Κυριακή, Μαΐου 27

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 84-72




ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 
84-72

Αγκάλιασε τον τίτλο ο Θρύλος!



Πιο κοντά από ποτέ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος βρίσκεται ο Ολυμπιακός!
Οι «ερυθρόλευκοι» ετοιμάζονται να επιστρέψουν στον θρόνο του πρωταθλητή ύστερα από 15 χρόνια αφού στον 3ο τελικό της σειράς έκαναν το 2-1 απέναντι στον Παναθηναϊκό (84-72) και χρειάζονται άλλη μια νίκη στα δύο επόμενα ματς για να φορέσουν το πολυπόθητο στέμμα.
Η παράδοση έχει δείξει τα τελευταία χρόνια πως η ομάδα που κερδίζει το τρίτο ματς είναι κι αυτή που στο τέλος πανηγυρίζει και υπό αυτή την έννοια ο Ολυμπιακός απέχει ελάχιστα από την επιστροφή στον θρόνο του βασιλιά.
Αλλωστε ο Παναθηναϊκός έχει να βρεθει πίσω σε σειρά τελικών με 2-1 από το 1999!
Θα έλεγε κανείς ότι η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς συνδυάζει θέαμα και ουσία με τον ίδιο αποτελεσματικό τρόπο. Παίζοντας κατά διαστήματα διαστημικό μπάσκετ, «στραγγάλισε» τον Παναθηναϊκό στην άμυνα και μπόρεσε να ξεδιπλώσει το αγαπημένο της παιχνίδι στο ανοικτό γήπεδο.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα και τη μεγάλη διαφορά στο σκορ. Στον αντίποδα οι παίκτες των «πρασίνων» αλλού... πάταγαν και αλλού βρίσκονταν, μη μπορώντας να αντιδράσουν στις ορέξεις των γηπεδούχων οι οποίοι έβγαλαν τρομερή ενέργεια, τόσο στην επίθεση όσο (και πολύ περισσότερο) στην άμυνα.

Και όλα αυτά; Έχοντας τη συνδρομή ΟΛΗΣ της ομάδας και όχι μεμονωμένα κάποιων παικτών. Τόσο οι Πρίντεζης και Παπανικολάου, όσο και οι Σπανούλης, Λο έκαναν τα... πάντα για να φέρουν την ομάδα τους μπροστά στο σκορ και να χρειάζεται άλλη μια νίκη στο φετινό πρωτάθλημα για να κατακτήσει τον τίτλο.
Οι φίλοι των «ερυθρολεύκων» που κατέκλυσαν το ΣΕΦ ζητούσαν «διπλό στο ΟΑΚΑ» την ερχόμενη Τετάρτη, αλλά αυτό είναι ένα... άλλο ματς. Το σίγουρο είναι ότι αυτός ο Ολυμπιακός έχει όλα τα φόντα για να το πετύχει αποδεικνύοντας για άλλο ένα ματς ότι είναι ο ορισμός της λέξης ομάδα.
Κέσελ από... άλλον πλανήτη
Στο ξεκίνημα ο Μάρκο Κέσελ έκανε το καλύτερο... τρίλεπτο της καριέρας του έχοντας πετύχει τους 10 (!) από τους 12 πόντους του Ολυμπιακού! Σε αυτό το διάστημα οι «ερυθρόλευκοι» έμοιαζαν να έχουν φτερά στα πόδια τους κάνοντας αυτό ακριβώς που επιδίωκαν (χωρίς όμως να το καταφέρουν) στους δύο πρώτους τελικούς. Να πιέσουν στην άμυνα, να ανοίξουν το ματς και να επιβάλουν τον ρυθμό τους. Όπερ και εγένετο.
Οι παίκτες του Ντούσαν Ίβκοβιτς έφτασαν με το «καλημέρα» του αγώνα στο +9 (12-3 στο 3') δείχνοντας και τις προθέσεις του ενόψει της συνέχειας. Από την άλλη ο Ομπράντοβιτς αναγκάστηκε να αλλάξει τα 4/5 της πεντάδας του, αλλά το σκηνικό παρέμενε ίδιο. Οι φιλότιμες προσπάθειες των Καϊμακόγλου, Περπέρογλου δεν βρήκαν αντίκρισμα από τους υπόλοιπους παίκτες της ομάδας. Ο Διαμαντίδης έμοιαζε σ' εκείνο το διάστημα «εγκλωβισμένος» από την άμυνα του Μάντζαρη, ενώ οι Σπανούλης και Άντιτς διαδέχθηκαν τον Κέσελ στο σκοράρισμα.
Μάλιστα η διαφορά έφτασε και στους 12 πόντους (20-8) μόλις στο 5ο λεπτό, ενώ την ίδια καλή δουλειά έκαναν και οι Πρίντεζης Παπανικολάου που πήραν θέση στο παρκέ αντί των Κέσελ, Άντιτς που είχαν πετύχει τους 15 από τους 20 πόντους του Ολυμπιακού. Αμφότεροι συνέχισαν το έργο των συμπαικτών του, αν και τα πάντα ξεκινούσαν από την άμυνα των γηπεδούχων. Απόρροια της τρομερής ενέργειας που έβγαζαν, τόσο στην πίεση στην περιφέρεια (ακόμα και από τους Χάινς και Ντόρσεϊ που έκλεβαν μπάλες σαν.. γκαρντ) όσο και στα ριμπάουντ (29-16 το δεκάλεπτο)!
Επιστροφή Λο και «ερυθρόλευκη» ενέργεια
Εξίσου εκρηκτικό ήταν το παιχνίδι του Ολυμπιακού και στην δεύτερη περίοδο, με τους Παπανικολάου και Πρίντεζη να στέλνουν τον δείκτη του σκορ στο +15 (37-22). Η πετυχημένη συνταγή του Ίβκοβιτς δεν άλλαξε και το παιχνίδι της ομάδας δεν παρέκκλινε ούτε στο ελάχιστο. Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός ήταν... άλλη ομάδα και έμοιαζε ανήμπορος να αντιδράσει στις ορέξεις των γηπεδούχων, οι οποίοι δεν άφηναν καμία φάση να πάει χαμένη.
Βοήθειες πρόσφερε και ο Έισι Λο ο οποίος επέστρεψε στην ενεργό δράση ύστερα από το διάστρεμμα που τον ταλαιπώρησε και έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να κρατήσει τον ρυθμό της ομάδας του σε υψηλό τέμπο. Οι «πράσινοι» αντιμετώπισαν τεράστια προβλήματα από την άμυνα του Ολυμπιακού και όπως ήταν λογικό, από τη στιγμή που υπήρχε το ριμπάουντ ή το κλέψιμο η διαφορά να πάρει τεράστιες διαστάσεις και να φτάσει στο +20 (53-33) ένα λεπτό πριν από το ημίχρονο.
Η τεράστια υπεροχή του Ολυμπιακού μεταφράστηκε με τη γλώσσα των αριθμών αφού είχε μόλις τρία λάθη έναντι 12 (!) του Παναθηναϊκού, τα οκτώ εκ των οποίων μοιράστηκαν οι Γιασικεβίτσιους (4λ.) και Διαμαντίδης (4λ.). Επιπλέον ο Ολυμπιακός είχε 6 κλεψίματα, ενώ οι παίκτες του Ομπράντοβιτς κανένα, όπως και 13 επιθετικά ριμπάουντ (τα 6 ο Ντόρσεϊ)!
Τα τρίποντα έκοψαν την «πράσινη» αντεπίθεση
Όπως στο παιχνίδι του ΟΑΚΑ, έτσι και στον 3ο τελικό, ο Παναθηναϊκός έκανε την αντεπίθεσή του στην 3η περίοδο. Το (λεγόμενο) καλό του δεκάλεπτο. Με τον Μάικ Μπατίστ να παίρνει περισσότερες πρωτοβουλίες βάζοντας (ως επί των πλείστων) πλάτη τους Ντόρσεϊ, Χάινς και τους παίκτες του Ολυμπιακού να αντιμετωπίζουν προβλήματα από την άμυνα των «πράσινων» η διαφορά έπεσε στους οκτώ πόντους (55-47) χάρη σε ένα επιμέρους 14-2. Και ενώ όλα έδειχναν ότι το ματς είχε... πολύ δρόμο ακόμα, ήρθε η άμεση απάντηση των γηπεδούχων έξω από τα 6.75μ.
Στον πρώτο τελικό ο Γκετσεβίτσιους ήταν εκείνος που (ξανα)γύρισε το ματς για την ομάδα του. Αυτή τη φορά η... τρίποντη «εκτέλεση» μοιράστηκε σε τρεις παίκτες. Παπανικολάου, Λο και Πρίντεζης ευστόχησαν σε τρία διαδοχικά τρίποντα και (σε συνδυασμό με 1/2 βολές του Χάινς) η διαφορά επανήλθε στο +18 (67-49) που έμεινε μέχρι και το 30' (69-51). Μελανό σημείο οι βολές σε εκείνο το διάστημα αφού οι παίκτες του Ίβκοβιτς ξεκίνησαν με 0/6 και έκλεισαν την περίοδο με 1/8, δείγμα της αδυναμίας που έχουν από τη γραμμή της φιλανθρωπίας.
Τα δεκάλεπτα: 29-18, 53-35, 69-51, 84-72
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Χάινς 6, Λο 9 (1), Αντιτς 7 (1), Σπανούλης 15 (1), Ντόρσεϊ 2 (9 ριμπάουντ – 8 επιθετικά), Κέσελ 10 (1), Γκετσεβίτσιους 6 (2), Πρίντεζης 16 (2), Παπανικολάου 6 (2), Μάντζαρης 5 (1), Σλούκας 2.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Μάριτς 3, Περπέρογλου 9 (1), Μπατίστ 12, Λόγκαν 9 (1), Σάτο, Τσαρτσαρής 7 (1), Διαμαντίδης 12 (2), Βουγιούκας 3, Καλάθης 2, Σμιθ, Καϊμακόγλου 9 (1), Γιασικεβίτσιους 6.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου