Δευτέρα, Μαΐου 13

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ 100-88


Η βασίλισσα πέθανε, ζήτω ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ
 
Η δυναστεία συνεχίζεται!
Ο Ολυμπιακός για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά είναι πρωταθλητής Ευρώπης! Με τον Βασίλη Σπανούλη ηγέτη σε όλο το δεύτερο ημίχρονο και με χαρακτήρα... πρωταθλητή ο Ολυμπιακός επικράτησε με 100-88 της Ρεάλ και διατήρησε τα σκήπτρα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ναι, ο Ολυμπιακός γίνεται η πρώτη ομάδα μετά από τη Μακάμπι το 2005 που κερδίζει δεύτερο συνεχόμενο ευρωπαϊκό. Ναι, ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι ο πρώτος Έλληνας τεχνικός που κατακτά την Ευρωλίγκα. Ναι, ο Βασίλης Σπανούλης είναι ο κορυφαίος γκαρντ, Ναι, ο Ολυμπιακός είναι ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ξανά.
Από την κόλαση του πρώτου δεκαλέπτου ο Ολυμπιακός έστησε ένα απίστευτο πάρτι στα επόμενα τρία δεκάλεπτα και με την επιβλητική 100άρα έδειξε ποιος είναι το αφεντικό της Ευρώπης!
Δεν ήταν... Ολυμπιακός
Η Ρεάλ πάντα ξεκινά τα παιχνίδια της με το πόδι στο γκάζι και στόχο να «σκάσει» τον αντίπαλο. Η τακτική της αυτή δεν άλλαξε ούτε στον τελικό. Οι Ισπανοί από το ξεκίνημα κιόλας βασίστηκαν στο προσωπικό ταλέντο των παικτών που ήταν πάνω στο παρκέ.
Μόλις βρήκαν τα σουτ κατάφεραν να ανοίξουν το σκορ κυρίως με τους Γιουλ και Ρούντι που στην πρώτη περίοδο σημείωσαν μαζί 16 πόντους. Η επιλογή από πλευράς Όλυμπιακού να πάει ο Σπανούλης πάνω στον Φερνάντεθ δε «βγήκε» και επίσης ο αρχηγός των «ερυθρολεύκων» έχασε και τις ανάσες που χρειάζονται για το καθαρό μυαλό στην επίθεση.
Παράλληλα ο Λάσο είδε και τον Μπέγκιτς να παίζει πολύ καλά το ρόλο του κοντά στο καλάθι. Όσο λοιπόν ο Ολυμπιακός έδινε ελεύθερα σουτ και δεν έβρισκε ρυθμό στην άμυνά του η Ρεάλ είχε το πάνω χέρι. Κάτι που αποτυπώνεται και από το 10-27 (!) του δεκαλέπτου!
Έπαιξε άμυνα, γύρισε το παιχνίδι
Η είσοδος του Περπέρογλου (πήγε πάνω στον Ρούντι) και του Άντιτς κατά πρώτο λόγο και στη συνέχεια του Σλούκα και του Κατσίβελη έδωσαν άλλη ενέργεια στον Ολυμπιακό.
Οι «ερυθρόλευκοι» άρχισαν να παίζουν άμυνα, να πηγαίνουν στις επαφές, παιχνίδι που τους ταιριάζει και τους δίνει πλεονέκτημα, και το παιχνίδι... γύριζε. Ο Παπανικολάου και ο Πρίντεζης για ένα ακόμα παιχνίδι δεν ξεκίνησαν καλά, όμως το σχήμα με τους τρεις κοντούς απέδωσε.
Η άμυνα είχε ενέργεια, στην επίθεση ο Λο και ο Άντιτς συν τον Χάινς βρήκαν το δρόμο προς το καλάθι και ο Ολυμπιακός σημειώνοντας 27 πόντους στην περίοδο έκλεισε το στο -4.
Η ώρα του αρχηγού!
Με τον Σπανούλη άποντο στο πρώτο ημίχρονο, ήταν δεδομένο πως ο Ολυμπιακός χρειαζόταν τους πόντους του αρχηγού του ώστε να πιστοποιήσει πως έχει επιστρέψει στο παιχνίδι. Και ο Σπανούλης δήλωσε παρών!
Μέσα σε δύο λεπτά ο Σπανούλης ευστόχησε σε τρία συνεχόμενα τρίποντα και πλέον ο Ολυμπιακός πήρε προβάδισμα με +3 (έχοντας επιστρέψει από το -17), ενώ ο Άντιτς κατάφερε να πάρει και το τρίτο φάουλ του Μπέγκιτς!
Η απάντηση του Ρούντι
Ο Ολυμπιακός πήρε το προβάδισμα έδειξε πως έχει το πλεονέκτημα ωστόσο λίγα λεπτά χαλάρωσης σε άμυνα και επίθεση, έδωσαν την ευκαιρία στη Ρεάλ να επιστρέψει. Η παρουσία του Σλότερ (στη θέση του τραυματία Μίροτιτς) αλλά και το ταλέντο του Ρούντι, άλλαξαν και πάλι τις ισορροπίες με τη Ρεάλ να προσπερνά με 55-56 στο 27'.
Πάντως ο Ολυμπιακός παρά τα ανάποδα σφυρίγματα του Μπελόσεβιτς, ειδικά στην τεχνική ποινή στον Σλούκα για φλόπινγκ παρότι του είχε γίνει φάουλ, κατάφερε να μείνει μέσα στο παιχνίδι με το τέλος του δεκαλέπτου να βρίσκει τις δύο ομάδες ισόπαλες με 61-61.
Την εγκλώβισε με την άμυνά του
Από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός είχε επιστρέψει στο παιχνίδι με το μεγάλο χαρακτηριστικό του, την άμυνα οι πιθανότητες ήταν υπέρ του. Η Ρεάλ ίδρωνε για να φτάσει σε προσπάθεια, όχι σε καλάθι. Από την άλλη πλευρά του γηπέδου ο Λο κέρδιζε φάουλ και τα μετουσίωνε σε πόντους μέσω βολών, ενώ στο τρίποντο του Σπανούλη στο 33' έφερε τον Ολυμπιακό στο +8 (70-62)!
Μπορεί στο 34' να χρεώθηκαν με τέσσερα φάουλ Σλούκας και Περπέρογλου όμως ο Ολυμπιακός είχε το καθαρό μυαλό και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Με τον Σπανούλη να σκοράρει αλλά και να προσφέρει έτοιμα καλάθια στους ψηλούς ο Ολυμπιακός έφτασε στο +14 (84-70) στο 36'!
Ο Ροντρίγκεθ με οκτώ διαδοχικούς πόντους έδωσε φιλί ζωής στη Ρεάλ μειώνοντας στο 38' σε 87-79! Ένα τρίποντο από τα εννιά μέτρα όμως του Σπανούλη στο τέλος του χρόνου έκανε το 90-79 ενάμιση λεπτό πριν από τη λήξη!
Ο Ολυμπιακός δε μπορούσε να σταματήσει. Η 100άρα έμοιαζε κοντά και ήρθε. Ο Ολυμπιακός των 10 πόντων στο πρώτο δεκάλεπτο έφτασε τους 100.
Ο Βασίλης Σπανούλης και ο Έισι Λο «μάχονταν» για τον τίτλο του MVP. O Παπανικολάου, οΠρίντεζης, ο Κατσίβελης, ο Σλούκας, ο Άντιτς, ο Χάινς, ο Γκετσεβίτσιους και ο μεγάλος απόντας ο Μάντζαρης κατακτούσαν και πάλι το Ευρωπαϊκό! Ο Περπέρογλου ήταν και πάλι στην κορυφή αυτή τη φορά με τα κόκκινα. Ο Πάουελ μετά από το πρωτάθλημα του ΝΒΑ κατέκτησε και την Ευρώπη! Και από κοντά ο Μαυροειδής, ο Πέρκινς και ο μικρός ο Γεωργάκηςγίνονται για πρώτη φορά πρωταθλητές Ευρώπης!
Τα δεκάλεπτα: 10-27, 37-41, 61-61, 100-88

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου