Παρασκευή, Ιουλίου 8

Τέλος το όνειρο του Ριο για την Εθνική... Ήττα αποκλεισμός από την Κροατία


Το "όνειρο" για τους Ολυμπιακούς Αγώνες "έσβησε" για την Εθνική ομάδα, η οποία ηττήθηκε από την Κροατία (66-61) και αποχαιρέτησε πρόωρα το Τορίνο. Μαζί απώλεσε κάθε ελπίδα πρόκρισης στο Ρίο.
 Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε υπάρχει εξήγηση για την ήττα της Εθνικής ομάδας από την Κροατία (66-61), στον α' ημιτελικό του Προολυμπιακού. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ήταν... απών από το Τορίνο στο πρώτο δεκάλεπτο, με αποτέλεσμα το -18 (13-31). Κι αν βρήκε τον τρόπο να επιστρέψει στο σκορ, εν τούτοις έμεινε από βενζίνη στο τελευταίο δεκάλεπτο. Εκεί δηλαδή που, εκ των πραγμάτων, θα έπρεπε να κάνει το κάτι παραπάνω.
Η ομάδα του Φώτη Κατσικάρη δεν κατάφερε να προχωρήσει στο Προολυμπιακό του Τορίνο και να διεκδικήσει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες στον αυριανό (9/7, 22:00) τελικό. Αντί αυτού, είπε "αντίο" στο όνειρο της πρόκρισης στο Ρίο, επιστρέφοντας άμεσα στην Ελλάδα. Μέσα σε όλα, διεύρυνε την αρνητική της παράδοση σε Προολυμπιακά, αφού πλέον μετρά το κάκιστο 1/11 σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Μαζί, συνέχισε να... χάνει σε νοκ άουτ παιχνίδια επί των ημερών του Φώτη Κατσικάρη, μια αδυναμία που εξελίσσεται σε αχίλλειο πτέρνα για τη "γαλανόλευκη".
Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα διεκδίκησε τη νίκη, αλλά με 5/17 σουτ στο τελευταίο δεκάλεπτο, πως να τα καταφέρει; Ειδικά όταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είχε 13 πόντους με 3/14 σουτ (3/7 δίποντα, 0/7 τρίποντα, 3/3 βολές) και η "γαλανόλευκη" συνολικά 8/34 σουτ τριών πόντων. Πρώτος σκόρερ για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αναδείχθηκε ο Στράτος Περπέρογλου με 13 πόντους (σ.σ.: ο μοναδικός "διψήφιος"), ενώ από την Κροατία ξεχώρισαν οι Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς (20π.) και Ντάριο Σάριτς (16π.).
Ο αγώνας
Πως ξεκίνησε τον αγώνα η Εθνική; Απογοητευτικά! Κι ίσως είναι λίγη η λέξη για να περιγράψει όσα (δεν) γίνονταν στο παρκέ του Τορίνο. Η Κροατία πήρε γρήγορα τον έλεγχο του ρυθμού, κι από τη στιγμή που έβλεπε το ελληνικό καλάθι σαν βαρέλι, όλα έγιναν πιο απλά. Ή τουλάχιστον, τόσο απλά όσο έδειχνε το +17 (3-20) στο 4'25'' της αναμέτρησης. Είναι χαρακτηριστικό πως η "χρβάτσκα" ξεκίνησε το παιχνίδι με 5/5 σουτ, την ώρα που η Ελλάδα είχε μόλις 1/5 σουτ.
Ο Φώτης Κατσικάρης έκανε διαρκώς αλλαγές σε πρόσωπα, προσπαθούσε να "φορτώσει" παιχνίδι κοντά στο καλάθι, αλλά όσο η άμυνα "έλαμπε" δια της απουσίας της, ήταν αδύνατο να αντιστραφούν οι όροι του αγώνα. Η Κροατία συνέχισε να παίζει με το πόδι στο γκάζι, οι παίκτες του Αλεκσάνταρ Πέτροβιτς έβαζαν το ένα τρίποντο μετά το άλλο και κάπως έτσι "οικοδομήθηκε" το +16 (11-27) στο 8'44''. Παρεμπιπτόντως, κάτι παραπάνω από οκτώ αγωνιστικά λεπτά χρειάστηκε η Εθνική ομάδα έως ότου πετύχει το πρώτο της δίποντο, την ώρα που έμεινε δίχως εντός παιδιάς καλάθι για 3'35'' στα μισά του α' δεκάλεπτου.
Κι αν δεν ήταν ο Θανάσης Αντετοκούνμπο να φέρει στο παρκέ ένταση, ενθουσιασμό και διάθεση για... ξύλο, ενδεχομένως η διαφορά να ήταν μεγαλύτερη από το +18 (13-31) του α' δεκαλέπτου. Κρατήστε κάτι ακόμη για όσα έγιναν στην α' περίοδο: η Κροατία είχε 11/16 σουτ (7/11 δίποντα, 4/5 τρίποντα) έναντι των 4/18 σουτ (1/7 δίποντα, 3/11 τρίποντα) της Ελλάδας. Την ίδια ώρα που το δίδυμο των Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς (11π.) και Ντάριο Σάριτς (6π.) έκανε... όργια στο παρκέ, όσο ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έμενε άποντος (0/1 δίποντα, 0/3 τρίποντα).
Η ιστορία επαναλήφθηκε στα δύο πρώτα λεπτά της β' περιόδου. Η διαφορά πήρε κι άλλο την ανιούσα (13-37 στο 11'56'') με τον Κρούνοσλαβ Σιμόν να ευστοχεί για τρίτη φορά από τα 6μ75, όντας αλάνθαστος (11π. με 3/3 τρίπ. μέχρις εκείνο το σημείο).
Κι ύστερα έκανε την εμφάνισή της η Εθνική ομάδα. Η κανονική, όχι το φάντασμα που βλέπαμε για κάτι παραπάνω από δέκα αγωνιστικά. Οι παίκτες του Φώτη Κατσικάρη "ανέβασαν" τον γενικό, μετέφεραν άγχος και πίεση στην απέναντι πλευρά και σταδιακά η κατάσταση άρχισε να γίνεται πιο... υποφερτή για τη "γαλανόλευκη". Σε σημείο που μετέτρεψε το -24 (13-37) σε -8 (34-42) στο 18'24'', με τον Αλεκσάνταρ Πέτροβιτς και τους παίκτες του να κάνουν το ένα λάθος μετά το άλλο.
Ήταν εμφανές πως πλέον είχαν αρχίσει να αγχώνονται, έκαναν λάθος επιλογές στην επίθεση, επέτρεψαν στην Ελλάδα να "τρέξει" το ανοιχτό γήπεδο και -πάνω απ όλα- δεν εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός πως η ελληνική ομάδα είχε συμπληρώσει τα πέντε ομαδικά φάουλ από το δίλεπτο της β' περιόδου. Με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο (7π. στο δεκάλεπτο) και τον Δημήτρη Αγραβάνη να βγάζουν τα... νεύρα τους στην άμυνα, περιορίζοντας τους τρόπους δράσης των παικτών της Κροατίας, και τον Στράτο Περπέρογλου να δίνει την επιθετική λύση, η Ελλάδα δήλωσε "παρούσα" στον ημιτελικό του Προολυμπιακού. Έδειξε ότι είναι εδώ, σε σημείο που το -10 (34-44) της ανάπαυλας λειτουργούσε περισσότερο υπέρ, παρά κατά της, σε σχέση με την εικόνα που είχε το παιχνίδι στο πρώτο μισό.
Ένα από τα πολλά ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία του πρώτου ημιχρόνου;
·         Α δεκάλεπτο: Ελλάδα 4/18 σουτ, Κροατία 11/16 σουτ
·         Β δεκάλεπτο: Ελλάδα 8/16 σουτ, Κροατία 4/16 σουτ
Από τη στιγμή που το μομέντουμ είχε αλλάξει, όλα ευνοούσαν την Εθνική ομάδα. Ειδικά από τη στιγμή που ο Στράτος Περπέρογλου πήρε το "όπλο" του στο ξεκίνημα της γ' περιόδου, για να συμβάλλει τα μέγιστα στην ολική ανατροπή δεδομένων στο Τορίνο. Χάρη στην επιθετική δράση του 32χρονου φόργουορντ της Μπαρτσελόνα, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα όχι μόνο μείωσε το σκορ, αλλά πέρασε και μπροστά με +2 (48-46) στο 27'57''.
Κάπως έτσι, "σφραγίστηκε" το εκπληκτικό διάστημα της Ελλάδας στον πρώτο ημιτελικό του Προολυμπιακού, όπου "έτρεξε" επιμέρους σκορ 35-9 (!) σε 14'58'' αγώνα. Έλα που όμως η Κροατία θα έβρισκε το σθένος να πατήσει ξανά γερά στα πόδια της. Ας όψεται ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς που ήταν ο μοναδικός που δεν έδειχνε να φοβάται. Γι αυτό κι η Κροατία ολοκλήρωσε το γ' δεκάλεπτο στο +3 (49-52), παρά τα κάκιστα ποσοστά της στα σουτ εντός παιδιάς (2/12).
Αυτό ήταν: κάπου εκεί το ντεπόζιτο της Εθνικής έμεινε από βενζίνη. Κι υπομονή, θα λέγαμε αφού επιθετικά η "γαλανόλευκη" ήταν προβλέψιμη, δίχως την ικανότητα να απειλήσει από την περιφέρεια. Γι αυτό κι η Κροατία βρήκε τον τρόπο να "τρέξει" μια περίοδο κυριαρχίας στο παρκέ, που επιστεγάστηκε από το +11 (51-62) στο 35'45''.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα όλων ήταν η ασυνέπεια που έδειχναν οι διεθνείς στο τρίποντο. Μαζί και... εμμονή να σκοράρουν από μακριά. Αποτέλεσμα; Με 7/30 τρίποντα στο 39'09'' ήταν λογικό η Ελλάδα να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Το +6 (58-64) της "χρβάτσκα" ήταν κάτι παραπάνω από σημαντικό, έδινε δυνατότητα για ηρεμία στην απέναντι πλευρά, αλλά και μια μικρή χαραμάδα ελπίδας. Πολύ μικρή. Ο Βαγγέλης Μάντζαρης έριξε κι άλλο τη διαφορά στα 18.8'' για το τέλος (61-65), αλλά από εκεί και πέρα... τίποτα. Ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς είχε 1/2 βολές στα 15'' και έτσι "υπέγραψε" τη νίκη - πρόκριση της Κροατίας στον αυριανό (9/7, 22:00), την ώρα που η Εθνική ομάδα επιστρέφει στην Αθήνα άπραγη.
Τα δεκάλεπτα: 13-31, 34-44, 49-52, 61-66.
ΕΛΛΑΔΑ (Κατσικάρης): Αθηναίου, Καλάθης 3 (1/5 τρίπ.), Μπουρούσης 8 (3/8 σουτ, 7 ριμπ.), Μάντζαρης 3 (1/4 τρίπ.), Αγραβάνης 7 (1), Παπαπέτρου 9 (3/10 σουτ), Περπέρογλου 13 (2/7 τρίπ.), Αντετοκούνμπο Γ. 9 (3/7 δίπ., 0/7 τρίπ.), Κουφός 4, Αντετοκούνμπο Θ. 5
ΚΡΟΑΤΙΑ (Πέτροβιτς): Μπάμπιτς, Στίπτσεβιτς, Σιμόν 11 (3 τρίπ., 8 ριμπ.), Χεζόνια 6, Σάριτς 16, Ούκιτς 2, Πλάνινιτς 2, Μπιλάν 9, Σάκιτς, Μπογκντάνοβιτς 20 (2/8 τρίπ.).
Πηγή:http://www.sport24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου