Δευτέρα, Μαρτίου 12

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ Δ. ΧΟΝΔΡΟΚΟΥΚΗΣ


ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΝΔΡΟΚΟΥΚΗΣ

Ο Δημήτρης Χονδροκούκης αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στο ύψος στην Κωνσταντινούπολη. 4ος ο Κώστας Μπανιώτης.
Ο Δημήτρης Χονδροκούκης... ψήλωσε ξανά τον ελληνικό στίβο στην Πόλη! Ο 23χρονος άλτης αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στο ύψος με άλμα στα 2,33μ!

Ο φοιτητής του τμήματος Πληροφορικής στο πανεπιστήμιο Πειραιά είχε και παρέα στον τελικό. Ο Κώστας Μπανιώτης κατέλαβε την 4η θέση στον πρώτο μεγάλο τελικό της καριέρας του. Και οι δύο πρωταθλητές ξεπέρασαν τον εαυτό τους στην "Ατακόι Αρίνα" και άφησαν μεγάλες υποσχέσεις ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.
Δεκατρία χρόνια μετά την πρωτιά της Κατερίνας Θάνου στα 60μ. στο Μαεμπάσι, η Ελλάδα επέστρεψε στο πρώτο σκαλί του βάθρου σε παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου.
Ο Λάμπρος Παπακώστας είχε κατακτήσει δύο αργυρά μετάλλια στο ύψος το 1995 στη Βαρκελώνη (με άλμα στα 2,35μ.) και το 1997 στο Παρίσι.
Ο Χονδροκούκης, ο πρώτος Έλληνας που νίκησε σε αγώνα Diamond League στη Ζυρίχη τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν ο μοναδικός που πέρασε με την πρώτη προσπάθεια τα 2,33μ, καταρρίπτοντας έτσι το ατομικό του ρεκόρ.
Στη συνέχεια έβλεπε έναν έναν τους αντιπάλους του να αποτυγχάνουν. Πρώτα τον καλύτερο στον κόσμο φέτος με 2,37μ. , Μουτάζ Εσά Μπαρσίμ από το Κατάρ που κόλλησε στα 2,28μ.,  στη συνέχεια τον μοναδικό Ρώσο Ιβάν Ούκοβ που αρκέστηκε στα 2,31μ. και τέλος τον χρυσό Ολυμπιονίκη του Πεκίνου, Αντρέι Σιλνόβ.
Ο Σιλνόβ ανέβηκε και αυτός στα 2,33μ. και πέρασε το ύψος με τη δεύτερη προσπάθεια. Απέτυχε τρεις φορές στα 2,35μ. και οδήγησε τον Χονδροκούκη σε ξέφρενους πανηγυρισμούς. Ο άλτης του Ολυμπιακού που γυμνάζεται με τον πατέρα του, Κυριάκο δεν επιχείρησε καν την τρίτη προσπάθεια στα 2,35μ.
Παλιότερα ο Χονδροκούκης, τον οποίο υποστηρίζει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είχε δηλώσει "κάθε φορά, συγκεντρώνομαι στη στιγμή, στην τεχνική μου. Και γνωρίζω πολύ καλά ότι για να πετύχω, ο μόνος που πρέπει να ανταγωνίζομαι είναι ο εαυτός μου.
 Όταν αγωνίζομαι, βρίσκομαι μόνος μου, εγώ και το άλμα. Μικρή σημασία αν έχει ένα γεμάτο στάδιο τα μάτια του στραμμένα πάνω μου. Η αλήθεια μάλιστα είναι ότι αυτό με εμψυχώνει, μου αρέσει! Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις, ξεπερνάς κάθε φόβο και άγχος".
Ο Μπανιώτης χρειάστηκε δεύτερη προσπάθεια για να περάσει τα 2,31μ. και στη συνέχεια είχε δύο χαμένα άλματα στα 2,33μ. Τα έπαιξε όλα για όλα για το μετάλλιο και ανέβηκε στα 2,35μ. Δεν τα κατάφερε και έμεινε εκτός βάθρου.
Η Ελλάδα  μετράει πλέον οκτώ κερδισμένα μετάλλια στην ιστορία του παγκοσμίου πρωταθλήματος κλειστού στίβου.
*Συγχαρητήρια ανακοίνωση για τον Χονδροκούκη απέστειλε ο ερασιτέχνης Ολυμπιακός.
Η κατάταξη
1.Δημήτρης Χονδροκούκης (Ελλάδα) 2,33μ.
2.Αντρέι Σιλνόβ (Ρωσία) 2,33μ.
3.Ιβάν Ούκοβ (Ρωσία) 2,31μ.
4.Κώστας Μπανιώτης (Ελλάδα) 2,31μ.
-.Γκουφέι Ζανγκ (Κίνα) 2,31μ.
6.Ρόμπερτ Γκράμπαρζ (Μ.Βρετανία) 2,31μ.
-.Τζέσε Γουίλιαμς (ΗΠΑ) 2,31μ.
8.Τρέβορ Μπάρι (Μπαχάμες) 2,31μ.
9.Μουτάζ Έσα Μπαρσίμ (Κατάρ) 2,28μ.
10.Ραούλ Σπανκ (Γερμανία) 2,28μ
ΔΗΛΩΣΕΙΣ:
Δημ. Χονδροκούκης
Εμφανώς σαστισμένος ο Χονδροκούκης με την απρόσμενη επιτυχία του, σχολίασε "είμαι πολύ χαρούμενος. Μου είναι δύσκολο να περιγράψω με λόγια όλα όσα αισθάνομαι. Δεν περίμενα ότι θα κατακτήσω το χρυσό μετάλλιο. Ήθελα να μπω μέσα και να κάνω έναν δυνατό αγώνα. Μετά το 2,31 μ. σκέφτηκα ότι πρέπει να συγκεντρωθώ για να πάω παραπάνω. Πάντα σκέφτομαι ρεαλιστικά. Δεν θέλω να κοιτάζω πέρα από αυτά που μπορώ.
Στον αγώνα υπήρχαν πολλοί και καλοί αθλητές, άρα ήξερα πως δεν θα ήταν εύκολο. Το να σκέφτομαι όμως τα μετάλλια είναι κάτι φυσιολογικό".
Όσο για πιθανή κατάρριψη του πανελλήνιου ρεκόρ του Λάμπρου Παπακώστα με 2,35μ. από το 1995 ο Χονδροκούκης δεν ξέχασε τον Μπανιώτη: "Ο Παπακωστας ήταν σπουδαίος άλτης. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δυο σπουδαίοι άλτες, εγώ και ο Κώστας. Πιστεύω πως έχουμε τις ίδιες πιθανότητες να βελτιώσουμε το ρεκόρ".
Κώστας Μπανιώτης
Από την πλευρά του ο Κώστας Μπανιώτης δήλωσε: "Προσπάθησα να κάνω το καλύτερο δυνατό. Ρίσκαρα στο 2,35 μ., καθώς ένιωσα πως μπορώ το κάτι παραπάνω. Δεν βγήκε και τελικά κατέλαβε και πάλι την τέταρτη θέση. Είναι σημαντικό που υπάρχουν δύο Ελληνες αυτού του επιπέδου".
Τάκης Βεντίκος
Με ιδιαίτερη συγκίνηση παρακολούθησε ο ιδρυτής του τμήματος στίβου του Ολυμπιακού, Τάκης Βεντίκος τις προσπάθειες του Δημήτρη Χονδροκούκη στον τελικό του ύψους στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Κωνσταντινούπολης.
Η χαρά του "σερ" του ελληνικού στίβου ήταν διπλή, αφού εκτός από τον Δημήτρη που αγωνίζεται με τα χρώματα του Ολυμπιακού, υπήρξε και προπονητής του πατέρα του, του Κυριάκου
"Θέλω να συγχαρώ τον πατέρα και τον γιο γιατί μας έκαναν περήφανος και δόξασαν την πατρίδα μας και μάλιστα μια ημέρα μετά τα γενέθλια του Ολυμπιακού μας. Δάκρυσα για τη μεγάλη νίκη του Χονδροκούκη στην Κωνσταντινούπολη, ενός νεαρού φοιτητή που γεννήθηκε και ζει στον Πειραιά", υποστήριξε ο κ. Βεντίκος σε δηλώσεις του στο Sport24.gr.
Ο κ. Βεντίκος προέβλεψε πως ο Χονδροκούκης "θα μας δοξάσει στο Λονδίνο το καλοκαίρι. Του το εύχομαι ολόψυχα" και πρόσθεσε πως "παρά τις αντιξοότητες και την οικονομική κρίση λόγω της αδιαφορίας των κυβερνητικών παραγόντων για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, οι Έλληνες αθλητές αξίζουν διπλά και τριπλά γιατί κατάφεραν να φτάσουν σε αυτές τις επιτυχίες", αναφερόμενος και στη συμμετοχή των Κώστα Φιλλιπίδη και Λούη Τσάτουμα στους τελικούς των αγωνισμάτων τους".
Τέλος, αναφερόμενος στον πατέρα του Χονδροκούκη και παλιό αθλητή του, είπε πως "είναι ένας άξιος άνθρωπος. Τον είχα αθλητή πρώτα στον Πειραϊκό Σύνδεσμο και μετά στον Ολυμπιακό. Μιλάμε καθημερινά για τα προβλήματα του στίβου. Είναι ένας σπουδαίος προπονητής".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου