Δευτέρα, Μαΐου 30

Ι. Δρακάτος υποψήφιος πρόεδρος Ε.Π.Σ.Κ.Ι...... Ήρθε η ώρα το ποδόσφαιρο της Κεφαλονιάς ν’ ανακάμψει. Εμπρός!

 

Εν όψει των εκλογών της 15ης Ιουνίου για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. της Ε.Π.Σ.Κ.Ι. και με αφορμή την πρόσφατη επιστολή του κυρίου Πολυχρονάτου, Προέδρου του Α.Ο. Σάμης, θα ήθελα να εκθέσω τις απόψεις μου σχετικά με τα θέματα που απασχολούν τους παράγοντες των τοπικών σωματείων, αλλά και γενικότερα τον ποδοσφαιρικό κόσμο της Κεφαλονιάς, ως υποψήφιος πλέον πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων.

Κατ’ αρχήν, και σε ότι αφορά τον νέο Αθλητικό Νόμο, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τόση αναστάτωση, αφού απλώς έρχεται να εφαρμόσει (και μάλιστα εν μέρει) τον «πανάρχαιο» νόμο 2725/1999, εκσυγχρονίζοντας ταυτόχρονα το κομμάτι της παραδοσιακής γραφειοκρατίας. 

Το ερώτημα λοιπόν δεν θα έπρεπε να είναι αν πρέπει να τηρούνται οι νόμοι που βάζουν τάξη στην αναρχία που επικρατεί στο ελλαδικό ποδόσφαιρο, αλλά γιατί τα σωματεία επί 20 και πλέον χρόνια δεν έχουν φροντίσει να προσαρμοστούν στους νόμους και προσπαθούν όλα αυτά τα χρόνια με παραθυράκια της Ε.Π.Ο. και σοφιστείες των τοπικών Ε.Π.Σ. να τους παραβούν. 

Ειδικά στο θέμα των προπονητών, που τέθηκε από τον κύριο Πολυχρονάτο, ας απαντήσει ο οποιοσδήποτε αρμόδιος γιατί από τη μία απαξιώθηκε ο τοπικός Σύνδεσμος Προπονητών ο οποίος διέθετε στο ξεκίνημά του 25 εγγεγραμμένα μέλη (υπήρξα ο ιδρυτής και πρώτος Πρόεδρός του) και θα μπορούσε κάλλιστα να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των σωματείων, και από την άλλη γιατί ενώ πραγματοποιήθηκαν στην Κεφαλονιά κατά καιρούς σχολές προπονητών υπό την αιγίδα της Ε.Π.Ο. - Ε.Π.Σ.Κ.Ι. με πάνω από 15 προπονητές κάθε φορά (ήμουν και ο ίδιος παρών σε κάποιες εξ αυτών) δεν υπάρχουν σήμερα 10 διπλωματούχοι προπονητές με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα σωματεία!; Ποιος φταίει γι’ αυτό; Ο κύριος Αυγενάκης; Όχι κύριοι. Ο υπαίτιος έχει ονοματεπώνυμο και είναι το εκάστοτε Δ.Σ. της Ε.Π.Σ.Κ.Ι. με κύρια ευθύνη του Προέδρου του. Όλα τ’ άλλα είναι λόγια ν’ αγαπιόμαστε (αλήθεια, σε ποιον νόμο είναι γραμμένο ότι χρειάζεται διπλάσιος αριθμός εγγεγραμμένων προπονητών στον τοπικό Σύνδεσμο Προπονητών από τον αριθμό των σωματείων για να υποχρεούνται τα σωματεία σε πρόσληψη προπονητή; ποιους εξυπηρέτησε όλα αυτά τα χρόνια η συγκεκριμένη σοφιστεία της Ε.Π.Σ.; μήπως αυτά πληρώνουμε τώρα κύριοι; κωμικοτραγικά πράγματα…). 

Παρ’ όλα αυτά η τελευταία εγκύκλιος του Υπουργείου δίνει παράταση δύο ακόμα ετών προκειμένου να προσαρμοστούν όλοι στα νέα δεδομένα (σωματεία και προπονητές). Που είναι το κακό στον νέο νόμο και ζητάμε αλλαγές; Μήπως δεν θέλουμε διπλωματούχους προπονητές στα σωματεία μας (μοναδική Κεφαλονίτικη ιδιαιτερότητα); 

Μήπως δεν θέλουμε την ηλεκτρονική ευκολία και προτιμούμε τον δαίδαλο της γραφειοκρατίας και της «χαρτούρας» (άλλο τρελό κι αυτό… ή πονηρό;!); Τέλος, το ηλεκτρονικό μητρώο έχει τεθεί σε εφαρμογή εδώ και δύο χρόνια, οπότε θεωρώ ότι όλα τα σωματεία είχαν τον χρόνο να προετοιμαστούν και κανείς σήμερα δεν θα έπρεπε να φωνάζει (ειδικά σωματείο που απασχολεί επί χρόνια έναν από τους λίγους πτυχιούχους με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος προπονητή ποδοσφαίρου στην Κεφαλονιά), εκτός κι αν κάποιος τους είχε διαβεβαιώσει ότι ο νόμος δεν θα εφαρμόζεται εσαεί (τι κάνει νιάου-νιάου…) οπότε το πρόβλημα είναι δικό τους και μόνο (γιατί τα μισά σωματεία της Κεφαλονιάς φρόντισαν και εγγράφηκαν στο μητρώο; αυτοί είναι χαζοί;…).

Ο Αθλητικός Νόμος λοιπόν είναι μία πραγματικότητα, όπως και το ηλεκτρονικό μητρώο, στη σωστή κατεύθυνση αμφότερα κατά τη γνώμη μου, και είναι καιρός για όλους να προσαρμοστούμε. Προσωπικά θεωρώ ότι τα πράγματα είναι πολύ απλά και εύκολα, και λύνονται σε μία ώρα (!!!), αρκεί να κάτσουν στον τραπέζι μαζί και να συμφωνήσουν για τα αυτονόητα σοβαροί παράγοντες και προπονητές, κάτι που θα είναι η πρωταρχική ενέργειά μου ως ο επόμενος Πρόεδρος της Ε.Π.Σ.Κ.Ι. Κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια, και ίσως να είχαμε γλυτώσει και από το «λουκέτο» πολλών και ιστορικών σωματείων της Κεφαλονιάς, όμως ποτέ δεν είναι αργά…

Αυτό που προέχει λοιπόν απ’ όσους αγαπάμε το ποδόσφαιρο, και μόνο αυτό, είναι να αποφασίσουμε τι είδους ποδόσφαιρο θέλουμε. Άποψή μου είναι ότι το τοπικό ποδόσφαιρο θα πρέπει να στηθεί πάνω στην αρχή της εξυπηρέτησης του ίδιου του αθλήματος και όχι στην εξυπηρέτηση τρίτων και αλλότριων συμφερόντων, κι αυτό θα επιδιώξω πρώτιστα ως Πρόεδρος.

Σίγουρα, ένα τα πρώτα επίσης μελήματά μου θα είναι και το νοικοκύρεμα των οικονομικών της Ε.Π.Σ. Τέρμα οι άσκοπες σπατάλες, ενώ τα εξοδολόγια των αγώνων θα αρχίσουν να πληρώνονται από την Ε.Π.Σ. κάθε μήνα (η Ε.Π.Σ. θα είναι υπεύθυνη για τα εισιτήρια) αρχής γενομένης π.χ. από τους γιατρούς (6000€ για όλα τα παιχνίδια). Τα παιχνίδια των τμημάτων υποδομής θα γίνονται με έναν διαιτητή και γιατρό όπως παλιά (20€ + 30€ =50€) και ολοχρονικά. Όλα τα σοβαρά θέματα (όπως π.χ. για τις κατηγορίες, τους αγώνες μπαράζ κ.τ.λ.) θα αποφασίζονται από τη Γ.Σ. ή από έκτακτη Γ.Σ. ενώ θα οριστεί και ειδικός υπεύθυνος διαχειριστής για όλα τα σωματεία, που θα φροντίζει για όλες τις γραφειοκρατικές συναλλαγές αυτών με τους διάφορους αθλητικούς φορείς (όπως π.χ. για το ηλεκτρονικό μητρώο της Γ.Γ.Α.) ώστε να μην πελαγοδρομούν οι παράγοντες αλλά να εξυπηρετούνται μέσω της Ε.Π.Σ. (για τα σωματεία της Κεφαλονιάς που έμειναν εκτός μητρώου μέχρι σήμερα, έχω τη λύση με τους συνεργάτες μου για την άμεση διευθέτηση του προβλήματός τους).

Τα παραπάνω πολύ απλά πράγματα δεν έγιναν δυστυχώς τόσα χρόνια γιατί κατ’ εμέ στην Διοίκηση της Ε.Π.Σ. βρέθηκαν άνθρωποι μη γνωρίζοντες επαρκώς τα θέματα του ποδοσφαίρου. Έγιναν πολλά λάθη, όπως π.χ. με τα πρόστιμα (στην Κεφαλονιά πρόστιμα της τάξης των 350€ ενώ για τα ίδια παραπτώματα σε άλλη Ε.Π.Σ. 50€!!!), με τους ομίλους στο Κύπελλο (αντί για 15 νοκ-άουτ αγώνες γίνονται 60 με τις 4άδες, με αποτέλεσμα το κόστος να αυξάνεται κατά 7000€!!!) κ.τ.λ. Τέλος η θητεία του Δ.Σ. θα πρέπει να είναι διετής και αν δεν ψηφίζονται τα πεπραγμένα στην ετήσια Γ.Σ. τότε η θητεία θα λήγει αυτομάτως και θα προκηρύσσονται νέες εκλογές (ότι δεν προχωράει θα αλλάζει άμεσα).

Με σεβασμό σε όλους τους παράγοντες των σωματείων που όλα αυτά τα χρόνια (ειδικά τα τελευταία δύσκολα) «ματώνουν» προκειμένου να τα συντηρήσουν, ανεξαρτήτως αν αυτά έχουν ή όχι δικαίωμα συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία του Ιουνίου, σας καλώ άπαντες στη Γ.Σ. της Ένωσής μας και σας διαβεβαιώνω ότι η γνώμη όλων των σωματείων θα προσμετρηθεί εξ ίσου από μένα, εφόσον με επιλέξετε ως εκείνον που θα οδηγήσει το τοπικό ποδόσφαιρο σε μία νέα, διαφορετική και αναπτυξιακή πορεία (στο νέο Δ.Σ. δεν θα υπάρχουν ανώτεροι και κατώτεροι, παιδιά και αποπαίδια, αλλά μόνο συνεργάτες). 

Ήρθε η ώρα για το ποδόσφαιρο της Κεφαλονιάς ν’ ανακάμψει. 

Εμπρός!

Ιωσήφ Δρακάτος

Πρόεδρος Α.Π.Σ. Εθνοφρουρός

Υποψήφιος Πρόεδρος Ε.Π.Σ.Κ.Ι.

1 σχόλιο: