Τετάρτη, Οκτωβρίου 23

Συνέντευξη: Ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ. κ. Θανάσης Μπριάκος στο sportsthea


Με την ευκαιρία της παραμονής του στο νησί μας το sportsthea συνάντησε τον πρόεδρο της Κ.Ε.Δ./Ε.Π.Ο. κ. Θανάση Μπριάκο ο οποίος παραβρέθηκε στις εξετάσεις της τοπικής σχολής διαιτησίας και είχε μαζί του μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για θέματα που αφορούν την τοπική αλλά και γενικότερα την Ελληνική διαιτησία.
Πρέπει να πούμε ότι ο κ. Μπριάκος με πολύ ευγένεια δεν είχε πρόβλημα να απαντήσει στις ερωτήσεις μας και για αυτό τον ευχαριστούμε.
Κατ΄αρχήν να ξεκινήσουμε κ. Μπριάκο λέγοντάς μας λίγα λόγια για τη διαιτησία στην Κεφαλονιά, απ΄ όσα μπορείτε να ξέρετε, αλλά και γενικότερα για την ελληνική διαιτησία.
Βρίσκομαι στην Κεφαλονιά, που είναι από τις πιο δύσκολες περιοχές θα μπορούσα να πω για το ποδόσφαιρο, όπως συμβαίνει άλλωστε σε όλα τα νησιά, όπου υπάρχουν αντικειμενικά προβλήματα και αντικειμενικές δυσκολίες, και πραγματικά καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες να σταθεί όρθιο το ποδόσφαιρο και η διαιτησία αφού δεν υπάρχει βέβαια οι πολυτέλεια να έχεις πάρα πολλούς διαιτητές. Όμως όταν γίνονται κατά τακτά διαστήματα κάποιες σχολές, έστω λίγοι-λίγοι, όπως συμβαίνει σήμερα και έχουμε αυτά τα πέντε παιδιά που δίνουν εξετάσεις, πιστεύουμε ότι ενισχύουν τον αριθμό και έτσι μέσα από την αύξηση του αριθμού, ανεβαίνει και η ποιότητα και πιστεύουμε ότι μπορούμε έτσι να στηρίζουμε το τοπικό ποδόσφαιρο, με την εισαγωγή νέων διαιτητών και την ελπίδα ότι κάποιος από αυτούς θα σταδιοδρομήσει κάπου παραπέρα από τα τοπικά επίπεδα της περιοχής. Αυτή είναι η φιλοσοφία ώστε να ενισχύεται ο αριθμός και να μπορούν να διεξάγονται τα τοπικά πρωταθλήματα.
Σε πανελλαδικό επίπεδο τώρα πώς τα βλέπετε τα πράγματα;
Αν εννοείτε για τις σχολές, αυτό το πράγμα που γίνεται σήμερα εδώ, γίνεται σε όλη την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς όλες οι περιοχές διενεργούν σχολές διαιτησίας και μετά από ένα βασικό κύκλο μαθημάτων, που γίνεται από πιστοποιιημένους εκπαιδευτές της Ε.Π.Ο., γίνονται οι εξετάσεις και οι υποψήφιοι απαντούν σε ένα ερωτηματολόγιο είκοσι ερωτήσεων και όσοι από αυτούς επιτύχουν, στην συνέχεια δοκιμάζονται σε τρία παιχνίδια ενώ μετά από αυτό λαμβάνουν το πτυχίο του εν ενεργεία διαιτητή, εντάσσονται στη δύναμη και έτσι προχωράει το σύστημα στο να μεγαλώσει ο αριθμός των διαιτητών στις τοπικές περιοχές. Τώρα όσον αφορά γενικότερα την οργάνωση και τη λειτουργία της διαιτησίας, γίνονται μεγάλες προσπάθειες μέσω της εκπαίδευσης, αφού το πρώτο βάρος τα τελευταία χρόνια, έχει πέσει στην εκπαίδευση, διότι είναι ο μοναδικός δρόμος να ανεβεί το επίπεδο των διαιτητών, να είναι πιο καταρτισμένοι, έτσι ώστε να έχουν καλύτερες αποδόσεις στον αγωνιστικό χώρο. Εκεί έχει πέσει όλο το βάρος, γίνονται πάρα πολλά σεμινάρια σε τοπικές κοινωνίες σε πανελλήνια εμβέλεια, ξεκινώντας από τα σεμινάρια προεπιλογής το καλοκαίρι και συνεχίζουμε όλη την χρονιά με επαναληπτικά-αγωνιστικά τεστ. Θεωρώ ότι το επίπεδο και σε φυσική κατάσταση αλλά και σε κατάρτιση πλέον έχει φτάσει σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο. Όλα αυτά γίνονται υπό την κατεύθυνση και την αιγίδα της UEFA. Να σας πω εδώ ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει τριετή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τη Διαιτησία και όλα γίνονται με βάση και γνώμονα τη λειτουργία που επιτάσσει η UEFA.
Κατά την προσωπική μου άποψη τα τελευταία χρόνια που ηγείστε της Κ.Ε.Δ. βλέπουμε σημαντικά βήματα στη διατησία, το επίπεδο έχει ανέβει αρκετά και θα θέλαμε να μας πείτε τι ήταν αυτό που όταν αναλάβατε τη θέση του Προέδρου κοιτάξατε πρώτο;
Κατ΄ αρχήν να σας ευχαριστήσω για τα καλά σας λόγια. Από κεί και πέρα εμείς θεωρούμε ότι όντως έχουν επιτευχθεί αρκετά πράγματα, ότι οι διαιτητές πλέον έχουν γίνει αθλητές, έχουμε φύγει από τους διαιτητές που έπαιζαν από Κυριακή σε Κυριακή, έχουμε φύγει πια από τους διαιτητές στο καφενείο. Οι διαιτητές λειτουργούν με βάση τα δεδομένα του επαγγελματία ποδοσφαιριστή, λειτουργούμε με γυμναστές, έχουμε κεντρικό γυμναστή που δίνει πρόγραμμα για όλους τους διαιτητές από την σουπερλιγκ ως τα τοπικά πρωταθλήματα και πλέον έχουμε εισάγει αυτήν τη διαδικασία, αυτήν τη νοοτροπία του διαιτητή-αθλητή και αυτό είναι το πρώτο και το μεγαλύτερο επίτευγμα καθώς το θέμα της φυσικής κατάστασης είναι το κυριότερο όλων προκειμένου να πετύχει ένας διαιτητής. Το δεύτερο κομμάτι το οποίο θεωρούμε ότι έχει πολλή μεγάλη σημασία όσο έχει βελτιωθεί τέλος πάντων, είναι το κομμάτι της εκπαίδευσης, που είπα πριν. Όταν κάποιος δεν έχει εκπαίδευση, όταν κάποιος δεν έχει συνηθίσει σε παραστάσεις και συνεχή τροφοδότηση με νέες πληροφορίες, σίγουρα δεν μπορεί να αναπτυχθεί. Αυτά τα δύο κομμάτια, λοιπόν, είναι θέματα τα οποία έχουμε ασχοληθεί πάρα πολύ.
Εμείς, δεν μπορώ να πω ότι είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι, θεωρούμε ότι υπάρχουν δυνατότητες για περαιτέρω βελτίωση, αρκεί να υπάρχει διάθεση από όλους να συνεχιστεί αυτή η δουλειά και το έργο το οποίο σας λέω ότι είναι και δύσκολο, κουραστικό και πολύ επίπονο. Γιατί αυτήν την στιγμή μιλάμε ότι ζητάμε από όλους αυτούς τους ανθρώπους που λέγονται διαιτητές και παίζουν, να λειτουργήσουν όπως οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, με πέντε προπονήσεις την εβδομάδα αφιερώνοντας δύο-τρεις συναντήσεις στις επιτροπές τους, να επιδίδονται σε σεμινάρια, ταξίδια, Σαββατοκύριακα να μην υπάρχουν για τις οικογένειές τους, να φεύγουν από τις δουλειές τους. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι ζητάμε επαγγελματισμό σε ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι επαγγελματίες, οι οποίοι εργάζονται, έχουν τις οικογένειές τους, έχουν παιδιά στα σχολεία, στα πανεπιστήμια και όλα αυτά. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι κάτι πολύ δύσκολο και δε μιλάμε για ηλικίες είκοσι, δεκαετπά και δεκαοκτώ ετών, που είναι οι νέοι διαιτητές που ξεκινάνε, μιλάμε για ηλικίες τριάντα, τριανταπέντε, σαράντα ετών, επομένως ανθρώπους με πολύ μεγάλες υποχρεώσεις. Όλα αυτά είναι δύσκολα, το γνωρίζουμε αλλά υπάρχει και η θέληση και η επιμονή και πιστεύω και η αγάπη από όλους αυτούς που ασχολούνται για να συνεχίσουν αυτήν την προσπάθεια. Πιστεύω ότι με συνεχή υπομονή και επιμονή θα υπάρξει μία περαιτέρω βελτίωση και συνέχεια.
Παρακαλουθώντας το διεθνές ποδόσφαιρο βλέπουμε πολλές και συχνές παρουσίες Ελλήνων διαιτητών σε όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Είναι ο λόγος για τον οποίο ότι αναφέρατε προηγουμένως;
Ακριβώς, είναι όπως το είπατε. Έχουμε πάρα πολλά παιχνίδια στο εξωτερικό, ήδη αυτήν την στιγμή έχουμε τρεις διαιτητές στην πρώτη κατηγορία και ευελπιστούμε κάποιος από αυτούς να κάνει το πολύ μεγάλο άλμα. Αλλά και οι διαιτητές που είναι στα εθνικά πρωταθλήματα παίρνουν πολλές συμμετοχές και στο Europa League και στο Champions League και σε εθνικές ομάδες, με την ελπίδα μας να είναι μέσα από αυτό με συνεχή και ασταμάτητη προσπάθεια να έχουμε ακόμα μεγαλύτερο επίπεδο και εξέλιξη. Έχουμε ήδη ασχοληθεί πάρα πολύ με τις μικρές ηλικίες, έχουμε παλαίψει στο κομμάτι ταλέντα-μέμπερς έχουμε ρίξει πάρα πολύ το όριο ηλικίας και πιστεύω ότι μέσα από αυτήν τη διαδικασία τα επόμενα χρόνια θα φανούν σαφέστατα αποτελέσματα.
Τέλος, κ. Μπριάκο, θα ήθελα να κάνετε ένα σχόλιο για τον Γεράσιμο Μαζαράκη αφού για μας αποτελεί τιμή ότι έχουμε έναν ανθρωπο πρώην διαιτητή σουπερλιγκ, σήμερα παρατηρητή, που από όσο είμαστε σε θεση να γνωρίζουμε είναι από τους καλύτερους στο χώρο.
Ο Μάκης ο Μαζαράκης είναι ένα πολύ αξιόλογο άτομο, πολύ σοβαρός άνθρωπος, με τον οποίο συνεργάζομαι πολλά χρόνια, λόγω και της ιδιότητάς μου τα τέσσερα τελευταία χρόνια, όπου έχω την ευθύνη εκπαίδευσης για την ελληνική διαιτησία και αυτός είναι στην Επιτροπή, είναι ένας άνθρωπος που μοχθεί πάντα, δουλεύει πάρα πολύ και μάλιστα λειτουργούν με τα δεδομένα της Κ.Ε.Δ. τα πάντα στην Κεφαλονιά. Για να επιτευχθεί αυτό σημαίνει ότι καταναλώνει πάρα πολλές ώρες κάθε μέρα, οι απαιτήσεις είναι πλέον πάρα πολλές, ζητάμε πάρα πολλά από ανθρώπους που ουσιαστικά δεν κερδίζουν κάτι, αλλά το κάνουν μόνο και μόνο αποκλειστικά για το ποδόσφαιρο και τη διαιτησία και μακάρι να είχαμε και άλλους ανθρώπους στις Επιτροπές, σαν τον Μάκη τον Μαζαράκη, γιατί έτσι εμπαιδώνεται και αυτό που θέλουμε στη διαιτησία για να προχωρήσουμε στο θέμα αυτό που λέγεται ανάπτυξη. Ο Μάκης είναι και πολύ καλός παρατηρητής και μάλιστα έχει αναλάβει και την ευθύνη της Επιτροπής εκπαίδευσης του Beach Soccer τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που έχει πάρει η Ομοσπονδία αυτόν τον τομέα, οπότε και εκει η βοήθειά του είναι πολύ μεγάλη.
Κύριε Μπριάκο, να σας ευχαριστήσουμε για τον χρόνο που αφιερώσατε στο Sportsthea, να έχετε μια καλή διαμονή στο νησί και ό,τι καλύτερο από εδώ και πέρα σε εσάς και τη διαιτησία.
Και εγώ, να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ και ό,τι επιθυμείτε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου