Δευτέρα, Απριλίου 21

Espana '82 - (το δεύτερο μέρος)


Γράφει: O Arian Muraj
Το στάδιο "Ramon Sanchez Pizjuan" έμελλε να είναι το σκηνικό για μια από τις πιο αξέχαστες ποδοσφαιρικές παραστάσεις του περασμένο αιώνα.  Σίγουρα είναι η δραματικότερη βραδιά που έχει μείνει στη μνήμη των φιλάθλων παγκοσμίως ως  "η νύχτα της Σεβίλης"!
Η Γερμανία και η Γαλλία βρίσκονται στην παράταση μπροστά στα μάτια όσων τυχερών βρέθηκαν εκεί, κάτω από ένα κοντράστ συναισθημάτων και διαφορετικότητας. Η απογοήτευση που είχαν προκαλέσει οι Γερμανοί με τα παιχνίδια τους και η αντιπάθεια για  το τι συνέβη με τον Μπατιστόν, το κρετσέντο της Γαλλίας από το πρώτο ματς και η ήττα από την Αγγλία με 1-3 με το ωραίο παιχνίδι τους απέναντι στους Γερμανούς που λίγοι το περίμεναν! 
Η διαφορά εθνικότητας και χρώματος τον Γάλλων παιχτών όπως οι Τρεζόρ - Γκουαντελούπι, Λόπεζ - Αλγερία, Τιγκανά - Μαλί ή Ζάνβιγιόν - Μαρτινίκα απέναντί στα τέρατα! Ναι σωστά ακούγεται διότι οι Σουμάχερ, Κάλτς, Χρούμπες και τα αδέρφια Φίσερ θα μπορούσαν να στέκονται άνετα στον κινηματογράφο δίπλα σε τύπους όπως ο Τσακ Νόρις! Ο  Χρούμπες ήταν το "Κέφαλο-Τέρας - The Heading Beast" και o Μπρίγκελ  "Μία ανθρώπινη μεραρχία πάντζερ από μόνος του"! 
Οι παίχτες είναι όλοι καθισμένοι στο χορτάρι και γύρω τους το προπονητικό team και οι μασέρ. Όλοι πίνουν νερό και βγάζουν αφρούς λες και βρίσκονται μπροστά στα πέναλτι! Η πρώτη παράταση ενός ημιτελικού, βρήκε Γερμανούς και Γάλλους εξαντλημένους! Εντάξει! Στο υποσυνείδητο, όλοι οι θεατές στο "Ramon Sanchez Pizjuan" και τα εκατομμύρια στις οθόνες είχαν γίνει μάρτυρες ενός φοβερού ματς αλλά δε μπορούσαν να φανταστούν πόσα ακόμα είχαν να τους προσφέρουν οι 22 παίκτες στο γήπεδο!
Προς έκπληξη όλων, στο τρίτο λεπτό της παράτασης, η Γαλλία που τρέχει όλο το γήπεδο, πολύ γρήγορα θα περάσει μπροστά σε σκορ 2-1 με το σουτ βολέ του Τρεζόρ, μετά από μια κομπίνα  φάουλ που κέρδισε ο Πλατινί από τον Μπρίγκελ. Οι Γερμανοί τα έχουν χαμένα! Οι Γάλλοι δεν σταματούν να τρέχουν παντού και να παίζουν καταπληκτική μπάλα! Πάνω από όλα, είναι η βραδιά του Πλατινί!
Ο Ντέρβαλτ ρίχνει στο γήπεδο τον Ευρωπαίο παίκτη της χρονιάς, τον Ρουμενίγκε, έστω και τραυματία. Χρειάζεται το "δολοφονικό" του ένστικτο ώστε η ομάδα να ανέβει ψυχολογικά με την παρουσία του! Οι Γερμανοί αντιδρούν αμέσως και αρχίζουν και πιέζουν αλλά αυτή τη φορά μιλάει η αντεπίθεση! Οι Γάλλοι, ξανασκοράρουν σε μια απίθανη ομαδική ενέργεια! 
Ο Ροστό στρώνει την μπάλα στον Πλατινί που βρίσκει τρεις αμυντικούς μπροστά του, αυτός την δίνει αριστερά του στον Σιξ. Ο τελευταίος την φέρνει από το ένα πόδι στο άλλο ενώ ο Πλατινί τρέχει μπαίνοντας δεξιά στην περιοχή τραβώντας τους αμυντικούς και αδειάζοντας το κέντρο. Ακριβώς εκεί στρώνει γλυκά την μπάλα ο Σιξ και ο επερχόμενος Ζιρές με ένα φαλτσαριστό σουτ με το εξωτερικό του δεξιού του ποδιού την στέλνει στο «Γ» πάρα την εκτίναξη του Σουμάχερ! 3-1! Οι Γάλλοι είναι σε έκσταση! Εκεί τελείωσαν όλα για τους όλους... όμως όχι για τους Γερμανούς! Είπαμε, αυτοί, δεν παραδίνονται ποτέ!
Λίγο αργότερα, όταν οι Γάλλοι που δεν σταματούν, βρίσκονται μπροστά, οι Γερμανοί βγαίνουν στην αντεπίθεση. Από τα δεξιά της επίθεσης, ο Λιτμπάρσκι βγάζει μια σέντρα σε μεσαίο ύψος και οι Ζανβιγιόν, Ρουμενίγκε και Ζαν Λούκ Ετορί πετιούνται και οι τρεις στην μπάλα. Ο Ρουμενίγκε την βρίσκει πρώτος και με ένα απίθανο τακουνάκι μειώνει σε 2-3. Είναι το 103΄ λεπτό της παράτασης!
Στο 18' λεπτό ή το 108’ πάλι ο Λιτμπάρσκι από αριστερά αυτή τη φορά, βγάζει νέα σέντρα. Ο γίγαντας Χορστ Χρούμπες, στο δεύτερο δοκάρι πιάνει την κεφαλιά και στέλνει την μπάλα στο σημείο του πέναλτι. Εκεί, ο Κλάους Φίσερ ενώ καλυπτόταν, ελευθερώνεται και πιάνει ένα ανάποδο ψαλίδι ισοφαρίζοντας 3-3!..
Το τρίτο κομμάτι αυτού το "δράματος", ήταν τα πέναλτι!
Φαινομενικά οι Γερμανοί με όσα τράβηξαν σε ένα ματς που ήταν το φαβορί θα ήταν πιο αγχωμένοι. Και έτσι συμβαίνει. Στο τρίτο πέναλτι, ο Ούλι Στίλικε χτυπά άσχημα και ο Ετορί μπλοκάρει. Ο Στίλικε πέφτει στα γόνατα, κρύβει το πρόσωπο με τα χέρια, σκύβει πάνω από τα γόνατα και κλαίει κοιτάζοντας προς τους συμπαίχτες του. Είναι η κορύφωση του δράματος! Ο Λιτμπάρσκι, ο νεότερος, γονατίζει, τον αγκαλιάζει και τον παρηγορεί. Ο Χάραλντ Σουμάχερ πηγαίνοντας στο τέρμα, σταματάει, σκύβει, πιάνει τον Στίλικε από τους ώμους και τον σηκώνει επάνω. Η γλώσσα της ψυχής του έλεγε "Μην κλαις έτσι σαν παιδάκι! Σήκω! Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα"!
Πράγματι! Ο Σουμάχερ αποκρούει το πέναλτι του Ντιντιέ Σιξ! Ο Λιτμπάρσκι πετιέται από τη χαρά του πάνω στον ακόμα γονατιστό Στίλικε και ένα λεπτό αργότερα, ο ίδιος ισοφαρίζει. Στο τελευταίο πέναλτι για τους Γάλλους, ο Μποσίς βλέπει και αυτός τον Σουμάχερ να αποκρούει! Ο Χρούμπες ψύχραιμος, εκτελεί ωραία του δικό του και η Γερμανία είναι στον τελικό και τα όσα συνέβησαν στην ιστορία!
"Ήταν το πιο μεγάλο παιχνίδι μου! Τα όσα συνέβησαν σε αυτές της δύο ώρες, ξεπέρασαν τα συναπαντήματα της ίδιας της ζωής! Δεν υπάρχει ταινία που μπορεί να αντιγράψει της αντιφάσεις και τα συναισθήματα! Ήταν τόσο πλήρες! Ήταν τόσο σκληρό! Θαυμάσιο!" ομολογεί για το παιχνίδι αυτό ο Πισέλ Πλατινί.  Ενώ ο Γιούπ Ντέρβαλντ δήλωσε "Πρέπει να δώσετε στους παίκτες μου τα εύσημα ότι έδειξαν την δύναμη και χαρακτήρα"!
Ο Σουμάχερ όταν πληροφορήθηκε για την ζημιά που είχε πάθει ο Μπατιστόν αρκέσθηκε να πει "Αν αυτό είναι όλο και είναι λάθος, πείτε του θα πληρώσω το λογαριασμό του οδοντίατρου για την γέφυρα στα δόντια"!
Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο, σε δημοσκόπηση Γαλλικής εφημερίδας για το ποιο αντιπαθητικό πρόσωπο για τους Γάλους ο Χάραλντ ¨Τόνι¨ Σουμάχερ ήρθε πρώτος αφήνοντας τον Χίτλερ στην δεύτερη θέση! Το μικρό όνομα του "Τόνι" το είχε βάλει ο ίδιος προς τιμήν του είδωλου του Τόνι Τούρεκ, του τερματοφύλακα της Δυτικής Γερμανίας στο "Θάυμα της Βέρνης" το 1954.
Ιταλία και Γερμανία στον τελικό. Και ποιος δεν θυμήθηκε την "Μάχη του Αιώνα" το 1970?
Υπό το φως των προβολέων του "Santiago Bernabeu" και το βλέμμα τον 90.000 θεατών οι Ιταλοί που βρέθηκαν από το πουθενά στον τελικό και οι Γερμανοί με καθόλου καλές εμφανίσεις ξεκινούν το ιστορικό παιχνίδι. Ο πρόεδρος της Ιταλίας, ο γέρο Σάντρο Περτίνι που βρίσκεται δίπλα στον βασιλιά της Ισπανίας, τον ιδιαίτερα ποδοσφαιρόφιλο Χουάν Κάρλος θα αποδειχτεί το γούρι τον Ιταλών!
Πριν από τον τελικό, η Ιταλία, χωρίς προβλήματα και με φόρα από το γκρουπ του "θανάτου" από το οποίο βγήκε νικήτρια, κερδίζει την Πολωνία 2-0 με δύο γκολ του Πάολο Ρόσι που πλέον είναι ο ήρωας όλης της Ιταλίας! Στο ίδιο ματς, ο Τζεντίλε εξέτισε την τιμωρία των δυο κίτρινων καρτών. Φυσικά και είχε το δυσκολότερο έργο για έναν αμυντικό. Να μαρκάρει σε δύο ματς δύο παγκόσμια αστέρια, τους Μαραντόνα και Ζίκο! Και τα κατάφερε! Οι Ιταλοί έχουν ένα ασταμάτητο «μηχανάκι» από τα αριστερά του κέντρου, τον Μπρούνο Κόντι της Ρόμα, έχουν άμυνα μπετόν, "βέρα" ιταλική άμυνα με τους Σιρέα, Τζεντίλε, Κολοβάτι και τον ...18 χρόνο τότε Μπέργκομι. Έχουν τον φοβερό Αντόνιο Καμπρίνι στο κέντρο με τον Μάρκο Ταρντέλι και τους Ρόσι και Γκρατσιάνι μπροστά. Οριάλι, Φράνκο Κάουζιο και Αλεσάντρο Αλτομπέλι συμπληρώνουν μια πάρα πολύ έμπειρη και σκληροτράχηλη ομάδα στην οποία αρχηγός είναι ο 40χρόνος Ντίνο Τζόφ! Ο κορμός της Ιταλίας αποτελείται από έξι παίκτες της Γιουβέντους η οποία με τις προσθήκες των Πλατινί και Μπόνιεκ θα γίνει η πρωταγωνίστρια στον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών Ευρώπης, με το Αμβούργο 0-1 το 1983 στην Αθήνα, στο Κυπελλούχων  με την Πόρτο το 1984 με 2-1 στην Γενεύη και τον αξέχαστο τελικό του "Heysel" πάλι στον Πρωταθλητριών στις Βρυξέλλες με την Λίβερπουλ 1-0. 
Η Γερμανία σαφώς και είναι κουρασμένη από το «δράμα» με τη Γαλλία. Όπως ήταν λογικό, το πρώτο ημίχρονο μεταξύ μιας αμυντικής και μιας κουρασμένης ομάδας έληξε ισόπαλο 0-0, παρά το χαμένο πέναλτι (άουτ) του Καμπρίνι. Πριν είχε προηγηθεί ένα πέσιμο του Μπρούνο Κόντι από τον Μπρίγκελ.
Στο δεύτερο ημίχρονο οι Ιταλοί φαίνεται ότι είναι πιο "φρέσκοι". Μετά από 12 λεπτά, οι Ιταλοί, κερδίζουν ένα φάουλ από δεξιά, το εκτελούν αμέσως και πριν προλάβουν να οργανωθούν οι Γερμανοί. Ο Οριάλι ανοίγει δεξιά στον Τζεντίλε που έχει όλη την πλευρά δική του και έχει όλη την άνεση σε χρόνο να βγάλει μια σέντρα. Ο Παόλο Ρόσι και ο Αντόνιο Καμπρίνι πετιούνται και οι δύο για κεφαλιά και μόνος ο Φέρστερ δεν μπορεί να τους αντιμετωπίσει... Ο Πάολο Ρόσι σκοράρει επιβεβαιώνοντας την φήμη του "κατάλληλου ανθρώπου, στη κατάλληλη θέση και την κατάλληλη στιγμή"! 1-0.
Δεν υπάρχει κάποια αντίδραση από τους Γερμανούς και κάθε φορά που οι Ιταλοί επιτίθενται «μυρίζει» γκολ. Με την χαρακτηριστική ακρίβεια των 12 λεπτών, οι Ιταλοί είναι συνεπείς στο ραντεβού τους με το γκολ! Ο Κόντι είναι ελεύθερος στο κέντρο πριν τη μεγάλη περιοχή των Γερμανών. 
Είναι τόσο ελεύθερος ως που ο Ρόσι του περνάει την μπάλα και αυτός πασάρει στον Σιρέα, δεξιά μέσα στην περιοχή. Εννοείτε ότι ο Σιρέα είναι ελεύθερος και μάλιστα δίπλα του το ίδιο και ο Μπέργκομι. Μάλιστα ο Σιρέα θα πασάρει με τακουνάκι στον Μπέργκομι και αυτός πάλι στον Σιρέα που στρώνει την μπάλα αριστερά του και ακριβώς στο κέντρο, στην γραμμή της μεγάλης περιοχής. 
Ο Ταρντέλι πιάνει ένα αριστερό σουτ και πραγματοποιεί το 2-0, αφήνοντας "άγαλμα" τον Σουμάχερ, ανήμπορο να αντιδράσει κλέβοντας για πάντα την παράσταση με τον πανηγυρισμό του! Δεν έχει τελειώσει όμως... Πάλι μετά από 12 λεπτά από το δεύτερο γκολ, οι Ιταλοί, αφού έχουν βάλει στην μέση την Γερμανική άμυνα και την κάνουν ότι θέλουν, σκοράρουν με τον Αλτομπέλι για το 3-0! Ο Σάντρο Περτίνι έχει ξεχάσει την σοβαρότητα της θέσης του και πανηγυρίζει πάνω από τον κάθισμα του σαν μικρό παιδί!
Έχουν κριθεί τα πάντα!
Απλά είχε μείνει να σκοράρει και ο Μπράιτνερ και να γίνει ο πρώτος παίχτης που σκοράρει σε δύο τελικούς.
Με το σκορ 3-1 η Ιταλία την οποία κανείς δεν περίμενε, είναι η Πρωταθλήτρια Κόσμου το 1982 και παράλληλα τρίτη φορά στην ιστορία της!
Βγαίνοντας δεύτεροι μετά από χίλια μύρια βάσανα και σκοράροντας μόνο δύο γκολ, οι Ιταλοί, επιβίωσαν στο γκρουπ του «Θανάτου» εναντίον Αργεντινής και Βραζιλίας και έφτασαν ως τον τελικό σκοράροντας με ρυθμό δυο και τρία γκολ μεταξύ πρώτου και δεύτερου ματς σαν ένα αόρατο χέρι να είχε ρυθμίσει τα αρρύθμιστα στην επίθεση και με τον Πάολο Ρόσι να είναι ασταμάτητος! Πάλι ως δια μαγείας στον τελικό σκόραραν από το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου ένα γκολ ανά 12 λεπτά, ήτοι, 57',69' και 81 λεπτό! 
Οι Γερμανοί ήταν η τρίτη φορά που βρήκαν μπροστά τους, τους Ιταλούς αλλά... όπως στο Μεξικό το 1970, στην Αργεντινή το 1978 και τώρα στην Ισπανία δεν μπόρεσαν να τους κερδίσουν! Ακόμα και έως σήμερα δεν τους έχουν κερδίσει!
Ένα χρόνο αργότερα στην Αθήνα, στον τελικό των Πρωταθλητριών ο Βόλφγκαν Μάγκατ θα εξιλεωνόταν με το γκολ που πέτυχε από τα 18 μέτρα στον Τζοφ, αυτός προσωπικά και το Αμβούργο ομαδικά θα έπαιρναν ένα είδος ρεβάνς από τους Ιταλούς της Γιουβέντους που όμως ήταν η βάση της εθνικής Ιταλίας Όμως... τίποτα δεν αντικαθιστά μια ήττα στο Παγκόσμιο Κύπελλο και προπάντων από αυτήν να χάνεις και το απόλυτο τρόπαιο!
Η συμπαθητική Γαλλία έχασε από την Πολωνία την τρίτη θέση άλλα δυο χρόνια αργότερα θα είναι η επόμενη Πρωταθλήτρια Ευρώπης!
Ο κόσμος άφηνε πίσω του την Ισπανία και τους υπέροχους ποδοσφαιρικούς ναούς της με την αίσθηση της απόλυτης χαράς που σου δίνει αυτό το μαγικό παιχνίδι που λέγεται ποδόσφαιρο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου