Τετάρτη, Ιουλίου 11

EURO 2012 U19: ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Εθνική Νέων: «Ένα βήμα μακριά απ' το όνειρο»

Έτοιμοι οι Νέοι για τον ημιτελικό με Αγγλία

Χωρίς προβλήματα τραυματισμών και με τη συμμετοχή του Νίκου Μαρινάκη στην προπόνηση της Τετάρτης 11/7/2012 ολοκληρώθηκε η προετοιμασία της Εθνικής Νέων για τον ημιτελικό αγώνα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2012 με αντίπαλο την Αγγλία.

Από τον κρίσιμο αγώνα, που θα διεξαχθεί την Πέμπτη 12 Ιουλίου και ώρα 16:45 στο γήπεδο Lillekula του Ταλίν, θα απουσιάσει ο Χάρης Μαυρίας λόγω της αποβολής του με δύο κίτρινες κάρτες στην αναμέτρηση με την Πορτογαλία.

Στις τάξεις των διεθνών επικρατεί αισιοδοξία για την έκβαση του αγώνα, καθώς πιστεύουν ότι έχουν τις δυνατότητες να αποκλείσουν τους Άγγλους και να βρεθούν στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης. Άλλωστε, οι δύο συνεχόμενες νίκες της Εθνικής επί της Εσθονίας (4-1) και, κυρίως, επί της Πορτογαλίας (3-2) έχουν ανεβάσει τη ψυχολογία των νεαρών παικτών και έχουν δημιουργήσει την πεποίθηση ότι φέτος είναι η χρονιά τους. Διαιτητής του ημιτελικού θα είναι ο Δανός Κεν Χάνσεν.

H Αγγλία

Η αγγλική ομάδα κάτω των 19 δεν έχει να παρουσιάσει πολλές σημαντικές επιτυχίες, παρά μόνο την κατάκτηση του EURO U-18 το 1993, αν και αρκετές χρονιές διέθετε αξιόλογα σύνολα. 

Στον 2ο όμιλο της τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2012 τερμάτισε στην κορυφή, συγκεντρώνοντας 7 βαθμούς (2 νίκες-1 ισοπαλία) με 5-3 τέρματα. Ήρθε ισόπαλη 1-1 στην πρεμιέρα με την Κροατία και επικράτησε στη συνέχεια της Σερβίας και της Γαλλίας με 2-1. 

Στα προκριματικά, οι Άγγλοι έπαιξαν απευθείας στην elite round και κατέκτησαν την πρώτη θέση στον 2ο όμιλο, τους αγώνες του οποίου φιλοξένησαν. Νίκησαν Σλοβενία (5-0) και Ελβετία (1-0) και αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1 με το Μαυροβούνιο. 

Ο προπονητής, Νόελ Μπλέικ, έχει δημιουργήσει ένα δυνατό σύνολο που δεν αφήνει ελεύθερους χώρους στον αντίπαλο και είναι εξαιρετικά επικίνδυνο στις στημένες φάσεις. Στην επίθεση στηρίζεται στους Σαΐντο Μπεραΐνο, Μπένικ Αφόμπε και Χάρι Κέιν.

Η «μάχη» των αριθμών

Ξεκάθαρη είναι η υπεροχή της ελληνικής ομάδας έναντι της αγγλικής στα στοιχεία της στατιστικής (σε 3 αγώνες):

    < ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ


    Τον ενθουσιασμό τους για την πρόκριση της Εθνικής Νέων στους «4» του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2012 εξέφρασαν σε δηλώσεις τους στο epo.gr οι διεθνείς ποδοσφαιριστές Γιάννης Γιαννιώτας και Κώστας Τριανταφυλλόπουλος. Οι Έλληνες παίκτες στάθηκαν στο γεγονός ότι η Εθνική βρίσκεται, πλέον, ένα βήμα πριν από τη συμμετοχή της στον τελικό της διοργάνωσης.
    Γιαννιώτας: «Στο χθεσινό ματς με την Πορτογαλία πραγματοποιήσαμε την καλύτερή μας εμφάνιση μέχρι τώρα στο τουρνουά. Μπήκαμε αποφασισμένοι, γνωρίζοντας ότι χρειαζόμαστε πάση θυσία τη νίκη. Ήταν η τελευταία μας ευκαιρία για να πάρουμε την πρόκριση στα ημιτελικά, η τελευταία μας ευκαιρία για να εκπληρώσουμε αυτόν το μεγάλο στόχο. Σε αυτόν τον αγώνα δε χωρούσαν λάθη, διότι παίζαμε με ένα από τα φαβορί του τουρνουά. Όμως, με δεδομένη την κρισιμότητα του ματς, όποια ομάδα και να είχαμε απέναντί μας, εμείς θα βγάζαμε το ίδιο πάθος. Πλέον, μας χωρίζουν 90 λεπτά από τον τελικό. Είμαστε όλοι πανευτυχείς, χωρίς όμως να έχουμε συνειδητοποιήσει πλήρως τι έχουμε καταφέρει. Από τη δική μου οπτική, τώρα έχουμε μπροστά μας δύο τελικούς, με πρώτο και πιο σημαντικό αυτόν με την Αγγλία. Να είστε σίγουροι πως θα δώσουμε το 100% των δυνατοτήτων μας για να μη σταματήσει εδώ αυτό το υπέροχο ταξίδι».
    Τριανταφυλλόπουλος: «Αυτό που έκανε τη διαφορά στη χθεσινή αναμέτρηση με τους Πορτογάλους είναι πως πιστέψαμε στους εαυτούς μας. Δε φοβηθήκαμε ούτε για μια στιγμή κατά τη διάρκεια του αγώνα και δείξαμε πως θέλαμε περισσότερο αυτήν την πρόκριση. Δώσαμε την ψυχή μας και ανταμειφτήκαμε με τον καλύτερο τρόπο. Για να είμαι ειλικρινής, όλοι αισθανόμαστε πως ζούμε ένα όνειρο, τόσο με την πρόκρισή μας στα ημιτελικά, όσο και με την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2013. Τώρα ακολουθεί ο αγώνας με την Αγγλία, η οποία είναι μια δυνατή ομάδα, με διακρίσεις σε αυτές της ηλικίες. Εμείς, όμως, στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις. Πρέπει να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι και να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με το ίδιο πάθος. Συνειδητοποιούμε ώρα με την ώρα πως πλέον βρισκόμαστε ένα παιχνίδι μακριά από τον τελικό και αυτό μάς γεμίζει δύναμη αλλά και ενθουσιασμό για τη συνέχεια».

    Δηλώσεις Τσάνα-Μπλέικ στο epo.gr

      < ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
      Δηλώσεις στο epo.gr έκαναν ο προπονητής της Εθνικής, Κώστας Τσάνας, και ο ομόλογός του της Αγγλίας, Νόελ Μπλέικ, ενόψει του ημιτελικού της Πέμπτης. «Πρόκειται για μία υπολογίσιμη αντίπαλο και την σεβόμαστε», τονίζει ο Έλληνας τεχνικός για την Αγγλία. «Όλοι στην Ελλάδα πρέπει να είναι περήφανοι γι΄ αυτά τα παιδιά», η ατάκα του Μπλέικ, που δηλώνει εντυπωσιασμένος από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.
      Κώστας Τσάνας: «Περιττό να πω πως είμαστε όλοι πανευτυχείς με την πρόκρισή μας στα ημιτελικά. Έχουμε δουλέψει πολύ σκληρά για να βρισκόμαστε σήμερα εδώ και το γεγονός ότι οι κόποι μας ανταμείβονται μάς γεμίζει δύναμη για τη συνέχεια. Παρόλα αυτά, οι πανηγυρισμοί για τη νίκη επί της Πορτογαλίας, ένα από τα φαβορί του τουρνουά, έχουν προ πολλού σταματήσει. Το συγκεκριμένο ματς ανήκει στο παρελθόν και πλέον εστιάζουμε στον κρίσιμο ημιτελικό με την Αγγλία. Πρόκειται για μία υπολογίσιμη αντίπαλο και την σεβόμαστε. Όμως, όπως έχω ήδη τονίσει, εμείς επικεντρωνόμαστε στη δική μας απόδοση και όχι σε αυτήν του αντιπάλου. Ένας ημιτελικός διαφέρει κατά πολύ από τους αγώνες της φάσης των ομίλων. Πιστεύω πως και οι δύο ομάδες θα είναι επιφυλακτικές στο παιχνίδι τους και πως όλα θα κριθούν στις λεπτομέρειες. Σίγουρα, η απουσία του Μαυρία είναι σημαντική, καθώς είναι ένας παίκτης που τα δίνει όλα μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ευτυχώς, η ομάδα απαρτίζεται από πολλούς αξιόλογους και ικανούς παίκτες και είμαι σίγουρος πως θα καταφέρουμε να αντεπεξέλθουμε».
      Noel Blake: «Ο πρώτος στόχος που είχαμε θέσει γι' αυτό το τουρνουά ήταν η εξασφάλιση της συμμετοχής μας στο Παγκόσμιο Κύπελλο U-20, καθώς αποτελεί μεγάλη πρόκληση για εμάς να αγωνιστούμε σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο δεύτερος στόχος ήταν να προκριθούμε στα ημιτελικά της διοργάνωσης και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι με την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον όμιλο. Είμαι ικανοποιημένος από τις εμφανίσεις των παικτών μου, αλλά για να είμαι απολύτως ειλικρινής, δε έχουμε πιάσει την απόδοση που πραγματικά μπορούμε. Τους βάζω πολύ ψηλά τον πήχη και νομίζω πως γίνονται όλο και καλύτεροι κατά την παραμονή μας στην Εσθονία. Από ΄δω και πέρα τα περιθώρια στενεύουν και πιστεύω πως ο παράγοντας που θα καθορίσει τα επόμενα ματς είναι η θέληση και το πάθος για τη νίκη. Έχω παρακολουθήσει την ελληνική ομάδα στα περσινά τελικά του EURO στη Ρουμανία και ήξερα πως διαθέτουν ένα δυνατό σύνολο. Είναι σίγουρα μια πολύ καλή ομάδα. Δε θα βρισκόταν εδώ σήμερα αν δεν ήταν. Επίσης, τους είδα στους αγώνες με την Ισπανία και την Πορτογαλία και τολμώ να πω πως με εντυπωσίασαν. Πιστεύω, πως όλοι στην πατρίδα σας πρέπει να είναι περήφανοι γι΄ αυτά τα παιδιά, όχι μόνο για ό,τι έχουν καταφέρει μέχρι τώρα, αλλά και για τον τρόπο που το έχουν καταφέρει. Παίζουν ανταγωνιστικό, ελκυστικό ποδόσφαιρο και αντιπροσωπεύουν επάξια την Ελλάδα και το ελληνικό ποδόσφαιρο».

      Γ. Κατίδης: «Τα όνειρα δε σταματούν εδώ»

      Συνέντευξη στην επίσημη ιστοσελίδα της UEFA παραχώρησε ο αρχηγός της Εθνικής Νέων, Γιώργος Κατίδης. Ο σκόρερ δύο τερμάτων στον αγώνα με την Πορτογαλία εξέφρασε τη χαρά του για τη μέχρι τώρα πορεία της ελληνικής ομάδας και τόνισε πως τα όνειρα των διεθνών συνεχίζουν μέχρι και τον τελικό.
       «Είμαι τόσο ευτυχισμένος μετά τη νίκη μας επί της Πορτογαλίας και την πρόκριση της ομάδας στα ημιτελικά, που δε μπορώ να σταματήσω να χαμογελάω. Πρόκειται για ένα απερίγραπτο συναίσθημα. Περιμένω πως και πως την Πέμπτη και τον αγώνα με την Αγγλία. Χαίρομαι που με τα τέρματα που πέτυχα  βοήθησα την ομάδα μου, αλλά το πιο σημαντικό είναι πως καταφέραμε να φύγουμε νικητές από το γήπεδο. Στη θέση που αγωνίζομαι κυνηγάω το γκολ και προσπαθώ να αξιοποιώ τις ευκαιρίες που δημιουργούνται. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που στο ματς με τους Πορτογάλους κύλησαν όλα όπως τα είχαμε σχεδιάσει».
      «Με τον Γιαννιώτα δουλεύουμε μαζί από πολύ νεαρή ηλικία, τόσο στον Άρη όσο και στις μικρές Εθνικές. Μετά από τόσα χρόνια, μια ματιά φτάνει για να συνεννοηθούμε. Είναι πολύ εύκολο για εμάς να ξέρουμε την κίνηση του άλλου μέσα στον αγωνιστικό χώρο», δήλωσε ο Κατίδης για τη φάση του δεύτερου γκολ στον αγώνα με την Πορτογαλία, ενώ συνέχισε σχολιάζοντας το άσχημο ξεκίνημα της Εθνικής και την ήττα στην πρεμιέρα από την Ισπανία: «Δυστυχώς, στις τελικές φάσεις που έχουμε συμμετάσχει τα τελευταία χρόνια δεν κάνουμε καλή αρχή, κάτι που τείνει να γίνει παράδοση. Μετά τον αγώνα με τους Ισπανούς πιεστήκαμε αρκετά και μας βγήκαν κάποια νεύρα. Όμως, δουλεύουμε μαζί τα τελευταία πέντε χρόνια και δεν παύει να είμαστε πολύ δεμένοι μεταξύ μας. Καταφέραμε να ξεπεράσουμε άμεσα το άσχημο ξεκίνημα και πιστεύω πως αυτό το αποδεικνύει η πορεία μας από κει και πέρα».
      Η Αγγλία έχει ξαναβρεθεί στο δρόμο της Ελλάδας πριν από δύο χρόνια, όταν η Εθνική Ομάδα Παίδων ηττήθηκε από τους Άγγλους με σκορ 1-0 για τα τελικά του EURO 2010 στο Λιχτενστάιν, σε ένα ματς που ο Γιώργος Κατίδης θυμάται πολύ καλά. «Έχοντας ξαναπαίξει μαζί τους, γνωρίζω  πως είναι μια πολύ δυνατή ομάδα. Επίσης, ξέρω πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να μας υποτιμήσουν. Σε επίπεδο τακτικής, θα είναι, σίγουρα, ένα ενδιαφέρον ματς».
      Τέλος, ο αρχηγός της ελληνικής ομάδας μιλά για τα όνειρά του σε αυτό το τουρνουά: «Ο προπονητής μας μάς δείχνει κάθε μέρα μια φωτογραφία του τροπαίου. Όσο περνούν οι μέρες, τόσο περισσότερο πιστεύουμε ότι μπορούμε να το κατακτήσουμε. Μην ξεχνάμε ότι, πλέον, είμαστε ένα ματς μακριά από τον τελικό».

      Δεν υπάρχουν σχόλια:

      Δημοσίευση σχολίου