Παρασκευή, Μαΐου 24

Αγκάνθο: «Η Ελλάδα έχει μεγάλα ταλέντα»


Στέφθηκε πρωταθλητής κόσμου με την Εθνική Νέων της Ισπανίας το 1999 στη Νιγηρία. Αγωνίστηκε επί σειρά ετών στο ισπανικό πρωτάθλημα και στην εφετινή χρονιά έκανε την εμφάνισή του στα ελληνικά γήπεδα φορώντας τη φανέλα του Άρη. Σκόραρε εννέα φορές σε 21 αγώνες στο πρωτάθλημα της Super League, βοηθώντας την ομάδα της Θεσσαλονίκης να πετύχει τους στόχους της.
Πρόκειται για τον Ισπανό επιθετικό Νταβίντ Αγκάνθο, ο οποίος ήταν ο δεύτερος μικρότερος σε ηλικία παίκτης -ο νεαρότερος ήταν ο φίλος του Ίκερ Κασίγιας- του ρόστερ της Ισπανίας στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Νέων 1999. Αμφότεροι προέρχονταν από την Εθνική Παίδων της πατρίδας τους και τούς είχε επιλέξει ο προπονητής Ινιάκι Σάεθ για να βοηθήσουν την ομάδα στα τελικά της Νιγηρίας. Ο Ισπανός στράικερ κατέγραψε τρεις συμμετοχές στο τουρνουά, συμπεριλαμβανομένου του τελικού της διοργάνωσης με αντίπαλο την Ιαπωνία (η Ισπανία νίκησε 4-0).
Ο Αγκάνθο παραχώρησε συνέντευξη στο epo.gr, μιλώντας για την επιτυχία που γνώρισε με την Εθνική Νέων της Ισπανίας το 1999 και δίνοντας τη γνώμη του για την ελληνική ομάδα κάτω των 20, η οποία αυτό το καλοκαίρι θα πάρει μέρος για πρώτη φορά στην ιστορία της σε Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων.
Δώσε μας κάποιες εικόνες και το κλίμα από το Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων 1999 στη Νιγηρία.
Ήταν μια ανεπανάληπτη εμπειρία για όλους μας. Ζήσαμε όμορφες και συγκινητικές στιγμές με τις οικογένειές μας, οι οποίες βρέθηκαν μαζί μας και μάς στήριξαν σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά. Θυμάμαι, επίσης, όλα όσα ζήσαμε στα αποδυτήρια ή στο ξενοδοχείο με τους συμπαίκτες μου. Το κλίμα μεταξύ μας ήταν εξαιρετικό και σε αυτό βοήθησε, πέραν της ποδοσφαιρικής ποιότητας, η ποιότητα στην προσωπικότητα και στον χαρακτήρα των συμπαικτών μου.
Πώς ήταν που είχες συμπαίκτες μερικά από τα μεγαλύτερα ταλέντα παγκοσμίως, όπως οι Τσάβι, Μαρτσένα, Γιέστε, Γκάμπρι, Κασίγιας και προπονητή τον Ινιάκι Σάεθ;
Νοιώθεις υπέροχα όταν είσαι μέλος μιας τέτοιας ομάδας. Όλοι στη χώρα μου είχαν πίστη στις δυνατότητές μας και στην ποδοσφαιρική μας αξία και είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε μας για μια σπουδαία διάκριση. Το να βρίσκεσαι εκεί και να μοιράζεσαι τα ίδια αποδυτήρια με τόσο μεγάλα ταλέντα και σπουδαίους αστέρες του αθλήματος, όπως αποδείχθηκε στην πορεία, σημαίνει ότι κι εσύ δούλεψες σκληρά, ότι κι εσύ συμπεριλαμβάνεσαι στην αφρόκρεμα του ποδοσφαίρου της χώρας σου. Πόσο μάλλον όταν βρίσκεσαι εκεί ύστερα από την πρόσκληση ενός σπουδαίου προπονητή, ο οποίος θεωρήθηκε ως ένας από τους πιο δίκαιους με βάση τις επιλογές του. Φυσικά, το αποτέλεσμα τον δικαίωσε απόλυτα.
Η Ισπανία έφτασε στην κορυφή του κόσμου σε αυτή τη διοργάνωση για πρώτη φορά στην ιστορία της. Περιμένατε αυτή την επιτυχία; Ηταν ο μεγάλος στόχος σας από την αρχή του τουρνουά;
Ήμασταν μια πάρα πολύ καλή φουρνιά ποδοσφαιριστών. Γνωρίζαμε ότι στην πατρίδα μου περίμεναν πολλά από εμάς, αλλά εμείς πήγαμε στη Νιγηρία για να χαρούμε τη συμμετοχή μας σε μια τόσο σημαντική διοργάνωση, κάνοντας αυτό που αγαπάμε περισσότερο: Παίζοντας ποδόσφαιρο! Παρά το νεαρό της ηλικίας μας είχαμε σωστή νοοτροπία, θέταμε στόχους μετά από κάθε ματς και στο τέλος υλοποιήσαμε τον μεγαλύτερο. Δεν σας κρύβω ότι η σκέψη της κατάκτησης της κορυφής του κόσμου ήταν στην άκρη του μυαλού όλων μας!
Σε βοήθησε η συμμετοχή σου στη διοργάνωση και η διάκριση που πέτυχες με την ομάδα σου στην εξέλιξη της καριέρας σου;
Με βοήθησε σημαντικά, τόσο σε επίπεδο συλλόγων, όσο και σε επίπεδο Εθνικών Ομάδων. Είχα τη μεγάλη τιμή και χαρά να αντιπροσωπεύω τη χώρα μου με τις Εθνικές όλων των ηλικιών, εκτός της πρώτης ομάδας. Μετά το Παγκόσμιο Νέων ήρθε και για μένα η μεγάλη στιγμή, η κλήση μου στην Εθνική Ισπανίας, όμως, δυστυχώς τότε συνέβη ο πρώτος μεγάλος τραυματισμός μου, ο οποίος μου στέρησε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία. Θυμάμαι, μάλιστα, ότι στη θέση μου κλήθηκε ο Τόρες. Πάντως, είμαι υπερήφανος για όσα πέτυχα με τα αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα.
Έχεις κρατήσει επαφή με συμπαίκτες σου από αυτή την ομάδα;
Έχω κρατήσει επαφές με πολλά από τα παιδιά αυτής της ομάδας, κυρίως μέσω internet και τηλεφώνου, καθώς η ζωή ενός επαγγελματία είναι δύσκολη αφού αλλάζεις συχνά πόλεις και χώρες. Με τον Ίκερ έχω καλύτερη και περισσότερη επαφή, καθώς μένουμε κοντά στη Μαδρίτη, είμαστε φίλοι από μικρά παιδιά και οι γονείς μας έκαναν παρέα. Νιώθω υπερήφανος που κατάφερε να γίνει ο κορυφαίος τερματοφύλακας του πλανήτη. Είναι ακόμη μεγαλύτερη η χαρά για έναν άνθρωπο να βλέπει τον φίλο του να έχει τέτοια εξέλιξη.
Ποια είναι η γνώμη που έχεις σχηματίσει για την Εθνική κάτω των 20 με δεδομένο ότι αρκετοί συμπαίκτες σου στον Άρη είναι μέλη της; Τι πιστεύεις γενικότερα για το επίπεδο των νεαρών Ελλήνων παικτών από την εμπειρία σου στο ελληνικό πρωτάθλημα;
Παρακολούθησα το περσινό τελικό της Εθνικής Νέων με την Ισπανία για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και έχω την άποψη ότι οι νεαροί Έλληνες παίκτες μπορούν να τα πάνε πολύ καλά. Αυτό το εύχομαι πραγματικά γιατί η Εθνική σας έχει και πολύ καλούς χαρακτήρες. Με αρκετά παιδιά, όπως ο Γιαννιώτας, ο Διούδης, ο Διαμαντάκος, ο Σουνάς, ήμασταν συμπαίκτες στον Άρη και εύχομαι, όπως σε όλους, μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο να κάνουν το επόμενο μεγάλο βήμα στην καριέρα τους και να αγωνιστούν στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Η Ελλάδα έχει μεγάλα ταλέντα και είμαι σίγουρος ότι μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ θα έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στην ελληνική ομάδα.
Τι θα συμβούλευες τους Έλληνες νεαρούς διεθνείς για τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Τουρκίας, αλλά και για τη συνέχεια της καριέρας τους;
Θα τους συμβούλευα να χαρούν το κάθε λεπτό, την κάθε στιγμή και να μην έχουν στο μυαλό τους δεύτερες σκέψεις. Θα είναι για όλους μια μοναδική εμπειρία, μεταφορικά και κυριολεκτικά, καθώς θα είναι η πρώτη και η τελευταία φορά που θα παίξουν σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων. Εύχομαι να δω όσα περισσότερα παιδιά γίνεται να παίζουν στο μέλλον με την Εθνική Ελλάδας σε Μουντιάλ, όμως μια φορά θα παίξουν σε αυτή τη διοργάνωση. Όλοι θα παρακολουθήσουν τα μεγαλύτερα ταλέντα του κόσμου. Οι Έλληνες παίκτες κέρδισαν τη θέση τους ανάμεσα σε αυτά και ήρθε η ώρα να το απολαύσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου