Πέμπτη, Μαΐου 23

Μια Επιστολή του Γ. Κάβουρα Συναθλητή-Δεκαθλητή του Αντώνη Τρίτση με αφορμή τα "ΤΡΙΤΣΕΙΑ 2013".


Ο Αντώνης ΤΡΙΤΣΗΣ γεννήθηκε στο Αργοστόλι το έτος 1937. Εδώ είδε το πρώτο φώς της ημέρας, εδώ έκανε τα πρώτα παιδικά και τα πρώτα αθλητικά του βήματα λαμβάνοντας μέρος σε σχολικούς αγώνες.

Το έτος 1953 τα ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ δοκιμάζονται σκληρά από συνεχείς καταστροφικούς ΣΕΙΣΜΟΥΣ. Μπροστά σε αυτό το φάσμα του φόβου και του τρόμου του ΕΓΚΕΛΑΔΟΥ αναγκάζεται να μετακομίσει στην ΑΘΗΝΑ και να εγγραφεί στο Α’ πρώτο Γυμνάσιο στην ΠΛΑΚΑ. Εκεί διέμεινε για να συνεχίσει τις γυμνασιακές του σπουδές. Ταυτόχρονα γράφτηκε και στο Τμήμα Στίβου του ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ.
Το πρωί ο επιμελής ΑΝΤΩΝΗΣ στο σχολείο αριστεύει στα μαθήματα και το απόγευμα γυμνάζεται εντατικά στα αγωνίσματα του άλματος σε ύψος, του άλματος σε μήκος και στον δρόμο των 110 μέτρων μετ΄εμποδίων.
Με μεθοδικότητα ο ΑΝΤΩΝΗΣ μέρα με την ημέρα και χρόνο με τον χρόνο βελτιώνει τις επιδόσεις του στα παραπάνω αγωνίσματα και ιδιαίτερα στο ΑΛΜΑ σε ύψος.
Τα έτη 1954 και 1955 συμμετέχει τόσο στα Διασυλλογικά όσο και στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ και είναι ένας από τους κύριους συντελεστές ώστε ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ Α.Ο. να κατακτά το ένα πρωτάθλημα μετά το άλλο.
Το έτος 1956 στους ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥΣ Αγώνες Ανδρών που διοργανώθηκαν και διεξήχθησαν στο ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ανεδείχθει πρώτος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝΙΚΗΣ στο άλμα σε ύψος με επίδοση 1,80 εκ. Ο ΑΝΤΩΝΗΣ τολμηρός, θαρραλέος, αποφασιστικός και ασυμβίβαστος αποφάσισε και μάλιστα επέτυχε –ΑΡΙΣΤΑ- να ασχοληθεί με τα σκληρά και επίπονα σύνθετα αγωνίσματα του ΠΕΝΤΑΘΛΟΥ και του ΔΕΚΑΘΛΟΥ.
Στις 24 και 25 Νοεμβρίου του ιδίου έτους (1956) πέρα από την πρώτη (Α) θέση που κατακτά στους ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΕΦΗΒΩΝ καταρρίπτει και το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΡΕΚΟΡ του Δεκάθλου με επίδοση 4.322 βαθμούς.
Το έτος 1957 καταρρίπτει το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΡΕΚΟΡ ΕΦΗΒΩΝ του ΠΕΝΤΑΘΛΟΥ.
Το έτος 1958 είναι μέλος της εθνικής ομάδος ανδρών στους Βαλκανικούς Αγώνες που διεξήχθησαν στη ΣΟΦΙΑ και καταρρίπτει το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΡΕΚΟΡ ανδρών με επίδοση 5.393 βαθμούς.
Ο χαρισματικός ΑΝΤΩΝΗΣ αυτά τα χρόνια είναι παράλληλα και φοιτητής στο ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΕΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ συνδυάζοντας και τα δύο μέτωπα άριστα: «ΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟ».
Τελειώνοντας το Πολυτεχνείο μετέβει με υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές σε ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ .
Ο ευφυής ΑΝΤΩΝΗΣ περατώνει με άριστα τις εκεί σπουδές του. Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ, οι καθηγητές και οι υπεύθυνοι του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ αναγνωρίζοντας τις ικανότητές του του προτείνουν να διδάξει στο ανωτέρω ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ως καθηγητής. Έτσι και έγινε!!!
Για οκτώ χρόνια είναι καθηγητής στο ανωτέρω ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.
Το έτος 1974 επιστρέφει στην ΠΑΤΡΙΔΑ μας και ασχολείται με την επιστήμη την οποία σπούδασε. ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ.
Το έτος 1977 εκλέγεται βουλευτής και αναλαμβάνει πρώτον ΥΠΟΥΡΓΟΣ του ΥΠΕΧΩΔΕ, στην συνέχεια ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον ΝΟΜΟ ΤΡΙΤΣΗ «περί εισαγωγής των αθλητών και αθλητριών τόσο στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα όσο και περί της επαγγελματικής τους αποκατάστασης και όχι ΜΟΝΟ!»
Τέλος οι  ΔΗΜΟΤΕΣ της Αθήνας τον εκλέγουν Δήμαρχό τους.
Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ήταν πολύ μπροστά για την εποχή του.
Ο ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ εισηγείτο τις πρωτοποριακές ιδέες του και γινόταν ομόφωνα αποδεκτές από όλους.
Ακόμη και σήμερα οι ιδέες του εφαρμόζονται με άριστα αποτελέσματα. Φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση για μαθητές, φοιτητές, επιστήμονες και αθλητές και για όλες τις επερχόμενες γενεές λόγω της αδάμαστης θέλησης του για μόρφωση και διάκριση στον αθλητισμό.
Εξαίρετο μέλος της οικογένειας των ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ υπήρξε και ο ΑΝΤΩΝΗΣ.
Δυστυχώς όμως «ΑΛΛΑ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΒΟΥΛΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ Ο ΘΕΟΣ ΚΕΛΕΥΕΙ….»…
Έφυγε πολύ νωρίς το έτος 1992 από τον επίγειο τούτο κόσμο για πάντα για την γειτονιά των Αγγέλων αφήνοντας πίσω του ημιτελές πολύπλευρο και πολυεπίπεδο έργο όπως εκπαιδευτικό, πολιτιστικό, κοινωνικό και αθλητικό.
Εμείς οι συναθληταί του είμαστε υπερήφανοι για την προσφορά του ΑΝΤΩΝΗ και για τον λόγο αυτό αποφασίσαμε να διοργανώνουμε από το έτος 1993 και κάθε χρόνο ΑΓΩΝΕΣ στην ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ με την επωνυμία «ΤΑ ΤΡΙΤΣΕΙΑ».
Από το έτος 2012  οι τοπικές αρχές και οι συμπολίτες του που ποτέ και ούτε για μία στιγμή δεν ξέχασαν το άξιο τέκνο του ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ τοποθέτησαν σε περίοπτη θέση την προτομή του και ταυτόχρονα διοργανώνουν τους ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΙΒΟΥ με την επωνυμία «ΤΑ ΤΡΙΤΣΕΙΑ» ως ελάχιστο φόρο τιμής για την μεγάλη προσφορά του ΑΝΤΩΝΗ στην πατρίδα μας.

ΥΓ. Αυτά είναι  ελάχιστα που γράφω
για τις ημέρες και τα έργα του ΕΥΦΥΗ,
ΟΞΥΔΕΡΚΗ, ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΟΥ,
ΑΕΙΚΙΝΗΤΟΥ, ΜΑΧΗΤΙΚΟΥ,
ΔΙΟΡΑΤΙΚΟΥ και ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗ
ΣΥΝΑΘΛΗΤΗ μας ΑΝΤΩΝΗ για να
θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι !!!
  
Ο Δεκαθλητής και Συναθλητής του
                                                                     Γ. ΚΑΒΟΥΡΑΣ
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου