Κυριακή, Ιουνίου 2

Τότεναμ - Λίβερπουλ 0-2: Πρωταθλητές Ευρώπης για έκτη φορά οι "κόκκινοι"


Συνεχίζει να γράφει ιστορία με χρυσά γράμματα στα Κύπελλα Ευρώπης! Δεκατέσσερα χρόνια μετά από τον άθλο στην Κωνσταντινούπολη απέναντι στην Μίλαν, η Λίβερπουλ επέστρεψε στο θρόνο της αφού επιβλήθηκε 2-0 της Τότεναμ στον αγγλικό εμφύλιο που έγινε στο "Γουάντα Μετροπολιτάνο" της Μαδρίτης και κατέκτησε για έκτη φορά το Κύπελλο Πρωταθλητριών/Champions League.
Ο ΤΕΛΙΚΟΣ
Η εκκίνηση της Λίβερπουλ στον τελικό ήταν βγαλμένη από τα όνειρα του πιο αισιόδοξου οπαδού της καθώς στην πρώτη της επίσκεψη στα αντίπαλα κάρε κέρδισε πέναλτι μετά από μόλις 25'' στον τελικό! Ο Μανέ προσπάθησε να βρει κάποιον συμπαίκτη του και ο Σισοκό σταμάτησε τη μπάλα με το χέρι, με τον Νταμίρ Σκόμινα μην έχει τον παραμικρό ενδοιασμό και να δείχνει την άσπρη βούλα.
 
Ο Μοχάμεντ Σαλάχ -μεγάλος άτυχος του περυσινού τελικού όπου αποχώρησε πρόωρα λόγω του τραυματισμού από το μαρκάρισμα του Σέρχιο Ράμος- ανέλαβε την εκτέλεση και έστειλε τη μπάλα στο κέντρο της εστίας του Λορίς (έπεσε την αριστερή του γωνία) για να κάνει το 1-0 και να δώσει προβάδισμα νίκης και κούπας στην ομάδα του με το καλημέρα.
Σημειώνεται πως αυτό ήταν το δεύτερο γρηγορότερο γκολ στην ιστορία των τελικών του Champions League (μπήκε στο 1' 48'') μετά από αυτό του Πάολο Μαλντίνι στο Μίλαν-Λίβερπουλ το 2005 (στα 50'') ενώ ο Σαλάχ που έφτασε τα 71 γκολ σε 104 παιχνίδια του με την κόκκινη φανέλα έγινε μόλις ο πέμπτος Αφρικανός ποδοσφαιριστής που βρίσκει δίχτυα στον τελικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.
Το εντυπωσιακό είναι πως αυτό το γκολ καθόρισε ουσιαστικά σε πολύ μεγάλο βαθμό τη ροή και την εικόνα του αγώνα μέχρι το φινάλε του ημιχρόνου, με τους "κόκκινους" να δίνουν ηθελημένα χώρο στα "σπιρούνια" για να χτυπήσουν στις αντεπιθέσεις και τους Λονδρέζους να έχουν περισσότερη ώρα τη μπάλα στα πόδια τους αλλά να έχουν φλύαρη υπεροχή και να μην απειλούν ουσιαστικά τον Άλισον ούτε από τον άξονα ούτε από τις πτέρυγες.
 









Είναι χαρακτηριστικό πως τα δύο μοναδικά σουτ των τυπικά γηπεδούχων, αυτό του Σισοκό στο 10' και του Έρικσεν στο 43' ήταν απελπιστικά άστοχα, με τους παίκτες του Ποτσετίνο να μη βρίσκουν ρυθμό και να αδυνατούν να περάσουν κάποια κάθετη πάσα στην περιοχή. Οι μόλις 11 επαφές με τη μπάλα του Χάρι Κέιν και τα μηδέν σουτ στην αντίπαλη εστία είναι ενδεικτικοί αριθμοί της προβληματικής εικόνας των Λονδρέζων.
Στον αντίποδα, η Λίβερπουλ πήρε άριστα στην αμυντική τακτική της καθώς δεν εκτέθηκε σε καμία φάση στο πρώτο 45λεπτο, ενώ είχε και δύο άκρως αξιόλογα σουτ λίγο έξω από την περιοχή από τα δύο μπακ της που προωθήθηκαν σε ουκ ολίγες περιπτώσεις: στο 17' του σουτ του Αλεξάντερ-Άρνολντ πέρασε ένα μέτρο έξω από το δεξί δοκάρι ενώ στο 38' ο Λορίς απέκρουσε με γροθιές σε κόρνερ το δυνατό ευθύβολο σουτ του Ρόμπερτσον από τα αριστερά.
 









Η Τότεναμ άφησε το συντηρητικό και παθητικό παιχνίδι του πρώτου 45λέπτου και μπήκε με μεγαλύτερη επιθετική διάθεση στο δεύτερο ημίχρονο, ωστόσο ήταν η Λίβερπουλ που απείλησε πρώτη όταν ο Σαλάχ βγήκε ταχύτατα στην κόντρα στο 54', για να δει το σουτ του μέσα από την περιοχή να κόβεται.
Ένα λεπτό αργότερα (55') ο Αλεξάντερ-Άρνολντ έβαλε σωτήρια κόντρα στο σουτ του Ντέλε Άλι μέσα από την περιοχή ενώ στο 58' ο Βερτόνχεν έστειλε τη μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι με κεφαλιά μετά από εκτέλεση κόρνερ.
Ο Κλοπ είδε πως η ομάδα του χρειαζόταν φρέσκα πόδια και έκανε δύο αλλαγές μεσα σε λίγα λεπτά, με τους Οριγκί (58') και Μίλνερ (62') να μπαίνουν στη θέση των Φιρμίνο και Βαϊνάλντουμ αντίστοιχα, ενω στο 66' ο Ποτσετίνο έριξε στο ματς τον ήρωα του δεύτερου ημιτελικού με τον Άγιαξ (πέτυχε χατ-τρικ) Λούκας Μόουρα αντί του Γουίνκς για να κάνει πιο επιθετική την ομάδα του.
Στο 69' ήταν η στιγμή για τη μεγαλύτερη φάση στο δεύτερο ημίχρονο με πρωταγωνιστές τους "κόκκινους": ο κορυφαίος παικτης τους Μανέ έκανε εφόρμηση και την κατάλληλη στιγμή έστρωσε στον Σαλάχ, εκείνος έδωσε στον Μίλνερ και ο έμπειρος μέσος έστειλε τη μπάλα σύριζα έξω από το αριστερό δοκάρι του Λορίς με συρτό διαγώνιο σουτ!
Η πρώτη απάντηση της Τότεναμ ήρθε στο 79, με την κεφαλιά του Ντέλε Άλι να φεύγει πανω από το οριζόντιο δοκάρι ενώ στο αμέσως επόμενο λεπτό η ομάδα του Ποτσετίνο ειχε δύο πολύ καλές ευκαιρίες για την ισοφάριση.
Αρχικά ο Κάριους απέκρουσε με γροθιές το δυνατό σουτ του Σον εκτός περιοχής ενώ στην εξέλιξη της φάσης ο Βραζιλιάνος κίπερ μπλόκαρε το σουτ του Μόουρα εντός περιοχής.
Πέντε λεπτά αργότερα (85') ο Άλισον πραγματοποίησε νέα εξαιρετική επέμβαση, αυτή τη φορά εκτινάχτηκε στην αριστερή του γωνία και απέκρουσε εντυπωσιακά σε κόρνερ την φαλτσαριστή απευθείας εκτέλεση φάουλ του Έρικσεν.
Και αφού η Τότεναμ δεν κατάφερε στις δικές της καλές στιγμές να βρει το γκολ της ισοφάρισης, ήρθε στο 87' η τιμωρία από τους "κόκκινους" με το δεύτερο γκολ. Μετά από εκτέλεση κόρνερ η μπάλα δεν απομακρύνθηκε και ο Ματίπ την έδωσε στον Οριγκί που με διαγώνιο συρτό αριστερό σουτ την έστειλε στην αριστερή γωνία του Λορίς (2-0)!
Το γκολ αυτό έφερε παραλήρημα στην κερκίδα των οπαδών της Λίβερπουλ και φτερά στα πόδια των παικτών του Κλοπ, με τον Άλισον να πραγματοποιεί δύο ακόμα σπουδαιες αποκρούσεις στο φιναλε και να κρατάει το 2-0 μέχρι το φιναλε που έστεψε την ομάδα του για 6η φορά πρωταθλήτριας Ευρώπης!
ΤΟΤΕΝΑΜ: Λορίς, Τρίπιερ, Αλντερβάιρελντ, Βερτόνχεν, Ρόουζ, Σισοκό (74' Ντάιερ), Γουίνκς (66' Λούκας Μόουρα), Έρικσεν, Ντέλε Άλι (82' Γιορέντε), Σον, Κέιν.
ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Άλισον, Αλεξάντερ-Άρνολντ, Φαν Ντάικ, Ματίπ, Ρόμπερτσον, Φαμπίνιο, Χέντερσον, Βαϊνάλντουμ (62' Μίλνερ), Σαλάχ, Μανέ, Φιρμίνο (58' Οριγκί).
Photo Credits: AP Photo/Felipe Dana

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου