Σάββατο, Φεβρουαρίου 23

ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ (ΦΩΚΑΤΑ-ΗΡΑΚΛΗΣ)

Α.Ο. ΦΩΚΑΤΑ - Α.Ο. ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΡΟΝΝΩΝ 1-0

ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΑ ΦΩΚΑΤΑ.... ΑΓΩΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΝ ΑΝ ΘΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΟΥΝ ΑΝΟΔΟ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ
Το καθήκον τους έκαναν τα Φωκάτα στο τελευταίο παιχνίδι της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος της Β’ κατηγορίας. Νίκησαν τον Ηρακλή Πρόννων 1-0 στις Κεραμειές και τώρα περιμένουν το αυριανό παιχνίδι Πρόννων – Ανωγής. Μετά και την ήττα του Πυλαριακού από τον Παπυργιακό με 3-2 στο Αργοστόλι υπάρχουν δυο σενάρια: 
-          Νίκη της Ανωγής αύριο στέλνει την ομάδα της Παλικής στην τετράδα και τα play-off με αντίπαλο τα Φωκάτα
-          Οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα στέλνει τα Φωκάτα στον τελικό και μόνο οι Πρόννοι με τον Παπυργιακό θα μονομαχήσουν για μια θέση σε αυτόν. 
Στον αγώνα τα Φωκάτα αν και χρειάστηκαν αρκετή ώρα για να ανοίξουν το σκορ, τελικά πήραν τους 3 βαθμούς που άξιζαν με την εμφάνισή τους, σε ένα πολύ δυνατό αγώνα. 
Όλο το παιχνίδι ήταν ένας μονόλογος της ομάδας των Φωκάτων που με κατοχή μπάλας και συνεχείς επιθέσεις προσπαθούσε να διασπάσει την άμυνα του Ηρακλή. Οι φιλοξενούμενοι είχαν στόχο της διατήρηση του μηδέν στην άμυνα. Μια ισοπαλία ίσως ήταν αρκετή για να στείλει τον Ηρακλή στην τέταρτη θέση και οι παίκτες του έφτασαν κοντά στο στόχο τους. 
Από τα πρώτα λεπτά φάνηκε ότι τα Φωκάτα θα κυριαρχούσαν στον αγώνα, καθώς ήταν ανώτερα στους περισσότερους τομείς του παιχνιδιού, με τον Ηρακλή να αντιπαρατάσσει μόνο δύναμη και ανασταλτική συνέπεια. 
Ο Σταμένης στο 16’ έχασε την πρώτη καλή ευκαιρία με σουτ έξω από την περιοχή που μπλόκαρε ο Κολυβάς.
Άλλο ένα σουτ του Κουρκουμέλη έξω από την περιοχή στο 24’ δεν ανησύχησε ιδιαίτερα τον τερματοφύλακα του Ηρακλή, με τον επιθετικό των Φωκάτων πέντε λεπτά αργότερα να τροφοδοτείται από αριστερά και από πλάγια θέση να στέλνει τη μπάλα άουτ.
Τα Φωκάτα κυρίως με τον δραστήριο Αλεξάτο από αριστερά και με τρίγωνα στα οποία συμμετείχε ο Κουρκουμέλης και ο Σαρλάνης προσπαθούσαν να βγάλουν ελεύθερο παίκτη κοντά στην εστία του Ηρακλή. 
Στο 38’ ο Κουρκουμέλης πέτυχε τέρμα που ακυρώθηκε ως οφσάιντ, απόφαση που προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες των ανθρώπων των Φωκάτων που θεώρησαν ότι λανθασμένα υποδείχθηκε ως οφσάιντ άλλος παίκτης που δεν συμμετείχε στη φάση. 
Σταδιακά τα Φωκάτα έπαιξαν με 2 καθαρούς επιθετικούς σε 4-4-2 και τον αρχηγό τους Σταμένη να παίζει πιο κοντά στον σέντερ φορ Κουρκουμέλη. 

Το ημίχρονο τελείωσε με λευκή ισοπαλία. Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου Σταμένης και Κουρκουμέλης μπερδεύτηκαν κοντά στη γωνία της μικρής περιοχής και απέτυχαν να σκοράρουν σε μια μεγάλη ευκαιρία για τα Φωκάτα.  Από εκεί και πέρα το παιχνίδι έγινε πιο δύσκολο για τους γηπεδούχους που παρά την πίεση, τα πολλά κόρνερ και τις στημένες φάσεις που κέρδιζαν, στα πρώτα λεπτά της επανάληψης απείλησαν μόνο με μια κεφαλιά του Αντωνίου από κόρνερ. Ο Ηρακλής σταδιακά κλείστηκε ακόμα περισσότερο. 
Στο 68’ ήταν σειρά του Ηρακλή να διαμαρτυρηθεί για μια απόφαση του διαιτητή που σε δυνατό σουτ από μικρή απόσταση στο χέρι του Κουστουμπάρδη έδειξε το σημείο του πέναλτι. Τα Φωκάτα έφθασαν κοντά στη λύση του γόρδιου δεσμού αλλά ο αρχηγός τους Σταμένης εκτέλεσε το πέναλτι πολύ άστοχα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. 
Τα Φωκάτα συνέχιζαν να πιέζουν με το παιχνίδι να έχει γίνει πολύ δυνατό και τον διαιτητή να μοιράζει πολλές κίτρινες. Ο Ηρακλής φάνηκε να μένει από δυνάμεις προς το τέλος, αλλά σε ένα σημείο που είχε συγκρατήσει κάπως την επιθετική ορμή των Φωκάτων, σε μια μπαλιά στην πλάτη της άμυνας μεταξύ κέντρου και μεγάλης περιοχής, ο Αλεξάτος εκμεταλλεύτηκε την αδράνεια της άμυνας και μπαίνοντας μόνος από αριστερά, πρόλαβε τον Κολυβά και με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 1-0 στο 79’.

Στον υπόλοιπο αγώνα ο Ηρακλής δεν κατάφερε να απειλήσει, ούτε να πιέσει παραμένοντας εντελώς ακίνδυνος για 90’ λεπτά. Αντίθετα τα Φωκάτα βρήκαν χώρους και σε μια περίπτωση ο Λεωνίδας Βανδώρος με σουτ σε αντεπίθεση από το σημείο του πέναλτι είδε τον νεαρό τερματοφύλακα του Ηρακλή να αποκρούει εκπληκτικά τη μπάλα στη γωνία του.
Πολύ δύσκολο παιχνίδι για τον διαιτητή κ. Βουτσινά και τους βοηθούς που είχαν αρκετή πίεση στις αποφάσεις τους τόσο από παίκτες όσο και από φιλάθλους των δυο ομάδων. Με εκτεταμένη χρήση κίτρινης κάρτας σε διαμαρτυρίες και σκληρά μαρκαρίσματα παικτών ο διαιτητής κατάφερε να κρατήσει υπό τον έλεγχο του τον αγώνα, χωρίς να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα.
Κίτρινες για τα Φωκάτα είδαν οι Σταμένης, Αντωνίου, Γαλιατσάτος, Κουρκουμέλης και Dukaj. Για τον Ηρακλή οι Μεταξάς, Μαράτος και Καμπίτσης Γ. 
Η λήξη του αγώνα έφερε δίκαια τα Φωκάτα μια ανάσα από το στόχο τους και σε αναμονή για το αυριανό παιχνίδι στα Τζαννάτα. Ούτως ή άλλως οι άνθρωποι των Φωκάτων είναι πολύ ευχαριστημένοι από την προσπάθεια των ποδοσφαιριστών που σε μια ιδιαίτερα παραγωγική χρονιά σε γκολ και συγκομιδή βαθμών ανέδειξαν πρώτη την ομάδα στη βαθμολογία και με βάσιμες ελπίδες για άνοδο στην Ά κατηγορία.

Η συνέχεια πλέον για τα Φωκάτα έχει το σενάριο της απευθείας συμμετοχής στον τελικό, κάτι που σημαίνει ότι θα παραμείνουν χωρίς επίσημα παιχνίδια για περίπου 2 εβδομάδες. Το άλλο σενάριο είναι αυτό μια σειράς αγώνων με πλεονέκτημα έδρας απέναντι στην Ανωγή για την πρόκριση στον τελικό, στην οποία τα Φωκάτα με την ως τώρα εικόνα τους μπορούν να τελειώσουν ακόμα και στους δυο αγώνες.

Αντίθετα για τον Ηρακλή η σημερινή ήττα σήμανε το τέλος της αγωνιστικής δραστηριότητας του σωματείου για φέτος, σε μια πολύ περίεργη χρονιά που λίγο έλειψε να μην ξεκινήσει καν. Ο Ηρακλής προσπάθησε να μπει ακόμα και στα play off αποσπώντας θετικό αποτέλεσμα από τα Φωκάτα, αλλά η διαφορά δυναμικότητας στον αγωνιστικό χώρο ήταν μεγάλη και η ήττα ήρθε φυσιολογικά. 
Ωστόσο οι άνθρωποι του Ηρακλή είναι παραπάνω από ευχαριστημένοι αφού πέτυχαν το στόχο της σωτηρίας και έκαναν ένα δεύτερο γύρο που κανείς δεν περίμενε. Το πιο σημαντικό για την ομάδα των Πρόννων, όπως λένε οι άνθρωποί της, ήταν ότι κατάφερε να μείνει ενωμένη, χωρίς καμία εσωτερική τριβή όταν στην αρχή του πρωταθλήματος το ένα αποτυχημένο αποτέλεσμα διαδεχόταν το άλλο και η απογοήτευση κυριαρχούσε. Επίσης ο Ηρακλής μετά τις τραυματικές εμπειρίες της περασμένης χρονιάς κατάφερε να τελειώσει το πρωτάθλημα με μόλις μια κόκκινη κάρτα που και αυτή δεν προήλθε από αντιαθλητική ενέργεια. 

Πλέον οι δυο ομάδες μετά από αρκετά χρόνια συνύπαρξης στη Γ΄ και Β’ κατηγορία των τοπικών πρωταθλημάτων, με την εξαίρεση της προπέρσινης χρονιάς, πολύ πιθανό να μη βρίσκονται στην ίδια κατηγορία την επόμενη σαιζόν.
Στην πολύ σύντομη ιστορία τους τα Φωκάτα, ετοιμάζονται πια για το μεγάλο άλμα στην Α’ κατηγορία αφήνοντας πίσω στη Β’ κατηγορία τον Ηρακλή Πρόννων μια  ομάδα που παρακολούθησε όσο λίγες μέσω επίσημων παιχνιδιών, την εξέλιξη των Φωκάτων από νεοσύστατο σωματείο σε πρωταγωνιστή των γηπέδων της Κεφαλονιάς.
Οι συνθέσεις
Φωκάτα:(Μιχ. Αθηναίος), Δίλαλος, Κόμητας, Ντουκάϊ, Αντωνίου, Πολυδωράτος, Σαρλάνης (55' Μάστορας), Χασαναλιάϊ, Γαλιατσάτος, Κουρκουμέλης Ι. (89' Βανδώρος Λ.), Σταμένης, Αλεξάτος.
Ηρακλής:(Γ. Γαβριελάτος), Κολυβάς, Μαράτος, Ρασσιάς Σπ., Μεταξάς, Κουστουμπάρδης, Ρασσιάς Γεωργ., Καμπίτσης Σπ., Μανέντης Αλ., Καμπίτσης Δημ., Διαμαντάτος Μιχ., Βανδώρος Γερ. (46' Σιμωτάς Π.).
Οι φώτο είναι από παλαιότερους αγώνες των δυο ομάδων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου