Πέμπτη, Δεκεμβρίου 11

Συνέντευξη:Ο Γ. Μαζαράκης μιλάει στο sportsthea για τον Σύλλογο Δρομέων αλλά και την τοπική διαιτησία

O κ. Θανάσης Μπριάκος με τον κ. Γεράσιμο Μαζαράκη
Σήμερα έχουμε την χαρά και την τιμή να έχουμε κοντά μας για μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη, έναν άνθρωπο γενικότερα του αθλητισμού αλλά και της Ελληνικής διαιτησίας. Ένα άνθρωπο που πέρασε από το πολύ υψηλό διαιτητικό επίπεδο σαν διαιτητής στην Super League και τώρα ως παρατηρητής. Παράλληλα είναι καθηγητής διαιτησίας και μέλος της Επιτροπής διαιτησίας της Ε.Π.Σ.Κ.Ι..
Μαζί με όλα αυτά τον τελευταίο καιρό έχει αναλάβει τα ηνία του Συλλόγου Δρομέων Κεφαλονιάς, την άλλη μεγάλη του αγάπη και φιλοδοξεί μέσα από αυτή του την παρουσία να δημιουργήσει έναν δυναμικό Σύλλογο με διοργανώσεις εκδηλώσεων που θα προσελκύσουν πολύ κόσμο εκτός Κεφαλονιάς.
Ας δούμε τι μας είπε:
1) Μάκη, τι ήταν αυτό που σε έφερε κοντά στους δρομείς, μετά από μια άκρως πετυχημένη κατά την άποψη μας, πορεία στον χώρο της διαιτησίας;
Πάντα ήμουν κοντά στους δρομείς. Πάντα ήμουν δρομέας. Πάντα ήμουν άνθρωπος του αθλητισμού. Είμαι από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Δρομέων Κεφαλονιάς και θερμός υποστηρικτής του δρομικού κινήματος. Οι δρομείς σαν αθλητές έχουν την δική τους φιλοσοφία και αντίληψη για την ζωή και εγώ είμαι οπαδός αυτής της φιλοσοφίας.
Ο Γεράσιμος Μαζαράκης πρόεδρος του Δ.Σ. Συλλόγου Δρομέων Κεφαλληνίας2) Παρακολουθούμε τα νέα σου καθήκοντα και διαπιστώνουμε ότι μπήκες δυναμικά στον προεδρικό θώκο, μάλιστα τελευταία χτύπησες και την πόρτα του ΣΕΓΑΣ. Εθιμοτυπική επίσκεψη ή να περιμένουμε κάτι καλό στο μέλλον για το νησί;
Ο Σύλλογος Δρομέων Κεφαλονιάς είναι ένας νέος σύλλογος με πολύ καλό υλικό, αθλητές με καλές επιδόσεις και αξίζει της προσοχής και της συμπαράστασης όλων μας. Σε έναν νέο σύλλογο πρέπει να δοθούν σωστές βάσεις. Αμέσως με την εκλογή μου ζήτησα να έχω συναντήσεις με φορείς. Μεταξύ άλλων συνάντησα τον πρόεδρο και μέλη του Δ.Σ του ΣΕΓΑΣ. Ήταν μια σημαντική συνάντηση στην οποία συζήτησα τεχνικά θέματα ώστε να μπουν γερές βάσεις. Μου υποσχέθηκαν άπλετη συμπαράσταση και είμαι πολύ ικανοποιημένος από αυτά που μπόρεσα να διασφαλίσω για το σύλλογο. Πιστεύω ότι από τις συναντήσεις γενικότερα που είχα θα βγει κάτι καλό για τον αθλητισμό στην Κεφαλονιά. Έχω την συμπαράσταση των μελών του συλλόγου και πιστεύω ότι την επόμενη χρονιά θα σας καταπλήξουμε ευχάριστα με αυτά που θα ετοιμάσουμε.
3) Την Κυριακή 14 του μήνα συνδιοργανώνεται έναν αγώνα ορεινού δρόμου και συγκεκριμένα το «Σουλάτσο στο Κρανηπάτι». Οπωσδήποτε μια δύσκολη διαδρομή. Πιστεύετε ότι θα υπάρξει συμμετοχή και ότι θα έχει επιτυχία;
Την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου οργανώνουμε σαν σύλλογος, έχοντας την συμπαράσταση και του Δήμου Κεφαλλονιάς με μεγάλο χορηγό του αγώνα αυτού, τον Ανδρέα Κοκκόση, ιδιοκτήτη του καφέ Σουλάτσο ο οποίος καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που χρειάζονται για να γίνει αυτός ο αγώνας και τον οποίο ευχαριστώ δημόσια, τον πρώτο ορεινό αγώνα στην Κεφαλονιά. 
Η συμμετοχή για τον αγώνα αυτό είναι πολύ μεγάλη σε σχέση με την εποχή που γίνεται. Ειδικά τα 10 χιλιόμετρα είναι ένας εύκολος αγώνας προσιτός σε κάθε αθλητή. Είναι ένας αγώνας γνωριμίας με το είδος των αγώνων σε βουνό που μπορεί να συμμετάσχει ο οποιοσδήποτε. Ένας αγώνας που θα αγαπήσει κάθε δρομέας που θα συμμετάσχει. Καλώ όποια ή όποιον αγαπάει την φύση, να τρέξει ή έστω να περπατήσει γρήγορα την διαδρομή για να απολαύσει την φύση και το τοπίο. Η διαδρομή των 17 χιλιομέτρων είναι πιο απαιτητική και χρειάζεται μεγαλύτερη εμπειρία.   
4) Τα σχέδια σου για το μέλλον και τον Σύλλογο Δρομέων Κεφαλονιάς ποια είναι;
Δουλεύω ώστε στο σύλλογο να μπουν σωστές βάσεις, να υπάρχει υποδομή και ανάπτυξη του αθλητισμού στις μικρές ηλικίες μέσα από την ακαδημία του συλλόγου και άμεσα να γίνει στην Κεφαλονιά μια τουλάχιστον μεγάλη αθλητική συνδυασμένη με πολιτιστική διοργάνωση που θα φέρει πολύ κόσμο στο νησί. Επίσης γίνονται ήδη ενέργειες για να αναβαθμιστούν κάποιοι αγώνες που γίνονται κάθε χρόνο.  
Αυτά είναι τα σχέδια μου για το 2015.  
5) Ο κόσμος της Κεφαλονιάς συμμετέχει, σας συμπαραστέκεται, είναι δίπλα σας;
Η συμπαράσταση είναι μεγάλη. Ο κόσμος έχει στραφεί στο δρομικό κίνημα και οι οπαδοί μεγαλώνουν. Σε κάθε αγώνα όλο και περισσότερο συμμετέχουν νέα πρόσωπα. Επίσης οι έξυπνοι επιχειρηματίες επενδύουν και συμπαραστέκονται σε ένα σύλλογο που βγαίνει με συμμετοχές σε αγώνες σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, διαφημιζόμενοι μέσα από το σύλλογο μας με κάθε τρόπο. 
Μέσα από το site, με διαφημίσεις πάνω στα μπλουζάκια μας κ.λ.π. Απλά σας αναφέρω ότι το site του  συλλόγου  επισκέπτονται καθημερινά εκατοντάδες κόσμος που ολοένα αυξάνονται.
6) Μιας και σε βρήκαμε, κάτι δύσκολο αφού ξέρουμε πόσο πολυάσχολος είσαι, να αδράξουμε την ευκαιρία και να μιλήσουμε λιγάκι και για την άλλη σου αγάπη την διαιτησία.
Πέρασες από πολύ υψηλό διαιτητικό επίπεδο όπως είναι η Super League, στη συνέχεια έγινες παρατηρητής στην ίδια κατηγορία, καθηγητής διαιτησίας, πρόεδρος του τοπικού Συνδέσμου και τώρα μέλος στην επιτροπή διαιτησίας της ΕΠΣΚΙ.
Αισθάνεσαι ότι έχεις πετύχει σε όλα τα παραπάνω; Τι σου έχει μείνει; Τέλος αν ξεκινούσες τώρα τι θα διόρθωνες;
Ήταν ένα δύσκολο και συναρπαστικό ταξίδι. Δεν νομίζω ότι αγωνιστικά πρόλαβα να δώσω αυτά που μπορούσα. Άλλωστε τα προβλήματα στο ποδόσφαιρο είναι τεράστια μέχρι σήμερα. Δεν είμαι ο τύπος του ανθρώπου που μπορεί να είναι ικανοποιημένος με τα λίγα. Έκανα το ταξίδι μου στο ποδόσφαιρο και συνεχίζω ακόμα. Η Ιθάκη ίσως είναι κοντά. Εγώ απόλαυσα και απολαμβάνω το ταξίδι. Χαρές, λύπες, έντονες καταστάσεις.
7) Λέγεται ότι είσαι ένας πολύ αυστηρός, παρατηρητής αλλά ωστόσο ακριβοδίκαιος. Ήρθες ποτέ σε δύσκολη θέση κρίνοντας έναν διαιτητή;
Είμαι σε δύσκολη θέση όταν ένας διαιτητής δεν μπορεί να βγάλει σωστά ένα παιχνίδι. Είναι ότι χειρότερο για μένα, να βαθμολογήσω κάποιον με μικρή βαθμολογία. Προσπαθώ να είμαι αντικειμενικός και δίκαιος με τους διαιτητές. Πολύ λίγοι μπορούν να νιώσουν την αγωνία και την προσπάθεια που καταβάλει ένας διαιτητής. Όλοι μπορούν να τον κρίνουν αρνητικά πολύ εύκολα. 
Ο διαιτητής όπως και κάθε αθλητής είναι μόνος του εκεί και παλεύει με τον εαυτό του προσπαθώντας να βγάλει ότι καλύτερο. Κατανοώ απόλυτα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Όλοι οι διαιτητές θέλουν να πετύχουν στο έργο τους και όταν δεν πάνε καλά όλοι θα πουν ότι είχαν πρόθεση και ενέργησαν με δόλο. 
Τα πράγματα δεν είναι έτσι όμως στην συντριπτική πλειοψηφία.  
Τοπική διαιτησία.
8) Είσαι ικανοποιημένος από το επίπεδο της;
Είναι αλήθεια ότι για πολλά χρόνια δεν έχει υπάρξει κάποιος διαιτητής στην Κεφαλονιά που να μπορεί να διακριθεί. Αυτό οφείλεται στο ότι οι διαιτητές που υπάρχουν αυτή την στιγμή στην Ε.Π.Σ.Κ.Ι. είναι μεγάλης ηλικίας ή είναι φοιτητές που κάθονται για μικρό διάστημα. Επίσης δεν υπάρχει η ανάλογη προσέλευση αθλητών που θέλουν να γίνουν διαιτητές.  
9) Έχει μέλλον στο νησί;
Βεβαίως. Αν υπάρξουν άτομα που θα θελήσουν να ασχοληθούν σοβαρά και η ηλικία τους είναι μικρή.
10) Μια ανανέωση κρίνεις ότι θα είναι ωφέλιμη; Μπορούν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη ενός αγώνα διαιτητές που έχουν περάσει το όριο ηλικίας και όμως συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται;
Αναπόφευκτα πρέπει να χρησιμοποιούνται οι παλαιοί διαιτητές. Οι διαιτητές που υπάρχουν αυτή την στιγμή είναι πολύ λίγοι. 
Θεωρώ ότι και οι ίδιες οι ομάδες θα πρόσφεραν πολλά στην τοπική διαιτησία στέλνοντας ποδοσφαιριστές τους που είτε λόγω ηλικίας είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο δεν μπορούν να προσφέρουν στην ομάδα τους να παρακολουθήσουν την σχολή και να γίνουν στη συνέχεια διαιτητές.
Καλώ λοιπόν όποιον επιθυμεί κάθε Δευτέρα απόγευμα να έρθει στο Ενωσιακό γήπεδο στα Φαρακλάτα εκεί που οι διαιτητές ενημερώνονται και εκπαιδεύονται να εκφράσει τα παράπονα του και αν θέλει να παρακολουθήσει και το μάθημα. Η πόρτα ήταν και είναι σε όλους ανοιχτή.
Επίσης θέλω να ενημερώσω μέσω του site σας αξιοποιώντας και το σύγχρονο υλικό που μας έχει αποσταλεί  από την Κ.Ε.Δ. της Ε.Π.Ο. ειδικά για ομάδες ότι είμαι στην διάθεση τους να διδάξω αφιλοκερδώς τους κανονισμούς και τις τροποποιήσεις τους, όπως συμβαίνει σε όλες τις Ενώσεις στην Ελλάδα. Άλλωστε στα Φαρακλάτα και στο Ενωσιακό Αθλητικό Κέντρο υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για αυτό.
Επίσης σας κάνω γνωστό ότι τις επόμενες ημέρες θα ζητήσω την έγκριση για νέα σχολή διαιτησίας για να συμπληρωθούν τα κενά που υπάρχουν.     
11) Πως είναι η συνεργασία σου με την τοπική Ε.Π.Σ;        
Έχουμε σαν διαιτησία την συμπαράσταση της Ε.Π.Σ. Μας έχει δώσει για χρήση μια πολύ ωραία αίθουσα στο Eνωσιακό γήπεδο των Φαρακλάτων και εκεί κάνουμε το μάθημα. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, ανήκουμε στην  Ε.Π.Σ..
Ευχαριστώ για τον πολύτιμο χρόνο που μας διέθεσες και εύχομαι στο μέλλον τα καλύτερα με ότι και αν ασχοληθείς.
Και εγώ ευχαριστώ και είμαι στην διάθεση σας για οτιδήποτε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου