Σάββατο, Μαΐου 24

Το ποδόσφαιρο ανακαλύπτει....... την Αμερική


Αυτό το Μουντιάλ του 1994, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ήταν πραγματικά ένα..... αμερικάνικο "Show"! 
Γράφει:ο Αrian Muraj
Από την τελετή έναρξης με την Oprah Winfrey και τα τραγούδια, το χορό και... το χαμένο πέναλτι της Diana Ross, συνέχισε με επιτυχίες από μικρές ποδοσφαιρικά χώρες, όπως οι Η.Π.Α., Σουηδία, Νιγηρία, Ιρλανδία και προπάντων η Βουλγαρία. Είχε παρελάσεις αστεριών όπως ποτέ προηγούμενα, απογοητεύσεις ομαδικές και μη, αλλά πάνω από όλα στη χώρα της ελευθερίας, είδαμε να συμμετέχουν ως κανονικές πλέον χώρες, ελεύθερες από "τεχνικά" ονόματα τις Ρωσία και Γερμανία. Ήταν το Μουντιάλ που ξεκίνησε με τον φόνο του Έσκομπαρ μετά την αποτυχία της Κολομβίας και την επιστροφή της στο σπίτι και τελείωσε με τα δάκρυα του Μπαρέζι!
Όπως είχε πει στο άκουσμα της απόφασης ένας δημοσιογράφος, το να διοργάνωναν ένα τέτοιο τουρνουά στις Η.Π.Α.,  όντως έμοιαζε σαν "να διοργάνωναν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκι σε κάποια Αφρικανική χώρα"!
Παρόλο που το ποδόσφαιρο δεν ήταν καθόλου δημοφιλές στις Η.Π.Α., στο τέλος, προέκυψε ως το Μουντιάλ με το ρεκόρ θεατών στα γήπεδα. Σχεδόν 69.000 ανά ματς!
Αντίθετα από ότι αναμενόταν, οι Αμερικανοί όχι μόνο κάτι ήξεραν περί ποδοσφαίρου αλλά η ομάδα τους, παίζοντας σε γεμάτα μυθικά Αμερικάνικα στάδια όπως, "Pontiac" kai "Rose Bowl"  έπαιξε και πολύ καλό ποδόσφαιρο παίρνοντας μάλιστα την πρόκριση από το γκρουπ!
Η αρχή έγινε με ένα ματς που μόνο το "διαβολικό" μυαλό του Martin Scorcese θα σχεδίαζε να γίνει. Στη Νέα Υόρκη αντιμέτωπες η Ιταλία και η Ιρλανδία !
Όπως και στις γκανγκστερικές ταινίες οι Ιταλοί, "Μάνα της Μαφίας" απέναντι στου προκλητικούς και τολμηρούς Ιρλανδούς έτσι και στο ποδόσφαιρο, η υπερδύναμη Ιταλία γεμάτη αστέρια απέναντι στους.... προκλητικούς Ιρλανδούς του Τζάκι Τσάρλτον!
Πολύ νωρίς, ο Ρει Χάουτον  με ένα βολέ εκτός περιοχής εκθέτει άσχημα τον Παλιούκα και η Ιρλανδία κερδίζει 1-0. Ένα άλλο δράμα πρόκρισης από το γκρουπ μόλις είχε ξεκινήσει για την Ιταλία, ενισχυμένη και με κοτζάμ προπονητή. Τον Αρίγκο Σάκι!
Πλέον το ποδόσφαιρο είχε γνωρίσει νέους κανονισμούς. Η νίκη έδινε τρεις βαθμούς και ο τερματοφύλακας δεν μπορούσε να πιάσει με το χέρι την μπάλα από πάσα συμπαίκτη του. Έτσι, σε ένα γκρουπ θεωρητικά μόνο με ένα μεγάλο όνομα την Αργεντινή, έχουμε ματς φωτιά και άφθονα γκολ. Η Νιγηρία με ποιοτικούς παίχτες όπως Amokachi, Amonique, Oliseh, Yekini kai George Finidi, που ούτως η άλλως όλοι οι παίχτες της έπαιζαν στην Ευρώπη, καταστρέφει την Βουλγαρία με 3-0. Μια τρελή Αργεντινή, κάνει ότι θέλει με την Ελλάδα και μοιάζει με ένα τρένο υπερφορτωμένο αστέρια. Οι Balbo, Sensini, Chamot, Redondo, Ortega, Batistuta, Kanigia και Maradona τρομάζουν κόσμο με αυτό το 4-0 επί της Ελλάδας. Το γκολ του Μαραντόνα σημάδεψε όλη την διοργάνωση! Έκανε του πάντες να σκεφθούν ότι η Αργεντινή δεν θα σταματούσε έως το τελικό με τέτοιο θεαματικό ποδόσφαιρο και επίσης ότι... κάτι δεν πήγαινε καλά με τον Ντιέγκο Μαραντόνα! 
Μετά το Μουντιάλ του 1990, ο Μαραντόνα πολεμήθηκε από τους πάντες στην Ιταλία και όχι μόνο και λόγω ανακαλύψεων για χρήση κοκαΐνης η καριέρα του σχεδόν είχε τελειώσει και ο ίδιος έμοιαζε κατεστραμμένος... Και όμως, ο Ντιέγκο, έδειχνε να ζει δεύτερα του νιάτα!
Το ματς Αργεντινή-Νιγηρία μοιάζει με μικρό τελικό. Η Νιγηρία προηγείται αλλά οι Μαραντόνα και Κανίγια ανατρέπουν τα πάντα και η Αργεντινή για άλλη μια φορά δείχνει σίγουρα ότι είναι η πρώτη υποψήφια του τουρνουά... Στο τέλος του ματς, ο κόσμος βλέπει τον Μαραντόνα να κατευθύνεται για παράδοση δείγματος, χαμογελαστός χέρι-χέρι με μια γυναίκα από το προσωπικό του Antidoping Control ……....
Η Ελλάδα μαζεύει μια άλλη τεσσάρα! Αυτή τη φορά από την Βουλγαρία. Μετά από υποδοχή ηρώων από τους ομογενείς στην Αμερική, τώρα αυτή η ομάδα σου έδινε την εντύπωση ότι βρέθηκε εκεί μόνο για..... τουρισμό! Ωστόσο υπάρχει μια μεγάλη αλήθεια. 
Η Αργεντινή, η Νιγηρία και η Βουλγαρία, ήταν πραγματικά βάσει ονομάτων των παιχτών τους και αυτό που έδειξαν, οι κορυφαίες ομάδες που οι χώρες τους είχαν στείλει έως τότε στα Μουντιάλ. Και αυτή η Βουλγαρία ήταν από τη μέση και μπροστά πραγματικά...  φόβητρο! Με παίχτες όπως Κρίστο Στόιτσκοφ, Έμιλ Κοντσταντίνοφ, Κράσιμιρ Μπαλάκοφ, Λιούμπ. Πένεφ και Γιορντάν Λέτσκοφ παραλίγο να φτάσει στο τελικό!
Το ματς που ξεχώρισε σε όλη την διοργάνωση ήταν αυτός ο επικός δραματικός τελικός πρόκρισης ανάμεσα στην Ιταλία και την Νορβηγία. Στους Ιταλούς χρειάζεται μόνο η νίκη αλλιώς... Όλες οι ελπίδες είναι στον καλύτερο παίχτη του κόσμου την προηγούμενη χρονιά, τον "όμορφο" Ρομπέρτο Μπάτζιο. Και όμως... πριν καλά καλά ξεκινήσει το ματς, ο Παλιούκα στο 21', υποχρεώνεται να πιάσει την μπάλα με το χέρι εκτός περιοχής. Κόκκινη κάρτα και στο 0-0 η Ιταλία παίζει με παίχτη λιγότερο. Ο Αρίγκο Σάκι, για να βάλει τερματοφύλακα κάνει το απίστευτο... αλλάζει τον Μπάτζιο! Αλλά δεν τελειώνει εδώ... Στο 49' τραυματίζεται ο Φράνκο Μπαρέζι και υποχρεωτική αλλαγή για την Ιταλία! Μόνο που η Ιταλία ποτέ δεν είχε κάνει τέτοια κατάθεση ψυχής στα γήπεδα όπως αυτή την ημέρα! 
Στο 69' ο Ντίνο Μπάτζιο μετά από κόρνερ σκοράρει με κεφαλιά. Οι Ιταλοί κρατάνε με νύχια και με δόντια την νίκη και σε συνδυασμό με την μετέπειτα ισοπαλία με το πολύ καλό Μέξικο, βγαίνουν δεύτεροι στον όμιλο και προκρίνονται.
Όταν ο Έρικ Ουαινάλντα σκόραρε με αριστοτεχνικό τρόπο από φάουλ στην ισοπαλία 1-1 με την Ελβετία, όλοι κατάλαβαν ότι οι Αμερικανοί... ξέρουν μπάλα. 
Σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν ο Τόνι Μεόλα, ήταν ένας πάρα πολύ καλός και έμπειρος τερματοφύλακας και ο..... ευπαρουσίαστος" σαν Rock Star ο ελληνικής καταγωγής, Αλέξης Λάλας ήταν πραγματικός αρχηγός που ανέβαζε την ομάδα και από τους καλύτερους σε όλη την διοργάνωση! Η Αμερικάνικη ομάδα έχει να δώσει έναν τελικό πρόκρισης στο γκρουπ της με την Κολομβία. Η Κολομβία θεωρούταν μια ομάδα που βάσει ποιότητας θα μπορούσε να πάει έως και τα ημιτελικά! Ήταν γεμάτη καλούς παίχτες και ανάμεσα τους ξεχώρισαν ο αλάνθαστος οργανωτής Βαλντεράμα και το αστέρι της Parma ο Faustino Asprillia. Χάνουν όμως από μια άλλη ομάδα έκπληξη από τα Βαλκάνια, την Ρουμανία με 1-3. Οι ποδοσφαιρόφιλοι μάλλον σκεφτόταν μια νίκη εύκολη των Κολομβιανών με τους Αμερικανούς αλλά στο ποδόσφαιρο δεν χωράνε οι προβλέψεις
Oi Αμερικανοί θα νικήσουν 2-1. Το πρώτο γκολ είναι αυτογκόλ από τον Αντρέ Εσκομπάρ! Στο δεύτερο γκολ οι Αμερικανοί όντως κρύβουν την μπάλα και μετά από πολλές πάσες σκοράρουν για το 2-0. Η Κολομβία έχει τελειώσει παρ’ όλες τις μεγάλες προσδοκίες. Ακόμα χειρότερα... Λίγες ημέρες αργότερα καθώς γυρίζουν στην πατρίδα, ο Andre Escobar πέφτει νεκρός από πυροβολισμούς! Ειπώθηκε ότι "κάποιοι" είχαν χάσει 400.000$ εξαιτίας του αυτογκόλ του!
Η Βραζιλία έχει περάσει εύκολα από το γκρουπ της με Ρωσία, Καμερούν και Σουηδία. Είχε έρθει μόνο μια ισοπαλία με την τελευταία.
Αυτή την φορά, η Βραζιλία δεν είχε έρθει με μεγάλες τυμπανοκρουσίες και σαν το μεγάλο φαβορί όπως σε κάθε προηγούμενο Μουντιάλ, ούτε έδειχνε να νοιάζεται να δείξει στιγμές μαγείας στο παιχνίδι της! Είχε αφήσει σπίτι της το θέαμα και ήθελε να πάρει μόνο τα αποτελέσματα! 
Ο Ευρωπαϊκός τρόπος σκέψης και παιχνιδιού είχε αφομοιωθεί από τους Βραζιλιάνους. Μόνο έτσι θα επέστρεφαν πάλι το Κύπελλο στην Βραζιλία 24 χρόνια μετά!
Η κάτοχος του τίτλου, η Γερμανία, επίσης με μόνο μια ισοπαλία με την Ισπανία, είχε περάσει από το γκρουπ της.
Τα μεγάλα ονόματα συμπλήρωνε η Ολλανδία η οποία με αρκετό κόπο, με μια ήττα από το Βέλγιο, είχε αφήσει πίσω το Μαρόκο και τα Αραβικά Εμιράτα με νίκες 2-1.
Στο γκρουπ αυτό, οι Άραβες ήθελαν οπωσδήποτε ένα γκολ που θα ήταν και το πρώτο σε Παγκόσμιο Κύπελλο για αυτούς. Για το λόγο αυτό η δική τους Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου έβαλε πριμ στον παίχτη που θα έβαζε το γκολ..... τι άλλο? Ένα πηγάδι πετρελαίου! Αν αυτό είναι αλήθεια δεν το γνωρίζουμε, τουλάχιστον έτσι βγήκε προς τα έξω. Όμως η μεγάλη αλήθεια είναι ότι το γκολ το Al Owairan πέρα του ότι τους  έδωσε την νίκη με το Βέλγιο, από άποψη ομορφιάς είναι πιο ωραίο από αυτό του Μαραντόνα με την Αγγλία στο 1986!
Η είδηση έσκασε σαν βόμβα! Ο Μαραντόνα βρέθηκε θετικός! Εντάξει, δεν ήταν κάτι καινούργιο το μπλέξιμο του Μαραντόνα με τις απαγορευμένες ουσίες αλλά…… στο Παγκόσμιο Κύπελλο;
Ο ίδιος ο Ντιεγκο Μαραντόνα ακόμα και σήμερα καταγγέλλει ότι του την είχαν στημένη! Για την αλήθεια, ο γιατρός της ομάδας, δεν είχε δηλώσει την Εφεδρίνη, μια ουσία για απώλεια βάρους και την οποία, χρησιμοποιούσαν νόμιμα σύμφωνα με τους αθλητικούς νόμους των Η.Π.Α. οι παίχτες του N.B.A.
Πολύς κόσμος τον πιστεύει συμπληρώνοντας μάλιστα ότι είχε περάσει πολύ καιρός από την τελευταία επιτυχία της Βραζιλίας...
Η Αργεντινή, κατεστραμμένη ψυχολογικά, πέφτει θύμα των Χάτζι, Ντουμιτρέσκου, Ποπέσκου, Ραντουτσιόγιου και μένει έξω! Προχωράει η Ρουμανία η οποία, μετά, θα αποκλειστεί για άλλη μια φορά στα πέναλτι. Αυτή την φορά από την Σουηδία! Οι Σουηδοί, αυτή η «χρυσή» ομάδα, των Tomas Ravelli, Roland Mikael Nilson, Jesper Blomqvist, Martin Dahlin, Tomas Brolin, του 23χρόνου Henrik Larson και Kenet Anderson είναι ομάδα υψηλών προδιαγραφών και φτάνουν στα ημιτελικά απέναντι στην Βραζιλία. Σίγουρα, στο τέλος κρίθηκε σαν η ομάδα που έπαιξε το πιο ωραίο ποδόσφαιρο. 
Η Βραζιλιάνοι είχαν κάνει μόνο δυο γερά "τεστ" στο γκρουπ στο 0-0 με τους Σουηδούς και στην νίκη με την Ολλανδία 3-2.
Εκεί προηγούνται εύκολα με 2-0 αλλά οι Bergkamp και Winter ισοφάρισαν σε 2-2. Τη λύση έδωσε με μια οβίδα από 35 μ. φάουλ ο Μπράνκο.
Οι Ιταλοί παίζουν στην δεύτερη πατρίδα τους. Έχουν κόσμο στο πλευρό τους, μάλιστα και την Μαντόνα η οποία έχει..... βάλει στο μάτι τον Μπάτζιο, έχουν υπερομάδα γεμάτη παιχταράδες μα πάνω από όλα παίζουν σαν….. "Γερμανοί" και το κάθε ματς τους είναι δράμα. Με την Νιγηρία, ο Σινιόρι παίρνει μια παράξενη κόκκινη κάρτα και η Ιταλία μένει με παίχτη λιγότερο και στο 0-1! Όμως..... εκεί πήρε μπρος ο Μπάτζιο και λίγα λεπτά πριν τη λήξη ισοφαρίζει 1-1. Στην  παράταση, πάλι ο ίδιος βρίσκεται στο σημείο του πέναλτι για να σκοράρει. Είναι η ευκαιρία να τελειώσει το ματς. Πάρα πολύ Ιταλοί προσευχόταν στον Θεό "Μόνο να μην αστοχήσει σε αυτό το πέναλτι και δεν μας νοιάζουν... τα υπόλοιπα"!
Σίγουρα ο Θεός άκουσε την προσευχή τους αλλά... δεν παρακαλάς τον Θεό δυο φορές για το ίδιο πράγμα!
Η Ιταλία κερδίζει 2-1 και πέφτει πάνω στην Ισπανία.
Οι Ιταλοί προηγούνται στο ημίχρονο 1-0 με γκολ του Ντίνο Μπάτζιο. Στο δεύτερο, οι Ισπανοί απαντούν με το γκολ του Καμινέρο και 1-1. Πάλι δράμα για την Ιταλία. Ο Τασσότι σε μια διεκδίκηση της μπάλας, χτυπάει με τον αγκώνα τον Λούις Ενρίκε σπάζοντας του την μύτη. Οι εικόνα του ματωμένου Ενρίκε κάνει το γύρο του κόσμου και ο Τασσότι παίρνει τον δρόμο για τα αποδυτήρια. Η Ιταλία με παίχτη λιγότερο αλλά με τον καλύτερο παίχτη του κόσμου στην σύνθεση και ακριβώς στο 88' ο Ρομπέρτο Μπάτζιο μετά από πάσα του Σινιόρι θα σκοράρει για την Ιταλία, λυτρώνοντας από το άγχος όλους του Ιταλούς στον πλανήτη!  Το απόλυτο αστέρι τον Ιταλών είχε κάνει ξανά το θαύμα του και η Ιταλία είναι στο ημιτελικό εναντίον Βουλγαρίας.
Η Γερμανία, στα παιχνίδια της δεν είχε καμία σχέση με την Πρωταθλήτρια Κόσμου. Η Γερμανική γενιά είχε γεράσει κάπως και από αυτούς μόνο οι Λόταρ Ματέους, ο Αντρέα Μπρέμνε και Γιούργεν Κλίνσμαν παρέμεναν μαχητικοί και σε υψηλό επίπεδο! Μετά από δυο δεκαετίες, η Γερμανία δεν είχε κάτι καινούργιο να παραθέσει στα γήπεδα και το φυσικό τέλος της ολοένα και πλησίαζε!
Με την Βουλγαρία η Γερμανία βρίσκετε μπροστά στο σκορ μετά από πέναλτι του Ματέους. Στο δεύτερο ημίχρονο, πρώτα ισοφαρίζει ο Στόιτσκοφ που από εκτελέσεις φάουλ σκόραρε με την ίδια ευκολία σαν από πέναλτι και μετά από κρεσέντο τον Βουλγάρων στο παιχνίδι τους, ο Γιόρνταν Λέτσκοβ με κεφαλιά σκοράρει για το 2-1 και λίγο αργότερα η Βουλγαρία, σε ένα Μουντιάλ που για πρώτη φορά στην ιστορία της σημείωσε μια νίκη, είναι για πρώτη φορά στα ημιτελικά!
Στον ημιτελικό με την Σουηδία, η Βραζιλία που της είχε παραχωρήσει ισοπαλία 1-1 στον όμιλο, ήξερε πολύ πόσο επικίνδυνη ομάδα είχε μπροστά της! Όπως και οι Σουηδοί, γνώριζαν καλά τι εστί Βραζιλία το 1994! 
Οι "Μάγοι" της μπάλας, δεν αγωνίζονταν με τον γνωστό τους τρόπο πλέον! Ο Κάρλος Αλμπέρτο Περέιρα τους είχε μεταμορφώσει σε μια Ευρωπαϊκή ομάδα για την οποία το αποτέλεσμα είναι το παν! Ο Ταφαρέλ κάτω από τα δοκάρια, ήταν επιτέλους ο τερματοφύλακας που αυτή η χώρα δεν είχε ποτέ! Οι Αλνταίρ στην άμυνα και ο Ντούνγα στο κέντρο του γηπέδου ήταν Ιταλοί και Γερμανοί μαζί στο παιχνίδι τους και το περίφημο δίδυμο τον Ρομάριο και Μπεμπέτο έσπαγε κάθε άμυνα. 
Οι υπόλοιποι παίχτες ήταν πολύτιμα κομμάτια στο σύνολο ενός γκρουπ που τελικά, ήξερε να πάρει τα αποτελέσματα! Η Βραζιλία, μετά από ένα παιχνίδι υπομονής βρίσκει τον δρόμο προς τα δίχτυα με περίεργο τρόπο... Κεφαλιά του κοντού σχετικά, Ρομάριο και μετά από 24 χρόνια είναι στον μεγάλο τελικό!
Η Ιταλία, πλήρης, χωρίς κόκκινες κάρτες και τραυματισμούς και τον Ρομπέρτο Μπάτζιο που εκείνη την ημέρα ήθελε να ευχαριστηθεί μπάλα, κερδίζει εύκολα την Βουλγαρία με 2-0. Για την Βουλγαρία και το ότι έφτασε ως εκεί ήταν ένα απίστευτο κατόρθωμα!
Στον μικρό τελικό, η Σουηδία, "σκορπάει" την Βουλγαρία με σκορ 4-0! Πραγματικά ήταν ευχαρίστηση να βλέπεις αυτή την ομάδα να παίζει ποδόσφαιρο!
Η τύχη ήθελε την Βραζιλία, να ξαναβρίσκεται στο τελικό 24 χρόνια μετά αλλά μόνο αυτό είχε αλλάξει. Κατά τ' άλλα, βρίσκεται έτοιμη να διεκδικήσει το βαρύτιμο τρόπαιο στην ίδια υφήλιο και με τον ίδιο αντίπαλο!
Παρόλο που ήταν ένα ωραίο Μουντιάλ,  στο σπίτι τον μεγάλων τελικών τον Η.Π.Α. το "Rose Bowl" της Πασαντίνας στην Καλιφόρνια, παίχτηκε ένας φτωχός από πλευράς θεάματος τελικός!
Τα 120' ήταν... "Φοβόταν ο Γιάννης το θεριό και ο θεριό τον Γιάννη".
Όλος ο τελικός με ότι αυτό συνεπάγεται σε γκολ και συναισθήματα ήταν τα πέναλτι! Ο Μπαρέζι χάνει πρώτος το πέναλτι του και..... τα «χάνει»! Ο Παλιούκα, αποκρούει το πέναλτι του Μάρτσιο Σάντος. Στο τέταρτο πέναλτι των Ιταλών και με το σκορ 2-2, ο Μασσάρο βλέπει τον Τάφαρελ να αποκρούει το δικό του. Ο Ντούνγκα σκοράρει και γίνεται το 3-2 για την Βραζιλία. Οι Ιταλοί έχουν το τελευταίο τους και μετά αν επιτύχουν να ελπίζουν στον Παλιούκα. Ο ψύχραιμος Ρομπέρτο Μπάτζιο τοποθετεί την μπάλα. Παίρνει φόρα και ενώ ο Ταφαρέλ γέρνει ελαφρά προς δεξιά, ο Μπάτζιο βλέπει την μπάλα να καταλήγει άουτ πάνω από το "Γ" της εστίας αριστερά...
Αυτός ο καταπληκτικός παίχτης που πήγε μόνος του την Ιταλία στον τελικό δεν το δικαιούταν αυτό! Στην Ιταλία, την χώρα που από μύθος σε δευτερόλεπτο σε πετροβολούν ο Μπάτζιο, με το κεφάλι σκυμμένο και με τα χέρια ακόμα στη μέση,  είναι η τραγική εικόνα! Η εικόνα ενός βασιλιά που μόλις τον εκθρόνιζαν για να του πάρουν το κεφάλι! 
Οι Ιταλοί ποτέ δεν το συγχώρεσαν, για αυτό και συγκεκριμένο πέναλτι τον σημάδεψε για πάντα! 
Παραπέρα οι Βραζιλιάνοι γιορτάζουν! Μαζί τους και ένας 17χρόνος αναπληρωματικός ονόματι  Λουίς Ντα Λίμα Ναζάριο - Ρονάλντο. 
Η Εθνική Ποδοσφαίρου της Βραζιλίας τον αφιέρωσε αυτό το τίτλο στο αδικοχαμένο αστέρι της Φόρμουλα 1 στον Άιτον Σένα και μετά αφέθηκαν ελεύθεροι στους πανηγυρισμούς.
Σ' μια άκρη του γηπέδου ο Φράνκο Μπαρέζι, αυτή η εμβληματική μορφή τον παγκόσμιων γηπέδων είναι απλά ένα μικρό παιδί που κλαίει γιατί του έκλεψαν το όνειρο του...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου