Πέμπτη, Μαΐου 28

Ημεριίδα Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κατά βίας


Ημερίδα με θέμα «Η αντιμετώπιση της βίας προϋπόθεση για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα της κρίσης» διοργάνωσε το τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στην οποία την ΕΠΟ εκπροσώπησε ο αναπληρωτής πρόεδρός της Ευάγγελος Τοπολιτάτης.
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Τοπολιάτη:
«Με μεγάλη χαρά αποδεχθήκαμε ως Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία την πρόσκληση σας να συμμετέχουμε στην ημερίδα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Τυχαίνει να γνωρίζω προσωπικά τις προοπτικές του καινοτόμου τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού και την πολύ καλή δουλειά που γίνεται εκεί για την προαγωγή της επιστήμης της Αθλητικής Διοίκησης.
Είναι στρατηγική απόφαση για μας να αξιοποιούμε την επιστημονική γνώση προκειμένου να αναβαθμίσουμε τόσο τη λειτουργία της Ομοσπονδίας, όσο και γενικότερα του Ελληνικού ποδοσφαίρου.
Πρόσφατα εγκαινιάσαμε μια συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με πρωτοβουλίες εκπαιδευτικού χαρακτήρα και συμμετέχουμε σε πρωτοβουλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό που αποσκοπούν στην αξιοποίηση της επιστημονικής έρευνας.
Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω από το μεγάλο πρόβλημα της βίας, καθώς όπως πολύ εύστοχα αναφέρεται στον τίτλο της ημερίδας η αντιμετώπιση της βίας αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου.
Ως ΕΠΟ έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας στον δημόσιο διάλογο.
Προκρίνουμε ως αφετηριακή βάση αντιμετώπισης του προβλήματος μια νέα φιλοσοφία που εδράζεται στις εξής παραμέτρους:
α. Το ποδόσφαιρο δεν δημιουργεί βία. Το παιχνίδι και οι πρωταγωνιστές του δεν υπήρξαν ποτέ, σχεδόν, υπεύθυνοι για την δημιουργία επεισοδίων βίας στα γήπεδα. Σε όλες τις περιπτώσεις εκδήλωσης γεγονότων βίας οι αιτίες βρίσκονται εκτός γηπέδου.

β. Ουσιαστικός παράγοντας επίλυσης του προβλήματος είναι η επάνοδος των φιλάθλων στα γήπεδα.
γ. Βασικό μέγεθος σε όλες τις πολιτικές αντιμετώπισης της βίας είναι ο «φίλαθλος – πελάτης», που καταναλώνει και απαιτεί «υψηλό επίπεδο υπηρεσιών, ασφάλεια και άνεση».
Απαραίτητες προϋποθέσεις για να λειτουργήσει, στο σύνολό της, η νέα φιλοσοφία είναι:
-Η κατασκευή νέων ή ανακατασκευή παλιών γηπέδων που θα αποπνέουν άνεση, ασφάλεια και πολιτισμό και θα οδηγούν τους θεατές σε συγκεκριμένες στάσεις και συμπεριφορές.
-Η πλήρης μεταφορά του συνόλου της ευθύνης για την ασφάλεια των θεατών στους ποδοσφαιρικούς αγώνες στα γήπεδα από την Αστυνομία στις ίδιες τις ΠΑΕ

-Η μεταφορά του κέντρου βάρους από τον γενικευμένο ( και ήδη εξαιρετικά σκληρό) πειθαρχικό έλεγχο των ΠΑΕ στη σύλληψη και στην άμεση καταδίκη των φυσικών αυτουργών
-Η επικαιροποίηση της οργάνωσης και λειτουργίας της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης σε ζητήματα αθλητικής βίας στα πρότυπα των ανεπτυγμένων αθλητικά χωρών της Ευρώπης
Προχωρώντας στο θέμα της διακυβέρνησης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, που είναι και το θέμα αυτού του τραπεζιού.
Με την έγκριση του νέου Καταστατικού της ΕΠΟ, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα το ελληνικό ποδόσφαιρο μπαίνει σε μια νέα εποχή, καθώς το καταστατικό της Ομοσπονδίας είναι πλέον σε όλο το εύρος του πλήρως εναρμονισμένο με τις καταστατικές διατάξεις της FIFA.
Πιστεύουμε ότι μπορούμε να αναπτυχθούμε και να βελτιωθούμε, αν πλησιάσουμε περισσότερο τα διεθνή επιτυχημένα πρότυπα, αντί να ψάχνουμε για ελληνικές ευρεσιτεχνίες.
Στο νέο καταστατικό έχουμε διευρύνει τη συμμετοχή στην Γενική μας Συνέλευση, έχουμε προχωρήσει σε σημαντικές προσθήκες σε θέματα συμπεριφοράς Οργάνων και Αξιωματούχων, έχουμε δημιουργήσει νέες επιτροπές (Προστασίας και Ακεραιότητας, Δεοντολογίας, Πειθαρχικές Επιτροπές εκλεγμένες κ.λπ.) προκειμένου να εκσυγχρονίσουμε τη λειτουργία μας.
Καταληκτικά, η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει οριζόντια τη χώρα μας σε πολλά επίπεδα που έχουν επίδραση και στο ποδόσφαιρο. Όπως στη συντήρηση και ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου ή στην κατασκευή και συντήρηση σύγχρονων αθλητικών υποδομών και τέλος στις δυνατότητες των επαγγελματικών ομάδων να κάνουν επενδύσεις.
Ενδεικτικά θα σας αναφέρω ότι στην περίοδο που πέρασε, στα εισιτήρια είχαμε μείωση 40% στις δύο επαγγελματικές κατηγορίες. Εξέδρες αδειάζουν κατά δραματικό τρόπο. Περικοπές 45 % στα ετήσια budgets των ομάδων, περιορισμένα έσοδα από την Ευρώπη και μειώσεις 90% σε μισθούς ποδοσφαιριστών.
Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης μας έχει οδηγήσει, ως Ομοσπονδία, στα πρόθυρα μιας στρατηγικής απόφασης, την οποία προσωπικά υποστηρίζω: να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα που έχει διαμορφώσει η ύφεση και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με ρεαλισμό. Μπορούμε, για παράδειγμα, να έχουμε στο πρωτάθλημα της Super League 18 Ομάδες;
Φέτος αποδείχτηκε ότι δεν μπορούμε – και δυστυχώς αποδείχτηκε στην πράξη. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να προχωρήσουμε. Και όχι μόνο εμείς. Το ίδιο οφείλουν να πράξουν οι ομάδες. Μπορεί ένας σύλλογος να εξυπηρετήσει ακριβά συμβόλαια; Αν ναι, έχει καλώς. Αν όχι, τότε οφείλει να βρει εναλλακτικούς τρόπους για να συντηρηθεί και να επιβιώσει.   
imerida kontonisΘα ήθελα, όμως, να κάνω μια αναφορά στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και ιδιαίτερα στη βαρύτητα που οφείλουμε να δίνουμε στις μικρές ηλικίες. Εδώ και 20 χρόνια η ΕΠΟ διοργανώνει πρωταθλήματα Juniors, προΠαίδων, Παίδων και Νέων. Ηλικιών 10-18 ετών. Πρωταθλήματα που μετέχουν 5.500 ποδοσφαιριστές, πρωταθλήματα που συμμετέχουν ταλέντα όλων των νομών, με όλες τις διατάξεις και τους κανονισμούς, πρωταθλήματα που στελεχώνουν όλα τα εθνικά συγκροτήματα, γι αυτό και τα τελευταία χρόνια έχουν ονομαστεί τα πρωταθλήματα αυτά ως Προεπιλογής Εθνικών Ομάδων, αλλά αντλούν ποδοσφαιριστές και οι ΠΑΕ, οι οποίες υποχρεούνται από τους κανονισμούς να συντηρούν και λειτουργούν τέτοια τμήματα, με παιδιά αυτών των ηλικιών.
Θα ήταν άκομψο να μην αναφερθούμε και στην πολιτεία, η οποία, επειδή τα πρωταθλήματα αυτά θεωρούνται τα ανώτερα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και ιδιαίτερα αυτό των Νέων, δίνει τα μπόνους που προβλέπονται και αφορούν στην εισαγωγή των νεαρών ποδοσφαιριστών στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Τα πρωταθλήματα αυτά οδήγησαν την ΕΠΟ να ξεπεράσει παραδοσιακές και κατεστημένες αγκυλώσεις του παρελθόντος και να προσαρμοστεί στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα, η οποία επιτάσσει και αναγνωρίζει πως η καλύτερη μέθοδος για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου και τη διαρκή ανάδειξη νέων ταλέντων είναι οι άρτιες και προηγμένες αθλητικές εγκαταστάσεις.
Με τη διαδικασία αυτή, λοιπόν, ερχόμαστε να απαλλάξουμε το ποδόσφαιρό μας από αμφιβόλου ποιότητας ξένους ποδοσφαιριστές και να στελεχώσουμε όλες τις ομάδες μας, τις επαγγελματικές και τις ερασιτεχνικές, με τα ταλέντα αυτά, τα οποία εμείς παράγουμε μέσω των πρωταθλημάτων που διοργανώνουμε κάθε χρόνο και χωρίς τη βοήθεια της πολιτείας.

Για την παρατήρηση που έγινε από κάποιον ομιλητή αναφορικά με το «αν η ΕΠΟ θα έπρεπε να έχει προχωρήσει στην κατασκευή αθλητικών κέντρων σε ολόκληρη την Ελλάδα, σας ενημερώνω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 28 αθλητικά κέντρα σε ολόκληρη την Ελλάδα που φιλοξενούν αυτές τις δραστηριότητες των μικτών ομάδων των Ενώσεων μελών της ΕΠΟ, όπου αγωνίζονται τα ταλέντα όλης της χώρας. Και γιατί δεν υπάρχουν 53 που είναι και οι Ενώσεις; Διότι, τόσες ήταν Ενώσεις από το 2004 μέχρι το 2007 είχαν τη δυνατότητα να υποδείξουν χώρο για να κατασκευαστούν τέτοια αθλητικά κέντρα, που έγιναν με τη βοήθεια, τόσο της UEFA, όσο της FIFA».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου