέρτο Ρίκο με 90-79 και εξασφάλισε και μαθηματικά την πρόκρισή της στην επόμενη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα βασίστηκε στην εξαιρετική τριπλέτα των Ζήση (19π., με 7/9 σουτ εντός παιδιάς), Μπουρούση (12π., 8ριμπ., 6ασ.) και Καλάθη (14π.), ενώ σημαντική βοήθεια προσέφερε και ο Αντετοκούνμπο με 15π. (5/8διπ.)
Η Εθνική μας εκμεταλλεύθηκε τις απουσίες των Αρόγιο και Βασάλοι, ενώ μοίρασε 21 ασίστ, εκ των οποίων 6 ο Μπουρούσης και 5 ο Καϊμακόγλου! Αντιθέτως οι Πορτορικάνοι είχαν μόλις 10 ασίστ, ενώ με την πολύ καλή μας άμυνα, τους υποχρεώσαμε στο κάκιστο 29/62 σουτ εντός παδιάς, δηλαδή μόλις 39%. Αντιθέτως οι διεθνείς μας είχαν 29/49 δίποντα (59%) και 5/15 τρίποντα (33%).
«Κλείδωσε» την πρόκριση, φουλάρει για την πρωτιά!«Φουριόζοι» στο ξεκίνημα και μπλακ-άουτ!
Σε πολύ γρήγορο ρυθμό, πήγε το παιχνίδι στο πρώτο δεκάλεπτο. Στο ξεκίνημα η Εθνική μας ήταν πολύ προσηλωμένη και στις δύο πλευρές του παρκέ. Ο Καλάθης είχε αναλάβει τον επικίνδυνο Μπαρέα και τον είχε περιορίσει., ενώ ακόμη καλύτερη δουλειά έκανε στην επίθεση όπου και εκτελούσε (7π. στο α' δεκάλεπτο) και δημιουργούσε.
Ετσι στο 5' ξεφύγαμε με 6 (11-17), όμως κάπου εκεί δεν υπήρχε συνέχεια. Ηρθε γρήγορα το 2ο φάουλ του Μπουρούση τον οποίο ο Κατσικάρης «τράβηξε» αναγκαστικά στον πάγκο, ενώ η σκληρή άμυνα των Πορτορικάνων μας «χάλασε» τον επιθετικό μας ρυθμό.
Μπάλκμαν, Μπαρεά και Χουέρτας έδωσαν λύσεις, την ώρα που η Ελλάδα δεν είχε καθόλου παιχνίδι μέσα στην ρακέτα. Ετσι στο 8' οι αντίπαλοί μας ισοφάρισαν (18-18), για να κλείσουμε την περίοδο στο οριακό 19-20 υπέρ μας.
«Ξεκόλλησε» με «Κούνμπο» και Μπουρούση
Για μεγάλο διάστημα και στο δεύτερο δεκάλεπτο, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ήταν νευρικό στην επίθεση και δεν μπορούσε να ξεφύγει στο σκορ. Παράλληλα ο Μπάλκμαν έκανε «ζημιά» με τους πόντους και το παιχνίδι του, όμως το 2ο φάουλ με το οποίο χρεώθηκε, ήταν καλή είδηση.
Η είσοδος των Μπουρούση και Αντετοκούνμπο έδωσε άλλο «αέρα» στην Εθνική. Ο σέντερ της Ρεάλ πρόσφερε τους πόντους που ως τότε μας έλειπαν μέσα στην ρακέτα, ενώ ο φόργουορντ των Μπακς πρόσφερε ενέργεια, άμυνα, ριμπάουντ αλλά και πόντους. 
Mundobasket 2014: Πουέρτο Ρίκο – Ελλάδα 79-90Οι δύο αυτοί σε συνδυασμό με τον Καλάθη (τελείωσε το ημίχρονο με 12π.) αλλά και τον Ζήση (10π. με μεγάλο τρίποντο στην εκπνοή του α' μέρους), έφεραν την Εθνική μας στο +8 (33-41).
Ζήσης-Μπουρούσης και +17!
Όπως τελείωσε το πρώτο ημίχρονο και ακόμη καλύτερα συνέχισε η Ελλάδα στο τρίτο δεκάλεπτο. Άμυνα «τανάλια», ενέργεια στο παρκέ, εξαιρετικοί συνδυασμοί στην επίθεση και ευστοχία συνέθεσαν ένα πολύ «γεμάτο» πρόσωπο για την ομάδα μας που κυριάρχησε απόλυτα στο παρκέ.
Άπαντες συνεσέφεραν στο διάστημα αυτό, όμως εκείνη που έκαναν τη διαφορά ήταν οι Ζήσης και Μπουρούσης. Είτε συνδυάζονταν μεταξύ τους, είτε επιχειρούσαν ατομικές προσπάθειες, ήταν σχεδόν αλάνθαστοι με την «γαλανόλευκη» να εκτοξεύει την διαφορά ακόμη και στους 19 πόντους (42-61 στο 27' με καλάθι του Καϊμακόγλου)!
Χαλάρωσε, αλλά «καθάρισαν» τα τρίποντα των Σλούκα, Ζήση!
Έχοντας «αέρα» 16 πόντων, η Εθνική μας δεν μπήκε συγκεντρωμένα στο τελευταίο δεκάλεπτο. Η πιεστική άμυνα των Πορτορικάνων δημιούργησε σημαντικά προβλήματα στους διεθνείς μας, οι οποίοι δυσκολεύονταν σε ορισμένες περιπτώσεις να περάσουν ακόμη και την γραμμή του κέντρου. 
Η επαφή με το καλάθι χάθηκε, ενώ οι αντίπαλοι μας με άναρχο μπάσκετ επιθετικά ευτύχησαν να ρίξουν γρήγορα την διαφορά στο απειλητικό -9 (59-68 στο 32' από καλάθι του Μπάλκμαν). Τότε όμως ήρθε ένα τρίποντο στην... ψύχρα από τον Κώστα Σλούκα (βοήθησε γενικότερα) που επανέφερε τις ισορροπίες κάνοντας το 59-71! Η εξέλιξη αυτή αφύπνισε και τους υπόλοιπους Ελληνες παίκτες που ψύχραιμα και μεθοδικά πλέον ανέβασαν εκ νέου την διαφορά στους 16 (με 5:30 για το τέλος).
Το νερό είχε μπει και πάλι στο «αυλάκι» και έστω κι αν οι μαχητικότατοι αντίπαλοί μας δεν εγκατέλειψαν την προσπάθεια και μείωσαν ακόμη και στους 8 (71-79) με 2:28 για το τέλος, τίποτα δεν μπορούσε να αλλάξει. Ο Ζήσης με ένα μεγάλο τρίποντο έκανε το 71-82 (στα 2')΄, ενώ ο Αντετοκούνμπο με γκολ-φάουλ (αντιαθλητικό μάλιστα), ανέβασε εκ νέου το προβάδισμα στους 14 (71-85) με 1.38 για το φινάλε!
Όλα είχαν πλέον κριθεί οριστικά, με την Εθνική να φτάνει στο τελικό 90-79 και να «κλειδώνει» την πρόκριση στην επόμενη φάση!
Τα δεκάλεπτα: 19-20, 33-41, 52-68, 79-90.
ΠOΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ (Όλμος): Κλεμέντε 5, Μπαρέα 21, Φράνκλιν 1, Βασάγιο, Ριβέρα 10, Ντίαθ, Σάντσεθ 1, Χουέρτας 6, Μπάλκμαν 23, Γκαλίντο 5, Σαντιάγο 6.
ΕΛΛΑΔΑ (Κατσικάρης): Μάντζαρης, Μπουρούσης 12, Ζήσης 19, Βασιλειάδης 4, Καλάθης 14, Γλυνιαδάκης 1, Παπανικολάου 4, Σλούκας 5, Καϊμακόγλου 9, Αντετοκούνμπο 15, Βουγιούκας 2, Πρίντεζης 5.
http://www.sentragoal.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου