Τρίτη, Μαρτίου 26

Η ιστορία του FIFA U-20 World Cup

Η σημαντικότερη ποδοσφαιρική γιορτή στις μικρές ηλικίες παγκοσμίως έκανε τα πρώτα βήματα το 1977 στην Τυνησία και έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να συγκεντρώνει ανά δύο χρόνια τα βλέμματα πολλών φίλων του αθλήματος, καθώς από αυτή τη διοργάνωση έγιναν γνωστά στο ευρύ κοινό ή άρχισαν την καριέρα τους μερικά από τα μεγαλύτερα αστέρια της μπάλας. 
Και όπως συμβαίνει σε όλα τα μεγάλα ποδοσφαιρικά γεγονότα, δεν λείπουν οι εκπλήξεις, οι ανατροπές και οι δυνατές συγκινήσεις που δίνουν στο άθλημα τον τίτλο του «βασιλιά των σπορ».
Η Αργεντινή και η Βραζιλία δεν θα συμμετάσχουν στο τουρνουά της Τουρκίας, όμως έχουν γράψει ιστορία με χρυσά γράμματα στη διοργάνωση, καθώς έχουν κατακτήσει μαζί 11 τρόπαια, σε 18 συνολικά τουρνουά! Η Αργεντινή προηγείται με έξι κατακτήσεις και ακολουθεί η Βραζιλία με μια λιγότερη. Η Πορτογαλία έχει στεφθεί πρωταθλήτρια δύο φορές, ενώ Γκάνα, Ισπανία, Γερμανία, Σοβιετική Ένωση και Γιουγκοσλαβία έχουν φτάσει από μια φορά στην κορυφή.
Το epo.gr επιχειρεί μια σύντομη αναδρομή σε όλες τις διοργανώσεις, καταγράφοντας τα σημαντικότερα γεγονότα και τους παίκτες που αναδείχθηκαν.
1977
Διοργανώτρια χώρα:
 Τυνησία
Παγκόσμια Πρωταθλήτρια: Σοβιετική Ένωση
Πρώτη τετράδα: 1.Σοβιετική Ένωση, 2.Μεξικό, 3.Βραζιλία, 4.Ουρουγουάη
Αξίζει να σημειωθεί: Στην Τυνησία το 1977 και με τη συμμετοχή 16 ομάδων άνοιξε η αυλαία του Παγκοσμίου Κυπέλλου Νέων, όπως είναι ευρέως διαδεδομένο ανά την υφήλιο. Σε αυτό το τουρνουά διεξήχθη ένας από τους συγκλονιστικότερους τελικούς, με την Σοβιετική Ένωση να επικρατεί στη διαδικασία των πέναλτι 9-8 (!) του Μεξικού.
Παίκτες που ξεχώρισαν: Ο Μπεσόνοφ της πρωταθλήτριας ομάδας αναδείχθηκε ως ο πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης. Με την απόδοσή τους συγκέντρωσαν τα βλέμματα των φιλάθλων και οι Εντβάλντο (Βραζιλία), Τζιοβάνι Γκάλι (Ιταλία), Σεργκέι Μπάλτασα (ΕΣΣΔ).
1979
Διοργανώτρια χώρα:
 Ιαπωνία
Παγκόσμια Πρωταθλήτρια: Αργεντινή
Πρώτη τετράδα: 1.Αργεντινή, 2.Σοβιετική Ένωση, 3.Ουρουγουάη, 4.Πολωνία
Αξίζει να σημειωθεί: Την παράσταση έκλεψε ο μοναδικός Ντιέγκο Μαραντόνα. Ο Αργεντινός μέσος αναδείχθηκε δικαίως MVP του τουρνουά καθώς οδήγησε τη χώρα του στην κατάκτηση του πρώτου τροπαίου στην ιστορία της, διευθύνοντας με μαεστρία την ομάδα του και σκοράροντας 6 γκολ. Η ομάδα της Λατινικής Αμερικής, με τον Σέζαρ Λουίς Μενότι στον πάγκο της, επικράτησε 3-1 στον τελικό της Σοβιετικής Ένωσης, παρότι βρέθηκε πίσω στο σκορ στο 52΄.  Βλέπετε, αρκούσε ένα «μαγικό» οκτάλεπτο (68΄-76΄) για να εκτοξεύσει τους λατινοαμερικανούς στην κορυφή του κόσμου!
Παίκτες που ξεχώρισαν: Εκτός του «Ντιεγκίτο», η Αργεντινή είχε στις τάξεις της και τον πρώτο σκόρερ του τουρνουά Ραμόν Ντίαζ (8 γκολ). Στην Ιαπωνία ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους και οι Γιόζεφ Νάγκι (Ουγγαρία), Ρούμπεν Παζ (Ουρουγουάη) και Αλεξάντερ Ζαβάροφ (ΕΣΣΔ).
1981
Διοργανώτρια χώρα:
 Αυστραλία
Παγκόσμια Πρωταθλήτρια: Δυτική Γερμανία
Πρώτη τετράδα: 1.Δυτ. Γερμανία, 2.Κατάρ, 3.Ρουμανία, 4.Αγγλία
Αξίζει να σημειωθεί: Ήταν η σειρά της Γερμανίας (ως Δυτικής) να πανηγυρίσει τη μοναδική της, έως τώρα, κατάκτηση του τροπαίου. Σε ένα τουρνουά γεμάτο εκπλήξεις, οι Γερμανοί έφτασαν στην κορυφή επιδεικνύοντας σοβαρότητα και σταθερότητα σε όλη τη διάρκειά του. Στον τελικό αντιμετώπισαν το Κατάρ, που είχε προηγουμένως αποκλείσει τις ανυποψίαστες Βραζιλία και Αγγλία! Η Γερμανία δεν έπεσε θύμα έκπληξης και επιβλήθηκε άνετα με 4-0, πετυχαίνοντας το ευρύτερο σκορ μέχρι στιγμής σε τελικό της διοργάνωσης. Είναι η μοναδική φορά στην ιστορία του θεσμού που στην πρώτη τετράδα δεν βρέθηκε ομάδα της Λατινικής Αμερικής.
Παίκτες που ξεχώρισαν: Ο Ρουμάνος Ρόμουλους Γκαμπόρ οδήγησε τη χώρα του στην 3η θέση και αναδείχθηκε MVP του τουρνουά. Στα γήπεδα της Αυστραλίας αγωνίστηκαν και μια σειρά από αστέρια του αθλήματος, όπως οι Χόρχε Μπουρουσάγα, Σέρχιο Γκοϊκοτσέα (Αργεντινή), Έντσο Φραντσέσκολι (Ουρουγουάη).
1983
Διοργανώτρια χώρα:
 Μεξικό
Παγκόσμια Πρωταθλήτρια: Βραζιλία
Πρώτη τετράδα: 1.Βραζιλία, 2.Αργεντινή, 3.Πολωνία, 4.Ν. Κορέα
Αξίζει να σημειωθεί: Ο πρώτος τίτλος της Βραζιλίας (από τους πέντε συνολικά). Η «Σελεσάο» έφτασε στην κορυφή αήττητη, επιβεβαιώνοντας τον τίτλο του φαβορί σε ένα άκρως επιτυχημένο τουρνουά με το ρεκόρ των 36.098 θεατών ανά αγώνα! Στον τελικό νίκησε 1-0 την Αργεντινή, χάρη στο γκολ του μεγάλου τους αστεριού Τζεοβάνι στο 39΄.
Παίκτες που ξεχώρισαν: Ο Τζεοβάνι μάζεψε όλους τους τίτλους, καθώς αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης και πρώτος σκόρερ με 6 γκολ. Στα γήπεδα του Μεξικού είχαμε παρέλαση αστεριών: Τόνι Πόλστερ (Αυστρία), Ντούγκα, Ζορζίνιο (Βραζιλία), Μάρκο Φαν Μπάστεν (Ολλανδία), Γενάντι Λιτόφτσενκο, Όλεγκ Προτάσοφ (ΕΣΣΔ).
1985
Διοργανώτρια χώρα:
 Σοβιετική Ένωση
Παγκόσμια Πρωταθλήτρια: Βραζιλία
Πρώτη τετράδα: 1.Βραζιλία, 2.Ισπανία, 3.Νιγηρία, 4.Σοβιετική Ένωση
Αξίζει να σημειωθεί: Η Βραζιλία επανέλαβε τον προ δύο ετών θρίαμβό της. Με το ίδιο επιθετικό στιλ, αλλά και με στιβαρή άμυνα η Βραζιλία έφτασε και πάλι αήττητη στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Στον τελικό η «Σελεσάο» νίκησε 1-0 στην παράταση την Ισπανία.
Παίκτες που ξεχώρισαν: «Εγκέφαλος» της Βραζιλίας ήταν ο Πάουλο Σίλας, ο οποίος αναδείχθηκε MVP της διοργάνωσης, ενώ ο τερματοφύλακας Κλάουντιο Ταφαρέλ έδινε σιγουριά στους συμπαίκτες του. Ο επίσης Βραζιλιάνος Μίλερ, οι Βούλγαροι Μπαλάκοφ, Κονσταντίνοφ, ο Ισπανός Χουάν Γκοϊκοετσέα και ο Κολομβιανός τερματοφύλακας Ρενέ Χιγκίτα έκαναν αισθητή την παρουσία τους στη διοργάνωση.
1987
Διοργανώτρια χώρα:
 Χιλή
Παγκόσμια Πρωταθλήτρια: Γιουγκοσλαβία
Πρώτη τετράδα: 1.Γιουγκοσλαβία, 2.Δυτ. Γερμανία, 3.Ανατ. Γερμανία, 4.Χιλή
Αξίζει να σημειωθεί: Τα αστέρια της μεγάλης σχολής των «πλάβι» έλαμψαν στη Χιλή, μάγεψαν τους λατινοαμερικάνους φιλάθλους με την απόδοσή τους και στέφθηκαν πανάξια παγκόσμιοι πρωταθλητές. Στον μεγάλο τελικό στο «Νασιονάλ» του Σαντιάγο και μπροστά σε 65.000 θεατές, η Γιουγκοσλαβία νίκησε 5-4 στα πέναλτι (1-1 κ.α. και παρ.) τη Δυτ. Γερμανία.
Παίκτες που ξεχώρισαν: Προσινέτσκι (πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης), Μπόμπαν, Γιάρνι, Μιγιάτοβιτς, Στίματς και Σούκερ από την πρωταθλήτρια ομάδα. Επίσης, διακρίθηκαν οι Σέζαρ Σαμπάιο (Βραζιλία), Ματίας Ζάμερ (Ανατ. Γερμανία), Όσταρ Κόρντομπα (Κολομβία), Τόνι Μέολα (ΗΠΑ).
1989
Διοργανώτρια χώρα:
 Σαουδική Αραβία
Παγκόσμια Πρωταθλήτρια: Πορτογαλία
Πρώτη τετράδα: 1.Πορτογαλία, 2.Νιγηρία, 3.Βραζιλία, 4.ΗΠΑ
Αξίζει να σημειωθεί: Οι Πορτογάλοι με τον Κάρλος Κεϊρόζ στον πάγκο τους αναδείχθηκαν πρωταθλητές κόσμου για πρώτη φορά στην ιστορία τους, χωρίς, όμως, να διακριθούν, όπως μάς έχουν συνηθίσει ,στον επιθετικό τομέα (πέτυχαν συνολικά μόνο έξι γκολ). Αντιθέτως, παρουσίασαν πολύ καλή αμυντική λειτουργία και ήταν πειθαρχημένοι στα κρίσιμα ματς. Στον τελικό νίκησαν την έκπληξη του τουρνουά Νιγηρία με 2-0.
Παίκτες που ξεχώρισαν: Πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης αναδείχθηκε ο Βραζιλιάνος Φαρία Μπαρέτο Μπίσμαρκ. Πλειάδα κορυφαίων ποδοσφαιριστών αγωνίστηκαν στα γήπεδα της ασιατικής χώρας: Ζοάο Πίντο, Πάουλο Σόουσα, Φερνάντο Κόουτο (Πορτογαλία), Ρομπέρτο Μπονάνο, Ντιέγκο Σιμεόνε (Αργεντινή), Σόνι Άντερσον, Λεονάρντο (Βραζιλία), Σαντιάγο Κανιθάρες (Ισπανία), Όλεγκ Σαλένκο (1ος  σκόρερ) και Βίκτορ Ονόπκο (ΕΣΣΔ).
1991
Διοργανώτρια χώρα:
 Πορτογαλία
Παγκόσμια Πρωταθλήτρια: Πορτογαλία
Πρώτη τετράδα: 1.Πορτογαλία, 2.Βραζιλία, 3.Σοβιετική Ένωση, 4.Αυστραλία
Αξίζει να σημειωθεί: Η Πορτογαλία έγινε η μοναδική ευρωπαϊκή ομάδα που έχει δύο κατακτήσεις, η πρώτη χώρα που στέφεται πρωταθλήτρια κόσμου στο σπίτι της και η δεύτερη με δύο συνεχόμενους τίτλους. Η ομάδα του 1989 εμπλουτίστηκε με νέα αστέρια και ο Κάρλος Κεϊρόζ διατήρησε το ίδιο πετυχημένο στιλ παιχνιδιού. Στον τελικό της Λισαβόνας μπροστά σε 127.000 (!) ενθουσιώδεις θεατές οι Ίβηρες δεν θα μπορούσαν να χάσουν το τρόπαιο και κατέβαλαν τους Βραζιλιάνους με 4-2 στα πέναλτι.
Παίκτες που ξεχώρισαν: Καπούσο, Ζόρζε Κόστα, Λούις Φίγκο, Πέισε (MVP), Ζοάο Πίντο, Ρούι Κόστα (Πορτογαλία), Ντουάιτ Γιόρκ (Τρίνινταντ), Πάουλο Μοντέρο (Ουρουγουάη), Μαουρίτσιο Πελεγκρίνο (Αργεντινή), Τζιοβάνι Έλμπερ (Βραζιλία).
1993
Διοργανώτρια χώρα:
 Αυστραλία
Παγκόσμια Πρωταθλήτρια: Βραζιλία
Πρώτη τετράδα: 1.Βραζιλία, 2.Γκάνα, 3.Αγγλία, 4.Αυστραλία
Αξίζει να σημειωθεί: Τρίτη κατάκτηση για τους Βραζιλιάνους, οι οποίοι επανέφεραν το τρόπαιο στη Λατινική Αμερική ύστερα από διάλειμμα οκτώ χρόνων. Στον τελικό του Σίδνεϋ επικράτησαν 2-1 της Γκάνας. Η αφρικανική ομάδα ήταν η ευχάριστη έκπληξη του τουρνουά, καθώς κατάφερε να αποκλείσει Γερμανία, Πορτογαλία, Ρωσία και Αγγλία, όμως η απειρία της δεν τής επέτρεψε να φτάσει στην κορυφή.
Παίκτες που ξεχώρισαν: Οι Πρωταθλητές κόσμου στηρίχθηκαν στους Αντριάνο (MVP της διοργάνωσης), Ντίντα και Μαρσελίνιο. Καλές εντυπώσεις άφησαν και οι Κουφούρ (Γκάνα), Γιάνγκερ (Γερμανία), Μπάρμπι (Αγγλία), Μάσκατ (Αυστραλία).
1995
Διοργανώτρια χώρα:
 Κατάρ
Παγκόσμια Πρωταθλήτρια: Αργεντινή
Πρώτη τετράδα: 1.Αργεντινή, 2.Βραζιλία, 3.Πορτογαλία, 4.Ισπανία
Αξίζει να σημειωθεί: Επανήλθε στην κορυφή η Αργεντινή, 16 χρόνια μετά την επιτυχία της μεγάλης ομάδας του Ντιέγκο Μαραντόνα. Σίγουρα δεν ήταν εντυπωσιακή όπως τότε και δε διέθετε τα μεγάλα αστέρια, όμως η ομάδα του Χοσέ Πέκερμαν διέθετε συμπαγές σύνολο και έβαζε άλυτα προβλήματα στους αντιπάλους. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στους νοκ-άουτ αγώνες δεν δέχθηκε γκολ. Στον τελικό επικράτησε 2-0 της Βραζιλίας.
Παίκτες που ξεχώρισαν: Η Αργεντινή στηρίχθηκε στον «δικό μας» Αριέλ Ιμπαγάσα και στον αρχηγό Χουάν Σορίν. Πολυτιμότερος παίκτης αναδείχθηκε ο Βραζιλιάνος Κάιο. Θετικά σχόλια για την παρουσία τους απέσπασαν οι Λουϊζάο, Ζε Ελίας (Βραζιλία), Βίντουκα (Αυστραλία), Νακάτα (Ιαπωνία), Ντάνι (Πορτογαλία), Ντε Λα Πένια, Ετσεμπερία (1ος σκόρερ), Σαλγάδο, Μοριέντες (Ισπανία).
1997
Διοργανώτρια χώρα:
 Μαλαισία
Παγκόσμια Πρωταθλήτρια: Αργεντινή
Πρώτη τετράδα: 1.Αργεντινή, 2.Ουρουγουάη, 3.Ιρλανδία, 4.Γκάνα
Αξίζει να σημειωθεί: Επανέλαβε την επιτυχία της η ομάδα του Χοσέ Πέκερμαν στο πρώτο τουρνουά με 24 ομάδες. Αυτή τη φορά η Αργεντινή διέθετε πολλούς παίκτες παγκόσμιου βεληνεκούς και έπαιξε  επιθετικό ποδόσφαιρο, χαρίζοντας πλούσιο θέαμα στους φιλάθλους. Στον τελικό επικράτησε 2-1 της Ουρουγουάης. Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η παρουσία της Ιρλανδίας (3η θέση), ενώ ακόμη μπαίνουν γκολ στα ματς Ν. Κορέα-Βραζιλία (3-10) και Βραζιλία-Βέλγιο (10-0)!
Παίκτες που ξεχώρισαν: Από την εκλεκτή παρέα των πρωταθλητών οι Αϊμάρ, Καμπιάσο, Πλασέντε, Ρικέλμε, Σάμουελ. Πρώτος σκόρερ του τουρνουά αναδείχθηκε ο Βραζιλιάνος Ανταΐλτον (10 γκολ). Η λίστα δεν τελειώνει εδώ: Όουεν, Κάραχερ, Ντάιερ (Αγγλία), Ανελκά, Ανρί, Σιλβέστρ, Τρεζεγκέ (Γαλλία), Ολιβέρα (MVP), Ζαλαγιέτα και ο σπουδαίος Πάμπλο Γκαρσία (Ουρουγουάη).
1999
Διοργανώτρια χώρα:
 Νιγηρία
Παγκόσμια Πρωταθλήτρια: Ισπανία
Πρώτη τετράδα: 1.Ισπανία, 2.Ιαπωνία, 3.Μάλι, 4.Ουρουγουάη
Αξίζει να σημειωθεί: Ήταν η στιγμή για τους Ισπανούς να συνδυάσουν το ταλέντο με την αποτελεσματικότητα. Καθοδηγούμενοι από τον Ινιάκι Σάεθ και με σημαντικά αστέρια στο ρόστερ τους που αργότερα κατέκτησαν πολλούς τίτλους με τη «μεγάλη» Εθνική, οι Ισπανοί έφτασαν στην κορυφή, παρουσιάζοντας το γνωστό ποδόσφαιρο που θαυμάζουμε τα τελευταία χρόνια. Στον τελικό επικράτησαν άνετα 4-0 της Ιαπωνίας (το ευρύτερο σκορ μαζί με τον τελικό του 1981). Οι ασιάτες και το Μάλι ήταν οι εκπλήξεις του τουρνουά.
Παίκτες που ξεχώρισαν: Μαρσένα, Γκάμπρι, Τσάβι, Μπαρκέρο, Πάμπλο (1ος σκόρερ), Γιέστε, Ρούμπεν (Ισπανία), ο πολυτιμότερος παίκτης και μεγάλη μορφή για το Μάλι, Σεϊντού Κείτα, και οι Καμπιάσο (Αργεντινή), Ροναλντίνιο (Βραζιλία), Φορλάν (Ουρουγουάη), Α. Κοουλ (Αγγλία), Ρόμπι Κιν (Ιρλανδία).
2001
Διοργανώτρια χώρα:
 Αργεντινή
Παγκόσμια Πρωταθλήτρια: Αργεντινή
Πρώτη τετράδα: 1.Αργεντινή, 2.Γκάνα, 3.Αίγυπτος, 4.Παραγουάη
Αξίζει να σημειωθεί: Η Αργεντινή, πάλι με τον Πέκερμαν στον πάγκο της, σάρωσε τους πάντες στο πέρασμά της και με επτά νίκες σε ισάριθμους αγώνες στέφθηκε πανάξια παγκόσμια πρωταθλήτρια. Έγινε, μάλιστα, η δεύτερη ομάδα που κατακτά την κορυφή στην έδρα της. Στον τελικό επικράτησε χωρίς δυσκολία 3-0 της Γκάνας. Για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων δεν κατάφερε ευρωπαϊκή ομάδα να φτάσει στην κορυφαία τετράδα. Η πορεία της Αιγύπτου ήταν μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία της διοργάνωσης.
Παίκτες που ξεχώρισαν: Ο Σαβιόλα ήταν η μορφή των πρωταθλητών και αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά και πρώτος σκόρερ με 11 γκολ! Άξιους συμπαραστάτες είχε τους Ντ΄ Αλεσάντρο, Μπουρντίσο, Ρομανιόλι και Μάξι Ροντρίγκες. Αισθητή την παρουσία τους έκαναν και οι Μουντάρι, Εσιέν, Μενσά, Ντέρεκ Μπόατενγκ (Γκάνα), Κακά (Βραζιλία) και ο άλλοτε άσος του Παναθηναϊκού Τζιμπρίλ Σισέ.
2003
Διοργανώτρια χώρα:
 Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Παγκόσμια Πρωταθλήτρια: Βραζιλία
Πρώτη τετράδα: 1.Βραζιλία, 2.Ισπανία, 3.Κολομβία, 4.Αργεντινή
Αξίζει να σημειωθεί: Δέκα χρόνια μετά τον τελευταίο της θρίαμβο, η «Σελεσάο» επανήλθε στην πρώτη θέση. Ήταν μια «χρυσή» περίοδος για την χώρα της Λατινικής Αμερικής, καθώς η «Σελεσάο» αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια και στις τρεις διοργανώσεις της FIFA (στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2002, και στα U-20 & U-17 2003)! Στον τελικό νίκησε 1-0 την Ισπανία.
Παίκτες που ξεχώρισαν: Πολυτιμότερος παίκτης αναδείχθηκε ο Ισμαέλ Ματάρ, ηγετική μορφή της διοργανώτριας χώρας που έφτασε μέχρι τους «8». Από 4 γκολ πέτυχαν στο τουρνουά οι Εν Τζόνσον (ΗΠΑ), Ντούντου (Βραζιλία), Σακάτα (Ιαπωνία) και Καβενάγκι (Αργεντινή). Ξεχώρισαν επίσης οι Ντάνι Άλβες, Νιλμάρ, Κλέμπερ (Βραζιλία), Ινιέστα, Χουανφράν (Ισπανία), Μαστσεράνο, Ζαμπαλέτα (Αργεντινή).
2005
Διοργανώτρια χώρα:
 Ολλανδία
Παγκόσμια Πρωταθλήτρια: Αργεντινή
Πρώτη τετράδα: 1.Αργεντινή, 2.Νιγηρία, 3.Βραζιλία, 4.Μαρόκο
Αξίζει να σημειωθεί: Δεν ξεκίνησε καλά το τουρνουά, καθώς ηττήθηκε στην πρεμιέρα από τις ΗΠΑ, όμως στη συνέχεια με τον 18χρονο τότε Λιονέλ Μέσι σε μεγάλα κέφια δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης στους αντιπάλους. Στον τελικό νίκησε 2-1 τη Νιγηρία με δύο γκολ του μεγάλου άσου της Μπαρτσελόνα. Οι ομάδες της Αφρικής είχαν πολύ καλή παρουσία στα γήπεδα της Ολλανδίας, σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές που δεν κατάφεραν να διακριθούν (για δεύτερη φορά εκτός τετράδας).
Παίκτες που ξεχώρισαν: Ο σούπερ-σταρ Μέσι πήρε όλα τα βραβεία σπίτι του (MVP και πρώτος σκόρερ με 6 γκολ). Η ομάδα της Λατινικής Αμερικής είχε στο ρόστερ της και τους Αγουέρο, Γκάγκο, Γκαράι, Ζαμπαλέτα. Καλές εντυπώσεις άφησαν και οι Σάνι Καϊτά, Αντεφέμι, Μίκελ (Νιγηρία), Ελ Ζαρ (Μαρόκο), Ράφαελ Σομπίς (Βραζιλία), Γιορέντε (Ισπανία), Εμάνουελσον (Ολλανδία), Μάτιπ (Γερμανία).
2007
Διοργανώτρια χώρα:
 Καναδάς
Παγκόσμια Πρωταθλήτρια: Αργεντινή
Πρώτη τετράδα: 1.Αργεντινή, 2.Τσεχία, 3.Χιλή, 4.Αυστρία
Αξίζει να σημειωθεί: Η λατινοαμερικάνικη ομάδα παρέμεινε στην κορυφή του κόσμου, κατακτώντας το έκτο τρόπαιο στην ιστορία της. Σε ένα τουρνουά γεμάτο εκπλήξεις και ανατροπές, η Αργεντινή παρέμεινε σταθερή σε όλη τη διάρκειά του, αξιοποιώντας το πλούσιο ταλέντο των παικτών της. Στον τελικό νίκησε 2-1 την πολύ καλή Τσεχία. Θετική ήταν και η παρουσία της Αυστρίας, η οποία μαζί με τους Τσέχους μπήκε στην καλύτερη τετράδα για πρώτη φορά στην ιστορία της.
Παίκτες που ξεχώρισαν: Την σκυτάλη από τον Μέσι πήρε ο Αγουέρο, στο δεύτερό του Παγκόσμιο Κύπελλο. Αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά και πρώτος σκόρερ με 6 γκολ. Είχε άξιους συμπαραστάτες τους Μάουρο Ζάρατε, Μάξι Μοράλες, Άνχελ Ντι Μαρία. Επίσης ξεχώρισαν και οι Σίμουνεκ (Τσεχία), Χόφερ (Αυστρία), Άλτιντορ (ΗΠΑ), Πικέ, Μάτα, Λόπεζ (Ισπανία).
2009
Διοργανώτρια χώρα:
 Αίγυπτος
Παγκόσμια Πρωταθλήτρια: Γκάνα
Πρώτη τετράδα: 1.Γκάνα, 2.Βραζιλία, 3.Ουγγαρία, 4.Κόστα Ρίκα
Αξίζει να σημειωθεί: Ήταν η στιγμή για να αναδειχθεί παγκόσμια πρωταθλήτρια μια αφρικανική ομάδα. Και αυτό έγινε με τρόπο εμφατικό από την Γκάνα των πολλών ταλαντούχων παικτών. Στον τελικό νίκησε 4-3 στα πέναλτι την Βραζιλία. Στο τουρνουά της Αιγύπτου συνεχίστηκαν οι εκπλήξεις. Ουγγαρία (3η) και Κόστα Ρίκα (4η) έκλεψαν την παράσταση.
Παίκτες που ξεχώρισαν: Μορφή της διοργάνωσης ήταν ο Γκανέζος Ντομινίκ Αντιγιά, ο οποίος αναδείχθηκε MVP και πρώτος σκόρερ (8 γκολ). Σημαντικό μερίδιο στην επιτυχία της αφρικανικής χώρας είχαν και οι Οσέι, Αγιού, Άντο, Μενσά. Ο Ούγγρος Κόμαν, ο Κοσταρικανός Εστράδα, ο Γερμανός Χόλτμπι και ο Βραζιλιάνος Άλεξ Τεϊξέιρα έκαναν ένα καλό τουρνουά.
2011
Διοργανώτρια χώρα:
 Κολομβία
Παγκόσμια Πρωταθλήτρια: Βραζιλία
Πρώτη τετράδα: 1.Βραζιλία, 2.Πορτογαλία, 3.Μεξικό, 4.Γαλλία
Αξίζει να σημειωθεί: Πέμπτος τίτλος για τους Βραζιλιάνους σε ένα τουρνουά πλούσιο σε γκολ και θέαμα. Η «Σελεσάο» έπαιξε επιθετικό ποδόσφαιρο, όπως μαρτυρούν τα 18 γκολ που πέτυχε σε επτά αγώνες. Σε έναν από τους συγκλονιστικότερους τελικούς νίκησε στην παράταση 3-2 (2-2 κ.α.) την Πορτογαλία, η οποία έως τότε δεν είχε δεχθεί γκολ! Αξίζει να σημειωθεί και το πρώτο πλασάρισμα στην τετράδα για τη Γαλλία.
Παίκτες που ξεχώρισαν: Ο Βραζιλιάνος Ενρίκε αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης και πρώτος σκόρερ (5 γκολ). Από τους πρωταθλητές κόσμου ξεχώρισαν επίσης οι Γκάμπριελ, Φιλίπε Κουτίνιο, Όσκαρ, Ντούντου. Ο Πορτογάλος τερματοφύλακας Μίκα ήταν από τους πρωταγωνιστές του τουρνουά, όπως οι συμπατριώτες του Ρόντερικ, Νέλσον Ολιβέιρα και οι Γάλλοι Λακαζέτ, Κουλιμπαλί, Φοφανά, Κακουτά.

Πηγή:http://www.epo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου