Πέμπτη, Ιουνίου 27

ΣΤΟ CAMP ΤΗΣ ARSENAL ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ Ο ΟΛΑΝΔΟΣ ΕΛΜΠΕΡΤ ΜΠΟΞΜΑΝ (ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Στην Κεφαλονιά βρίσκεται και διδάσκει τα μυστικά της στρογγυλής «θεάς» ο Ολλανδός προπονητής της Βόλενταμ κ. Έλμπερτ Μπόξμαν. 
Ο Μπόξμαν είναι προπονητής στις ακαδημίες κάτω των 12 της παραπάνω ομάδας ενώ διαθέτει και δική του ακαδημία. Είναι από τους πολύ καλούς προπονητές σε αυτό το είδος και η παρουσία του στο camp αποτελεί επιτυχία των ανθρώπων της τοπικής Arsenal.

To sportsthea βρέθηκε σήμερα στο Δ.Α.Κ. Αργοστολίου όπου παρακολούθησε την προπόνηση και στη συνέχεια μίλησε με τον εξαίρετο Ολλανδό προπονητή αλλά και τον «δικό» μας τον Δ. Ζησιμάτο.
Πρόκειται για έναν πολύ ευχάριστο άνθρωπο ο οποίος σε κερδίζει με την πρώτη ματιά ενώ στον αγωνιστικό χώρο παρέδιδε μαθήματα στους «πιτσιρικάδες» με έναν τρόπο φανταστικό, απόλυτα κατανοητό και ευχάριστο, παρά την ζέστη που επικρατούσε.
Ας δούμε λοιπόν τι μας είπαν:
Δημήτρης Ζησιμάτος
«Θεωρώ υποχρέωση και καθήκον να προσφέρουμε κάτι καινούριο και σωστό στα παιδιά....»
Δημήτρη, ποιος είναι ο κ. Μπόξμαν και ποιος ο σκοπός της εδώ επίσκεψής του;
«Έχουμε την τιμή αυτή την εβδομάδα να φιλοξενούμε στις εγκαταστάσεις του Δ.Α.Κ. Αργοστολίου, όπου πραγματοποιείται το θερινό camp της Arsenal, τον κ. Έλμπερτ Μπόξμαν ο οποίος είναι προπονητής στις ακαδημίες κάτω των 12 της Ολλανδικής ομάδας Βόλενταμ ενώ επίσης διατηρεί και την δική του ακαδημία με πάνω από 150 παιδιά στην δύναμη της σε αυτό το προάστειο της χώρας της «τουλίπας».
Είναι κοντά μας ώστε να δει τα παιδιά και να τους δώσει τη δυνατότητα να έχουν μια πρόσβαση σε κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνουμε όλο το χρόνο, κάτι που είναι μέσα στη φιλοσοφία της Arsenal ώστε τα παιδιά να έχουν περισσότερες παραστάσεις αλλά και να αποκτήσουν επίσης περισσότερες εμπειρίες».
Ποιος είναι ο στόχος του θερινού camp της Arsenal;
«Προσπαθούμε όσο μπορούμε και στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, επειδή γνωρίζουμε ότι τα παιδάκια από την Κεφαλονιά ως νησί έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε κάποιες δραστηριότητες και είναι όλα αυτά τα πράγματα δύσκολα, να φέρουμε κάποια καινούρια εδώ χωρίς να χρειάζεται να ταξιδεύουμε κάπου αλλού.
Ο κ. Παπαιωάννου έρχεται πάντα μέσα στα πλαίσια της συνεργασίας με την Arsenal μια με δυο φορές τον χρόνο, όμως θέλουμε το κάτι παραπάνω, το κάτι διαφορετικό. Υπάρχει ένα πρόγραμμα της Arsenal, η οποία φέρνει κατά καιρούς εδώ κάποιους εκπαιδευόμενους προπονητές. Φέτος με τον κ. Έλμπερτ είναι κάτι εντελώς διαφορετικό διότι είναι ένας καταξιωμένος προπονητής ο οποίος ανήκει στο τεχνικό επιτελείο της Βόλενταμ, μιας ομάδας με πάρα πολύ δυνατές ακαδημίες όπου γίνεται πάρα πολύ σοβαρή δουλειά, όπως άλλωστε και σε όλες τις Ολλανδικές ομάδες σε αυτό το «κομμάτι»,  κάτι που δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να δουν και να δουλέψουν με έναν προπονητή ο οποίος βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο αλλά και να πάρουμε όλοι μας πράγματα από αυτόν σε μια ανταλλαγή απόψεων».
Παρακολουθώντας προσωπικά ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια τις ακαδημίες σου θεωρώ ότι το επίπεδο έχει ανέβει πάρα πολύ. Η ευθύνη μετά από αυτό γίνεται μεγαλύτερη;
«Θεωρώ ότι η ευθύνη από την αρχή είναι πάρα πολύ μεγάλη από την άποψη ότι κάποιοι άνθρωποι όταν εμπιστεύονται τα παιδιά τους σε μας, μας τιμάει ιδιαίτερα και απλά προσπαθούμε να κάνουμε ότι καλύτερο γίνεται. Έχω την άποψη ότι κάθε φορά πρέπει να βρίσκεις κάτι καινούριο να καινοτομείς όσο μπορείς σεβόμενος την δουλειά που κάνεις αλλά και την προσπάθεια των γονιών που στις μέρες μας έχει γίνει πολύ μεγάλη και αντικειμενικά δύσκολη αφού υπάρχουν οικονομικά προβλήματα. Ακόμη οι αποστάσεις στο νησί είναι μεγάλες οπότε θεωρούμε υποχρέωση και καθήκον να τους προσφέρουμε κάτι καλύτερο και προπάντων σωστό».
Έλμπερτ Μπόξμαν...... «Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι, ότι κάνουν, το κάνουν για τον εαυτό τους και όχι για τον εκάστοτε προπονητή τους........»
Στη συνέχεια η κουβέντα μας στράφηκε σε ποιόν άλλον; Στον ειδικό. Έναν άνθρωπο βαθύ γνώστη του ποδοσφαίρου και δάσκαλο της μεγάλης Ολλανδικής σχολής, τον φιλοξενούμενο μας τον κ. Έλμπερτ Μπόξμαν.
Αφού τον καλωσορίσαμε στο νησί μας και του ευχηθήκαμε μια ευχάριστη διαμονή, σαν «γνήσιοι» Κεφαλλονίτες η πρώτη ερώτηση δε θα μπορούσε να είναι άλλη από  την γνώμη του για αυτό.
Η απάντηση του ήταν ότι «η Κεφαλονιά είναι ένα πανέμορφο νησί γυρίσαμε όπου μπορέσαμε τις τελευταίες μέρες  και όντως εντυπωσιαστήκαμε από αυτά που είδαμε».
Ας περάσουμε όμως στις ερωτήσεις.
Κύριε Μπόξμαν στον λίγο χρόνο που βρίσκεστε εδώ πώς είδατε το αγωνιστικό επίπεδο των παιδιών τόσο ομαδικά όσο και ατομικά;
«Το επίπεδο διαφοροποιείται. Υπάρχουν παιδιά που βρίσκονται σε υψηλότερο επίπεδο και άλλα σε χαμηλότερο. Το κάθε παιδί προσπαθεί για το καλύτερο στον δικό του τομέα και προπονείται με βάση της δυνατότητες του».
Ποια στοιχεία έχετε επιλέξει να δώσετε στους νεαρούς ποδοσφαιριστές προκειμένου να τα αξιοποιήσουν και να τα βοηθήσουν στη συνέχεια;
«Πάρα πολύ σημαντικό είναι στην προπόνηση τα παιδιά να δουλεύουν και τα δυο πόδια, το άλλο κομμάτι είναι η συνεχής κίνηση η οποία πρέπει να υπάρχει στον αγωνιστικό χώρο μετά την πάσα. 
Η διαφορά που παρατηρώ μεταξύ της Ολλανδίας και της Ελλάδας είναι ότι εδώ χρειαζόσαστε περισσότερο κίνηση. Είναι κάτι που σας λείπει. Θα έλεγα ότι οι ποδοσφαιριστές μετά την πάσα δεν κάνουν κίνηση και μένουν στατικοί σαν κτίρια, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Στο σημείο αυτό συμφωνήσαμε απόλυτα με τον κ. Μπόξμαν λέγοντάς του ότι το φαινόμενο αυτό ναι μεν είναι Ελληνικό αλλά και πολύ Κεφαλονίτικο βάζοντας τα γέλια και δείχνοντας να συμφωνεί μαζί μας».
Κόουτς, θέλετε κάτι άλλο να προσθέσετε;
«Είναι πολύ σημαντικό ότι αυτά που κάνουν τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι τα κάνουν για τους εαυτούς τους και όχι για τον οποιοδήποτε προπονητή τους. Επίσης πολύ σημαντικό για τα παιδιά είναι την ώρα της προπόνησης να υπάρχει μεγάλη ένταση. Όχι στο 60 ή 70% αλλά στο 100% και να προσπαθούν πάρα πολύ σκληρά μέσα στον αγωνιστικό χώρο ώστε να πετύχουν τους στόχους τους.
Τέλος, εμείς οι προπονητές ζούμε για το ποδόσφαιρο και πρέπει να δίνουμε και να μεταφέρουμε στα παιδιά κάποια πράγματα που είναι πολύ σημαντικό για αυτά».
Κόουτς, σας ευχαριστούμε πολύ και σας ευχόμαστε καλή διαμονή στην Κεφαλονιά. Επίσης κάθε επιτυχία στις δραστηριότητες σας.
«Ευχαριστώ και εγώ».
Κλείνοντας ο Δημήτρης Ζησιμάτος ευχαρίστησε τον συντάκτη του ρεπορτάζ για την συνεχή παρουσία του στα γήπεδα και τον προέτρεψε να επιστρέψει άμεσα στους αγωνιστικούς χώρους λέγοντας:
«Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο κ. Νίκος είκοσι και πλέον χρόνια, όσο θυμάμαι εγώ, είναι πάντα στον χώρο, βρίσκει τον χρόνο και τον τρόπο με οποιαδήποτε ιδιότητα να είναι κοντά αλλά εμείς θέλουμε να τον δούμε στο γήπεδο πιο ενεργό».
Ευχαριστώντας τον Δημήτρη για τα καλά του λόγια και μετά από 40 και πλέον χρόνια στα γήπεδα θα πω ότι έκλεισε οριστικά ο κύκλος μου.
Όπως μέχρι σήμερα και πάντα ανιδιοτελώς, θα είμαι κοντά και θα βοηθάω με τον τρόπο μου, αφού πιστεύω ότι έχω ιδέες και όραμα για αυτό, σε πείσμα κάποιων που μπορεί να μου στερούν (αν τα καταφέρουν) μια δυνατότητα πιο ενεργή διοικητικά σήμερα, όμως αυτό κάποια στιγμή θα γίνει.
Τελειώνοντας να ευχαριστήσουμε τους δυο εξαίρετους κόουτς για τον χρόνο που μας διέθεσαν για αυτήν την συνέντευξη και να τους ευχηθούμε κάθε επιτυχία στις δραστηριότητες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου