Τρίτη, Ιουλίου 16

Έρχεται ο 6ος αγώνας Θηναίας Γης... Το link εγγραφών


« Κει στου Αγκώνα  την μεριά
έχει δροσιά, καλοκαιριά
έχει βουνό, έχει γιαλό
Ζει το καλό και το κουρλό»

Κείμενα: Σαμόλη Ευαγγελία 
Φωτογραφίες :Φωκά Αικατερίνη
6ος δρόμος Θηναίας Γης 
(ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΤΡΕΧΟΥΜΕ) 
Link εγγραφών : 
https://docs.google.com/forms/d/1-fb1iIdvpfTd8jMyhZsyPn1Ic-px_Wu8owejpX2-MaU
Θα περιπλανηθούμε φέτος ξανά στα μονοπάτια της Θηνιάς, στον 6ο τούτη τη φορά δρόμο της.
Μας ξεναγεί ο ίδιος ο τόπος με χρώματα, ήχους και εικόνες, σιωπηρά αλλά τόσο ζωντανά, τόσο περιγραφικά.
Μας ξεναγεί σε μια σύντομη ρότα, πλούσιες σε ιστορίες, ξέρετε εκείνες τις ιστορίες από τα παλιά…. Μνήμες και θύμησες των ανθρώπων του τότε, που αποτυπώνουν εύγλωττα, όμορφα και απλά, όλη την δύναμη αυτού του μέρους:
        Μας λέει για κείνη την μεγαλόπρεπη εκκλησιά της Παναγίας στα Καρδακάτα, σταθμό της αναστροφής του αγώνα στα 3550 μέτρα του, η οποία ολοκληρώθηκε το 1912. Το καμπαναριό της ήταν προσφορά ρώσων, μεταναστών στο νησί, και αντηχεί έως απέναντι, στην γείτονα Παλλική χαιρετίζοντας τους επισκέπτες και αφυπνίζοντας τους πιστούς.
        Μας εξιστορεί, πως  ο ναός  γκρεμίστηκε, από την σφοδρότητα των σεισμών το 1953,  και χτίστηκε εκ νέου με έρανο των χωριανών και πως ξανά πάλι καταστράφηκε και ανεγέρθηκε την δεκαετία του 80, διεκδικώντας περήφανα την θέση του στην γη, στην ιστορία και στην καρδιά των κατοίκων της Θηνιάς. 
Επαινεί, με αρώματα και γεύσεις, τα μοναδικά προϊόντα του, τυρί, κρασί, λάδι, κηπευτικά. Αγνά, ποιοτικά, αυθεντικά, αναντικατάστατα. Προϊόντα στα οποία, μαζί με την μαεστρία των μαγειρισσών, οφείλεται η μοναδική νοστιμιά της κουζίνας της περιοχής.(Δείγμα της κουζίνας αυτής, γεύονται οι αθλητές στον τερματισμό, σε ειδικά διαμορφωμένο μπουφέ στο προαύλιο της εκκλησίας της Παναγίας του Αγκώνα) 
Μουρμουρίζει πονηρά, τα πιπεράτα, που σιγοψιθυρίζουν οι κάτοικοι στην πλατειούλα στο Νύφι. Ξέρετε….., αυτά που δίνουν χρώμα, νόημα και ενδιαφέρον στα απογεύματα του καλοκαιριού στο χωριό.  Ειδήσεις διανθισμένες με μπόλικη σάλτσα και αλατοπίπερο, που φεύγουν με το αγέρι από το ένα στόμα στο άλλο συμπαρασύροντας σε κάθε πέρασμα, λίγο ακόμη, κάτι ακόμη, έτσι για να μην χάνεται ποτέ η μαγεία.

Καυχείται, με περισσή περηφάνια, για τους εντυπωσιακούς κήπους, αυτούς τους παλαιούς φροντισμένους κεφαλλονίτικους κήπους, διατηρημένους πάππου προς πάππου με γνώση αγάπη και μεράκι, που κοσμούν τις μονοκατοικίες στα Καρδακάτα, στο Νύφι, στον Αγκώνα.
 «Πάρτε μια ανάσα, ανάσα βαθιά, να αισθανθείτε το αέρινο χάδι της μοσχοβολιάς. Βασιλικός, μπουγαρίνι, γαρδένια, γαζία. Βάλσαμο, στο σώμα, βάλσαμο στο πνεύμα!»
        Προσκαλεί, τον επισκέπτη, τον οδοιπόρο και τον δρομέα, να ξαποστάσει  από το φορτίο, όταν το βλέμμα του θα ανταμώσει το καθάριο γαλάζιο της θάλασσας. Της θάλασσας που μερεύει το βουνό, της θάλασσας που δροσίζει και απαλύνει το απόκρημνο των βράχων, της όμορφης θάλασσας του ιονίου, στην παραλία της Αγ. Κυριακής, εκεί στο δρόμο Νυφίου- Αγκώνα.
Ο ξεναγός και συνοδοιπόρος μας, ετούτος ο τόπος, η Θηναία Γη, παραμένει αναλλοίωτη στην σκέψη και την καρδιά μας, αντάμα, με την όμορφη εμπειρία του αγώνα, την ζεστασιά και την εγκάρδια φιλοξενία των κατοίκων της περιοχής.
Ο 6ος Δρόμος Θηναίας Γης δεν είναι απλά αθλητικό η ψυχαγωγικό γεγονός είναι μια εμπειρία ζωής από αυτές που δύσκολα λησμονάς.
Σας περιμένουμε. 
Εις του Αυγούστου τις επτά
Στα μέρη κει  τα ξακουστά
Στα μονοπάτια τα γνωστά
Επτά χιλιόμετρα κι αυτά 
Αρχίζουμε  απ΄ την εκκλησιά
Γυρίζουμε στην μισωσιά
Ξανά στην ίδια περασιά
Και λήγουμε στην εκκλησία 
Άγγελο στέλνει η Παναγιά
να τρέξει εγγόνι και γιαγιά
Είναι χαρά , είν΄ ευλογιά
μικροί μεγάλοι μια μαγιά 
Στο τέλος της διαδρομής
θα σε τρατάρουμε κι εμείς
ότι γευτείς, θα το χαρείς
Και δύναμη θα ξαναβρείς 
Είναι γνωστό πως στην Θηνιά
 Γίνονται μάχες με σχοινιά
θα έχετε φάει για εννιά
και θα φανούν σαν πετονιά 
Μπορείς εσύ, μπορώ κι εγώ
Πάμε μαζί για το καλό
Για τρέξιμο ή για σκοινιά
θα πάμε όλοι στην Θηνιά




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου