Παρασκευή, Οκτωβρίου 25

«Η πρόληψη σώζει ζωές!»


Η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό και ο καλύτερος τρόπος για να διατηρείται σε καλή κατάσταση σε όλους τους τομείς είναι η πρόληψη.
«Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν», που υποστήριζε ο Ιπποκράτης και ειδικότερα στον καρκίνο του μαστού η συγκεκριμένη πρόταση ταιριάζει απόλυτα.
Γι’ αυτό τον λόγο υπάρχει και Παγκόσμια Ημέρα πρόληψης κατά της συγκεκριμένης νόσου σήμερα στις 25 Οκτωβρίου, σ' ένα μήνα που είναι αφιερωμένος στις γυναίκες και την πρόληψη και ενημέρωση κατά του καρκίνου.
Εννιά αθλήτριες από τα τμήματα των Βόλεϊ, Κολύμβησης και Πόλο του Ολυμπιακού μίλησαν στο www.olympiacos.org γι’ αυτό το θέμα, δίνοντας τις δικές τους συμβουλές και γνώσεις.
Κοινή προτροπή απ’ όλες τις κοπέλες: Η πρόληψη.
Γνωρίζοντας το πρόβλημα νωρίς γίνεται πιο εφικτή η αντιμετώπισή του και με τη σωστή ενημέρωση η εξέταση αυτή δεν φοβίζει μία γυναίκα, αλλά γίνεται συχνή και σταθερή ώστε να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή ότι δεν υπάρχει κάποια κακοήθεια που αν μείνει χωρίς διάγνωση μπορεί να αποβεί μοιραία.
Αρετή Τέζα
«Το κοιτάω πάρα πολύ γιατί μετά τα 30 η γυναίκα πρέπει να το προσέχει λίγο αυτό και πόσο μάλλον όταν η γυναίκα έχει γεννήσει κιόλας. Πρέπει να το κοιτάει. Μετά την εγκυμοσύνη πρέπει να το προσέχει πολύ. Θεωρώ ότι οι γυναίκες πρέπει να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις γιατί είναι η καλύτερη πρόληψη αυτό το πράγμα. Ο καρκίνος του μαστού είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο πλέον στις γυναίκες και πρέπει να προσέχουμε για να έχουμε.»
Τζίνα Λαμπρούση
«Τουλάχιστον μία φορά το χρόνο πρέπει να πηγαίνουμε και να κάνουμε την συγκεκριμένη εξέταση γιατί είναι πολύ σημαντικό για μας τις γυναίκες. Βρίσκεται σε έξαρση ο καρκίνος του μαστού τα τελευταία χρόνια, χρειάζονται πολλές συχνές εξετάσεις για να είμαστε πλήρως ενημερωμένες για την υγεία μας. Με το παραμικρό που μπορεί να συναντήσουμε πρέπει να το κοιτάξουμε, αν το προλάβεις νωρίς διορθώνεται με τις ανάλογες θεραπείες.»
Αρέτα Κονόμη
«Ο καρκίνος του μαστού είναι δυστυχώς μία πολύ συχνή νόσος στις μέρες μας για την οποία δεν έχουν βρει ακόμα τον ενοχοποιητικό παράγοντα, όμως κάθε γυναίκα οφείλει στον εαυτό της τουλάχιστον μία φορά το χρόνο να υποβάλλεται σε μία μαστογραφία ώστε να υπάρχει μία έγκαιρη διάγνωση σε περίπτωση που βρεθεί κάποια κακοήθεια. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι θεραπείας και πολλές γυναίκες το έχουν βρει και το έχουν ξεπεράσει. Οι γυναίκες δεν πρέπει να φοβούνται την εξέταση, πρέπει να υπάρχει ενημέρωση και για οποιαδήποτε απορία να απευθύνονται σε κάποιο γιατρό και να αντιμετωπιστεί άμεσα.»
Μαριάννα Λυμπερτά
«Πιο σημαντικό όλων των πραγμάτων είναι η πρόληψη και η σωστή ενημέρωση. Και αυτό έχει να κάνει για όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας. Μπορεί να υπάρχουν κληρονομικοί παράγοντες, οι παράγοντες άσχημοι του περιβάλλοντος που ζούμε κλπ και καλό είναι να ενημερωνόμαστε και να ελεγχόμαστε όλες οι γυναίκες. Σαν αθλήτρια έχω να πω ότι όσο πιο καλά γνωρίζουμε το σώμα μας και τον εαυτό μας τόσο καλύτερα είναι και για μας τους ίδιους.»
Κέλλυ Αραούζου
«Ο καρκίνος του μαστού είναι από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου στις γυναίκες και πλήττει πολλές σε ηλικία από 45 μέχρι 60 ετών. Η πρόληψη σώζει ζωές, είναι η καλύτερη θεραπεία, αλλά δυστυχώς πολλές το παραμελούν και δεν έχουν την σωστή πρόληψη.»
Μάτσα Μάρθα
«Είναι μια αντιμετωπίσιμη μορφή καρκίνου, οπότε είναι φοβερά σημαντική η πρόληψη, αν αναλογιστεί κανείς ότι όλοι οι άνθρωποι που έχουν μια άλλη μορφή καρκίνου, ταλαιπωρούνται για πολλά χρόνια. Επομένως είναι σημαντικό να γίνεται η σωστή πρόληψη για να αντιμετωπίζεται το όποιο πρόβλημα.»
Φιλιώ Μανωλιουδάκη
«Όλες οι γυναίκες πρέπει να το κάνουμε από μικρή ηλικία. Είναι πολύ σημαντικό και δεν μας παίρνει καθόλου χρόνο. Στην αρχή πρέπει να το κάνουμε μόνες μας και από ένα σημείο και μετά με τη βοήθεια κάποιου ειδικού. Πάντως, είναι σημαντικό να μην το αμελούμε καθόλου.»
Εύη Τετζαλίδου
«Καλό είναι όλες οι γυναίκες να εξετάζονται και να μην το αμελούν από μικρή ηλικία, διότι η πρόληψη σώζει ζωές.»
Άλκηστη Αβραμίδου
«Η πρόληψη σώζει ζωές και εμείς οι γυναίκες πρέπει να είμαστε πολύ ενημερωμένες. Αυτή η αρρώστια επειδή έχει τύχει και σε δικούς μου ανθρώπους μέσω πρόληψης μπορεί να καταπολεμηθεί. Αν βρεθεί πρόωρα και απ' ό,τι έχω διαβάσει σε ποσοστό 87 με 90 τοις εκατό μπορεί να καταπολεμηθεί.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου