Δευτέρα, Απριλίου 7

Μία νέα δύναμη από ένα "σκοτεινό" Μουντιάλ


Γράφει:O Arian Muraj
Η F.I.F.A. το είχε πάρει ήδη απόφαση από την 6η  Ιουλίου το 1966 ότι το 1978, οι τελικοί του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου θα διεξάγονταν στην Αργεντινή.
Δύο χρόνια πριν από αυτό, ο στρατηγός Χόρχε Ραφαέλ Βιντέλα είχε κάνει στρατιωτικό πραξικόπημα ανατρέποντας την κυβέρνηση και η Αργεντινή βρίσκεται υπό καθεστώς Χούντας!
Η απόφαση της F.I.F.A. δεν αλλάζει παρότι την αμφισβητούν οι περισσότεροι. Η Χούντα χρησιμοποιεί την διοργάνωση για να κρύβει πολλές πικρές αλήθειες και προσπαθεί να φτιάξει ένα άλλο διεθνές ίματζ για την χώρα. Πολλά δημόσια έργα σε μπετό και λεωφόρους αλλά και πάρα πολλά τα θύματα της δικτατορίας τα οποία όπως και τα γκέτα, απομονώθηκαν κι έγιναν υπερπροσπάθειες να κρατηθούν κρυφά. Ανεπίσημα τα θύματα της Χούντας, είχαν περάσει τους 30.000 εξαφανισμένους!
Λέγεται ότι όταν θέλεις κάτι τόσο πολύ, τότε ολόκληρο το σύμπαν θα συνωμοτήσει για να πραγματοποιηθεί!

Στην κυβέρνηση το Βιντέλα το Μουντιάλ ήρθε παραγγελία! Την επιτυχία στην οργάνωση του τουρνουά και την διεθνή προβολή μέσω επιτυχίας η Χούντα το ήθελε όσο τίποτα άλλο!
Από άποψη συμμετοχής, φάνηκε εξ αρχής ότι θα είχαμε ένα φτωχό Παγκόσμιο Κύπελλο!
Η πρωταθλήτρια Ευρώπης η Τσεχοσλοβακία δεν κατάφερε να προκριθεί! Παραδοσιακές μεγάλες δυνάμεις στο παγκόσμιο στερέωμα έμειναν έξω όπως η Σοβιετική Ένωση, η Γιουγκοσλαβία και πάνω απ’ όλα η Αγγλία!
Ωστόσο, η βόμβα ήταν η απουσία του Ολλανδού και παγκόσμιου αστεριού, Γιόχαν Κρόιφ. 
Κανείς δεν ήξερε το πως και γιατί. Ο κόσμος στην Ολλανδία  τον κατηγόρησε και ο ίδιος εξομολογήθηκε την πραγματική αιτία 30 χρόνια αργότερα. Το 1977, μερικούς μήνες πριν την  διοργάνωση, ο ίδιος και η οικογένεια του, είχαν πέσει θύματα ομηρίας μες στο διαμέρισμα τους! Ο Κρόιφ και η σύζυγος του, είχαν δεθεί και είχαν νιώσει το όπλο στο κεφάλι τους μπροστά στα τρία τα παιδία τους!
Αυτή η ιστορία, έκανε τον Κρόιφ να αναθεωρεί τις σκέψεις του για την ζωή και την οικογένεια, έβαλε το ποδόσφαιρο σε δεύτερη μοίρα και δεν αισθάνθηκε έτοιμος ούτε ψυχολογικά ούτε σωματικά για να συμμετάσχει στο παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής. Ούτως η άλλος, και η Εθνική Ολλανδίας δίσταζε να πάρει μέρος σε ένα διεθνές τουρνουά σε μία δικτατορική χώρα!
Σ' αυτό το Μουντιάλ έκαναν την έκπληξη τους το  Περού ως μια πολύ καλή ομάδα με τους Θεόφιλο Κουμπίλια στην επίθεση και τον Κιρόγα στο τέρμα, η Τυνησία που έκανε την πρώτη νίκη για μια Αφρικανική χώρα (εναντίον του Μεξικού με 3-1, μάλιστα, χάνοντας στο ημίχρονο 0-1). 
 Η ευχάριστη έκπληξη του Μουντιάλ αποδείχθηκε η Αυστρία η οποία μάλιστα, νίκησε την κάτοχο του Κυπέλλου την Δ. Γερμανία με 3-2.
Από αυτό το χειμωνιάτικο Μουντιάλ, μπήκαν ανάμεσα στους ισχυρότερους του μέλλοντος, ομάδες μέχρι τότε ασταθείς η μη υπολογίσιμες στα Μουντιάλ όπως η Ιταλία, η Αργεντινή και η Γαλλία. Η Αυστρία κράτησε λίγο, έως και το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας ενώ, η Γαλλία, τότε με τους Πλατινί, Ζιρές και Ροστό, η Αργεντινή και η Ιταλία ακόμα και σήμερα είναι πρωταγωνίστριες στα Παγκόσμια Κύπελλα και οποιαδήποτε διεθνής διοργάνωση!
Τα αστέρια της επόμενης δεκαετίας όπως Ρουμενίγκε, Πλατινί, Πάολο Ρόσι, Πασσαρέλα, Χάνς Κράνκλ, Ζίκο κ.λ.π., πρώτα έκαναν την εμφάνιση τους στην Αργεντινή. To βέβαιο ήταν ότι το μέλλον το ποδοσφαίρου θα ήταν λαμπρό!
Ο Σέζαρ Λουίς Μενότι η ο "El Flaco" (Ο Αδύνατος) κατά το προσωνύμιο του, ήταν το απόλυτο αστέρι της Αργεντινής. Για καλή της τύχη, αυτή η ομάδα, είχε έναν άξιο προπονητή στο τιμόνι της.   Στις επιλογές του είχαμε εκπλήξεις. Δεν βασίστηκε πολύ στις βεντέτες των Ρίβερ Πλέιτ και Μπόκα Τζούνιορς, αντίθετα! Επέλεξε να φτιάξει μια ομάδα που οι περισσότεροι να ήταν από περιοχές όπως Σάντα Φε και Κόρντομπα και ούτε στους παίχτες του εξωτερικού. Έκανε εξαίρεση για έναν παίχτη πού έπαιξε στο εξωτερικό όπως ο Μάριο Κέμπες τότε στην Βαλένθια και αυτός του το ανταπέδωσε με το παραπάνω!
Η Αργεντινή, δεν ήταν η ομάδα που κατατάσσονταν ανάμεσα στους φιναλίστ. Είχε καλούς παίχτες και μάλιστα, μερικοί στην ενδεκάδα ήταν εκπλήξεις όπως ο νεαρός αμυντικός Ταραντίνι σε σχέση με άλλους που μένανε στον πάγκο ή και εκτός όπως ο τερματοφύλακας Έκτορ Μπάλει η ο χαφ Χάουσμαν. Από τους 25, οι τρεις θα έπρεπε να μείνουν έξω και ανάμεσα σε αυτούς τους τρεις, ήταν και τότε ο πρωταθλητής κόσμου με τους νέους της Αργεντινής αλλά ακόμα άγνωστος στο κόσμο ο 17 χρόνος Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα!
Ακούγοντας τα ονόματα των Αργεντινών τίποτα δεν σε...φόβιζε αλλά, ένα χρόνο αργότερα, αισθανόσουν δέος! Οι Φιλιόλ, Ολγούιν, Ταραντίνι, Λούκε, Κέμπες, Μπερτόνι, Πασσαρέλα, Αρντίλες, ήταν όλοι τους αστέρια σε ποιότητα στην Αργεντινή και πριν από το Μουντιάλ. Ο Σέζαρ Λουις Μενότι τους μετέτρεψε σε αστέρια παγκοσμίου βεληνεκούς!
Η Ολλανδία, από τη στιγμή που απουσίαζε ο Κρόιφ, βέβαια δεν θα μπορούσε να ήταν ίδια η ομάδα. Έλειπε και ο Ρίνους Μίχελς και αυτή η φοβερή ομάδα για πολλούς ήταν καταδικασμένη να μην πετύχει τίποτα σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν...
Ωστόσο, οι Νανίνγα, Πόρτβλιτ και ο Σουρμπίρ ήταν ισάξιοι  της ενδεκάδας της ομάδας του 1974. Ο Έρνεστ Χάπελ ήταν ένας προπονητής που σήμερα κατατάσσεται στις παγκόσμιες βεντέντες των πάγκων! Μάλιστα προς τιμήν του, το μεγάλο στάδιο της Αυστρίας στη Βιένη, φέρνει το όνομα του! Κατά τ' άλλα, οι Γιόνγμπλοντ, Κρόλ, Ρέζενμπρινγκ,  Χάαν,  Γιάνσεν, τα αδέρφια Κέρκχοφ και ο άσος Γιόχαν Νέσκενς ήταν οι ίδιοι! Την Ολλανδία του 1978 δεν μπορούσες να την ξεγράψεις μόνο και μόνο επειδή έλειπε ο Γιόχαν Κρόιφ! 
Όλη  η  διοργάνωση, κρίθηκε στα ματς των δύο γκρουπ στους οποίους οι προκριθέντες ομάδες από τα γκρουπ της αρχής του τουρνουά, θα έβγάζαν και τούς δύο φιναλίστ.
Η Ολλανδία βρέθηκε με την Ιταλία, Γερμανία και Αυστρία. Πρώτα συντρίβουν την Αυστρία με 5-1. Μετά έρχονται  ισοπαλία με την Γερμανία 2-2 σε μια προσπάθεια για ρεβάνς του προηγούμενου τελικού και ξέροντας από πριν ότι ο νικητής του τελευταίου ματς πήγαινε στον τελικό, νικούν την  Ιταλία 2-1 και βρίσκονται για δεύτερη φορά συνεχόμενο στον τελικό.
Στο άλλο γκρουπ, η Αργεντινή νικά την  Πολωνία 2-0 ενώ η Βραζιλία το Περού  3-0. Με την μισητή Βραζιλία η Αργεντινή φέρνει 0-0 και καταλαβαίνει ότι  δεν θα της φτάσει για να βρεθεί στο τελικό. Πριν το τελευταίο ματς της Αργεντινής με το Περού, η Βραζιλία νικά την Πολωνία 3-1 και η Αργεντινή, πριν το ματς με το Περού ξέρει ότι για να προχωρήσει προς τον τελικό, χρειάζεται να νικήσει με διαφορά τουλάχιστον τέσσερα γκολ.
Το Περού είναι πολύ καλή ομάδα. Πριν το μουντιάλ σε ένα φιλικό ματς στη Λύμα, η Αργεντινή είχε νικήσει 3-1. Γενικά, η Αργεντινή δεν είχε χάσει ποτέ από το Περού. Στα προηγούμενα πέντε ματς του τουρνουά,  το Περού είχε δεχθεί μόνο έξι γκολ. Ωστόσο, ξέροντας ότι ο πολύ καλός τερματοφύλακας της είχε γεννηθεί στην Αργεντινή και οι κυβερνήσεις ήταν ίδιες δικτατορικές είχαν μια επιφύλαξη...
Πράγμα που επιβεβαιώθηκε για κακή τύχη της Βραζιλίας!
Η Αργεντινή νικάει το Περού με 6-0 και βρίσκεται στο τελικό! Ακόμα και σήμερα, οι κακές γλώσσες μιλάνε για  μια μεγάλη βοήθεια της Αργεντινής προς το Περού σε σιτάρια, χρήματα έως και την επιστροφή στο Περού από την Αργεντινή των 13 αντιφρονούντων!
Αργότερα, η F.I.F.A. σε μια προσπάθεια για να μπαλώσει το λάθος της, στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο  της Ισπανίας, τα δεύτερα γκρουπ τα μετέτρεψε με τρεις ομάδες αλλά και εκεί, την τελευταία αγωνιστική, ο πρωτοπόρος, απλά θα έπρεπε να κρατάει την ισοπαλία. Μόνο το 1986 στο Μέξικο, μετά τα ματς των γκρουπ, άρχιζαν τα νοκ-αόυτ ματς, κάτι που ισχύει έως και σήμερα.
Στις 15.00  της 25 Ιουνίου Αργεντινή και Ολλανδία βρέθηκαν έτοιμες στο στάδιο Μονουμεντάλ για να διεκδικήσουν την μεγαλύτερη διάκριση παγκοσμίως, τον Παγκόσμιο τίτλο.
Πριν την σέντρα, έμοιαζε ότι όλη η χώρα η Αργεντινή είχε χωρέσει στο στάδιο. Σίγουρα το ρολόι έξω από το Μονουμεντάλ είχε σταματήσει για την υπόλοιπη Αργεντινή ενώ μέσα, εκτός των Ολλανδών όλοι οι υπόλοιποι ήταν...απλά μια καλά ενορχηστρωμένη μάζα... οι 77.260 θεατές, όλη η εθνική ομάδα της Αργεντινής ...έως και οι διαιτητές! Πριν την σέντρα οι αργεντινοί σε ένα πόλεμο νεύρων, δεν ξεκινάνε το ματς πριν λυθεί το θέμα με το  γύψο που προστάτευε το σπασμένο οστό στον καρπό του  René van de Kerkhof!!
Το παιχνίδι ξεκινάει καθυστερημένα και οι Ολλανδοί, αποσυντονισμένοι από  πριν με το θέμα στο τραυματισμένο χέρι του Ρενέ βαν ντε Κέρκχοφ, πλέον έχουν να  αντιμετωπίσουν και ένα απίστευτο πλήθος του Μονουμεντάλ, ένα σύμπλεγμα ενός ουρλιαχτού σχεδόν 80.000 κόσμου κρυμμένο πίσω από ένα γιγάντιο νέφος από χαρτιά και χαρτοταινίες!! Οι Ολλανδοί τα έχουν χαμένα και η Λατινική Αμερική είναι ένας άλλος πλανήτης  για αυτούς! Από την Αργεντίνικη μεριά λαός και δικτατορία, θύματα και θύτες φαίνεται να έχουνε ενωθεί όλοι  μαζί προς στιγμήν.
Το μόνο που δεν ταίριαζε με το σκηνικό ήταν το ίδιο το παιχνίδι, ένα από τα πιο φτωχά μέχρι σήμερα. Οι δύο ομάδες φρόντιζαν απλά να μην δεχτούν γκολ, ειδικά η Αργεντινή. Όταν αυτή κινδύνευε ή όταν χρειαζόταν σπρώξιμο στην επίθεση, ήταν εκεί ο κ. Σέρτζιο Γκονέλα από την Ιταλία για να... βοηθήσει! Είναι το παιχνίδι ντροπής όπως θεωρείται μέχρι σήμερα από πλευράς διαιτησίας, ένα παιχνίδι ντροπής που παίχτηκε στην πλάτη των Ολλανδών!
Οι λίγες στιγμές που διασώζονται, είναι τα δύο γκολ ποιήματα του Μάριο Κέμπες αλλά και τα άλλα δύο γενικά, το δοκάρι του Ρέζενμπρινκ στο τέλος του κανονικού χρόνου και ορισμένες επεμβάσεις του Φιγιόλ!

Η Ολλανδία βρέθηκε εντελώς μόνη της και παρατημένη από τον  υπόλοιπο κόσμο στο "Monumental",  χτυπημένη από έναν ψυχολογικό πόλεμο από πριν το ματς και προδομένη από την διαιτησία στη διάρκεια του παιχνιδιού. Την ημέρα αυτή, η Ολλανδία βρέθηκε και εντελώς άτυχη! Για θέμα δύο εκατοστών στο τελευταίο λεπτό θα είχε κερδίσει τον τίτλο αλλά...αυτός ο τίτλος αποδεικνύεται ακόμα και στις μέρες μας, καταραμένος για την Ολλανδία! Την επόμενη ημέρα όμως, ο κόσμος, πιο πολύ είπε - γενικά, ευχαριστώ για τις όμορφες στιγμές - στην Ολλανδία παρά - Μπράβο - στην Αργεντινή!
Ήταν μια νίκη που έκανε τον λαό να ξεχάσει για λίγο και τον δικτάτορα Βιντέλα να πάρει μία ακόμα παράταση στην πολιτική ζωή του τόπου.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, σχεδόν όλοι οι Αργεντινοί παίκτες είχαν πουληθεί στο εξωτερικό και είχαν γίνει αστέρια διεθνούς επιπέδου. Με σχεδόν τους ίδιους παίχτες συν τον Μαραντόνα, η Αργεντινή θα ήταν εκτός από κάτοχος του τίτλου και ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου.
Βγαίνοντας Πρωταθλήτρια Κόσμου από το "Monumental", η Αργεντινή μόλις είχε μπει για πάντα ως μία νέα υπερδύναμη στο διεθνές χάρτη του ποδοσφαίρου!

Μία νέα υπερδύναμη που έμελλε να βγει από ένα σκοτεινό Παγκόσμιο Κύπελλο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου