Παρασκευή, Ιανουαρίου 31

Ουγγαρία η "Golden Team"



Γράφει:O Arian Muraj
Έμεινε στην ιστορία ως το "Golden Team"! Στην Ουγγαρία όμως θα είναι για πάντα η "Aranyncsabat"-Χρυσή Ομάδα στην ουγγρική γλώσσα!
Επίσης έβαλε στο λεξικό του ποδοσφαίρου τον όρο "Dream Team"!
Όπως και να την λες αυτή την απίστευτη ομάδα, η αλήθεια είναι μια: - Είναι η καλύτερη ομάδα όλων των εποχών και με αυτά που άφησε στην ιστορία και βάση στατιστικής!
Όταν η πένα γράφει ποδοσφαιρικές ιστορίες με την σωστή δόση συναισθημάτων, τότε στην αθλητική λογοτεχνία συναντάμε την ίδια την ζωή!
Πολλοί είναι αυτοί που παρομοιάζουν την ήττα αυτής της απίστευτης ομάδας στο τελικό του παγκοσμίου Κυπέλλου της Ελβετίας το μακρινό 1954 από την Γερμανία, με το ναυάγιο του Τιτανικού! Αυτό, λόγο έλλειψης πιθανοτήτων να συμβεί το απίθανο!
Πάντως, είναι σίγουρα η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική τραγωδία μιας εθνικής ομάδας (με την απλά ποδοσφαιρική έννοια).
Για αυτούς που νομίζουν ότι ο κύκλος της ομάδας έκλεισε το 1954 κάνουν λάθος! Η Ουγγαρία έμεινε πρωταγωνίστρια και άλλα δυο χρόνια, έως το 1956, τον Μάιο που γνώριζε την ήττα από την Τουρκία με 1-3 και καταστράφηκε σαν ομάδα λόγω της Ουγγρικής επανάστασης και στρατιωτικής επέμβασης τον Σοβιετικών οπότε και οι παίχτες της ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Δύση. Μόνο δυο ήττες! ή μόνο μια σε όλες τις διοργανώσεις σε είκοσι χρόνια, αν εξαιρέσουμε τον τελικό της Βέρνης του ‘54! 
Ο Herbert Chapman, ο θρυλικός προπονητής της Άρσεναλ, άλλαξε τον κόσμο του ποδοσφαίρου το 1925 όταν και δημιούργησε το σύστημα "WM". H Αγγλία ωστόσο δεν έβγαινε να συμμετάσχει στις λιγοστές διεθνείς διοργανώσεις. Μάλιστα το θεωρούσε προσβολή! Το Εγγλέζικο ποδόσφαιρο παιζόταν μόνο εντός Αγγλίας!
Ο κόσμος όμως προχωρούσε! Στην δις Πρωταθλήτρια Κόσμου Ιταλία, έως το 1950, είχαν περάσει σχεδόν 80 Ούγγροι προπονητές και παίχτες!
Στην Ουγγαρία, το επίπεδο του ποδοσφαίρου είχε μεγαλώσει απίστευτα!
Οι  καλύτερες ομάδες, Χόνβεντ, Φερεντσβάρος, Μ.Τ.Κ. και Ουίπεστ είχαν βγάλει μια φουρνιά απίστευτων παιχτών παν απ’ όλα, το  Ουγγαρέζικο ποδόσφαιρο, έτυχε να έχει ταυτόχρονα τρεις προπονητές πού άλλαξαν το ποδόσφαιρο με τις ιδέες τους. 
Ο Γκούσταβ Σέμπες, ο Μπέλα Γούτμαν και ο Μάρτον Μπούκοβι. Και οι τρεις προπονητές αυτοί προχώρησαν το ποδόσφαιρο προς το περίφημο "Total Football" μετατρέποντας το "WM" σε  "MM" στην ουσία όμως, ένα βήμα πριν το "Total Football", το περίφημο Ολλανδέζικο ποδόσφαιρο. Ο Γκούσταβ Σέμπες ήταν τελικά αυτός που έγραψε ιστορία οδηγώντας την Ουγγαρία από το 1949 έως το 1957.
Οι τίτλοι 
Ο δρόμος της δόξας ξεκινάει από 8 Μαΐου το 1949 και το ματς με την Αυστρία για το λεγόμενο Κύπελλο Κεντρικής Ευρώπης. Το σκορ στη Βουδαπέστη...6-1. Είναι η αρχή μιας πορείας που σταμάτησε μόνο στη Βέρνη ή από το φιλικό με την Τουρκία στις 19/Φεβρουαρίου το 1956! 
Αμέσως μετά όμως, η Ουγγαρία κερδίζει μέσα στη Μόσχα με 1-0 μπροστά σε 102.000 θεατές και γίνεται η πρώτη ομάδα που κερδίζει εντός έδρας την Σ. Ένωση, όπως ήταν η πρώτη που νίκησε την Αγγλία και την Ουρουγουάη σε παγκόσμιο Κύπελλο (τότε, 2/2 Συμμετοχές/τίτλοι)
1952 - Ολυμπιακοί Αγώνες, Φινλανδία
Αήττητη για 2 χρόνια και 19 ματς/15 νίκες, πρώτα κερδίζουν την Ρουμανία με 2-1, μετά την Ιταλία με 3-0 και την Τουρκία στα ημιτελικά με 7-1.
Στον ημιτελικό η Ουγγαρία βρίσκει την Σουηδία, κάτοχο του τίτλου και 4 χρόνια αργότερα φιναλίστ του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Νίκη για τους Ούγγρους με ...6-0 και στον τελικό, κερδίζουν στο ρελαντί την τότε Γιουγκοσλαβία με 2-0. Πρώτη θέση με 20 γκολ/4 ματς και μόνο δύο παθητικά.
Είναι ακριβώς τότε που ο Σερ Στάνλεϊ Ρους πρόεδρος της Αγγλικής Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, εντυπωσιασμένος από τα παιχνίδια των Ούγγρων, ζητάει ένα ματς στο Λονδίνο από τον Ούγγρο ομόλογο του. Το ματς αυτό θα έμενε στην ιστορία ως το ματς του αιώνα! Πριν από αυτό, τον Μάιο του 1953, η Ουγγαρία θα παίξει στον ανακαινισμένο “Olymbico” της Ρώμης, τον τελικό για τον τίτλο της πρωταθλήτριας κεντρικής Ευρώπης με την γηπεδούχο Ιταλία.
Μπροστά σε 90.000 θεατές, η Ουγγαρία επικρατεί με 0-3 που είναι ακόμα και σήμερα η πιο βαριά ήττα εντός έδρας για την Ιταλία.
Ο τίτλος αυτός είναι ακριβώς ο τίτλος της Πρωταθλήτριας Ευρώπης, απλά τότε σε πειραματικό στάδιο.
Η κομουνιστική προπαγάνδα στην μισή Ευρώπη έχει τρελαθεί!
Η Ουγγαρία είναι ένα τρένο που δεν μπορεί να το σταματήσει καμία ομάδα! Έχει τον καλύτερο τερματοφύλακα, Gyula Grosics, τον καλύτερο αριστερό μπακ Jenő Buzánszky, τον καλύτερο σέντερ/χαφ δεξιά Zoltán Czibor, το καλύτερο εννιάρι Nándor Hidegkuti πίσω από ...το τρομερότερο δίδυμο όλων των εποχών,  Ferenc Puskás και  Sándor Kocsis των 198 γκολ με την εθνική!
Είναι η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη. Απλά, στην Αγγλία δεν το δέχονται!
Αυτό, θα επιβεβαιωνόταν στην Μάχη του αιώνα στο Λονδίνο, στις 29 Νοεμβρίου του 1953.
Πριν από αυτό, ο Γκούσταβ Σέμπες είχε φροντίσει να ζητάει τρεις μπάλες του εγγλέζικου πρωταθλήματος από την Αγγλική ομοσπονδία.
Στην Δυτική μεριά της Ευρώπης, ο κόσμος είχε καρφωθεί μπροστά στις τηλεοράσεις στην Αγγλία, τότε είδος πολυτελείας! Στην αριστερή μεριά, την κομουνιστική, παντού στην Ουγγαρία υπήρχανε τα δημόσια ράδιο μεγάφωνα! 
Αυτό το αξέχαστο απόγευμα, οι 105.000 φίλαθλοι στο “Wembley” κατάλαβαν από το 47ο δευτερόλεπτο και το 0-1 από τον Hidegcuti ποια ήταν...η καλύτερη ομάδα του κόσμου!
Η Ουγγαρία νικάει μέσα στην Αγγλία με 3-6 και είναι η πρώτη ήττα της Αγγλίας σε...90 χρόνια εντός έδρας !
Δεν έμεινε παρά μόνο η ελπίδα για τους Εγγλέζους ότι σε μια ρεβάνς στην Βουδαπέστη θα μπορούσανε να φτιάξουν λίγο το ίματζ τους...
Ένα χρόνο αργότερα, μπροστά σε 95.000 θεατές, στο “Nep Stadium”, η Ουγγαρία, ξεφτιλίζει την Αγγλία με ...7-1
Ποιος μπορούσε να σταματήσει την Ουγγαρία λίγο πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ελβετίας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου