Παρασκευή, Αυγούστου 23

Δρόμος "Κουλούρας".... απίστευτη εκδήλωση που αναβίωσε ένα έθιμο των Φραγκάδων από το 1953


Με πολύ μεγάλη οργανωτική επιτυχία αλλά και μεγάλη συμμετοχή αθλητών διεξήχθη σήμερα το απόγευμα στα Ομαλά ο αγώνας δρόμου της "κουλούρας" αναβιώνοντας ένα πολύ παλιό έθιμο των Φραγκάδων από το 1953.
Δύο λόγια για το έθιμο
«….τα κατά παράδοση λεγόμενα ή γιγνόμενα…»
Ο Αγώνας δρόμου «ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ» είναι παραδοσιακό λαϊκό αθλητικό έθιμο της περιοχής ομαλών, που από μαρτυρίες ηλικιωμένων τοποθετείται στο χρόνο πολύ πριν τους σεισμούς του 1953.
Τότε, που οι αγωνιστικοί χώροι των παιδικών και των μεγαλύτερων ήταν, οι γειτονιές, οι χωματόδρομοι, τ’ αλώνια, που ζούσαν ανέμελα   παιδικά χρόνια, με αμπάριζα, σβούρες, πεντόβολα, σφεντόνες, κυνηγητό, κρυφτό και τόσα άλλα παιδικά δρώμενα, αναδύθηκε με χειμαρρώδη ορμή η ανάγκη για συναγωνισμό στο τρέξιμο.
Η διαδρομή συγκεκριμένη: ‘’ποιος θα παραβγεί’’ από τα Φραγκάτα ως την εκκλησία του Αγίου Γερασίμου, και το έπαθλο μια μεγάλη «κουλούρα Ψωμί» που ο νικητής φορούσε  από το κεφάλι.
 Αφετηρία ήταν η πλατεία των Φραγκάτων και τερματισμός η Ι.Μ. του Αγίου Γερασίμου με έπαθλο για κάθε νικητή μια κουλούρα και στους τρεις πρώτους νικητές μετάλλιο.
Λίγο πριν τις απονομές ο Σύλλογος παλαιστών κεφαλονιάς πραγματοποίησε με δυο αθλήτριες του μια εκπληκτική επίδειξη τζούντο.
Παρόντες στην εκδήλωση ο πρόεδρος της ΚΕΔΗΚΕ κ. Άγγελος Κωνσταντάκης, η Δημοτική Σύμβουλος κ. Μαρία Κουνάδη και το μέλοςτης ΚΕΔΗΚΕ κ. Δημήτρης Προβολισιάνος και οι πρόεδροι των Δημοτικών Ενοτήτων Ομαλών κ. Διονύσης Κουταβάς και Σάμης κ. Όλγα Βαλσάμου. Τον αγώνα παρακολούθησε αρκετός κόσμος που χειροκρότησε τους συμμετέχοντες και ιδιαίτερα τις μικρές ηλικίες.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΗΚΕ κ. Άγγελος Κωνσταντάκης στην σύντομη ομιλία του, ευχαρίστησε τους αθλητές για την συμμετοχή τους στον αγώνα καθώς επίσης την Δημοτική ενότητα Ομαλών, τους δυο πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής, Μέρμηγκα των Φραγκάτων και Βάρτσαμο των Βαλσαμάτων, τον φούρνο Αφοί Σπαθή για την προσφορά των κουλούρων, τον αγροτοβιομηχανικό ρομπόλας, το Super Market “Μενούσης” για τα γλυκίσματα, το φούρνο Γερ. Γαρμπή επίσης για τα γλυκά, τον σύλλογο παλαιστών, τον Σύλλογο δρομέων Κεφαλονιάς, τον σύλλογο Εθελοντών Σαμαρειτών τα τοπικά Μ.Μ.Ε., τους ανθρώπους της γραμματείας και τους εργαζόμενους στην ΚΕΔΗΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου