Κυριακή, Ιουλίου 19

Το 45ο για τον "Θρύλο".... Ακολούθησε η εντυπωσιακή φιέστα

Ολυμπιακός: Ένα κουβάρι πανηγύρισαν το 45ο (pics) | Superleague 1 ...

Μία εβδομάδα πριν από τον τελικό του Κυπέλλου ο πρωταθλητής Ολυμπιακός έδειξε ξανά την ανωτερότητά του απέναντι στην ΑΕΚ και επιβλήθηκε άνετα 3-0 με γκολ των Βαλμπουενά, Ραντζέλοβιτς, Καμαρά.
Όπως στο πρόσφατο παιχνίδι του ΟΑΚΑ έτσι και στο “Καραϊσκάκη”, ο Ολυμπιακός με ένα σούπερ πρώτο ημίχρονο και δύο υπέροχα γκολ έκανε τη δουλειά απέναντι στην ΑΕΚ. Με δημιουργό τον Φορτούνη κι εκτελεστές Βαλμπουενά και Ραντζέλοβιτς οι “ερυθρόλευκοι” έδειξαν ποιος είναι το αφεντικό της αναμέτρησης και καθάρισαν ουσιαστικά από το 22ο λεπτό την υπόθεση νίκη.
Οι παίκτες του Ολυμπιακού στον αγώνα – φιέστα για την κατάκτηση του 45ου πρωταθλήματος, με χιλιάδες φίλους τους έξω από το γήπεδο, φόρεσαν την εορταστική φορεσιά, μπήκαν δυνατά από το ξεκίνημα κι έβαλαν με στιλ το κερασάκι στην τούρτα της φετινής τους επιτυχίας. Σημείωσαν, μάλιστα, κι ένα ακόμη γκολ στο β’ μέρος δίνοντας διαστάσεις θριάμβου στην επικράτησή τους (3-0) με τον συνήθη ύποπτο στα τελευταία παιχνίδια, Μαντί Καμαρά.
Αυτά είναι τα πέντε σημεία που σημάδεψαν την αναμέτρηση του Φαλήρου:
1. ΜΕ 4-2-3-1 ΚΑΙ ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΓΚΑΖΙΑ
Με 4-2-3-1 αποφάσισε να παρατάξει την ενδεκάδα του ο Πέδρο Μαρτίνς. Ο Φορτούνης ανέλαβε ρόλο οργανωτή πίσω από τον Ελ Αραμπί, ο Βαλμπουενά ξεκίνησε αριστερά με εντολή να συγκλίνει για να αφήνει τον διάδρομο στον Τσιμίκα, ενώ τη δεξιά πλευρά γέμισαν πίσω ο Γκασπάρ αντί του τραυματία Ομάρ και ο Ραντζέλοβιτς αντί του Μασούρα που έμεινε στον πάγκο. Ανάσες πήρε και ο Σεμέδο που έμεινε εκτός αρχικού σχήματος, με τους Σισέ και Μπα να καλύπτουν τις θέσεις των στόπερ.
Με τετράδα στην άμυνα, προσέγγισε το παιχνίδι και ο Μάσιμο Καρέρα με τον Παουλίνιο δεξιά, τον Μπακάκη αριστερά αντί του ανέτοιμου Λόπες και τους Σβάρνα, Οικονόμου ως κεντρικούς. Ο Αραούχο ξεκίνησε στην κορυφή, με τον Βέρντε αριστερά και τον Αλμπάνη αριστερά, ο Μάνταλος στο “10”, ενώ πίσω του στον άξονα ξεκίνησαν οι Σιμάνσκι, Σιμόες. Με λίγα λόγια, ο Ιταλός τεχνικός προσπάθησε να αντιμετωπίσει με… καθρέφτη τη διάταξη των γηπεδούχων, αλλά με αρκετά νέα πρόσωπα και σημαντικές αλλαγές, καθώς άφησε στον πάγκο Μπάρκα, Ολιβέιρα, Λιβάγια, Κρίστισιτς.
Οι πρωταθλητές αντιμετώπισαν το παιχνίδι με τρομερή διάθεση και μεγάλη αποφασιστικότητα, με αποτέλεσμα να καθίσουν στη θέση του οδηγού από τα πρώτα δευτερόλεπτα. Με τη συμπλήρωση μισού λεπτού χάθηκε η πρώτη μεγάλη ευκαιρία με τον Ραντζέλοβιτς να κλέβει τη μπάλα εντός περιοχής και να τη σπάει στον Ελ Αραμπί, ο οποίος βιάστηκε να εκτελέσει όντας μόνος στο σημείο του πέναλτι και αστόχησε. Δύο λεπτά αργότερα, ο πρώτος σκόρερ των “ερυθρολεύκων” βρέθηκε και πάλι σε σημείο βολής έπειτα από εκτέλεση φάουλ του Βαλμπουενά, αλλά η κεφαλιά του Ελ Αραμπί έστειλε τη μπάλα λίγο άουτ. Το γκολ δεν ήρθε από τα αποδυτήρια, αλλά οι προθέσεις έγιναν ξεκάθαρες, με την ΑΕΚ να περιορίζεται σε παθητικό ρόλο.
2. ΔΥΟ ΡΟΥΚΕΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΕ 12 ΛΕΠΤΑ
Το εκρηκτικό ξεκίνημα του Ολυμπιακού, την ώρα που χιλιάδες οπαδοί του ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το γήπεδο για να γιορτάσουν την κατάκτηση του 45ου πρωταθλήματος, έφερε καρπούς με τη συμπλήρωση 10 λεπτών. Πρώτος βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα ο Ματιέ Βαλμπουενά στο πρώτο του γκολ που δεν προήλθε από την άσπρη βούλα. Ο έμπειρος Γάλλος εκμεταλλεύθηκε το γύρισμα με το κεφάλι του Κώστα Φορτούνη, έπειτα από το γέμισμα του Καμαρά εντός περιοχής και με πλασέ στην κίνηση έστειλε τη μπάλα στη δεξιά γωνιά του Τσιντώτα. Η συνεργασία των δύο μαέστρων έφερε ένα υπέροχο σε δημιουργία κι εκτέλεση 1-0, αλλάζοντας από νωρίς τις ισορροπίες του αγώνα. Το γρήγορο προβάδισμα κι ενώ η ΑΕΚ είχε κάνει την πρώτη της επίσκεψη στην εστία του Σα με ένα αξιόλογο αλλά άστοχο σουτ του Σιμάνσκι, έδωσε στον Πέδρο Μαρτίνς τη δυνατότητα να γυρίσει λίγο πιο πίσω την ομάδα του, ώστε να βρει χώρους να τρέξει στην κόντρα.
Δεν πέρασαν παρά 12 λεπτά, έως ότου ο Φορτούνης με μία ακόμη έμπνευση έβγαλε με μεγάλη μπαλιά στη δεξιά πτέρυγα τον Ραντζέλοβιτς, ο οποίος αφού έκοψε τη μπάλα προ του Μπακάκη, στη συνέχεια την πέταξε με το δεξί εξωτερικό στο πλαϊνό δίχτυ του Τσιντώτα για να γράψει το 2-0 μέσα σε τρελούς πανηγυρισμούς. Ο νεαρός Σέρβος σημείωσε με προσωπική ενέργεια ένα από τα πιο ωραία γκολ της σεζόν και ουσιαστικά έβαλε τις βάσεις για τη νίκη της ομάδας του. Δεν είναι τυχαίο ότι και τα δύο γκολ του Ολυμπιακού μπήκαν από την αριστερή πλευρά της κιτρινόμαυρης άμυνας, εκεί που δεν υπήρχε “καθαρό” μπακ, αλλά ο δεξιοπόδαρος Μπακάκης που βρέθηκε πολλές φορές ανάμεσα σε δύο αντιπάλους.
3. ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΙΣ ΠΤΕΡΥΓΕΣ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ
Βλέποντας τα φίδια να τον ζώνουν, ο Μάσιμο Καρέρα άλλαξε πλευρές στους δύο ακραίους επιθετικούς του, Αλμπάνη και Βέρντε, προκειμένου να βελτιώσει την ανασταλτική δυνατότητα της ομάδας του, ενώ οι παίκτες του άρχισαν συνολικά να κρατούν περισσότερη ώρα τη μπάλα στα πόδια. Και πάλι, ωστόσο, οι παίκτες του Ολυμπιακού ήταν εκείνοι που πατούσαν καλύτερα στο γήπεδο, με ένταση και ρυθμό στην κυκλοφορία μπάλας κι έναν Φορτούνη να βρίσκεται παντού για να ομορφύνει το παιχνίδι της ομάδας του. Πολλή δουλειά και από τους δύο μπακ, Γκασπάρ και Τσιμίκα, οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν τους ανοικτούς διαδρόμους και πήραν αρκετές επιθετικές πρωτοβουλίες.
Το πρώτο μέρος, πάντως, βρήκε την ΑΕΚ να χάνει σημαντική ευκαιρία για να μπει στο ματς, με τον Βέρντε να φεύγει από δεξιά στο 44’ να αδειάζει τον Σισέ, αλλά το σουτ που επιχείρησε από δεξιά βρήκε σε ετοιμότητα τον Ζοζέ Σα. Στο επιθετικό κομμάτι, αν εξαιρέσει κανείς τις προσπάθειες του Μάνταλου και τις προωθήσεις του Σιμάνσκι, η ομάδα του Καρέρα δεν έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της στο πρώτο μέρος. Μετά το 2-0, ωστόσο, ο Παουλίνιο έμενε λίγο πιο πίσω για να πλαισιώνει τους δύο στόπερ, με τον Αλμπάνη να παίρνει όλη την πτέρυγα δεξιά και τη διάταξη να μοιάζει περισσότερο με 3-6-1
4. ΜΕ ΚΡΙΣΤΙΣΙΤΣ ΚΑΙ ΤΡΙΑΔΑ ΠΙΣΩ
Με το ξεκίνημα του β’ μέρους, ο Αλμπάνης έμεινε στα αποδυτήρια με τον Νέναντ Κρίστισιτς να πατάει στο τερέν. Η τριάδα στην άμυνα παρέμεινε, με τον Σιμάνσκι να πηγαίνει δεξιά για να πάρει την πτέρυγα, ενώ ο Κρίστισιτς κάλυψε τη θέση του στον άξονα. Την ίδια ώρα, ο Μάνταλος με τον Βέρντε έλαβαν εντολή να παίξουν πιο κοντά στον Αραούχο, για να τον βοηθήσουν να μπει στο παιχνίδι. Ο αρχηγός της ΑΕΚ, μάλιστα, στο 52’ επιχείρησε να σκοράρει, αλλά η μπάλα πέρασε έξω από το αριστερό δοκάρι του Σα. Γενικά οι φιλοξενούμενοι μπήκαν πιο δυναμικά στο 2ο μέρος, με ένταση στις μονομαχίες και διάθεση για περισσότερο τρέξιμο.
Στο 58’ και πάλι ο Μάνταλος εντός περιοχής μέτρησε τα αντανακλαστικά του αντίπαλου κίπερ, ο οποίος, όμως, ήταν ξανά σε ετοιμότητα. Δύο λεπτά αργότερα, ήρθαν από τον πάγκο οι Λιβάγια, Ολιβέιρα αντί των Βέρντε, Αραούχο, με τον Πέδρο Μαρτίνς να απαντά αντίστοιχα. Ο Μπουχαλάκης πήρε τη θέση του Αραμπί, ο Μασούρας του Ραντζέλοβιτς, ενώ ο Φορτούνης πήρε εντολή να συνεχίσει στην κορυφή της επίθεσης ως “false 9”. Την ώρα που ο “κάπτεν” πήρε μέτρα πριν την επίθεση, τη θέση πίσω του γέμισε ο Καμαρά για να παραμείνει το 4-2-3-1.
5. ΤΡΙΤΗ ΑΛΛΑΓΗ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΚΑΙ 3-0
Χωρίς να ανεβάσει πολύ ψηλά τις στροφές ο Ολυμπιακός όχι απλά έλεγξε το παιχνίδι, αλλά πέτυχε ένα ακόμη γκολ απόρροιας νέας συνεργασίας των Φορτούνη, Βαλμπουενά και σκόρερ τον Καμαρά. Ο μέσος από τη Γουινέα πίεσε τον Οικόνομου τον οδήγησε σε λάθος, ο Φορτούνης τάισε τον Γάλλο, ο οποίος απέφυγε τον Τσιντώτα και σούταρε, για να διώξει προ της γραμμής ο Οικονόμου. Ο Καμαρά, όμως, ακολούθησε τη φάση πήρε το ριμπάουντ και από κοντά έγραψε το 3-0, δίνοντας διαστάσεις θριάμβου στη νίκη της ομάδας του.
Στα τελευταία λεπτά, ο Μαρτίνς έδωσε χρόνο και στους γερόλυκους Παπαδόπουλο, Τοροσίδη σε μία από τις τελευταίες παραστάσεις της καριέρας τους στο φαληρικό στάδιο, αντί τον Βαλμπουενά και Μπα. 
Το ματς έκλεισε με τον Ολυμπιακό να διατηρεί την κατοχή της μπάλας και το μυαλό των παικτών της ΑΕΚ να ταξιδεύει στον τελικό της επόμενης Κυριακής. Την ίδια ώρα ο Ζοζέ Σα διατήρησε ανέπαφη την εστία του για 29ο παιχνίδι φέτος, διευρύνοντας την εκπληκτική φετινή του εντύπωση. 
Χρόνο συμμετοχής έστω και για μερικά λεπτά πήρε έπειτα από αρκετό καιρό και ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος που αντικατέστησε τον Κώστα Φορτούνη.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Γκασπάρ, Μπα (74' Παπαδόπουλος), Σισέ, Τσιμίκας, Καμαρά, Γκιλιέρμε, Βαλμπουενά (74' Τοροσίδης), Φορτούνης (89' Χριστοδουλόπουλος), Ραντζέλοβιτς (62' Μασούρας), Ελ Αραμπί (62' Μπουχαλάκης).
ΑΕΚ (Μάσιμο Καρέρα): Τσιντώτας, Παουλίνιο, Οικονόμου, Σβάρνας, Μπακάκης, Σιμόες, Σιμάνσκι, Βέρντε (61' Λιβάγια), Μάνταλος (86' Σαμπανάτσζοβιτς), Αλμπάνης (46' Κρίστιτσιτς), Αραούχο (61' Ολιβέιρα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου