Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 16

Συνέντευξη με τον Πάνο Ματιάτο..... Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών

Τα γεγονότα στο χώρο του Μπάσκετ της πόλης μας, τρέχουν και είναι αρκετά, ιδιαίτερα με τη συνένωση των ομάδων Α.Σ. Κεφαλονιά – Α.Ο. Κεφαλληνιακού 2013 και την νέα της ονομασία σε «Α.Σ. Κεφαλληνιακός».

Έτσι, σήμερα θα σας παρουσιάσουμε αυτά, αλλά και άλλα σημαντικά πράγματα που έχουν σχέση με το Σύλλογο, με μια σημαντική συνέντευξη, από έναν εκ των κορυφαίων παικτών και προπονητών του νησιού τον Πάνο Ματιάτο, του «ιερού τοτέμ» του τοπικού μπάσκετ όπως τον αποκαλούν.

Ενός ανθρώπου παθιασμένου με την πορτοκαλί «θεά», ο οποίος ζει και αναπνέει για το συγκεκριμένο άθλημα, αφιερώνοντας το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής του σε αυτό.

Ενός ανθρώπου που η γνώμη του, χωρίς πολλά λόγια, περιστροφές και δικαιολογίες, κρίνεται βαρύνουσα.

Ας δούμε λοιπόν παρακάτω τα τόσο σημαντικά πράγματα που είπε στο Sportsthea και τον ευχαριστούμε για την αποδοχή της πρόσκλησης μας.

Coach Καλημέρα.

Πρωταθλητής Ε.Σ.Κ.Α.Η.

Καλημέρα Νίκο. Ευχαριστώ για το βήμα που μου δίνεται να εκφράσω τις απόψεις μου για τον Α.Σ. Κεφαλληνιακό, ενόψει της νέας αθλητικής σεζόν που συμπίπτει και με τη συνένωση δύο ιστορικών αθλητικών Σωματείων του Basketball της πόλης μας.

Περισσότερο για να σε γνωρίσουν, κυρίως οι νέοι, έχεις διαγράψει μια μεγάλη πορεία ως αθλητής και παθιασμένος με το άθλημα προπονητής. Τι σου έχει μείνει από όλο αυτό;

Είναι μια διαδρομή πολύ μεγάλη, η οποία ξεκίνησε από τα γυμνασιακά μου χρόνια και υλοποιήθηκε σαν φοιτητής στη Θεσσαλονίκη  και συγκεκριμένα στη ΧΑΝΘ, όπου εκεί αγωνίστηκα. Εκεί είχα την τύχη να γνωρίσω τον Θόδωρο Ροδόπουλο και τα υπόλοιπα λίγο πολύ είναι γνωστά.

Ερχόμενος στην Κεφαλονιά, με τη συνδρομή πολλών καλών συμπαικτών και ικανών παραγόντων, ιδρύσαμε τον Α.Ο. Κεφαλληνιακό, όπου μέσω αυτού διαδόθηκε το άθλημα και αγαπήθηκε μάλιστα, τόσο πολύ στο νησί μας.

Η ομάδα τότε, με την πρώτη της συμμετοχή στο πρωτάθλημα, παίζοντας στο ανοικτό γήπεδο του Γυμνασίου Θηλέων Αργοστολίου, κέρδισε την άνοδο της, στην επόμενη κατηγορία της Ε.Σ.Κ.Α.Η. και αργότερα ακόμη ψηλότερα.

Το 1988 με την προτροπή του διεθνή μπασκετμπολίστα Κ. Πετρόπουλου, που ερχόταν στο νησί με την ιδιότητα του Ομοσπονδιακού προπονητή, παρακολούθησα τη σχολή προπονητών, όπου και απέκτησα το δίπλωμα προπονητή Α’ κατηγορίας.

Και τώρα coach τα σπουδαία, κατά την άποψη μου, γεγονότα στο τοπικό μπάσκετ και τη συνένωση Α.Σ.Κ. - Κεφαλληνιακού 2013.

Πες μας, ποιο θα είναι το μοντέλο που θα κινηθεί η ομάδα και τι μπορούμε να περιμένουμε από αυτό το νέο εγχείρημα;

Με τον Bobby Knight

Θέλω να πιστεύω ότι, είναι μια συνεργασία η οποία προέκυψε, μέσα από ωριμότητα τόσων χρόνων, από ανθρώπους που αποδεδειγμένα αγαπούν το μπάσκετ και το κύριο μέλημα τους είναι το καλό όλων των παιδιών.

Οι επιτυχίες και οι αποτυχίες των προηγούμενων χρόνων, σε τοπικό και Εθνικό επίπεδο, μας έχουν κάνει σοφότερους.

Το κύριο μέλημα μας, στη νέα προσπάθεια, θα είναι τα νέα παιδιά των τμημάτων υποδομής και η στελέχωση της ανδρικής ομάδας από αυτά, αλλά και στη συνέχεια των παιδιών από τα junior και mini.

Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η σωστή διαπαιδαγώγηση τους, ώστε να συνεχίσουν, είτε στη φοιτητική τους ζωή, η αργότερα σαν αθλητές, προπονητές και παράγοντες με τις καλύτερες των αναμνήσεων ως υγιείς φίλαθλοι.

Πέτρος Κωστίδης, νέος προπονητής. Σημαντική κίνηση, σύμφωνα με το βαρύ βιογραφικό του, για το μπάσκετ της Κεφαλονιάς και ιδιαίτερα τις μικρές ηλικίες.

Θέλω τη γνώμη σου για τον coach και τι περιμένετε σαν ομάδα από αυτόν;

Τον coach Π. Κωστίδη τον γνωρίζω από το SBS Camp Basketball στη Θεσσαλονίκη, όπου μαζί έχουμε δουλέψει για μία 10ετία.

Εκτίμησα πολύ τον επαγγελματισμό, την εργατικότητα, αλλά και τις γνώσεις του, αποτέλεσμα φυσικά της αφοσίωσης και της αγάπης του στο άθλημα.

Είμαι αυτός που τον συνέστησε στο Δ.Σ. της νέας ομάδας, για τη θέση του υπεύθυνου προπονητή των τμημάτων μας και είμαι απόλυτα σίγουρος για την επιτυχία.

Περιμένουμε να διοχετεύσει την τεχνογνωσία του, στους αθλητές μας, μιας και η εμπειρία του είναι μεγάλη, καθώς έχει ανδρώσει φθασμένους αθλητές όπως, Μίτογλου, Πουλιανίτη, Νικολαΐδη, Βεργίνη και πολλούς άλλους, ενώ στην καριέρα του έχει συνεργαστεί με άριστους προπονητές.

Βράβευση από Σ.Ε.Π.Κ.

Η νέα ομάδα που προέκυψε από τη συνένωση, ο Α.Σ. Κεφαλληνιακός θα συμμετάσχει φέτος στο πρωτάθλημα της Ε.Σ.Κ.Α.Η. και σε ποια κατηγορία;

Η συμμετοχή μας φέτος θα είναι στην Β’ κατηγορία Ε.Σ.Κ.Α.Η., με ομάδα κυρίως αποτελούμενη από εφήβους, ενισχυμένη και από κάποιους άνδρες.

Τι μπορούμε να περιμένουμε από τη νέα ομάδα και ποιοι θα είναι οι στόχοι της;

Ο στόχος μας θα να είναι πρωταγωνιστικός και τα νέα παιδιά να αποκτήσουν παράλληλα, χρήσιμες εμπειρίες για το μέλλον τους στο άθλημα.

Το σίγουρο είναι ότι φέτος θα χαρούμε το όμορφο μπάσκετ που θα παίζεται και καλώ τον κόσμο να μας στηρίξει.

Εσύ θα παραμείνεις στις υποδομές και ποιο είναι το επίπεδο ανάπτυξης;

Εγώ με τον Γιώργο τον Αντωνάτο, θα επικουρώ το όλο project και προσωπικά θα αρκεστώ σε ατομικές προπονήσεις και βελτιώσεις αθλητών, κάτι που μου αρέσει και το δουλεύω χρόνια.

Οι υποδομές σε ποιες κατηγορίες θα μας εκπροσωπήσουν στα αντίστοιχα πρωταθλήματα της Ε.Σ.Κ.Α.Η.;

Εκτός της ανδρικής, θα συμμετέχουμε στα αντίστοιχα πρωταθλήματα ΕΣΚΑΗ και συγκεκριμένα σε αυτά των παίδων και μίνι, ενώ παράλληλα με αυτά, το τμήμα κορασίδων που είναι αρκετά ποιοτικό, θα λάβει μέρος σε τουρνουά.

Με την ευκαιρία δυο λόγια για την πορεία του Ν.Ε.Ο.Λ., μιας νοικοκυρεμένης ομάδας με σημαντικούς ανθρώπους στη διοίκηση και σπουδαία παρουσία στα Εθνικά πρωταθλήματα. Με την εμπειρία σου, πες μας τι μπορούμε να περιμένουμε φέτος;

Γενέθλεια coach στο παρκέ

Η ομάδα του Ν.Ε.Ο.Λ. είναι πραγματικά άξια συγχαρητηρίων ιδιαίτερα η διοίκηση, ο προπονητής και οι παίκτες, οι οποίοι έχουν μια σταθερή πορεία, με ισχυρή δυναμική, αλλά και ο φίλαθλος κόσμος του Ληξουριού, που στηρίζει αυτή την επαγγελματική πορεία της ομάδας.

Πιστεύω ότι υπάρχουν γερές βάσεις και ο Ν.Ε.Ο.Λ. θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στα απαιτητικά Εθνικά πρωταθλήματα.

Θα ήθελα την άποψη σου για το Ελληνικό μπάσκετ και την Εθνική ομάδα.

Με την εκλογή του Βαγγέλη Λιόλιου στην προεδρία της Ε.Ο.Κ., ενός ανθρώπου με όραμα, όπως έχει αποδείξει με τον Προμηθέα, πιστεύω ότι θα μπουν οι βάσεις ώστε το Ελληνικό Μπάσκετ να ξεφύγει από το τέλμα, που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια και επιτέλους να καμαρώσουμε ένα νέο Σπανούλη, ένα νέο Διαμαντίδη.

Όμως, θεωρώ ότι πρέπει να δοθεί περισσότερο βάρος στην παραγωγική διαδικασία.

Όσον αφορά την Εθνική μας ομάδα, πιστεύω πολύ στον Έλληνα προπονητή. Η παρουσία ενός Ιτούδη, Σφαιρόπουλου, Μπαρτζώκα ή ακόμη και ομάδας προπονητών, θα ήταν ότι καλύτερο για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Coach πες μου για ποιο λόγο πρέπει κάποιος να φέρει το παιδί τους στις ακαδημίες του συλλόγου.

Τα παιδιά και ειδικά μετά το lockdown, επιβάλλεται να ασχοληθούν με τον αθλητισμό.

Η ώρα των οδηγιών

Παρατηρήθηκαν φαινόμενα παχυσαρκίας σε εφήβους και παιδιά, καθώς και τρομερή εξάρτηση από το διαδίκτυο με παιχνίδια και άσκοπο χρόνο.

Εγώ, προσωπικά προτείνω στους γονείς να «σπρώξουν» τα παιδιά, σε ότι τους αρέσει. Βέβαια σαν προπονητής Μπάσκετ, έχοντας πείρα χρόνων θα αναφέρω κάποια πλεονεκτήματα που έχει το Μπάσκετ:

Κλειστό χώρο εκγύμνασης σε όλες τις καιρικές συνθήκες, σωστή και ολοκληρωμένη ανάπτυξη του σώματος, έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά που ασχολούνται με το Μπάσκετ παίρνουν τουλάχιστον 10 – 15 εκατοστά έξτρα ύψος, ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ανάπτυξη διανοητικών ικανοτήτων (σε δευτερόλεπτα παίρνεις απόφαση), ομαδικότητα, πειθαρχεία, εμπιστοσύνη και κοινωνικότητα, μέσα από τις σχέσεις συμπαικτών – αντιπάλων – προπονητών, διαιτητών.

Αγωνιστικότητα, αφού μαθαίνει το παιδί να «μάχεται» για τον στόχο, αντιμετωπίζοντας και αυτή ακόμη την αδικία, ανάπτυξη μυϊκού συντονισμού, λειτουργίες αντίληψης και σωματικά ταχύτητας, ευλυγισίας, αντοχής, δύναμης.

Πιστεύω ότι, το Μπάσκετ είναι ιδανικό άθλημα για κάθε παιδί και μια επένδυση για το μέλλον.

Η ομάδα μας, ο Α.Σ. Κεφαλληνιακός και με την παρουσία του coach Π. Κωστίδη καθώς και της δικής μας επιμέλειας, προεξοφλούν την επιτυχία στους παραπάνω τομείς για τα παιδιά.

Τέλος μια ευχή για τη νέα προσπάθεια, αλλά και για τη χρονιά που έρχεται.

Η ευχή μου είναι, να έχουν τα παιδιά και οι γονείς τους, μια καλή σχολική χρονιά και προπάντων υγεία.

Στο SBS στη Θεσσαλονίκη

Να μην έχουμε προβλήματα με τον covid. Εδώ να αναφέρουμε ότι, ο Σύλλογος μας εφαρμόζει αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Επίσης καλή πρόοδο στο σχολείο τους, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα στις παραινέσεις μας.

Coach, φίλε Πάνο, σε ευχαριστούμε για αυτή τη συνέντευξη και ευχόμαστε προσωπικά σε σένα και στο Σύλλογο, υγεία και πολλές επιτυχίες, με μια καλή χρονιά, χωρίς τραυματισμούς των αθλητών.

Και εγώ ευχαριστώ για το βήμα που μου δώσατε να εκφράσω τις απόψεις μου για το νέο Σύλλογο και γενικότερα για το άθλημα που λατρεύω και υπηρετώ περισσότερο από σαράντα χρόνια.

Επίσης εύχομαι στο Sportsthea, που πάντα μας στηρίζει, πολλές επιτυχίες.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μερική ή ολική χωρίς την άδεια του Sportsthea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου